Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Japanikumok 2.resz

2019. február 22. - Vadrozsa

Folytatom a Japan unikumok sorat:

Muanyag etelek
Egy ujabb kreativ otlet a japanoktol: elelmiszerek, etelek muanyag reprodukcioi. Minden etterem kirakataban megtalalhatoak es azert hasznosak, mert ha nem tudod eldonteni az etlap alapjan, hogy mit rendelnel, csak raboksz egy szimpatikus muanyag etelre es pont ugyanazt fogod kapni, frissen, illatosan a konyhabol.
Az otlet Takizo Iwasaki fejebol pattant ki, aki Gifu prefekturaban, Gujo Hachiman varoskaban szuletett. 1932-ben Oszakaban kezdte el a replika uzletet, de mivel ragaszkodott szulovarosahoz, hazakoltozott es 1955-ben uj gyarat nyitott. A mai napig itt, Gujoban keszul a makettek 80 %-ka es nehany muhely meg is latogathato, sot keszithetunk sajat replikat. Bovebb info ITT.

Instant teszta-leves (Cup Noodle)
Momofuku Ando neve valoszinu ismeretlenul hangzik, viszont a talalmanyaval sok helyen talalkozhatunk. Nevehez fuzodik ugyanis az instant tesztaleves, amelyet 1958-ban, tobb honap kiserletezes utan talalt fel.
Tajvanon szuletett, viszont a masodik vilaghaboru utan Japanba emigralt, hogy szerencset probaljon. Cege, a Nissin Food komoly felviragzasat a Cup Noodle, azaz a papirpoharban elore csomagolt verzio hozta el, amit 1971-ben mutattak be es az amerikai piacon is sikert aratott.
A yokohamai Cup Noodles Museum sok erdekesseget tartogat ebben a temaban.

Egy masik erdekesseg amit itt megemlitenek, a Michelin csillagos instant  levesek, melyeket a 7Eleven boltok arusitanak. Gyartojuk a tokioi Nakiryu ramen etterem, amely 2017-ben kapott Michelin csillagot. Nagyon finomak, kostoljatok meg, kepek az alabbi galeriaban:

Kapszulahotel
Az elso ilyen jellegu szalloda 1979-ben nyilt Oszakaban (Capsule Inn Osaka),  Kurokava Kiso tervei alapjan. Fo elonyuk az olcsosagon kivul, hogy frekventalt helyen talalhatok. Internetet, kozos furdot es egy roloval vagy fuggonnyel “elzarhato“, kb. 2×1 meteres muanyag kapszulat kap a vendeg. A legtobb nem koedukalt, kulon szinteken vannak a ferfiak es a nok.

Love Hotel
Kialakulasanak oka igen egyszeru: a japanok nagy resze, kicsi, vekony falakbol allo lakasokban el, nem ritka, hogy a legnagyobb szobat nappalikent es haloszobakent egyarant hasznaljak, ahol akar egy egesz csalad alszik. Igy a  fiataloknak otthon egyaltalan nem volt lehetoseguk kettesben maradni. Erre a problemara kinalt megoldast a Love Hotel intezmenye.
Ketfele szallaslehetoseget kinalnak : a„rest” (休憩: kyuukei) nehany oras, illetve a „stay” (宿泊 shukuhaku) egesz ejszakai ott tartozkodast jelent.
A bejelentkezestol a kijelentkezesig a leheto legdiszkretebben kezelik a szolgaltatast: parkolobol megkozelitheto a bejarat, az auto rendszamat tablaval takarhatjuk el, a recepcios egy zart fulkeben van, csak csengetesre jon ki, majd atnyujtja a kulcsot egy kis ablakon, es visszamegy. Az oriasi szobakban hatalmas teve, jakuzzi, masszazsfotel, tukrok, kulonbozo automatak (italok, jelmez, bugyi es egyeb eszkozok), etelt is lehet rendelni, amit egy nyilason keresztul ad be a szemelyzet. A falak hangszigeteltek, a folyoson hangos zene szol. Fizetni tavozaskor kell.
A 60-as evek elejen mar 2700 “tsurekomi inn” volt Tokioban, ezek voltak a szerelmes hotelek elodjei. Az elso klasszikus Love Hotel, az 1973-ban megepult Meguro Emperor volt. Europai kastelyokrol mintazott extravagans kulsejevel hamar magara vonta az emberek figyelmet es csakhamar 40 millio yent termelt havonta. Azota tobb ezer  uzemel orszag-, es vilagszerte.

Toalettek
Az elso dolog ami a japan vecekkel (Washlet) kapcsolatban feltunik, hogy tisztak, illatosak, modernek, felszereltek, ingyenesek es sok van beloluk. Utcakon, metromegallokban, parkokban, kisboltokban (7-Eleven, FamilyMart, Lawson)….stb.
Funkciok a teljesseg igenye nelkul: fedel automatikus felnyitasa- lecsukasa, programozhato homersekletre futott uloke, zene vagy csobogo hang belepeskor, alvazmosas vizspriccel a megfelelo helyre, fiuknak es lanyoknak, melynek hofoka es erossege szinten allithato, szaritas, illatositas, automatikus lehuzas felallaskor. Kis helyeken, peldaul lakasok vecejeben az oblitotartaly teteje kezmosokent is szolgal, lehuzaskor automatikusan elindul a csap, kezet mosunk es az a viz folyik be a tartalyba.
Altalaban a nyilvanos noi mosdokban talaljuk az "otohime"-t. Ez egy hangutanzo keszulek, ami a vece oblito hangjat, vagy vizeses, esetleg hullamzo tenger hangjat imitalja hangosan. A lenyeg az, hogy elfedje a nemkivanatos hangokat, amelyek miatt esetleg irulni-pirulni kene. Kepek kozott lathato.
Legnagyobb WC gyartok: TOTO, Inax, Panasonic.
1997-ben a Washlet Zoe bekerult a Guinness ​rekordok konyvebe, mint a vilag legfejlettebb WC-je, mar akkor 7 funkcioval rendelkezett.

Megmondom oszinten, hogy nagyon jok ezek a vecek, biztosan beszerzunk egyet otthonra is. Akihabaraban van egy ajandekbolt, ott Europara gyartott ulokeket is arulnak.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr4414626544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása