Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Shirakawago

2019. január 14. - Vadrozsa

Kovetkezo allomasunk az orszag UNESCO Vilagoroksegi helyszineinek egyike. Mar telen el akartam ide jonni, amikor a kornyeken jartunk, de akkor nem fert bele az idonkbe.

A kulturalis orokseg harom hegyi falubol all, Ogimachi, Ainokura es Suganuma, amelyek 68 hektaron terulnek el, a Shogawa folyo volgyeben.
A Shirakawa-go es Gokayama elnevezes az egesz teruletre utal es mindket megyere Gifura es Toyamara is atterjed. Shirakawago a konnyebben megkozelitheto es emiatt a zsufoltabb is, itt helyezkedik el Ogimachi.
Aki tovabb szeretne menni Gokayama fele, itt masik buszra kell atszallni. Gokayama kisebb, nem annyira fejlett igy kevesebb a modern epulet es sokkal autentikusabbak a falvai: Ainokura es Suganuma.
A tavolsag es nehez megkozelites miatt a helyi lakosok a kulvilagtol elszigetelten eltek egeszen az 1950-es evekig. A gyakori es boseges havazas miatt kifejleszettek egy egyedulallo epiteszeti stilust, aminek manapsag hirnevuket koszonhetik. A "gasshō-zukuri" neven ismert stilus imadkozo kezeket jelent, vagyis olyan a haz formaja, mint a buddhistak imara osszetett kezei. Gyakorlatilag ez az epitkezesi eljaras magas es meredek tetot jelent, ahonnan a ho konnyen lecsuszik.
Kawasakiban a Nihon Minkaen szabadteri muzeumban, tobbek kozott ilyen hazakat is lattunk es itt irtam roluk:
https://yokohamabanelni.blog.hu/2018/07/12/falumuzeum_nihon_minka-en

Tobb generacion keresztul alakult ki ez az epitkezesi stilus, nagyon korultekintoen valogattak ki az alapanyagokat, sokszor szaradnia kellett a faanyagnak, ezert elofordult, hogy hosszu evekig epultek.
A gerendak a kornyezo hegyekben talalhato cedrusokbol keszultek, a teto stabilitasanak erdekeben mar meghajlott vorosfenyo torzseket hasznaltak. Egymasba illesztettek es kotelekkel rogzitettek oket, egyetlen vasszoget sem talalni a hazakban. Ugy terveztek, hogy ellenalljon a foldmozgasoknak es a tel folyaman lehullo nagy mennyisegu honak.
A teto szigeteleset vastag szalmareteg biztositja, hogy ezt szarazon tartsak es a ragcsalok, bogarak se tegyenek benne kart, folyamatosan fustolik. A haz also szintjen, a konyha-nappali helyisegben levo nyitott tuzhelyen a csalad etelt fozott, melegedett es a felszallo fust a legfelso szintekig, valamint a szalmatetoig is eljutott. Nehany haz mar 200-250 eves, a gerendai koromfeketek a fust miatt.
A Gassho hazak tobbfele meretben epultek, a legnagyobbakban, amik 3-4 emeletesek tobb generacio is egyutt lakott, ami kb. 30-50 csaladtagot jelentett.

A hegyvideket 96%-ban erdo boritja, igy nagyon keves sik, termofoldet tudtak kialakitani a rizs, hajdina es koles termesztesere. A falvak lakoi a cedrusfenyo megmunkalasaval, selyemhernyo tenyesztessel, szakefozessel, valamint a puskaporhoz szukseges saletrom eloallitasaval foglalkoztak. A hatalmas hazak tokeletesen megfeleltek ilyenfajta tevekenysegeknek, a padlasokon peldaul mindenkinel selyemhernyok novekedtek.

A szalmatetot egy viragzo fufele szarabol keszitik, aminek tobbfele fajtaja honos Azsiaban. Latinul “Miscanthus sinensis”, angolul “susuki grass”, magyarul “zebrafu, japan diszfu, kinai viragosnad” kifejezeseket talaltam. Csatolok kepet, hogy lassatok mirol van szo.
Szoval ezt osszegyujtik, megszaritjak es hozzaerto szakik tobb retegben a tetore helyezik. Kb.30-40 evente kell cserelni ezt a szalmat, ilyenkor a falu apraja-nagyja segit (az onkentes segitoket yui-nak nevezik), es egyuttes munkaval 1 nap alatt vegeznek. Nemcsak friss szalmat raknak, de a reginek egy reszet is felhasznaljak, ami meg jo allapotban maradt.

Mi Shirakawago, Ogimachi falujaba latogattunk par orara. Mivel Takayama es Kanazawa kozott fekszik, mindket helyrol megkozelitheto kb. 1 oras buszozassal (vonat erre nem jar).
Takayamabol a Nohi busztarsasag indit ide jaratokat, egy ut 2470 yenbe kerul. Erdemes elore megvenni a jegyet (neten is lehet), mert sok a turista. Mi utazas elott egy nappal mar nem tudtunk a legkorabbi jaratra venni, csak 1 oraval kesobbre. Onnan Kanazawa fele utaztunk tovabb igy megvettem azt a jegyet is. Az erkezes es tovabbindulas kozott volt bo 3 orank, hogy megnezzuk a falut.

Nagyon szep es vadregenyes a taj odafele, a hegyek miatt rengeteg hosszabb-rovidebb alaguton haladtunk vegig. A faluban szerencsere meg nem voltak sokan, a kinaiak csak kesobb erkeztek.

Elso utunk a Shiroyama kilatohoz vezetett, ami kb. 20 perces setara van a buszmegallotol. Innen gyonyoruen ralatni a hazakra. A falu kozponti resze a Sho folyo keleti oldalan levo teraszon talalhato, es a hazak gerincei parhuzamosan allnak a Sho folyoval, igy egy egyseges kepet hoznak letre.

Az 1876-ban megjelent dokumentumok alapjan, Ogimachi falu akkoriban a 99 haztartasaval a legnagyobb volt a Shirakawa-Muri kornyeken talalhato 23 falubol.
1994 augusztusaban, a Vilagoroksegi listara valo felvetelkor keszult nepszamlalas 152 haztartast es 634 lakost jelentett.
Jelenleg 117 epulet es 7 mellekepulet szerepel a megorzendo tortenelmi epuletek listajan. Ezek kozul 59 Gassho-stilusu haz, melyeket tobbnyire az Edo periodus vege es a Meiji idoszak vege kozott epitettek, azaz a 19. szazad elejetol a 20. szazad elejeig.

A hazak korul viragok, rendezett zoldseges kertek, a vizelvezeto arokban halak uszkaltak. A helybeliek bekesen inteztek a dolgaikat, biztos megszoktak mar a kivancsi tekinteteket.

Ket haz latogathato: Wada-ke House es Kanda-ke House, mindkettobe 300 yen a belepo. Ezenkivul tobb,  szuvenirt es edesseget arusito bolt van, kb. 20 vendeghaz, egy muzeum es egy szentely.
Amiota 1995-ben felkerultek az UNESCO Vilagoroksegi listara, egyre no a turista-forgalom. Mar a nagy letszamu kinai csoportok is megjelentek, emiatt hangos es szines a kornyek napkozben. Aki ezt el szeretne kerulni, inkabb keso delutan jojjon es aludjon itt, igy jobban aterezheti a hely erteket es nyugalmat.
Csak hagyomanyos ryokan es minshuku szallasok vannak, egy ejszakara 10.000 yen korul van egy szoba, reggelivel es vacsoraval. Telen valamivel dragabb, a futes miatt.
Mindenkepp erdemes elore foglalni, mert kenyelmetlen helyzetbe kerulunk, ha elmegy az utolso busz es kiderul, hogy nincs szabad szoba sehol.
Weblapjuk, emailjuk nincs, a megadott telefonszamon meg csak japanul beszelnek. Lehet irni a falu turistahivatalanak ok segitenek foglalni vagy az alabbi gyujtolinken probalkozni.

https://www.japaneseguesthouses.com/ryokan-search-results/?area=Shirakawa-go

A helyszint a kulturalis oroksegek vedelmere vonatkozo japan torveny ovja. Mindharom falu komplex tuzolto rendszerrel van felszerelve, es a lakosok onkentes tuzolto osztagokba csoportosulnak.
Minden egyes tulajdonos kozvetlenul felel a haza fenntartasaert, javitasaert, melynek soran csak hagyomanyos modszereket es anyagokat hasznal, a lefektetett megorzesi terveket figyelembe veve.

Ogimachi, Ainokura es Suganuma falvai, kiemelkedo peldai a hagyomanyos eletmodnak, mely tokeletesen alkalmazkodik a kornyezet es az emberek tarsadalmi, valamint gazdasagi korulmenyeihez.
Nagyon boldog voltam, hogy eloben lathattam, es mindenkinek ajanlom, aki arra jar!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2914323515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása