Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Kulonleges kavezok

2019. február 25. - Vadrozsa

Bar kavezok mar a 16. szazad ota leteznek, a mostani felgyorsult eletunk es magas ingerkuszobunk mellett a kavehaztulajdonosok kenytelenek valami egyedivel elcsabitani, megfogni bennunket.

Az egymas tulszarnyalasaban egyre csak fokoztak az izgalmakat, melynek eredmenyekeppen olyan extrem kavezok szulettek, ahova belepve, teljesen elfelejtjuk, miert is mentunk.
Kulonosen Azsiaban viragzanak, ahol az egeszen brilians otletektol kezdve neha igencsak bizarr megoldasok is szulettek. Ezek alol Japan sem kivetel, ahol a robot kavezoktol az allatkavezokig sokfele hangulat szerepel a palettan.

Japanban, foleg a fiatalabb korosztaly nagy resze, manga es anime megszallott, akik mar nemcsak a lapok hasabjain vagy a videojatekokban szeretnek latni kedvenc karakteruket, hanem a hus-ver valosagaban is. Az ok kielegitesukre alakultak meg a cosplay kavezok es ettermek, ahol az adott anime hangulatat, vilagat jelenitik meg a berendezesben, sot a felszolgalok is be vannak oltozve a szereplok ruhaiba. Ilyenek a Samurai Maid Cafes, Cosplay Maid Cafes, Pirate Maid Cafes, Little Sister Maid Cafes, Ninja Maids, Gyaru Maids (jelentese:iskolaslany), Mario Maids, …gondolom a nevek alapjan, nem nehez kitalalni a stilust. De ami eleg meghokkento volt szamomra az a Cross-dressing Maid Cafe, ahol a felszolgalo fiuk „maid lanyoknak“-nak oltozve szolgaljak ki a vendegeket.
Ugyancsak Akihabaraban talaljuk a Gundam Cafe-t, ahol a hatalmas Gundam szobor koszont bennunket a teremben.
A noknek sem kell elkeseredniuk, hiszen mar leteznek kimondottan nekik kitalalt kavezok. A Butlers Cafe-ban a ferfiak komornyik ruhaba vagy szmokingba oltozve szolgalnak ki es lesik minden ohajukat. (Swallowtail Butler Cafe, Butler Cafe and Dining).

A Maid Cafe- ban a pincernok francia cseledlanynak oltoznek, es ugy bannak a vasarlokkal, mint a fiatalurakkal vagy kisasszonyokkal, akik a sajat rezidenciajukban elnek. Mesternek/Mesternonek szolitjak, az asztalnal terdelnek, elkavarjak a cukrot a vendeg kavejaba, tejszint ontenek hozza, es ha igeny van ra kiskanallal itatjak.
A Cure Maid Cafe elso kavezojat 2001-ben nyitottak Akihabaraban, eredeti terv szerint az anime, manga es videojatek rajongok odavonzasara. Kesobb ezek elterjedtek Kina, Del-Korea, Tajvan, Ausztralia, Magyarorszag, Franciaorszag, Mexiko, Kanada es az Egyesult Allamok teruleten. Reszletes leiras, kepekkel, videokkal az AKIHABARA bejegyzes ket reszeben.

Koztudott, hogy Japan egyertelmuen megerdemli hirnevet, es uttoro szerepet a robotika teruleten. Az elet megannyi teruleten hasznaljak mar oket, felszolgalokent viszont most teszteltek oket eloszor.
Tavaly osszel rovid idore kiserleti jeleggel megnyilt Akasaka-ban a DAWN (Diverse Avatar Working Network) kavezo, melynek celja, hogy megmutassa, a sulyos fogyatekossaggal elo emberek hogyan tudnak dolgozni. Az ALS-ben (amiotrofias lateralszklerozis) szenvedo betegek altal iranyitott robot avatarok, a valodi intelligencia segitsegevel kepesek felvenni a rendelest, kivinni az eteleket es italokat, valamint valaszolni tudnak minden kerdesre vagy keresre.
A teljesen mozgaskeptelen emberek az otthonukbol dolgoztak, taviranyitassal mozgattak a ceg sajat fejlesztesu robotpinceret, a OriHime-D-t. Az iranyitas egy olyan gepen keresztul tortenik, mely kepes erzekelni a szemmozgast, igy valojaban semmilyen gesztikulaciora, vagy egyeb interakciora nincs szukseg az alkalmazottak reszerol. A munkajukert az iranyitok nagyjabol 2500 forintnak megfelelo japan yent kaptak orankent.
A ceg tulajdonosa, Kentaro Yoshifuji elmondta, hogy 2020-ig szeretne gyakorlatba is atultetni a kezdemenyezest es megnyitni hosszu tavra a kavezot, melynek koszonhetoen sulyosan beteg emberek is ujra celt kaphatnanak az eletukben.

Egy joval extremebb kavezo es etterem a Robot Restaurant Kabukichoban, ahol megmutatkozik az igazi japan orulet: kaprazatos lezerek es vadul villodzo szines fenyekben, motorizalt robotok csapnak ossze vagy tancolnak a science fiction vilagat megszegyenito szerelesben.

Ennek egy szeliditett valtozata a Kawaii Monster Cafe, ahol nem tudod eldonteni a szines, extravagans helyisegek kozul, melyiket valaszd. Duborog a zene, tancolnak a szorny-lanyok, es szines eteleket-italokat varazsolnak eled.

A 2D es 3D kavemuveszetnek is egyre tobb hodoloja akad. A 2D az amikor a kave felszinen, tejhabjan alakitanak ki egy rajzot, figurat.., a 3D pedig amikor a tejhabbol mindenfele alakzatokat, mesefigurakat alkotnak a kave tetejere, ami aztan ugy nez ki, mintha a kavedban lubickolna a maci, cica, nyuszi…stb.
Egyik ilyen meno kavezo a Reissue Harajukuban:

A Ginzan, a Nissan Crossing Cafe kulonlegessege, hogy miutan a kiszolgalok lefenykepeztek, ranyomtatjak a kepeteket a kave tetejere.

Az allatkavezok otlete is Azsiabol szarmazik, az elso macska kavezo 1998-ban nyilt Tajvanon, azota egyre-masra nyiltak az effele intezmenyek. Kulonosen a japanok haraptak ra a dologra, ahol a hatalmas nepsuruseg es a szukos lakoterek miatt az emberek nemigen tarthatnak haziallatot.
Japan szokas szerint, tovabbfejlesztettek az eredeti otletet es a cica-kavezok (Cat Cafe MoCHA, Cat Cafe Calico…) utan, nyuszi (Ra.a.g.f Rabbit Cafe, Rabbit Cafe Mimi, Ms Bunny….) , kutya (Dog Heart, Harajuku Mamme-Shiba Cafe…), suni (Hedgehog Home and Cafe, Hedgehog Cafe Harry), bagoly (Owl Village in Harajuku, Owl Cafe MofuMofu…), kismadar ( Kotori Cafe), kigyo (Tokyo Snake Center) kavezok nyiltak hasonlo sikerrel. A legtobb ugy mukodik, hogy bizonyos osszeg elleneben bent lehetunk adott idon keresztul es az automatabol tudunk valasztani magunknak kavet vagy mas italt. Kozben ismerkedunk, jatszunk, fenykepezkedunk a haz lakoival. Harajukuban a Kotori Cafe (madar kavezo) belepoje 800 yen es ezert egy madar alaku sutit is kapunk, valamint nincs idohoz kotve meddig tartozkodunk ott.

Es ha mar unalmas a cica, a kutya es a suni akkor jojjon egy ujabb meghokkento kavezo, ahol ket kecske tarsasagaban szurcsolheted a cappuchinodat. A Sakuragaoka Cafe Shibuyaban nyitotta meg kapuit es mara olyan nepszeru lett, hogy idopontot kell foglalni. A szemelyzet nagy resze beszel angolul, hetfon es szerdan setalni viszik a kecskeket, arra is lehet jelentkezni, termeszetesen extra penzert.
Sakura es Chocolat, a ket kavehaz-lako jol elvan a kis elkulonitett ketrecebe es igazi sztarokka nottek ki magukat, hisz mindenki szeretne jatszani veluk. A kavezo hajnali 4-ig tart nyitva, akkor zajszuro takarot teritenek a ketrecukre.
Aki ugy gondolja, hogy kicsit relaxalna ebed/kave kozben es utan, annak a fuggoagy - kavezok egyiket ajanlom, ahogy kenyelmesen elnyulhat es ringatozhat kedvere. Legnepszerubb a tokioi Mahika Mano, Kichijoji-ban.
Az alabbi kepek az eddig felsorolt kavezokban keszultek, jobb oldalon feliratoztam oket.

Szerencsere Europaban meg nem ennyire elvetemultek es az allatvedok is szemfulesebbek. Az elso macskakavezo 2012 majusaban nyilt meg Becsben a Szent Istvan-szekesegyhaz (Stephansdom) kozeleben az elso keruletben. melynek tulajdonosa A Cafe Neko (a neko macskat jelent) tulajdonosa egy japan holgy, es oruletes burokratikus hercehurca utan tudta megnyitni almai kavezojat.

Az osszes kavezo ahol jartam, kulonleges elmenyt nyujtott, szinte elrepult az ido, arra buzditok hat mindenkit, ne csak a hagyomanyos kavezokba terjen be, ha Japanban jar.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1514583770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása