Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Kanazawa

2019. január 22. - Vadrozsa

Ha a terkepet nezem, ez a tortenelmi varoska velunk atellenben, a Honshu sziget nyugati partjan fekszik, legvonalban pont 300 km-re Yokohamatol.

Tokiobol mar 2.5 ora alatt ott lehetunk gyorsvonattal, amiota 2015-ben meghosszabitottak a Hokuriku Shinkansen vonalat, osszekotve Tokiot a nyugati regio varosaival, Toyamaval es Kanazawaval. Kulon jo hir, hogy erre a vonalra jo a Japan Rail Pass utazokartya.

Fenykoraban az orszag leggazdagabb regioja volt, nagyreszt daimyo csaladok, szamurajok, kereskedok, kezmuvesek laktak. 1710-ben mar 120.000-en laktak. Az Edo korszak alatt Kanazawa volt a Maeda klan szekhelye, amely a  masodik legerosebb feudalis klan a Tokugawak utan. Hosszu bekes, prosperalo evszazadok voltak ezek, melyek soran a varos sokat fejlodott, lakossaga gyarapodott.
A Meiji restauracio utan, 1889-ben hoztak letre Kanazawa modern varosat. Mivel itt nem voltak katonai celpontok, Kiotohoz hasonloan meguszta a bombazasokat es tortenelmi-kulturalis muemlekei nagyszeruen fennmaradtak. A regi kastely-varos szamuraj kerulete (Nagamachi) es a chaya szorakoztato negyedek nagy resze is jo allapotban maradt.
Sok latnivalot osszeirtam itthon es remenykedtem, hogy minden belefer a masfel napba.

A Kanazawa kastely 1583-tol az Edo periodus vegeig, 1871-ig a hatalmas Maeda klan szekhelye volt. 1580-ban kezdtek epiteni a kastelyt de az evszazadok soran tobbszor megsemmisult, leegett, ujraepitettek. A legutobbi,  1881-es tuzet csak ket raktarepulet es az Ishikawa-mon kapu elte tul, ami 1788-ban epult. Mai formajat az eredeti varhoz igazitottak, figyelve arra, hogy hagyomanyos technikakat es anyagokat hasznaljanak. Elsokent a ket torony (Hishi es Tsuzuki Yagura) epult meg es az oket osszekoto hosszu tarolo (Gojukken Nagaya). A Kahoku-mon kapu 2010 tavaszan keszult el, majd ot ev mulva kiegeszult a Hashizume-mon kapuval es a Gyokusen-inmaru kerttel.

Kenroku-en Garden: Japan harom legszebb kertje kozott tartjak szamon a Kairaku-en (Mito) es a Koraku-en (Okayama) mellett.
Mar maga a neve is sokatmondo: Hat fenseg kertje, vagyis megtalalhato benne mind a 6 fontos elem, melyek a kinai tajelmelet szerint tokeletes kertet alkotnak. A tipikus kinai kertben dombok, sziklak, tavak es kohidak adjak a novenyzet kornyezetet, miniatur, idealizaltan romantikus tajat alkotva, es kisebb epuletek, pavilonok, teahazak szolgaljak a pihenest es szemlelodest.
A tavak vizet egy tavoli folyobol taplaljak, egy kifinomult vizrendszer segitsegevel, amelyet 1632-ben epitettek. A tobb mint ket meter magas Kotojitoro Lampas, a kert ikonikus szimboluma lett.
A Karasaki-fenyo a kert legjelentosebb faja. Magrol ultette Maeda Nariyasu, a Maeda klan 13. uralkodoja es jelenleg a Kasumigaike to mellett magasodik, nehany aga a to felszine fole nyulik, ezeket kitamasztottak, hogy ne torjenek le. A 10 hektaron elterulo kertet 1875-ben nyitottak meg a latogatok elott.

Nagamachi a szamurajok kerulete volt es a kastely nyugati labanal terul el. Mai napig megorizte tortenelmi legkoret, a fennmaradt rezidenciakkal, agyagbol keszult es csereppel fedett falakkal, tipikus bejaratokkal, keskeny macskakoves utcakkal es vizelvezeto arkokkal.
Egyik legfontosabb latnivaloja a Nomura-ke, amely egy felujitott szamuraj rezidencia, a korszak eletmodjat es targyi emlekeit mutatva be. A gazdag Nomura szamuraj csalad tulajdonaban volt, akik az uralkodo Maeda klant szolgaltak a 16. szazadtol egeszen a 19. szazad kozepeig.
Latni lehet egy szamuraj pancel ruhat, gyonyoruen festett fusuma-nyilaszarokat, elegansan faragott ranma keresztgerendakat es egy faburkolattal diszitett mennyezetet. A toloajtok folotti faragott szegelyek lehetove teszik a levego aramlasat meg akkor is, ha az ajtok zarva vannak.
A gyonyoru belso kertet ko lampas, egy kis vizeses, tavacska es szines koi pontyok diszitik. Ugy epitettek a hazat, hogy minden szobabol elvezni lehessen a kert szepseget es a viz huvosseget.
A belepo 550 yen, arra kell figyelni, hogy a haz es a kornyezo muzeumok 9:30-17:00 kozott vannak nyitva.
Kaga Hanshi: 2 percnyire a haztol megtekintheto az egykori istallo epulete, ma szep kerttel kiegeszitve.

5 percnyire a haztol, ingyen meg lehet nezni a szamuraj katonainak muzeumat: Ashigaru Shiryokan Museum. Ashigaru a neve a legalacsonyabb rangu gyalogos katonanak, aki a szamuraj szolgalataban van. Ez a kis muzeum ket rekonstrualt hazbol all, amelyek a katonak egyszeru eletmodjat szemleltetik.

Tobb kis muzeum van a kornyeken, a Shinise Kinenkan egy regi gyogyszertarat mutat be, a Maeda Tosanokami-ke Shiryokan, a Maeda klan relikviait, engem viszont a Kaga Yuzenkan erdekelt, ahol bepillantast nyerhetunk a selyemfestes muveszetebe. A belepo 350 yen es ket emeleten vannak berendezve a selyemfestes kellekei, a mintak, leirasok, szinek, modellek. Szerencsere csak egyedul voltam, igy nyugodtan nezelodhettem. Egy kisfilmben bemutatjak a rajzolas, elokeszites, festes, gozoles, mosas, szaritas, vasalas, varras fazisait. 12 ilyen munkafazis van, amig elkeszul egy kimono es kb. 3-6 honapot vesz igenybe a megrendeles utan.
Tobb tucat konyv tele csodalatos, szines kimono kepekkel, egy het alatt sem lehet vegignezni. Aki ki szeretne probalni a festest, be lehet fizetni a workshopra, az ecsetek, festekek, mintak elo vannak keszitve.

Masik latnivalo, amit mar nagyon vartam az a gesa negyed. Pontosabban a teahazak kerulete: Chaya District. A gesak ezekben a teahazakban (Chaya) vartak vendegeiket, akiket enekkel, tanccal, kulonbozo jatekokkal szorakoztattak az est folyaman. Az Edo korszakban Kanazawa kozpontja tele volt ilyen teahazakkal, abban az idoben csak a teahazak lehettek 2 emeletesek, masnak nem volt szabad magas hazat epiteni. 1820-ban harom szorakoztato negyedet jeloltek ki szamukra a varos kozpontjatol tavol es oda koltoztek.

Ez a harom kerulet szinte erintetlenul fennmaradt napjainkig: Higashi Chayagai (Kelet-Chaya kerulet), Nishi Chayagai (Nyugati Chaya kerulet) es Kazuemachi. Ezek kozul az elso a legnagyobb es legerdekesebb, ide mentunk mi is: Higashi Chaya District.
Hatarozottan ez Kanazawa legfestoibb resze. A csaknem 200 eves gyonyoru fahazak maig megoriztek a regi hangulatot, a kanyargos utcakon setalva mintha visszarepulnenk az idoben es hallani veljuk a szamurajok neveteset es a gesak eneket. Habar szamurajok mar nem koptatjak a jarda kovet, gesakat meg latni, legalabb 50-en dolgoznak meg a teahazakban. Kesobb meg is pillantottuk egyiket, amikor az esti eloadasra erkezett. Erdeklodtunk jegyek felol, de mar elfogytak, a gesak produkcioja ma is kelendo.

A Shima es a Kaikaro teahazak nyitva allnak, 750 yenert latogathatoak napkozben. Valasztasom az utobbira esett, mert itt aranyszallal szott tatamis tea-szoba is lathato.
Nagy keszulodes volt bent az esti eloadasra, jottek-mentek az ott dolgozo kimonos holgyek. Vegigjartam a teahaz mindket emeletet, az oltozotol az eloado szobaig.

Aki nem szeretne lemaradni az eloadasrol, itt talal infot: http://www.kaikaro.jp/eng/index.html

A Higashi Chayagai es Kazue-machi keruletek, Kioto Gion negyedevel egyutt, ma mar Japan kulturalis oroksegenek reszet kepezik.
A Nishi Chaya Shiryokan ingyenes museum, teazo-szobaval es kiallitassal a kerulet tortenelmerol.

Van egy kulonleges bolt, nehany lepesnyire a Shima Teahaztol, amit nem szabad kihagyni, ha arra jarunk: Hakuza Gold Leaf Store.
Kanazawa egyik hires termeke a leheletvekony aranylapocska, melyet klimajanak, tiszta vizu forrasainak es evszazados multra visszatekinto kezmuves iparanak koszonhetoen a tokeletessegig fejlesztett. Kifinomult muveszeti erzekkel diszitik a legaprobb targyakat is, ekszerek, Buddha-szobrok, taskak, salak, disztargyak…kerulnek ki a mesterek kezei alol, sot mar a kozmetikumokba, szakeba, sutemenyekbe is belecsempeszik. Szerintuk fenyesiti, fiatalitja a borunket es ha belekortyolunk egy aranyreszelekkel dusitott szakeba, garantaltan jot teszunk a szervezetunkkel.

Kanazawaban harom uzletben lehet megcsodalni es vasarolni a termekeket: Hakuza Honten (itt egy aranyszobaban lehet teazni), az Aburatori Hakuza (ez talalhato a Higashi Chaya keruletben), es a Hakuza Hikari-zo (itt magunk is kiprobalhatjuk az arannyal bevonas muveszetet).
Ugye nem kell mondanom, hogy a termekek aranyaron vannak?

A Higashi Chayan levo boltban erdemes megnezni a belso kertet is, ahol egy szinarannyal boritott haziko lathato.
Akit erdekel az arany lapocskak gyartasi technologiaja, a Kanazawa Yasue Gold-Leaf Museum gazdag informacioval szolgal.
Allitasuk szerint orszagos szinten az aranylapok 99%-ka Kanazawaba keszul. Templomok, szentelyek restauralasahoz is ezt hasznaljak.

Egeszen veletlenul talaltunk egy ernyokeszito nenit, aki habar nem beszelt angolul, kedvesen megmutogatta a kesz ernyoket, van esore valo, meg napernyo is. A hagyomanyos japan ernyoket kesziti (Wagasa) bambuszbol es papirbol. A tetejuk lakkozva van, ezert eleg nehezek.

A 21. szazadi muveszetek muzeumaban (The 21st Century Museum of Contemporary Art) az osszes kulteri alkotas ingyenesen megtekintheto. Kulonosen kettot emelnek ki az utikonyvek: Leandro Erlich “Swimming Pool” es James Turrell's “Blue PlanetSky”. Az uszomedence ugy tunt mintha vizzel lenne tele, megis alatta lathatoak voltak az emberek az alagsorban, akik ugyanugy neztek/lattak a medencet alulrol. A trukk egy kb.10 cm mely vizreteg, alatta atlatszo uveg es kek falak. A kek eg egy nagy terem, a mennyezeten kivagott negyzet alaku lyukkal, ahol latni lehet az eg egy darabkajat. Az emberek korbe ulik es bamuljak...mekkora otlet...:) Jottem is kifele gyorsan, ez tul elvont nekem...

Az Omicho Market friss haleteleket is kinal, grillezett kagylokat, raklevest, tonhal sashimit ebedeltunk.
Utban a buszallomas fele beugrottunk megnezni az Oyama Shrine-t, amelyet 1599-ben epitettek az Utatsu-hegyen es a Maeda klan elso nagyuranak, Maeda Toshiie-nak szenteltek. 1873-ban koltozott jelenlegi helyere, a szokatlan kapuja pedig 1875-ben keszult egy holland epitesz tervei alapjan. Diszitesnek europai es azsiai vallasi elemeket hasznalt, a masodik szinten pedig holland stilusu, olomuveg ablakot.
Ez a galeria kicsit vegyes lesz, nehany kepet beillesztek a varosrol is, meg a modern vonatallomasrol:

Meg kell emlitenem a szallasunkat: K's House Kanazawa - Backpackers Hostel, nagyon rendben volt, ajanlom mindenkinek!
A varosban a kozlekedes nagyon egyszeru, egy Kanazawa Loop Bus jarja korbe a nevezetessegeket, erdemes napi jegyet venni ra es amolyan hopp-on hopp-off modszerrel vegig lehet jarni a latnivalokat.

Este atbuszoztunk Toyamaba, ugyanis onnan indul kirandulasunk legfobb utvonala, a Tateyama Kurobe Alpine Route. Ott aludtunk es masnap kora reggel indultunk az allomasra, de ez mar a kovetkezo bejegyzes temaja.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr414325069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása