Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Új otthonunk

2016. október 01. - Vadrozsa

Uj orszag, uj otthon, uj feszekrakas mottoja alatt teltek el a tavaszi honapok. Azota mar megtalaltuk elkepzeleseink lakasat, bekoltoztunk, berendezkedtunk. Most bemutatom a kis lakasunkat, a kornyeket, es kiterek a lakas keresesre, koltozesre, lakasberendezesre is, ami maskepp zajlik, mint Kinaban, vagy otthon.

Nehez egyetlen mondattal meghatarozni az otthon fogalmat, hiszen jelentese akar egyenenkent is elterhet. Vannak akik barhol a nagyvilagban otthon erzik magukat, mig masoknak lelki fajdalmat okoz a tavolsag. Es vannak olyanok is akik soha nem tudnak elszakadni a gyokereiktol.

Gyakran talalkozunk az ismeros kerdessel: Hol vagyunk igazan otthon?
Az otthont jellemzoen gyermekkorunk foldrajzi helyszinehez kotjuk, azonban ez onmagaban megsem fedi teljesen a valosagot. A szuloi haz, melyben gyermekek voltunk, melyben felnottunk, s ahol minden elkezdodott kulonosen nagy jelentoseggel bir, de miutan a feszekbol kirepulunk sok helyszin, fizikai ter valik/valhat ujra otthonunkka. Idegen helyeken lelunk ujra otthonra es teremtjuk meg azt a legkort ahol jol erezzuk magunkat a borunkben, ahol ki tudunk bontakozni, ahol a mentsvarunk van, ahol toltekezunk, ahol a meghittseg es biztonsag erzese korulolel.
Kuckonkban az ajtok becsukodnak mogottunk, kizarjuk a vilag zajat, szivunk megnyugszik, a lelkunk kitarul. Ezt a harmoniat megosztjuk szeretteinkkel es oda- vissza alapon erositjuk a helyhez es az egymashoz tartozas elmenyet.

Eletem soran tobbszor „kellett” otthont valtanom, vagy ha nem is valtani, de ujat kialakitani, egy szomszedos orszagban, vagy eppen a vilag masik felen. Szerencsere nekem ez nem esett nehezemre, mindig sikerult beilleszkednem, izgatottan fogadtam a kihivasokat es megujult energiaval epitettem fel ujra az eletem/eletunket.
Miert megy ez nekem ilyen konnyen? Lehet, hogy gyokertelen vagyok?  Sokszor elgondolkodtam ezen es barataimmal beszelgettunk rola.
Ugy erzem e szonak kicsit pejorativ a jelentese, de az en eletemben pozitivumkent mukodik. Enelkul lehet, hogy nem tartanek itt, nem lennek pl. most Yokohamaban. Megragadtam volna valahol, egy multbeli helyszin es az almaim kozott feluton.

Na, eleg a filozofalasbol! Azt igertem, hogy beszamolok a lakaskereses, bekoltozes folyamatarol.

Februar kozepen erkezett ide a ferjem es rogton megkezdte a lakaskeresest. A lakas berleti dijat a ceg fizeti, es segitettek a keresesben is. Megbiztak egy ceget, a Relo Japan-t, aki a kulfoldiek letelepedeseben, beilleszkedeseben vallal szerepet.

http://www.relojapan.com/

Egyik munkatarsuk, az altalunk megadott parameterekkel probalta megkeresni elkepzelesunk lakasat. Nem volt egyszeru, mert nem szerettunk volna kozpontban lakni, legalabb 80-90 m2-es belteruletet kertunk, lehetoleg butorozottat es egy bizonyos osszeghatar alatt.
Akkor meg nem tudtuk, hogy Japanban a lakasokat uresen adjak ki a tulajdonosok. De errol majd kesobb.
Az ugynok keves lakast/hazat talalt ami megfelelt az igenyeinknek. Ezeket sorra megmutatta ferjemnek, de egyik sem nyerte el igazan a tetszeset. Kb.10 napig zajlott a lakasnezegetes, de sokkal lassabb tempoban, mint otthon. Kb.8-9 lakast es hazat neztek meg ez ido alatt, aztan szuletett meg a dontes.

A merettel azert voltak gondok, mert a japanok altalaban kis lakasokban, 40-50 m2-en elnek csaladostul. Tokio es iparvarosi kornyezete rendkivul surun lakott. Yokohamanak pl. csaknem 4 millios a nepessege es 8500 fo el minden negyzetkilometeren.
Teljesen mas stilusban rendezik be otthonaikat, a butorzat jellemzoen minimalista, es a funkciot helyezi eloterbe a dizajn vagy divat helyett. Hianyoznak beloluk a nalunk megszokott fotelek, kanapek, ruhas szekrenyek, francia agyak. Es ezek ugye nagy helyet foglalnak. Gondoljunk bele, hogy egy hatalmas franciagy elfoglal egy teljes szobat, amit mi haloszobanak hivunk.
Ok este leteritik a tatamit, ami egy vastagabb gyekenyszonyeg es ezen alszanak. Reggel osszehajtogatjak es ujra nappalikent funkcional a szoba.

Kinaban az uj, modern lakasokat oriasira epitik, a mienk 160 m2 volt: 3 haloszoba, 3 furdoszoba, nappali, dolgozoszoba…es mindez bebutorozva, 3 franciaagy, kanapek, komodok, asztalok, fotelek, szekek, gardrobszekrenyek.Ezt itt el kell felejteni.
Ez a lakas, a valamikori elso amerikai legibazis kornyeken van. Itt laktak csaladjaikkal, tehat az o igenyeikre szabtak.
Lett volna meg egy 120 m2-es kertes haz, de azt akkor kezdtek volna el felujitani, es nem lehetett tudni mennyi ido alatt fejezik be.

Azt tudni kell, hogy a lakas kivalasztasa es a bekoltozes kozott meg eltelik kb.4-6 het. Ezalatt a tulajdonossal megbeszelik a reszleteket es felteteleket. A tulajdonos egy havi kauciot kert es az ugynevezett kulcspenzt.
A kulcspenz fogalama eddig ismeretlen volt szamunkra, ennek osszege egy havi berleti dijnak felel meg es olyan a jelentese mintha megkoszonnenk a tulajnak, hogy nekunk adta ki a lakast, azt a penzt tobbet nem latjuk. Ferjem ugyesen alkudozott es a kulcspenz fejebe, kaptunk egy hutot es mosogepet is.

Mint emlitettem, a lakasok teljesen uresek, mikro, huto, mosogep…stb. sincs benne. Meg fuggony sincs.
A mienkben csupan harom beepitett gardrobszekreny volt. A berleti dij tartalmazza a biciklik tarolasat is.

Amikor majd elkoltozunk, egy havi bert kell fizetni pluszba a tulajnak, ami a „felujitasi dij” es a lakas festesere hasznalja fel. Ettol fuggetlenul, ha rongalas tortenik levonja a kauciobol. Szigoru szerzodes.

Teny, hogy mi is frissen kifestve, kitakaritva vettuk at a lakast.
En aprilis 1-en erkeztem, a kulcsokat 4-en kaptuk kezhez. Pontosan 7 hettel ferjem ideutazasa utan. Szoval nem megy gyorsan.

Amikor megvan a megallapodas a berlo es tulajdonos kozott, akkor mar erdemes  butorokat nezni. Ezeket be lehet szerezni Ikeabol, vagy barmilyen mas boltbol, akar hasznalt butorokat arusito helyrol is. Azt veszel magadnak amit szeretnel. A lenyeg, hogy amikor kikoltozol, ujra ki kell uriteni a lakast, es ugy atadni. Ilyenkor a butorokat el lehet adni, vagy hazavinni magaddal, ha igenyt tartasz rajuk. Ha nem tudod eladni akkor is ki kell vinni a lakasbol, fizetni kell azert, hogy elvigyek, nem lehet siman az utcan hagyni oket.

Van egy masik lehetoseg is, a butorberles. Kivalasztod az ezzel foglalkozo aruhazban ami tetszik, (lehet a honlaprol vagy magazinukbol is), ok kiszallitjak, helyere rakjak, amikor pedig jelzed a berleti viszony veget, eljonnek es visszaviszik oket. Termeszetesen, ha valami kozben eltort, nagyon megrongalodott azert kulon dijat szamolnak fel.

Nekunk ez tunt a legpraktikusabbnak, legegyszerubbnek. Nem akartunk semmit vasarolni, Kinaban eleg sok mindent el kellett adnunk es ajandekoznunk a hazakoltozesunk elott: bicikliket, radiatorokat, elektromos sutot, legtisztitokat, teve csatorna szatelit doboz vasalot, vasalodeszkat, viragokat…stb.

A berelt butorok kiszallitasa is idobe telik, legalabb egy het a megrendeles utan. Ferjem szamolt ezzel is, ezert amikor eldontotte, hogy ez a lakas marad, rogton megkerte az ugynokot, hogy segitsen berendezni. Egyutt elmentek egy butorboltba, ahol a lakas alaprajza szerint segitettek megtervezni a berendezest.
Kuldozgette nekem a kepeket a butorokrol, lampakrol, szonyegekrol, fuggonyokrol….melyik szin, melyik stilus legyen. Termeszetesen arra is figyelnunk kellett, hogy a megadott keretosszegbe beleferjunk.

Vegul mindent sikerult kivalasztani es a kiszallitast is olyan tokeletesre idozitettuk, hogy aprilis 4-en hoztak, amikor a kulcsot megkaptuk.

Fiatal fiuk hordtak fel oket, mindent osszeszereltek es a helyere toltak. Jott a butorkolcsonzo ugynoke is, az alaprajzot, - amin mar fel voltak tuntetve a butordarabok-, kiragasztotta a bejarathoz es a fiuk aszerint rendeztek be a lakast. A folyosot, meg a falakat vegig beburkoltak muanyagszonyeggel es azon toltak a kisszekeret a butorokkal. A lakasban is a sarkokat hullampapirral vedtek, az esetleges serulestol. Nagyon ugyesen, precizen gyorsan dolgoztak. Kb. 2 ora alatt vegeztek, asztal, szekek, agyak, fuggonyok, sotetitok, televizio…minden a helyen volt.
Kicsit tobb butort rendeltunk mint kellett volna, zsuffoltnak tunt a lakas, igy egy komodot, egy kanapet es egy fesulkodo asztalt visszamondtunk. Szo nelkul osszecsomagoltak es leszedtek a listarol. Vegul osszeszedtek a papirokat, kitakaritottak maguk utan es elkoszontek.

A ReloJapan ceg munkatarsa, elmagyarazta mi hogyan mukodik a lakasban, es minden kapcsolot angolul felcimkezett. Mert egy japan lakasban sok kapcsolo van am. Villany-, futes-, hutes, melegviz-, kapcsolok, tovabba a kaputelefon, es kamera gombjai, a vecerol mar ne is beszeljunk. A kaputelefonon meg veszriaszto is van, ami a recepcion csorog.
Mindre rairta angolul, mire valo, amig megszokjuk. A mikro, mosogep es huto hasznalatahoz masnapra igert valakit, aki jon es elmagyarazza.

Amig ott volt, megerkezett az internet szolgaltato ceg munkatarsa es kb. 15 perc alatt bekototte a netet. Kis nyomtatot is hozott magaval, pillanatok alatt kitoltottuk a papirokat es mar ment is el.

Kinahoz viszonyitva a butorok minosege sokkal jobb, azt kaptuk amit igertek, nem silanysagot. Nem volt alkudozas, vitatkozas, idegeskedes, totojazas. Minden nagyon profin zajlott.

A Kinaban raktaron levo cuccaink ideszallitasat idokozben elinditottuk. Azt mondtak kb.2 het mire ideer. A ceg akit megbiztunk a szallitassal eleg komolynak bizonyult, tartotta a hataridot es aprilis 5-re megerkeztek a dobozok. Mindent ok inteztek (lakasbol elszallitas, raktarozas, hajoztatas, vamoltatas, cimre kiszallitas), haztol-haztol, Shanghai es Yokohama kozott. A csomagolast nem biztam rajuk, mert azt magam szeretem csinalni. Dobozokat, ragasztoszalagokat, csomagolopapirt ok hoztak. A szallito ceg neve:

http://www.homeytrans.com/

Es meg egy jo hir, csak egyetlen kistanyer tort ossze, semmi mas. Pedig van etkeszletunk, teaskeszlet, poharaink, uvegedenyek, torekeny berendezesi targyak…stb. Semminek nem esett baja. Na, de ehhez kell egy profi csomagolas is ugye? :)

Par nap alatt minden a helyere kerult es kezdtuk otthonosan erezni magunkat.

Felderitettuk a kornyeket, a bevasarlasi lehetosegeket.
A ReloJapan cegtol kaptunk egy csomo hasznos dokumentaciot Yokohamarol es a hazrol. Terkepek, hazirend, leirasok…stb. Kigyujtottek az alapveto elelmiszerek, tisztitoszerek, gyogyszerek kepeit a netrol es kinyomtattak nekunk, odairva angolul mi micsoda. Arrol mar volt szo a „Vasarlas” cimu bejegyzesben, hogy itt semmire nem irjak ra az angol nevet, igy ez nagy segitseg volt.

A kornyek viszonylag csendes, a lakas egyik oldala (dolgozoszoba, nappali, erkely es furdo) egy nagy parkra nez es a tavolban latszo Fujira, masik resze az udvarra. A tombhaz  egy 13 emeletes, U alaku modern epulet, legalabb 140 lakassal, ket lifttel, nagy eloterrel, biciklitaroloval es tobbszintes parkoloval.
Dupla bejarati ajto adja a biztonsagot, a kulso automatikusan nyilik, a belsot csak a kulcsba epitett csipkartya nyitja. A bejaratnal levo kuckoban egy idos bacsi uldogel, nem tudom neki mi a feladata, az eloterben recepcios neni all rendelkezesre, reggeltol-estig.

A kornyezo utcakban, rendezett kertes hazak vannak, ime nehany:

Az utcak tisztak, rendezettek, novenyek es viragok mindenhol. A jardan nem lehet egy papirfecnit sem latni. Igaz, az europaban szokvanyos kukak sincsenek, csak nehany nagyobb, a szelektiv hulladeknak. A szemetet hazaviszed es otthon kidobod, vagy addig tartogatod amig kukat nem talalsz. Az ital-automatak mellett mindig van.

A kepek egy resze tavasszal keszult, cseresznyeviragzas idejen. Gyonyoru ilyenkor az utcank es a park.

Reggelente, ha tiszta az ido, a Fuji kobakjan megcsillan a ho. Pontosabban, tavasszal meg ho fedte, mostanra mar elolvadt. A kepeken latszik, ahogy fokozatosan tunik el a hosipka.

Estenkent csodas naplementekkel ajandekoz meg a termeszet, neha meg a Fuji is elobukkan jo ejt kivanni.
Ezekkel a csodas kepekkel bucsuzom egy idore.

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3711756447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása