Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Tokio

2019. május 08. - Vadrozsa

Annyi mindenrol irtam mar, de az orszag fovarosa eddig kimaradt. A meretei es a latnivalok sokasaga arra kesztetett, hogy varjak amig kicsit jobban megismerem.

A legtobb turista itt kezdi japan korutjat, es probalja par nap alatt kipipalni a latnivalokat. Ilyen rovid ido alatt viszont, nem lehet megfejteni a varos vonzerejet, mi itt elunk majd 3 eve es meg csak a felszinet kapargatjuk.
Tokiot ugyanis nem egeszeben kell megtekinteni, itt a reszletek megkapoak: az egymasban tukrozodo modern epuletek, a szuk kis utcak apro hazai, pici, rendezett kertekkel, a nagyvaros zajat kizarni kepes szentelyek bekes udvarai es kertjei, az extravagans ruhaboltok es kulonleges szorakozohelyek, a rengeteg etterem valtozatos es finom fogasai, …es meg sorolhatnam.
Az utcakon eppugy latni kulonc divathullamok szerint oltozkodo, valamint hagyomanyos kimonot viselo fiatalokat is.
A forgalmas, reklamokkal, neonfenyekkel teli utcak szomszedsagaban gyonyoru kis kertek nyujtanak termeszetkozeli elmenyt, ahol a rohano vilag elcsendesedik es az oltonyos salaryman is hosszu ideig bamulja az ot korulvevo szepseget. Tokioban a ket vilag jol megfer egymas mellett, a hagyomanyos kultura es a modern nagyvaros tokeletes osszhangban el egymassal.

A majd 2200 km2-en elterulo varosnak, 2018-as adatok szerint 13 784 212 fot szamlalo lakossaga van, es ehhez hozzajonnek meg az ingazo ottdolgozok nagy aranya, valamint a turistak allando magas szama. Tehat el tudjatok kepzelni az embertomeget.
Hihetetlenul hangzik, de ez a lukteto nagyvaros, megis egyfajta nyugalmat araszt. Nem faraszto a tomeg, mert a japanok fegyelmezettek, mindig figyelnek a masikra, nem lokdosodnek, nem sietnek, turelmesen sorban allnak es rendezettseget sugaroznak maguk korul.

Tokionak nem csak egy varoskozpontja van, hanem tobb negyede, amit erdemes kulon-kulon felkeresni, nemelyiket este is, mert akkor mas a hangulata. Osszesen 23 kerulete van, ezek legfelkapottabb reszei: Shibuya, Shinjuku, Harajuku, Roppongi, Kabukichō, Ginza, Akihabara, Asakusa, Ryogoku, Odaiba, Ikebukoro.

Shibuya Tokio egyik leglatvanyosabb, legforgalmasabb es legismertebb negyede. Ikonikus a kozponti gyalogatkeloje (Shibuya Crossing) amelyet egyetlen turista sem hagyna ki. Az benne a kulonleges, hogy egyidoben minden iranyba at lehet kelni rajta, amint zoldre valt a lampa hatalmas embertomeg lendul mozgasba, orankent legalabb 100.000-en. A turistak filmezik, fotozzak az emberlavinat es onmagukat elveszve benne. A Starbucks kavezo hatalmas uvegablakaibol tokeletes kilatas nyilik a keresztezodesre. Az egesz kornyek luktet az energiatol, a villodzo szines fenyektol, orias kivetitoktol es neonreklamoktol.

Itt lathato a hires kutya, Hachiko szobra is. Blogbejegyzes rola ITT.
Tovabba ettermek, boltok, hatalmas bevasarlokozpontok rengeteg ruhauzlettel, egyik leghiresebb a “Shibuya 109”. Shibuyanak vannak olyan reszei, amiket szinten erdemes beiktatni a programba: pl. Harajuku, Omotesando, Ebisu, Yoyogi park.

Harajuku alig 10 percnyi gyaloglasra van Shibuyatol es a divatrol hires. Omotesando elegans nemzetkozi markaboltjai mellett itt talalhatoak a leghiresebb japan ruhatervezok uzletei is. Aki szeret vasarolni es erdeklik az egyedi cuccok, az napokig is ellehet ebben a negyedben, a kis sikatorok butikjaitol az ultramodern koncepcios uzletekig oriasi valasztek varja. A hangulat nyuzsgo es elenk, szembeotlo az azsiai, europai es amerikai latvanyelemek kevereke. Kepek, videok, leiras ITT
A divatorultek es kulonc oltozekek hodoloi, mindenkepp latogassanak el a Takeshita utcaba, mert itt foleg hetvegenkent a kulonbozo divatiranyzatok kovetoi es cosplay rajongok paradeznak. Egy eleg hosszu es reszletes cikkben osszefoglaltam az aktualis iranyzatokat, 1. resz, 2.resz.
Harajuku masik oldalan terul el a Yoyogi park, es a hires Meiji szentely. ITT irtam roluk.

Ebisu hangulatos kis ettermeirol, pubjairol es a tipikus tachinomiya (talponallo) barokrol ismert. Varos a varosban, a Yebisu Garden Place a regi sorfozde egykori telephelyen epult, ahol a Yebisu sort 1890-ben gyartani kezdtek.
A sormuzeum (Yebisu Beer Museum) ingyen latogathato, ITT irtam rola.

A Ginza negyed szinten kedvelt turistacelpont, ahol elegans szallodak, galeriak, kavezok es ettermek mellett, a vilag legdragabb premium markai vonulnak fol elegans butikokban es pazar szalonokban. A szeles utcan hetvegen lezarjak az autoforgalmat, igy kenyelmesen szemlelodhetunk, sot be is lehet menni nemelyik epuletbe, hiszen az elocsarnokok is csodalatosak. Egyik kedvenc boltom itt az Itoya, iroszereket, apro ajandekokat es eszmeletlen jo kepeslapokat arulnak.

Innen setatavolsagra van a Tsukiji halpiac, ami ugyan elkoltozott, de a kis ettermek, boltok maradtak. Errol is irtam, link ITT.
Nem messze ettol a helytol egy szepseges parkban pihenhetunk meg: Hamarikyu Gardens.

Del-nyugati iranyba haladva a Minato keruletbe erunk, ahol a 333 m magas Tokyo Tower kilatoja csodas panorama-kilatast biztosit a varos ezen reszere.
Mellette, delkeleti iranyba talalhato a Zojo-ji buddhista templom, kertjeben pedig aTokugawa shogunok mauzoleumai. Ha tovabb haladunk delkeleti iranyba az obol fele, a Hamamatsucho megallonal a 163 meter magas Tokyo World Trade Center epulet 40. emeleten kilato uzemel. Nagyjabol ugyanazt latod, mint a Tokyo Towerbol 2800 yenert, itt viszont csak 620 yen a belepo. A 360 fokos panorama-kilato szemet gyonyorkodteto latvanyt nyujt az alattad elterulo varosrol, a Tokio obolrol, az Odaibara ativelo Szivarvany hidrol, a Tokyo Towerrol, a Kyu Shiba Rikyu kertrol, valamint az alant elhalado shinkansen, vonat es Tokyo Monorail szerelvenyeirol.

A csaszari palota, az egykori Edo kastely helyen talalhato, Chiyoda keruletben alig negyedora setara a kozponti palyaudvartol (Tokyo Station). A palota nem latogathato, mivel a mindenkori csaszar allando lakhelye. Evente ketszer, januar 2-an (ujevi udvozles) es december 23-an (a csaszar szuletesnapja) alkalmabol a latogatok belephetnek a palota belso udvarara, es lathatjak a csaszari csalad tagjait, akik tobbszor megjelennek az erkelyen. Vizes arok es massziv kofalak veszik korul, mas napokon tavolrol lehet megnezni a fobejaratot es a Meganebashi hidat (kinezete miatt Szemuveghid a neve).
A palota egy nagy park (Higashi Gyoen) oleleseben fekszik, melyhez a keleti reszen csatlakozik az East Gardens of the Imperial Palace.

Roppongi, Azabu, Hiroo es Akasaka kornyeken szamos nagykovetseg szekel es nepes kulfoldi kozosseg lakik. Roppongi a varos multikulturalis buli negyede, mindenutt barok, diszkok, ejszakai klubok, ettermek, ahol a latogatok nagy resze kulfoldi.
Roppongi Hills es a Tokyo Midtown megvaltoztattak a kerulet arcat az elmult evtizedben, es elegans boltokkal, irodakkal, lakohazakkal, luxusszallodakkal noveltek vonzerejet. Roppongi kulturalis kozpontkent is elismert lett miutan harom muzeum nyitotta meg kapuit: The National Art Center, Roppongi Hills' Mori Art Museum es Tokyo Midtown's Suntory Museum of Art.

Akihabara az elektronikai uzletek, a szamitogepes jatekok, valamint manga es anime figurak, kepregenyek, filmek kozpontja. A kornyekrol bovebben az alabbi cikkeimben: 1 resz, 2 resz.

Shinjuku (ejtsd: Sindzsuku) ultramodern, kozel 20 negyzetkilometeres kerulet Shibuyatol eszakra. Ez a varos kereskedelmi es adminisztracios kozpontja, melyben a vilag legforgalmasabb vasutallomasa (Shinjuku Station), a fovaros onkormanyzati epulete es szorakoztato negyede is megtalalhato. A kerulet hatalmas uzlethazakkal, elektronikai uzletekkel, modern felhokarcolokkal, kulonleges technikai megoldassal rendelkezo uvegpalotakkal, mozikkal, ettermekkel, barokkal, jatektermekkel van tele.
A dupla tornyu varoshaza, Tokyo Metropolitan Government Building 45. emeleten ingyenes kilato uzemel, ahonnan remek kilatas nyilik a varosra.
A”Lost in Translation” cimu film forgatasa, turistak zarandokhelyeve tette a Park Hyatt Tokyo szallodat Shinjukuban. Fel lehet menni az elegans szalloda 52. emeleten levo New York Bar-ba ahol Bill Murray (a filmben Bob Harris) toltotte esteit. Csodas kilatas nyilik a varosra, de aki itt fogyasztani, esetleg megszallni szeretne, melyen bele kell nyulnia a zsebebe.
Meg kell emlitenem a csucstechnikaju Robot ettermet (ROBOT RESTAURANT), csillogo neonlampak fenyeben orias robotok es bikinis lanyok tancolnak vacsora kozben.

Tokio ejszakai elete igazan pezsgo, a buli negyedek (Roppongi, Shinjuku, Shibuya, Harajuku, Ikebukuro, Kabukicho), klubok, kocsmak, pubok, kavezok, mozik, szinhazak, karaoke-barok, sztriptiz-, gesa-, hostess-, host- es meleg-barok, masszazs-szalonok, show musorok, jatek- es pacsinko termek sorat vonultatjak fel. Az a tapasztalatunk es azt olvastam tobb helyen, hogy a turistak es a kulfoldiek szeme elott az igazi, autentikus szorakozasi lehetosegek rejtve maradnak. Meg egy, sok eve az orszagban elo es japanul kitunoen beszelo kulfoldi elott is zarva maradnak ezek az ajtok, mert a gaijinokat (vagyis minket kulfoldieket) egyszeruen be sem engednek.
Kabukicho Japan legnagyobb piros lampas negyede Shinjukuban. Egy oriasi szinhazrol kapta a nevet, amelyet elkezdtek epiteni, de sosem fejeztek be. Bordelyok, love hotelek, masszazs-szalonok, sztriptiz barok, porno-boltok, ejszakai klubok, jatektermek vegelathatatlan sora fogadja ma a latogatokat. Ezek nagy resze a yakuzak iranyitasa alatt all, igy kulfoldikent korlatozottak a lehetosegeink. Japanban tiltott a prostitucio, ettol fuggetlenul,  mint barhol mashol a vilagon, itt is viragzik.
Golden Gai (Arany kerulet) nehany nagyon szuk utcabal allo muvesz tomb Kabukicho teruleten, ahol az egyszintes regi hazakat nem dozeroltak le, hanem egy-egy barra alakitottak at, mindegyikuket mas stilusban. Nemelyikuk olyan kicsi, hogy alig 5-6 vendeg fer el, de nagyon hangulatosak. Legtobbjuknel belepot kell fizetni (kb.1000 yen), es olyan is akad ahol nem latjak szivesen az idegeneket. Egy iratlan szabaly szerint, ha van angol kiiras az ajton es bentrol mosolyognak, bemehetunk korulnezni, beszelgetni, iszogatni.
Ha megsem talalunk szabad helyet ezekben a kis kocsmakban, nehany utcaval odebb egy hasonlo, viszont megfizethetobb, baratsagosabb hely az Omoide Yokochō (angolul Memory Lane), melynek pici falatozo-italozo helyisegei sok turistat csabitanak. Tortenete a haboru utani, 1940-es evekig nyulik vissza, amikor itt fekete piac viragzott, es az utcai arusok a szappantol a sertes belsosegekig mindent arultak. Ma a sikatorok apro, nyitott ettermei, nagyreszt nyarsra huzott es faszenen sutott husfalatkakat, yakitorit arulnak, melynek gomolygo fustje misztikussa teszi a piros lampionok fenyet.

Asakusa az egyik eszakkeleti kerulet, leginkabb itt fedezheto fel valami a regi polgari (chōnin) Tokiobol. Itt all a fovaros legosibb buddhista temploma, a Senjo-ji, amelynek kapujaban 3,5 meteres voros lampas log a belepo feje fole. Blogbejegyzes ITT.
A kornyeken ki lehet probalni a hagyomanyos riksan utazast, valamint barangolni a Kappabashi utcaban, ahol tobb mint 170 bolt sorakozik, mindenfele konyhai es ettermi eszkozoket arusitva.

Ha innen kisetalunk a Sumida folyo partjara a tuloldalon lathato a 634 meter magas Tokyo Sky Tree torony. Tole nem messze az Asahi Beer Hall (Asahi Sorgyarto Ceg szekhelye), melynek sorospoharra hasonlito epuleten egy aranysarga lang vonzza a tekintetet. Az “Asahi Flame” nevu, 360 tonnas arany lang, az Asahi sor ego szivet hivatott abrazolni. Rossznyelvuek szerint azonban, a modern epitmeny nem nyerte el a tokioi lakosok tetszeset es nemes egyszeruseggel csak “arany kaki”-nak nevezik.
A Sky Tree-ben voltunk es a bejegyzesben osszehasonlitottam a kilatast a varoshazan tapasztalttal.

Ha atmegyunk a folyon es deli iranyba haladunk rovidesen elerjuk Sumida kerulet Ryokogu reszet, ahol a Ryogoku Kokugikan szumo arena talalhato. A kornyeken minden a szumorol szol, az utcai kis szobroktol kezdve, a szumo muzeumon at, a tartalmas egytaletelt (chanko nabe) arusito ettermekig, amit a versenyzok eloszeretettel fogyasztanak. Itt van a legtobb istallo, sportegyesulet is, ahova a birkozok tartoznak. Ha szerencsenk van, akar hiressegekkel is osszefuthatunk. Vannak fizetett setak, ahol elvisznek bennunket nehany istallohoz, de bemenni nem lehet. Magunk is felkereshetjuk oket, nem nehez megtalalni.

Masik latnivalo itt az Edo Muzeum (Edo-Tokyo Museum), amit mindenkinek jo szivvel ajanlok. Tartalmas, latvanyos, reszletekbe menoen informativ kiallitas, melyben megismerhetjuk a varos tortenelmi, kulturalis es epiteszeti hagyomanyait.
Kicsit szomorubb, de szinten fontos tortenelmi helyszin a kozelben, a Tokyo Metropolitan Yokoamicho Park. Muzeumai es emlekmuvei a termeszeti katasztrofakrol, a haboru borzalmairol es ezeknek aldozatairol nyujtanak ismereteket. Ne felejtsuk el megnezni, a szomszedos Kyu Yasuda kertet sem!

Ha nem megyunk at Sumida keruletbe, es Asakusatol nyugati iranyba indulunk, elerjuk az Ueno parkot, ahol 6 muzeum kozul valogathatunk (Shitamachi Museum, Ueno Royal Museum, National Museum of Western Art, National Museum of Nature and Science, Tokyo National Museum, es Tokyo Metropolitan Art Museum), tovabba allatkert (Ueno Zoo) es a hires Ameyoko piac varja latogatoit. Innen egy metromegallora (Yoyogi-Uehara Station) gyonyoru mecsetet lathatunk a Torok Kulturalis Kozpontban.

Odaiba mesterseges szigetet a varos vedelmere hoztak letre az Edo korszak vege fele. Az 1980-as evekben latvanyos fejlesztesi projektet inditottak, amelynek celja a sziget futurisztikus lako- es uzleti negyedde alakitasa volt. Ma nepszeru bevasarlo- es szorakoztato negyed ahol a Szabadsag szobor replika szomszedsagaban a tobb meteres Gundam szobor orkodik, muzeumok, interaktiv kiallitasok (Toyota Megaweb), Sega jatektermek (Joypolis), ezenkivul oriaskerek, ettermek, mozik, bevasarlokozpontok varjak latogatoit.

Tokioban nagyon sok a latnivalo, lehetetlen mindent felsorolni, gyertek fedezzetek fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9314380996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása