Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Yokohama

2016. április 29. - Vadrozsa

Na nezzuk csak, hol vagyunk. Japanrol mar mindenki hallott, azt is tudjatok, hogy Azsiaban van, pontosabban Kelet-Azsiaban.

A szigetorszag partjait nyugaton a Japan-tenger, eszakon az Ohotszki-tenger, keleten a Csendes-ocean, delen pedig a Kelet-kinai-tenger mossa. 
A 6852 szigetebol a 4 legnagyobb: Hokkaido, Honshu, Kjusu es Sikoku. Ha megnezitek az alabbi terkepet, tisztan latszik, mind a negy. Mi a kozepso, legnagyobb szigeten vagyunk, Honshun, azt rozsaszinre szineztem, a tobbi harom sarga maradt.

japancitiesmap_1.png

Az orszag allamformaja alkotmanyos monarchia, a jelenlegi uralkodo Akihito csaszar, aki iden decemberben lesz 83 eves. Japan 125. csaszarakent, 1989 januar 7-tol uralkodik, amikor apja, Hirohito elhunyt. Akihito a vilag egyetlen elo csaszara.

akihito.jpg

Az orszag miniszterelnoke Abe Sinzo. Az orszag zaszlaja es cimere:

flag_of_japan.png

imperial_seal_of_japan.png

Penzneme a japan jen (JPY). Valtasi arfolyam jelenleg: 1 EUR = 123.5241 JPY.

dsc_0006.JPG

dsc_0004.JPG

Idozonajat tekintve, az egyezmenyes koordinalt vilagidohoz kepest, 9 oraval vagyunk elorebb (UTC+9). Magyarorszaghoz viszonyitva 7, Romaniahoz 6, valamint Kinahoz 1 oraval korabban.

Az eghajlat nagyreszt mersekelt, viszont eszakrol delre erosen valtozik, igy 6 nagy eghajlati ovezet kulonitheto el.
Legmagasabb hegye es egyben az orszag egyik jelkepe a Fuji vulkan. Tokiotol 100 km-re delnyugatra a Fuji-Hakone-Izu Nemzeti parkban fekszik. Korulotte 5 to helyezkedik el: Saiko, Kawaguchiko, Yamanakako, Shojiko es Motosuko. Egyelore internetrol vadasztam kepet, de majd ha kozelebb kerulunk hozza, en is lencsevegre kapom.

mountfujijapan.jpg

Japan 377 915 km²- nyi teruleten kb. 127.100.000 lakos el (2014. juliusi, becsult adat, wikipedia).

A nagy tortenelmi multra visszatekinto Japan, ma a 3. legnagyobb gazdasagi hatalom az Amerikai Egyesult Allamok es Kina utan, valamint a Fold leggazdagabb orszagainak egyike. Fovarosa Tokio.

Mi kb. egy oranyira lakunk Tokiotol, deli iranyba, a Kanagawa prefektura fovarosaban es kereskedelmi kozpontjaban, Yokohamaban. Shanghai az egyik testvervarosunk :)

A 437,35 km²-en, tobb mint 3.6 millio ember tomorul, megsem tunik olyan zsuffoltnak, mint Shanghai. Az emberek szepen sorban allnak a metronal, a mozgolepcsonek csak a bal oldalara allnak, nem tolakodnak, nem lokdosnek, nem hangoskodnak, nem kopkodnek…Tisztak, civilizaltak, csendesek, tisztelettudoak.

Yokohama egy piciny halaszfalubol notte ki magat, miutan 1859–1868 kozott megnyilt a kikotoje. Ma mar egyike Japan legnagyobb kikotoinek.
A vorostegla raktarepuletek a kikoto mellett, 2011-ben toltottek be a 100 evet. Ma mar kulturalis esemenyek, koncertek, boltok es ettermek szinhelye. Az elmult napokban, a ket epulet kozotti teren viragpark volt kialakitva, helyi muveszek altal alkotott nyuszikkal es husveti tojasokkal.

Kisetaltunk a Yamashita parkba, amely Japan elso tengerparti parkja, ahonnan csodas kilatas nyilik az Osanbashi molora, amelynek mindket oldalan oceanjarok szoktak acsingozni, ralatni a Tokio obol fenyes felhokarcoloira, mely egyben a varos uzleti negyede, es a Minato Mirai 21 nevet viseli.
A setanyt gyonyoru viragkompoziciok diszitettek.

Sok latnivalo van a varosban, muzeumok, parkok, kertek, a Tokio obol….szep lassan vegignezem oket es az erdekesebbekrol beszamolok.
A 106 m magas Yokohama Marine Tower a kikoto 100 eves evfordulojara epult. A tetejen egy ketszintes kor-kilato helyezkedik el, ahonnan csodas panorama tarul elenk.
Az 1989-ben epult Cosmo Clock 21 nevu oriaskerek a belvaros egyik szimboluma lett, szinte minden kepen lathato. 112.5 m magassagat tekintve, a hatodik helyen all a vilag oriasai listajan.
Internetrol letoltott kepek:

Erkezesem elso napjaiban meg szallodaban laktunk, az elso kepem onnan keszult az ablakbol. Delutan lesetaltunk a folyopartra, melynek mindket oldalan cseresznyefak pompaztak. Akkor mar elkezdodott a Hanami, a cseresznye-virag fesztival, az emberek a fak alatt piknikeztek es gyonyorkodtek a latvanyban.

Par nappal kesobb a Yokohama Stadion melletti tulipan parkot latogattuk meg.

Bejegyzes frissites:
Ma delutan kisetaltunk az ocean-partra, tiszta ido volt, lehetett fenykepezni. Lathatjatok a Yokohama obol hidjat ( Yokohama Bay Bridge), Hikawa Maru hajot, a molot  (Osanbashi Pier), a Minato Mirait, az oriaskereket, es termeszetesen a haragos hullamokat. Annyira felkorbacsolta a szel a hullamokat, hogy azok gyakran atugrottak a korlaton es a setalok nyakaba froccsentek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr228661030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása