Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Baba ünnep - Hina Matsuri

2017. március 06. - Vadrozsa

Marcius 3-an volt a Hina Matsuri (Baba Fesztival, avagy Lanyok Napja). A „Hina“ babat jelent, a „matsuri“ unnepet, fesztivalt.
Ez az a nap, amikor a japan csaladok a lanyaik boldogsagaert es boldogulasaert imadkoznak. A csaladtagok felkoszontik lanyaikat es jo egeszseget kivannak nekik.

Az unneples otthon es egy tenger- vagy folyoparton tortenik. A lakasban a csalad felallitja a Hina Ningyo-t. Ez egy voros szonyeggel letakart emelveny, amelyre a hina babakat helyezik. A babak a csaszart, a csaszarnet, a szolgalokat es zeneszeket abrazoljak, heian-kori udvari viseletbe oltoztetve.
A japan nep mindig istenkent tekintett a csaszarokra, az oket reprezentalo babakkal huseguket es ragaszkodasukat is kifejezesre juttatjak a csaszari udvar irant. A kiallitas egy igazi miniatur palota, komplett felszerelessel, szemelyzettel. A csaszari csalad “jelenlete” az otthonaikban, biztositja kislanyuk sikeres jovojet, jo hazassagat, egyben kozelebb hozza egymashoz a ket csaladot.

Hina babat csak azok a csaladok tesznek ki kozszemlere, akiknek leany gyermekuk van. Egy babona szerint, ha ezt elmulasztjak, akkor az a lany csak nagyon nehezen talal majd ferjet maganak.

Az emeletes allvany amire kerulnek, a “hina dan”, a piros szonyeg pedig a ”dankake” vagy “hi-moszen”. A babak elrendezese balrol jobbra kulonbozo lehet, azonban arra figyelni kell, hogy kit melyik szintre helyeznek.

Elso szint:
A legfelso szinten a csaszari babak (dairibina) helyezkednek el: egy botot tarto csaszar es egy legyezot tarto csaszarno. A csaszarno-baba nem csupan kimonot visel, hanem egy unnepi, tizenket reteges kotelet is (Dzsuni-hitoe). A csaszari csalad meg napjainkban is visel ilyet eskuvoi szertartasok alkalmaval. A babakat altalaban egy arany szinu paravan (bjobu) ele allitjak, ami nagyon nepszeru dekoracio Japanban.
Altalaban a babak mellett feltuntetik az adott ev allatovi jegyet, gyertyatartokkal, illetve szilva-, vagy cseresznyeviraggal diszitve, utobbiak a tavaszi idoszakot szimbolizaljak.

Masodik szint
Ez a harom udvarholgy (szannin kandzso) szintje, akik szake felszerelest tartanak. Kozottuk kerek asztalkakon, az idoszaknak, unnepnek megfelelo edessegeket lehet latni.

Harmadik szint
Ezen az allvanyon ot ferfi zenesz all. Az enekes egy legyezot tart a kezeben, a tobbiek a  hangszeruket (dobok, fuvolak).

Negyedik szinten ket miniszter (daidzsin) lathato, akik ijat es nyilat tartanak: Udaidzsin, a Jobb Minisztere es Szadaidzsin a Bal Minisztere, utobbinak hosszu feher szakalla van, es o a regi japan birosag vezetoje.

Otodik szinten a csaszari par harom ferfi partfogoja talalhato: Nakidzsogo (a sirankozo),
Okoridzsogo (a civakodo), Varaidzsogo (a vidam).

Hatodik szinten olyan miniatur dolgok talalhatok, amikkel a csaszari palotaban is talalkozhatunk: Kjodai (kismeretu komod tukorrel, Tanszu (komod), Nagamocsi (hosszu ladika, amit kimonotarolasra hasznalnak), Haszamibako (ruhatarolasra hasznalt doboz, amit a nagamochi tetejen tartanak), Daiszu (teaszertartashoz hasznalt eszkozok), Haribako (varrokeszlet doboz), Hibacsi (ket parazstarto).

A hetedik, egyben legalso szinten, olyan targyak vannak, amik a csaszari palotan kivul talalhatoak meg: Dzsubako (tobbretegesen lakkozott eteldoboz), Gosoguruma (okorrel huzott kocsi), Gokago (gyaloghinto).

A Hina Matsuri hagyomanyos szine a feher, zold es a rozsaszin (vagy piros). A feher a tisztasage, a zold az egeszsege a piros, vagy rozsaszin pedig eluzi az arto szellemeket. Az eteleket is ugy valogatjak ossze, hogy a fent emlitett szinekben pompazzanak.
Peldaul a “Hisimocsi” – haromszinu, rombusz alaku rizstorta, “Szakuramocsi” - babpasztaval toltott, rizstorta cseresznyelevelekkel, “Csirasizusi” - kulonleges fajtaju szusi, es a “Hina-arare”, - rizstorta kockak.
Vannak akik, “Sirozake”-t isznak hozza, ami edes feher szake.
Gyakori etel meg az “Usiodzsiru” - leves kagylohejjal. A kagylohej az osszetartozo emberpar szimboluma, amit azert szokas feltalalni, hogy ezzel jelezzek, remenykednek benne, hogy gyermekuk megfelelo ferjet talal maganak a jovoben.

A Baba Unnep szorosan osszefonodik az Edo Nagashibina hagyomannyal. Ennek nincs magyar neve, es nehezen is tudnam leforditani, de valami olyasmit jelent, hogy a babak folyoban valo usztatasa. Ez nem pont az, amire gondoltok, de mindjart elmagyarazom.
Mindket hagyomany eredete egeszen a Heian-korig (794 -1185) nyulik vissza, ennek kozepe tajan vettek at a kinaiaktol. A kinai hiedelem szerint a bun, a betegseg, a szerencsetlenseg, a rossz szellem szimbolikusan atviheto egy bababa es ahhoz, hogy a test megszabaduljon ezektol az arto dolgoktol, folyoba, tengerbe kell taszitani a babat.

Manapsag mar ugy modosult ez a hagyomany, hogy a babakat ugyan leusztatjak a folyon, de utana kiveszik oket es a szentelyekben elegetik. Es termeszetesen nem igazi babakat hasznalnak, hanem papirbol vagy novenybol keszulteket.
A babausztatast mindig marcius 3-ka elotti vasarnapon tartjak. Korulbelul masfel-ket oras ceremonia, feldiszitett partszakasszal, zenevel, polgarmesteri koszontovel, bemondo nenivel…

A cim Tokioban: Asakusa varosresz, Sumida folyo - Shinsui Teraszan, a piros szinu Azuma hid (Azuma-bashi) mellett. (gyalog 3 percre az Asakusa metro-megallotol)

A folyonak errol a partjarol jol latni, ahogy a felhokarcolo rengetegbol kimagaslik a 634 meter magas Tokyo Sky Tree torony. Tole nem messze az Asahi Beer Hall (Asahi Sorgyarto Ceg szekhelye), melynek sorospoharra hasonlito epuleten egy aranysarga lang vonzza a tekintetet. Az “Asahi Flame” nevu, 360 tonnas arany lang, az Asahi sor ego szivet hivatott abrazolni. Rossznyelvuek szerint azonban, a modern epitmeny nem nyerte el a tokioi lakosok tetszeset es nemes egyszeruseggel csak “arany kaki”-nak nevezik.

A hivatalos megnyito utan, galamb alaku feher leggombok emelkedtek a kek eg fele. A baba sullyesztok hosszu sorokban tomorultek, mindenki a kezeben szorongatta a papir babakat es egy kis cetlit is tuztek hozza, valoszinu a gondok, bajok felsorolasaval, amit aztan huss elvisznek a hullamok jooo messzire.

Kozelebbrol megnezve, a babak a csaszart es csaszarnet abrazoltak. Most akkor oket sullyesztik el? Ok viszik el a balhet? - kicsit morbid…

Gyerekek, felnottek, oregek, fiatalok…sorra a rozsaszin felfujhato csuszdahoz jarultak, elmondtak rovid imajukat es elengedtek a babat. Neha sikeresen vizre szallt, de legtobbszor alakapott a szel es a csaszari csalad fejjel lefele bukfencezett a szurke habokba.
A gyerekeket az egesz csalad fotozta, ok vidaman hunyorogtak a napfenyben. Valoszinu jateknak fogjak fel az egeszet. A folyon ringatozo hajorol szinten dobigaltak a babakat, ott meg nagyobb volt a ricsaj, mint a parton.

Egy szinttel feljebb a fak alatt, standok voltak felallitva, ahol a babakat arusitottak es asztalok, filctollak, papirok alltak rendelkezesre, hogy a kivansagokat megirjak. Egy csomag baba 800 yen (kb.6.6 Euro).

Es ha mar Asakusaban jar az ember, akkor nem szabad kihagyni Tokio legregebbi es egyik legjelentosebb templomat a Senso-ji-t. Csupan 7 perc gyaloglasra van innen. De errol majd maskor irok.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr7312303491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása