Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Tokio olcsobban

2019. május 09. - Vadrozsa

Az ECA International (Employment Conditions Abroad), 2018-as kimutatasa szerint a vilag legdragabb varosainak soraban Tokio a 7., mig Yokohama, ahol elunk, a 18. helyet foglalja el.

Erkezesunk utan, 2016-ban irtam ket bejegyzest a vasarlasi lehetosegekrol es arakrol, sok-sok keppel: 
 1 resz, illetve 2 resz.

Azota az arak tovabb emelkedtek, de egy kis odafigyelessel lehet olcsobban vasarolni (pl. este az akciok soran), vagy elfogadhato aron ettermekben etkezni. Az utazas koltsegeit nem lehet lefaragni, annak aki nem ragaszkodik a vonathoz, ajanlom az ejszakai buszokat.

https://highway-buses.jp/

http://willerexpress.com/st/3/en/pc/bus/route/

https://japanbusonline.com/en/

Biciklivel is fel lehet fedezni a varost, alabb linkek a tudnivalokrol:

https://www.timeout.com/tokyo/things-to-do/where-to-rent-a-bicycle-in-tokyo

Vasarnaponkent a Csaszari Palota melletti parkban ingyen kolcsonozhetunk biciklit, amivel az Uchibori Dori-n tekerhetunk egy kellemeset. Az iroda a Nijubashi-mae megallo 2-es kijaratanal van, a rendorors mellett, itt ki kell tolteni egy nyomtatvanyt az adatainkkal.
https://tokyocheapo.com/lifestyle/free-bike-ride-imperial-palace/

Szinten vasarnaponkent Harajukunal gyulekeznek a cosplay rajongok. Erdemes vegigsetalni a Takeshita utcan is ahol a varos divatbolondjai es kulonleges boltjai tomorulnek, es ahol a kreativitas es az egyedi megjelenes tenyleg nem ismer semmilyen hatart. ITT irtam a cosplayrol es a Comiketrol.

A turista celja altalaban az, hogy minel tobbet lasson egy adott orszagbol/varosbol, a leheto legkedvezobb aron. Ittletunk soran felderitettunk nehany olyan latnivalot, ami esetleg erdekelhet masokat is, es ingyenes vagy nem kerul sokba.
A Grutto Pass 92 muzeumba es egyeb helyre biztosit ingyenes, vagy kedvezmenyes belepot. 2200 yenbe kerul es ervenyesites utan 2 honapig hasznalhato.

A jo hirem az, hogy a legtobb szentely, templom es park ingyenes. Kioto es Nikko hires szentelyeiben fizetni kell, de Tokioban keves helyen. A fizetos parkok altalaban 150-600 yen kozott mozognak, nekunk eddig legjobban a Koko-en Garden tetszett Himejiben, es a Koishikawa Korakuen Garden Tokioban.

Egyszer veletlenul betevedtunk a Tuzoltosagi muzeumba Shinjukuban, es azon csodalkoztam, hogy nem kellett fizetni. Ezek szerint vannak ingyenes muzeumok!
A tuzoltosagi muzeum sok erdekeseggel, jatekkal es egy igazi helikopterrel varja latogatoit. A 10. emeletrol kilatas nyilik a varos ezen reszere. Ne felejtsetek megnezni az epulet elott levo eneklo babukat! Video ITT.

Itthon kikerestem a tobbi ingyenes vagy olcsobb muzeumot, a nevre kattintva nyilik meg a honlap. Nyitvatartast ellenorizzetek, hetfonkent altalaban zarva tartanak!

A Penzmuzeum, a japan yen kialakulasanak kulonbozo szakaszain vezet vegig, a 7.szazadi elso ermektol, napjaink biztonsagi elemekkel teletuzdelt fizeto eszkozeig. Keves az angol leiras, viszont belepeskor adnak angol nyelvu tajekoztatot, boseges informacioval. Tobb fioknyi kulfoldi bankjegyet is lathatunk, egy masik vitrinben pedig, egy 1946.06.03-an, a Magyar Nemzeti Bank altal kiadott 1.000.000.000 (Egymilliard) Pengos bankjegyet is.
A muzeumban fenykepezni nem lehet es hetfonkent zarva tart.

Itt megragadom az alkalmat es bemutatom nektek a jelenleg hasznalatban levo japan penzeket, amelyek 2004 ota vannak forgalomban. A 2019.majus 1-en elkezdodott uj korszak (Reiwa) magaval hozta a megujulas igenyet is, Taro Aso japan penzugyminiszter bejelentette, hogy a 10000, 5000 es 1000 yen cimletu japan bankjegyeket ujratervezik es 2024 korul kerulnek majd forgalomba.

Parazitologiai muzeum ( hetfon es kedden zarva)

Papirsarkany muzeum (vasarnap es unnepnapokon zarva)

Rendorsegi muzeum, sok hasznos infoval, interaktiv jatekokkal.

Dohany- es somuzeum (ha csak az allando kiallitast szeretnenk megnezni, a belepo 100 yen, hetfonkent zarva).

Szumo muzeum: 1 termes kis muzeum a Ryogoku Kokugikan stadion foldszintjen. Amikor ott jartam, Futabayama Sadaji, 35. Yokozuna eleterol lathattam kepeket, hasznalati targyakat. A kiallitassal, halalanak 50 evfordulojara emlekeztek. Hetvegen zarva tart.
Aki pedig szumo edzest szeretne nezni, az reggel 7:30-10:00 kozott megteheti az Arashio istallonal

A stadion mellett, a Yokoamicho Park-ban a Tokiot ert ket legnagyobb katasztrofa emlekmuzeumai.
ITT irtam roluk.

TOTO wc. kiallito-terem es muzeum (hetfonkent es unnepnapokon zarva)

Origami Muzeum, kicsinek-nagyoknak.

Reklam Muzeum (nyitva: kedd – szombat 11:00 - 18:00)

Tokyo Stock Exchange, Tozsdemuzeum (nyitva: hetfo-pentek: 9:00 - 16:30)

Sor turak es muzeumok:

http://www.sapporobeer.jp/brewery/english/#en

Mi a Yebisu muzeumban voltunk, a tura ingyenes, a vegen ket fajta sort kostolhattunk. Ha tovabbi soroket szeretnenk, a kostolo reszlegen mar fizetni kell. ITT irtam rola:

Suntory whiskygyar-latogatas, ingyenes kostoloval:

https://www.suntory.com/factory/hakushu/facility/

Szake kostolas es vasarlas: 

Meishu Center (Hamamatsucho)

Odaiba sziget ingyenes kiallitasai:

Megaweb: interaktiv Toyota-bemutatoszalon, a hangulatos ”History Garage”-ban regi autok. 

Museum of Maritime Science

Panasonic Center

Joypolis: szuletesnapodon ingyen szorakozhatsz!

Szabadsag szobor replika, mellette setany es a DiverCity Tokyo Plaza bevasarlokozpont. Elotte all a hatalmas Gundam, amely bizonyos idokozonkent (9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00) harci uzemmodbol kb.10 masodperc alatt atvaltozik egyszarvu robotta.

A modern negyedekben setalva (Shinjuku, Ikebukuro, Ginza, Omotesando stb.), csodalatos epuleteket nezhetunk meg belulrol is, altalaban nyitva vannak. Ingyenes kiallitotermek a kornyeken:

The Espace Louis Vuitton: az Omotesando Louis Vuitton boltjanak legfelso emeleten.

Ginza Sony Park: a postmodern epiteszet fellegvara folyamatos megujulas alatt, 2020 oszeig meg reszlegesen nyitva. 

Cannon kiallito terem

Tokyo Dome: varos a varosban! Naphosszat lehet itt nezelodni, szorakozni. Van vidampark, arena, bowling,- es gorkorcsolya palya, jatszohaz, bevasarlo- es szorakoztato kozpont es egy interaktiv, 9 reszbol allo urkozpont (TeNQ Space Museum) a vilagur megtapasztalasara.
Van egy szalloda is ahova be lehet setalni es uvegoldalu lifttel felmenni a legfelso emeletre, ahonnan kilathatunk a varos ezen reszere.
Nem messze a Tokyo Dome-tol talalhato Tokyo egyik legszebb kertje, a Koishikawa Korakuen Garden.

 Ingyenes kilatok:

Tokyo Metropolitan Government Building 243 m

Bunkyo Civic Center Observatory: 150 m

Caretta Shiodome: 213 m magas. Vasarolni, etkezni, muzeumot latogatni lehet. Ebben az epuletben van a fent emlitett Reklam muzeum is. A 46. emeleti Sky View csodas kilatast biztosit a Tokio obolre.

Asakusa Culture and Tourism Center: 39 m. A legfelso, 8. emeleten, a Miharashiya kavezobol es a teraszarol, a Senso-ji-templom, a Nakamise bevasarlo utca es a Sumida folyo masik partja lathato, a varoshaza, a Tokyo Sky Tree, valamint az Asahi Beer Hall.

Ugyanitt, bizonyos napokon ingyen lehet ghesa tancot nezni. Delutan 13: 00 -13:30 es 14:30 -15:00 kozott tartjak az eloadasokat, az epulet 6. emeleten. A jegyeket reggel 10-tol osztjak a foldszinten, alkalmakkent 100-at, viszont csak 90 ulohely van, ezert erdemes koran erkezni. Az ulojegyek szamozottak, ezert aki az elso sorban szeretne ulni, mar nyitaskor menjen oda jegyet kerni. Az eloadas vegen fenykepezkedni lehet a gesakkal. 2019 pontos datumait az alabbi oldalon lehet megnezni:
http://e-asakusa.jp/en/culture-experience/6177

 Piacok
Ameyoko (Ameya-yokocho Market): Tokio egyik sokszinu piaca, az Okachimachi es az Ueno metroallomas kozott huzodik. Hideg, meleg etelek, gyumolcsok, zoldsegek, ragcsalnivalok, teak, fuszerek, tengeri herkentyuk szeles valaszteka, ha pedig lemegyunk az alagsorba, ott friss husaru kaphato.
Vasarnaponkent parkokban, templomok kertjeben szoktak amolyan bolhapiac jellegu kirakodo vasarokat tartanak.

Ingyenes buszjaratok

https://jw-webmagazine.com/absolutely-useful-5-free-bus-services-in-tokyo-28d9496a4bbc

Aki szeret vonatozni, a Yurikamome Line Shinbashi es Odaiba kozott, fenseges kilatast nyujt a Tokio obolre es Odaiba mesterseges szigetre. (termeszetesen itt a vonatjegyet meg kell venni:)

Olcsobb programok Tokyoban

Shinjuku Gyoen National Garden: 500 yen

Koishikawa Korakuen Garden: 300 yen

Kyu Furukawa Gardens: 150 yen (nyugati es japan stilusu park is van benne)

Kamera Muzeum: 300 yen

Showa-kan Muzeum: 300 yen ( Japan a II. vilaghaboru alatt es utan)

Fugakawa Edo Museum: 400 yen, Tenpo korszak (1830-1844) skanzen jellegu bemutatasa)

Edo Skanzen: 400 yen

Papir Muzeum: 300 yen

Shitamachi Muzeum: 300 yen (elet Japanban regen)

 Kyu Asakura haz: 100 yen (epiteszeti remekmu Taisho korbol)

Etkezes
A japan konyharol mindenkinek a sushi jut eszebe, pedig a kozhiedelemmel ellentetben nem csak (nyers)halat fogyasztanak, hanem marhat, csirket, disznot es rengeteg zoldseget is.
A japan etelek rendkivul finomak es valtozatosak, nem fogtok tudni rosszat rendelni, vasarolni. Mar-mar maniakusan csak a legfrissebb, legjobb minosegu eteleket fogyasztjak, igy teljesen elkepzelhetetlen, hogy fonnyadt salatalevel vagy lejarat utani joghurt lenne a polcokon. A kivalo szinvonal nem csak a luxusettermekre, hanem az egyszeru kifozdekre, metro- es vasuti restikre vagy a szupermarketek bedobozolt eteleire is ugyanugy jellemzo. Batran vasaroljatok a Family Mart, 7-Eleven, Lawson uzletlancok boltjaibol is, estenkent itt learazasok vannak, ahogy a nagyobb szupermarketek keszetel polcain is, igy akar felaron is hozzajuthattok a vacsorahoz.

Biztosan mindenki hallott mar a ramen levesrol, szamtalan valtozatban keszitik es hatalmas adagot kapunk 400-800 yenert (3-6 Euro). A szaritott valtozatai is finomak, sot a 7-Eleven boltjaiban arulnak Michelin-csillagos dobozos leveseket is, elkepesztoen finomak.

A gyorsettermi lancok menuit is erdemes kiprobalni. Egyik kedvencunk a CoCo Curry. A japan curry nem olyan mint az indiai, hanem sokkal lagyabb, selymesebb az izvilaga. Egy tanyer rizzsel, valtozatos feltetekkel kiados ebed tud lenni.
Tovabbi gyors-es olcso ettermek: Yoshinoya, Sukiya, Sanuki Udon Hanamaru, Ootoya, Matsuya, Tendon Tenya, Nakau, Genki sushi, MOS Burger, Maguro Ichiba.

Nehany gyorsetterem ugy probal alacsony arakat es gyors kiszolgalast tartani, hogy nincs pincer, sem kasszas, a bejaratnal egy automatat helyeztek el, erintokepernyon kivalasztjuk a kivant etelt, kifizetjuk, az automata egy cetlit ad melyet leadunk a konyhas pultnal es par perc mulva megkapjuk a kajat.

Automatas ramen etterem es udon teszta rendeles, elkeszites az alabbi videon:

Tudom, hogy a steak nem olcso kaja, de itt Japanban feltetlenul meg kell kostolni, kivaloan keszitik es minosegi a marhahus. Kedvenc ettermunk az Ikinari, te magad valasztod ki a hust, elotted merik le, sutik…stb.

Az Izakaya egy bar vagy kocsma, ahova inni mennek az emberek es kozben ragcsalnak is. Kis adagokat kapunk, mind nagyon finom es valtozatos, erdemes kiprobalni. A japanok nagyon ertenek az izvilagok parositasahoz, tudjak milyen etelhez milyen szosz vagy ontet passzol, ezert ugy erdemes fogyasztani ahogy kihozzak.

Akinek nem jon be semmifele helyi etel, van McDonald’s, Burger King, Danny’s, Pizza Hut, Domino’s es Taco Bell, ezenkivul olasz, indiai, kinai, sot magyar etterem is.

Szallas:
Meglehetosen szeles a paletta, az olcsobb kapszula hotelektol a hagyomanyos ryokanokon at, a luxus szallodakig mindenki megtalalhatja a penztarcaja es igenyei szabta szallast. Mi altalaban az Airbnb-t hasznaltuk, olcsobb es ha a csalad is ott lakik, autentikus japan kornyezetbe nyerhetunk betekintest.

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9114814138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása