Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Landmark Tower

2016. október 23. - Vadrozsa

Ferjem szulei nalunk vannak latogatoban, igy minden napra szervezunk egy kis varosnezest vagy setat a kornyeken. Minap, a Yokohama obolbe csavarogva, kihasznaltuk a tiszta idot es  felmentunk a kilatoba.

A Yokohama Landmark Tower  295,8 meteres magassagaval Japan 4. legmagasabb epitmenye. Megelozi a 634 m magas Tokyo Skytree, a 333 meteres Tokyo Tower es a 300 m magas Abeno Harukas Osakaban.

Futurisztikus megjelenesevel egyszerre szolgal a varos fontos tajekozodasi pontjakent es az egesz orszag jelkepes kapujakent. Letrejottet a Mitsubishi tiszteletbeli elnokenek, Otakazu Nakada-nak koszonheti, aki latta, ahogyan a masodik világhaboru vegen foldig romboltak Yokohama iparvarosat. Szerette volna, ha a varos ujra kiviragzik, es a Landmark-torony epitesevel ezt a folyamatot igyekezett segiteni.
A felhokarcolo, a Minato Mirai 21, azaz „ A huszonegyedik század kikötővárosa” nevet viselo teruletfejlesztesi terv resze volt, melynek soran a kikoto kornyeket a partvonal feltoltese reven megnagyobbitottak.

dsc_0070_4.JPG

1993-ban fejeztek be az epiteset, julius 16-an nyitottak meg hivatalosan.
Szerkezetileg egy hatalmas acel csovaz, valamint 4, oszlop jellegu es kibetonozott acel tartoborda alkotja. Az epulethasab felfele haladva fokozatosan elkeskenyedik, toronnya csucsosodik.
A toronyhaz tartoszerkezetebe, a szel es foldrengesek altal keltett rezgeseket csokkento mechanizmust helyeztek.

Habar az epuletet amerikai epitesz tervezte, megis kiemelt figyelmet forditottak a hagyomanyos japan formak otvozesere, mint pl. a fesu, a papirlampas vagy a farakas motivumai, amelyek sajatsagos jelleget kolcsonoznek a toronyhaznak.

yokohama_landmark.jpg

A 73 emeletes epulet also 48 szintjen irodak, uzletek, ettermek talalhatok. A 49-70 emeleteken egy 603 agyas, 5 csillagos szalloda kapott helyet.
A 69.emeleten lett kialakitva a Sky Garden kilato, amelynek 360 fokos panorama ablakaibol pazar kilatas nyilik a Csendes-oceanra es a Fuji hegyre.
A belepo 1000 yen (8.8 Euro). Tanuloknak 500 yen, 65 even felettieknek 800 yen.

Az atriumbol a vilag leggyorsabb felvonoja repit a kilatohoz! 
A 750 m/min. sebessegu lift, alig 40 masodperc alatt juttat fel a 2. szintrol a 69.-re.

Tiszta idoben csodas panorama tarul elenk. Alattunk a nyuzsgo varos, korbe a partvonalon a forgalmas kikoto a piros daruival, a tavolban a csillogo kek ocean, a varakozo hajokkal.

A kilato minden oldalan tobb informacios tabla mutatja a fontosabb epuletek helyet es azt hogy melyik idoszakban epultek.

dsc_0012_8.JPG

dsc_0045_4.JPG

Mindenkinek ajanlom, aki erre jar, ropitesse fel magat a 69 emeletre! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr911831587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016natsu 2016.11.03. 09:50:49

750 m/s sebessegu lift

hangrobbanas volt?

szerintem 750 m/min lesz az...

(a blog persze nagyon erdekes, a kilatas szep stb...)

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2016.11.03. 09:52:54

Igazad van, elirtam:) Koszonom az eszrevetelt, kijavitottam.
süti beállítások módosítása