Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Japan babak

2017. december 04. - Vadrozsa

Furcsa kotodesem, kapcsolatom van a babakkal. Szinte megmagyarazhatatlan.Gyerekkoromban mindig babat kertem karacsonyra. Ez ertheto, hiszen a lanyok babat kernek/kapnak. Viszont en sose jatszottam veluk. Csak felsorakoztattam oket a polcra es neztem ahogy gyarapodnak evrol-evre, egyik csillogobb szemu mint a masik, szep szines ruhakban, szokek, barnak, kalaposak, copfosak, mosolygosak es komorak. Ok is rezzenestelen arccal bamultak ram es talan vartak a nagy napot amikor velem jatszhatnak. Neha kimostam a ruhajukat, megfesultem oket aztan visszaultettem a polcra. Ennyi volt. Rohantam ki az utcara a tobbi gyerekhez, vartak az igazi jatszopajtasok. Mert akkoriban a szabadban jatszas volt a divat: fogocska, bujocska, foci, kilenc ko, adj kiraly katonat…stb. stb. Semmi nem okozott nagyobb oromot mint napestig nyargalaszni erdon-mezon, kukoricasban, szoloben…
A szomszedunkban inkabb fiuk laktak, igy en veluk jatszottam, csavarogtam. Ok ugye nem babaztak, ezert en sem. Meg vasarnap sem, amikor a kislanyok szepen feloltozve setaltak a faluban, en inkabb saros treningnadragban rugtam a labdat az erdo szelen.
Az elso babam Sari-Mari volt, ot sokaig hurcolhattam magammal, mert eleg sok fenykepen jelen van. A tobbiekkel mar alig foglalkoztam, csak renduletlenul gyujtottem oket.
Mai napig megnezem a babakat a jatekboltokban, otthon es kulfoldi utjainkon egyarant. De mar ritkabban vasarolok. Annyira kulonlegesek es szepek a mai babak, hogy az ember nem is tudna melyiket valassza.

Azt mondjak a babak letezese egyidos az emberiseggel. Az osi idokben a babak fontos szerepet jatszottak a jo szerencse bevonzasaban. Boseges termest, biztonsagos szulest, a demonok tavoltartasat es egyeb varazslatokat remeltek toluk.
Az akkori babak kezdetlegesek voltak, a kornyeken fellelheto termeszetes anyagokbol keszultek: kobol, agyagbol, fabol, rongybol, allati borbol es csontbol.  Regeszeti bizonyitekok a babakat, a legosibb jateknak tartjak, az egyiptomi sirokban mar a Kr.e. 21. szazadban talaltak fabol keszult stilizált formaju lapos babakat (paddle doll).

Az evszazadok soran a baba keszites technikai es anyagai folyamatosan valtoztak, fejlodtek. A csuhe es rongybabakat felvaltottak a papir mase, viasz, porcelan, muanyag, gumi es egyeb anyagok, amelyek segitsegevel egyre elethubb babakat keszitettek.
Manapsag mar emberi vonasokkal rendelkezo, beszelo, siro, tapsikolo, tancolo tehetsegek szuletnek, akik olyan elethu szemparral neznek rank, hogy azonnal kesztetest erzunk hazavinni ot.

Templomi feljegyzesek arra utalnak, hogy Japanban is osidok ota keszitenek emberi figurakat. A Jomon korszakban (Kr.e. 10.500-300) humanoid figurak keszultek (Dogū) es ritualekban hasznaltak oket, ahol az isteneket kepviseltek. A kesobbi Kofun-kulturaban (kb. id.sz. 300-600) a Haniwa temetkezesi szokasokban jelennek meg a terrakotta temetkezesi figurak, melyek emberek, allatok es targyak formajaban keszultek es a halottal egyutt temettek el.

Japanul a babat "ningyō"-nak nevezik, ami "emberi alak"-ot jelent. Gyermekeket, csaszari udvart es koznepet kepviselnek, harcosokat, hosoket, tundermesek szereploit, isteneket es demonokat. Keszitettek a hazak magan-szentelyei szamara, fesztivalokra es ajandeknak egyarant.

A 11. szazad elejen, a Heian korszakban Lady Murasaki a "The Tale of Genji" cimu regenyeben mar tobb fajta babat emlit. A kislanyok babakkal es baba hazakkal jatszottak, a nok vedo babakat keszitettek gyermekeiknek, babakat hasznaltak a vallasi szertartasokban, amikor valakit meg akartak szabaditani buneitol.
A Hōko babakat varandos noknek adtak az anya es a magzat vedelmere.
A 14. szazadban az Okiagari-koboshi babak papir-masebol keszultek es a jo szerencse, a kitartas es a rugalmassag szimbolumai.

Az elso igazi babakeszitok valoszinuleg a templomi szobraszok voltak, akik tehetseguket bizonyitva mar festeket (porra zuzott kagylohej + ragaszto) es textiliakat is hasznaltak a Saga babak elkeszitesekor.

A legtobb tradicionalis japan baba az Edo korszakban (1603-1867) szuletett:

Hina babak: a marciusban tartando babafesztival szereploi. Az alapkeszlet csaszar es csaszarne, a teljes keszlet legalabb 15 babat, tartalmaz kulonbozo  karakterek, sok tartozekkal, a klasszikus piramis alaku elrendezesben.

Az alabbi linken olvashatjatok a leirast a Babaunneprol:

http://yokohamabanelni.blog.hu/2017/03/06/hina_matsuri_baba_unnep

Kintaro babakat a kisfiuknak adnak, hogy osztonozzek bennuk a legendas Kintaro gyermek batorsagat es erejet.

Musha vagy harci babak altalaban teljes harci diszben, pancelban, felszerelessel, neha lohaton erkeznek.

A Gosho babak egy darabbol faragott, feher boru, dundi, aranyos babak, legtobbszor meztelenul vagy keves ruhaval.

A Kimekomi babak fabol keszultek, arra ragasztottak a textilruhat es a parokat. Kedvelt kezmuves termekek.

Karakuri a neve a mechanikus babaknak.

A Bunraku babak tulajdonkeppen a Kabuki szinhaz babui, melyeket ma is hasznalnak.

A Kokeshi babak az orszag eszaki reszerol szarmaznak. Fabol faragjak vagy esztergaljak oket, jellemzojuk, hogy nincs karjuk, labuk. Nemcsak gyerekjatekkent funkcionalt, hanem spiritualis hatalma is volt megvedtek a hazat a tuzvesztol. Ket fajtaja van: a hagyomanyos (dento) kokeshi es a kreativ (singata) kokeshi. Az elobbiek kerek feju, hengeres testu, mesterek altal keszitett szabalyos babak, utobbiak viszont valtozatosak es szabadabban diszitettek, pl. hajuk van, szines kimonot vagy egyeb oltozetet viselnek.
Mara Japan egyik hires kezmuves emblemajava valt, az ajandekboltok polcai tele vannak Kokeshi babakkal es nincs olyan turista aki ne vinne haza emlekbe nehanyat.
Evente Kokeshi keszito versenyt rendeznek, egyeduli kulfoldi resztvevokent Toth-Vasarhelyi Reka mar tobb dijat is nyert.

Iki ningyo: eletnagysagu babak, amelyek a misemono show-ban voltak nepszeruek.

Ichimatsu babak: kislanyok, kisfiuk, rozsas arccal es uvegszemekkel. Az eredeti Ichimatsu egy 18. szazadi Kabuki szinesz utan kapta nevet es felnott embert kellett kepviselnie.

A Daruma baba vagy Dharma baba, egy ureges, gombolyu alju, papirmasebol keszult, keljfeljancsikent mukodo baba, amelyet a buddhista Zen iranyzat alapitoja, Bodhidharma utan modelleztek. A legenda szerint a kelet indiai szent 1500 evvel ezelott eltavolitotta a sajat szemhejat, hogy megakadalyozza az elalvast, es a vegtagjai elsatnyultak a hosszan tarto meditacio alatt.

A Daruma babakat a kitartas es a jo szerencse szimbolumakent tartjak szamon, ezaltal nepszeru ajandekkent is szolgal, szamos buddhista templom is arusitja  oket.
Tipikusan pirosra festik oket, feher arccal, kis szakallal, de az orszag  kulonbozo  regioiban lehetnek elteresek.
Eladaskor a baba szemei uresek, csak kerek, feher folt virit a szemek helyen. A baba uj tulajdonosa kituz egy celt maga ele es megfesti a baba egyik szemet. Ahanyszor ranez az ev soran, mindig eszebe jut a feladata es arra osztonzi, hogy befejezze. Amikor celjat elerte, betejesult a vagya belerajzolja a masodik szemet is.
Kivansagokat egesz evben lehet tenni, de Japanban leggyakoribb az ujev napjan. Ev vegen a Daruma babakat visszaviszik abba a templomba, ahol megvasaroltak oket es egy hagyomanyos ritualeval elegetik oket.

A Teru teru bozu egy kicsi, kezzel keszitett baba feher papirbol vagy textilbol, amelyet a japan gazdak akasztottak az ablakukon kivul, hogy magikus erejevel megakadalyozza az esot es jo idot hozzon.
Fent emlitett babak az alabbi galeriaban. Kepek nagy resze netrol vadaszva, felirat a jobb oldalon:

Az Edo-korszak vegen es a modern Meiji-korszak elejen, az 1800-as evek vegen, a baba keszites muveszete is megvaltozott.

Az 1920-as es ’30-as evekben a selyem-babak nagyon nepszeruve valtak, mert egyedi kimonokba oltoztethettek oket. Igy jelentek meg a piacon a tortenelem kulonbozo idoszakaiban elt nok, gyonyoru kimonokban es termeszetesen a gesak is. Idealis ajandek volt a turistak es a masodik vilaghaboru utan visszatero katonak szamara.

Az 1910-es evekben elkezdtek gyartani a porcelan babakat, melyek reszben vagy teljes egeszeben biszkvit porcelanbol (kiegetett mazatlan porcelan) keszultek. Fukuoka a porcelain babak gyartasanak hagyomanyos kozpontja, es az ott keszult Hakata agyag-baba egesz Japanban hires.

Anesama ningyō es Shiori ningyō (szo szerint "nagy testver babak" es "konyvjelzo babak") washi papirbol keszultek.
A washi papir novenyi rostokbol keszul, de altalaban kemenyebb, mint a hagyomanyos fabol keszult papir, es szamos hagyomanyos muveszetben hasznaljak. Origami, Shodo es Ukiyo-e mindegyiket Washi hasznalataval allitottak elo. Washi-bol ruhakat, haztartasi cikkeket es jatekokat, valamint ritualis targyakat es ruhakat is keszitenek a shinto papok es Buddha szobrok szamara.
Az Anesama baba altalaban haromdimenzios, mig a Shiori lapos.

Az utobbi evekben valt nepszeruve az anesama ningyō es shiori ningyō hibridje, az ugynevezett Shikishi ningyo. Az ujfajta papir babaknak kellekei is vannak (legyezo, virag..stb.) es egy negyszogletes diszes kartonra (shikishi) rogzitik oket.

A legujabb es kevesbe hagyomanyos japan babak a BJD, vagyis Ball Jointed Doll, magyar neven gombizuletes baba, amelyek nepszerusege az USA-ban es mas orszagokban a Super Dollfie 1999-es megjelenese ota terjedt el.
Foleg Japanban, Del-Koreaban es Kinaban allitjak elo oket, tartos poliuretan gyantabol keszulnek kulsejukre nagy hatassal van az anime esztetikum.
A babak nagyon eletszeruek, specialis izuleteik segitsegevel 18 ponton mozgathatok, kulonfele pozokban allithatok, testreszeiket belul tobb gumizsinor fogja ossze.
Rendkivul testre szabhatoak, a tulajdonosok meghatarozhatjak a hajuk, szemuk, sot meg az arcszinuket is.
A fenti csoport az alabbi galeriaban, szinten internetes kepek, jobboldalon feliratozva.

Az eredeti japan babak kozul nehanyat latni lehet a yokohamai Baba muzeumban, errol szol a kovetkezo irasom.

Tokioban az Akihabara negyed Edo utcajaban van par bababolt, ahol zomeben csaszari babakat arulnak. (Yoshitoku es Kyugetsu boltok)
Bementunk korulnezni, hat igencsak elamultunk az arak lattan. Tenyleg szepen es gondosan, kezzel keszitett babak, nemelyek teljes udvartartassal, kellekekkel.
Csak egyik helyen engedtek fenykepezni, masikon csupan ket lesifotot keszitettem, mert feltem, nem hittetek volna el mennyibe kerul, ha nem latjatok :) Aztan kaptunk egy reklamujsagot egyik eladotol, benne vannak a keszitok fenykepei is, meg a ket legdragabb csaszari baba. Az ujsagbol is lefenykepeztem nehany oldalt.
A kepek jobb oldalan az arak euroban is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9413323029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása