Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Japanikumok

2019. február 22. - Vadrozsa

Japanban toltott eveink alatt, sok olyan furcsasaggal es erdekesseggel talalkoztunk, amely csak rajuk jellemzo, csak ott talalhato meg. Osszeszedtem nehanyat nektek:

Hajlongas
A nyugaton megszokott kezfogas helyett Japanban udvozlesnel meghajolnak. Ennek a gesztusnak komplex szabalyrendszere van, melyet nagyon komolyan is vesznek, es mar egeszen kisgyerekkorban megtanitjak, hogy mikor melyik is hasznalatos. A meghajlasnak tobbfele jelentese van: mely hala, tiszteletteljes koszontes, hivatalos elnezeskeres, szivesseg kerese stb. 
A japanok gondolkodasmodja szerint, a nem, az eletkor, a tarsadalmi pozicio meghatarozza ket ember kozott az ala-fole rendeltseget. Ennek alapjan a  meghajlas merteke is valtozo es nem mindegy, hogy hany fokos szogben tesszuk ezt, minel nagyobb a dolesszog, annal nagyobb tiszteletet jelent.
Minden meghajlas derekbol, egyenes hattal tortenik, labunk legyen egymas mellett, es amennyire lehet, a partnerunkkel szembe forduljunk. 
A ferfiak a kezuket maguk mellett tartjak, befele nezo tenyerrel, a nok pedig a combjuk elott, ugy hogy az ujjaik osszeernek:japanese_bow.jpg
A legegyszerűbb koszones a nem hivatalos 5 fokos meghajlas. 
Eshaku
: A 15 fokos meghajlastol kezdodik az igazi, hivatalos. Kollegak, ismerosok, egyenlo tarsadalmi ranguak kozotti koszones.
Keirei: Hivatalos meghajlas, nagyjabol 30 fokos eloredolessel. Idosebbek, fonokok, vendegek fele hasznaljak.
Saikeirei: A legtiszteletteljesebb, leghivatalosabb, legudvariasabb 45 fokos meghajlasi forma rangban vagy korban folottunk allo szemelyekkel szemben. Peldaul a csaszar udvozlesenel, dijak atvetelekor stb.
Ezeken kivul ismeretes meg az ugynevezett dogeza, mely annyit jelent, hogy az illeto leterdel a foldre, homlokat a foldhoz erinti, es a ket kezet maga mellett vagy elott tartja (ez ugyszinten nemtol fugg). Regen ezt tartottak a legudvariasabbnak, mara mar inkabb megalazkodasnak tartjak, epp ezert csak nagyon oszinte bocsanatkeresnel, es koszonetnyilvanitasnal hasznaljak. Regi harcos- szamuraj filmekben gyakran talalkozunk ezzel a dramai pozzal.
Fontos szempont meg, hogy az illeto mennyi ideig marad ebben a testtartasban. A hosszabban kitartott meghajlas nagyobb tiszteletet sugall. Alapvetoen 2-3 masodpercig tartjak ki, ha viszont a masik fel tovabb marad lent, illik ismet meghajolni. A meghajlas viszonzasanak elmulasztasa komoly sertesnek szamit.
Nem mondom, hogy Azsiaban csak rajuk jellemzo, viszont ok tokelyre fejlesztettek ezt az udvariassagi format es szigoru szabalyok alapjan muvelik. Neha zavarbaejtoen sokszor csinaljak, nem tudsz annyiszor meghajolni, hogy ne az ove legyen az utolso.

Udvariassag, kedvesseg, vendegszeretet
Valoszinu, hogy a fenti fogalmak megnyilvanulasat mas nepeknel is megtapasztalhatjuk, de szerintem, ebben a japanok verhetetlenek. Kulon szavuk van a vendegszeretetuk eszmenyet kifejezni: “Omotenashi“. Ezt nem lehet magyarra vagy angolra leforditani mert sokkal tobbet jelent a sima vendegszeretetnel. Valami olyasmit amikor teljes szivvel fordulunk a vendeg fele, lessuk minden mozdulatat, kivansagat es a legmagasabb szinvonalon szolgaljuk ki, a legminosegibb termekeinkkel.
Az Omotenashi a japanok kulonleges viszonyat is jelenti a szolgaltatashoz es a minoseghez, amely a legmagasabb amiben eddig reszunk volt.
Minden alkalmazott, bolti elado, liftkezelo, vasutas, recepcios, ...hangosan dalolva udvozol : “Irasshaimase! (orulunk, hogy bejott, angolul Welcome)
Tavozaskor pedig zeng a “Koszonom“ :  Arigato Gozaimasu! 
Mindenki erezteti, hogy ertunk van es orul neki, hogy tole vasaroltunk. A szolgaltato szektor dolgozoi ugy viselkednek, mint akik szolgaltatnak, es nem ugy, mint akik szivesseget tesznek.
A vonatokon a kalauzok mindig visszafordulnak a kocsi ajtajaban es mielott kilepnek meghajolnak az utasok fele, az iranyito az indulo vonat elott is melyen meghajol. A bolti elado mielott bemegy a raktarba, megfordul es meghajol az uzletben levo vasaralok fele.

Sorban allas
A japanok fontos jellemzoje tovabba a rendszeretet, szabalyok betartasa es fegyelmezettseg. Egyenes sorokban, turelmesen, tolakodas nelkul allnak sorban a vonatnal, a jegypenztarnal, az ettermek elott.
A vonatok mindig centire pontosan ugyanott allnak meg, es a felszallohelyek meg vannak jelolve szinekkel a peronon, aszerint, hogy gyors vagy helyi vonatra szeretnel szallni. Az utasok ehhez igazodnak es rendezett sorokban varjak a szerelvenyt, nincs tolongas, lokdoses.
Egy masik erdekesseg, ami szinten az utazashoz kotodik, a noi metrokocsik kialakitasa. A pink szinu es felirattal jelzett „Women-only" kocsikba csucsidoben (pl. 7:30-90:30 kozott) felnott ferfiember nem szallhat be, ezzel is vedve a noket es gyerekeket a nagy zsufoltsagtol es a tomeggel gyakran egyutt jaro alattomos tapizastol.

A szabalykovetesrol meg az jut eszembe, hogy peldaul mennyire betartjak a cigarettazasra vonatkozo rendeletet is. Japanban a legtobb varosban utcan, kozteruleten, parkokban, tengerparton tilos a dohanyzas. Ezeken a helyeken, magas uvegfallal elkeritett kalitkak lettek kialakitva, ahol pofekelhetnek. Irodahazakban, nagyobb metroallomasokon vannak zart dohanyzo-szobak, shinkanzenen dohanyzo fulke. A legtobb etterem, kocsma, pub viszont meg megengedi, hogy bent dohanyozzanak, akar a teljes teruletelen, akar egy kijelolt reszen.

Kawaii, avagy cukisag-mania
A “kawaii” kifejezes mindenre vonatkozik ami aranyos, edes, elbuvolo, cuki, imadnivalo, bajos, esetlen, gyermeki, sebezheto, felenk…. akar elo szemelyrol beszelunk, akar egy aranyos kezirasrol, manga-karakterrol vagy epp Hello Kittyrol. De lehet kawaii egy jopofan feloltoztetett kutyus, a Lolita lanyok habos-babos ruhakoltemenyei, a rajzfilmfiguras zoknik, mesevilagot imitalo kavezo, vagy eppen a koztereken megjeleno es tancra perdulo kabalak. A lanyok azert oltoznek gyerekes ruhaba, ezert viselkednek es kuncognak gyerekesen, mert a fiuknak ez jon be. A boltok roskadasig tele vannak mindenfele apro haszontalansagokkal, amiket egymasnak vesznek ajandekba. Kis figurak, taskak, neszeszerek, telefontartok, hajdiszek, …stb. felsorolni eltartana reggelig. A noteszek, a tollak, tolltartok, a konyboritok is viragmintasak, vagy tele vannak aranyos figurak matricaival. Nincs olyan, hogy sima, mindenen van valami kis diszites, kis bigyo, kis valami…
Tehat rettenetesen fontos, hogy minden kawaii legyen, ez legalabb annyira  identitasuk resze mint a tisztasagmania. Akar teve reklam, utcai hirdetes vagy figyelmezteto szoveg, mindig megjelenik egy aranyos maszkota, figura. A kabala maniajukrol ITT irtam.
Utjavitasok soran aranyos, mesefiguras terelobojakkal jelolik ki az uj utvonalat a gyalogosok szamara.
Jopar kawaii figura vilagszerte ismert lett, Maneki neko, a szerencsehozo integeto macska, az ikonikus Hello Kitty figuraja vagy gyerekkorunk Monchhichije mindenkinek Japant juttatja eszebe

Az egyedi csatornafedelek is az orszag unikumai koze tartoznak. A varosokban muveszi csatornafedelekkel talalkozunk es a jardaba epitett diszes csempekkel. A Japan Csatornafedel Tarsasag szerint, tobb mint 6.000 kulonbozo fedel design letezik szerte az orszagban, melyek az adott hely tortenelmet es kulturajat mutatjak be. Egyedi kulsejuknek koszonhetoen nagyon latvanyosak, a turistak eloszeretettel fenykepezik oket, Az osszeset a Nagashima Foundry gyarban ontik, es mindegyikrol keszul egy fo lenyomat, melyet a Kozponti Konyvtarban tarolnak.

Automatak
Az elso cigaretta automata 1888 -ban tunt fel, ezt kovetoen gombamod szaporodtak. Jelenleg Japanban a legnagyobb az automatak surusege vilagszerte. A gyartok szovetsege szerint (Japan Vending Machine Manufacturers Association), tobb mint 5 millio van jelenleg az orszagban, ami durvan azt jelenti, hogy minden 23-dik lakosra jut 1 automata. Nemcsak sok van, hanem sokfele is, es szinte mindent lehet venni belole. Leggyakoribb az udito, asvanyviz, kave, cigaretta. Nagyon kenyelmes, higienikus, a pirossal jelolt termekek melegitve vannak, tehat akar forro kavet, teat is valaszthatunk.
Ezenkivul vannak ragcsalnivalok, edessegek, chipsek, gyumolcsok, zoldsegek, fagyi, viragcsokor, meleg etelek, szaritott levesek, hamburger, pattogatott kukorica, sor es szake, narancsle keszito automata, energia italok, ovszer, penzvalto automata, etelautomata…szoval eleg sokfele van.
A furcsabbak kozul megemlitenem az esernyo, tojas, sushi-zokni (ez sushi mintas zokni ami sushi formajura van osszehajtogatva), termeszetesen van masfajta zokni is, rizsautomata, fejes salata, Kabutomushi (elo szarvasbogarak), szex jatekszerek es kiegeszitok es ha tiszta alsonemure lenne szukseged: zokni, polo, nyakkendo es bugyiautomatak.

Az esernyo automatarol jutott eszembe, hogy vannak amolyan kozossegi ernyok amelyeket boltok, allomasok, mindenfele intezmenyek elott kihelyezett ernyotartokba rakjak az emberek mikor celba ernek, es elveszik mikor valahol epp elered az eso es szukseguk van ra. Egy a lenyeg, mindig tegyuk le egy ernyo allomason, ha mar nincs szuksegunk ra.

A kovetkezo bejegyzesben folytatom, kovessetek! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr6414626262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása