Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Yebisu sörmúzeum

2016. május 09. - Vadrozsa

A ceg ahol a ferjem dolgozik meghivott bennunket egy kostoloval egybekotott sor-muzeum turara. Mivel meg annyira nem ismerjuk az itteni soroket, szivesen reszt vettunk rajta.

Tokioban, a Shibuya-ku keruletben, az Ebisu megallonal talalkozott a csapat, ahol az idegenvezeto elmeselte, hogy maga az allomas a sorrol kapta nevet, a sor pedig Japan egyik szerencse Istenetol Ebisutol. Ebisu vagy Yebisu teljesen mindegy, a kiejtes egyforma.

A tortenet szerint 1887-ben nehany helyi vallalkozo eldontotte, hogy sorgyarat epit, azzal az eltokelt szandekkal, hogy a legjobbak lesznek az orszagban. Megalapitottak a 'Japan Beer Brewery Company' nevu ceget, 1889-ben pedig felepult a gyar. Akkor meg csak nehany haziko allt az erdos-mezos videken, a helyiek meglepetten figyeltek amint a hatalmas, 3 emeletes teglaepulet kino a foldbol.
1890 februarjaban megszuletett es hodito utjara indult a Yebisu sor.

Bent a muzeumban japan nyelven folyt a tura-vezetes, viszont kaptunk angol nyelvu leirast, arrol amit lattunk.
Leirok nehany fontosabb informaciot, aztan a kepek melle meg kerul magyarazat.

Az 1890-es evekben tobb kisebb soruzem is nyilt orszagszerte, ezek szamat akkoriban 100-150 korulire saccoltak. Az evek soran eleg sok bezart ezek kozul, de az Ebisu toretlen sikernek orvendett. Titkuk valoszinu az lehetett, hogy ok Nemetorszagbol hozattak a sorgyartas teljes felszereleset, sot egy sormestert is, aki pontos receptura alapjan keszitette a minosegi itokat. Abban az idoben nagyon draga volt egy uveg sor, 1904-bol szarmazo adatok szerint 1 uveg sor 20 sen- be kerult. Egy tanyer teszta leves 2 sen- be kerult, tehat ez a tizszerese volt. Ha a mai arakhoz akarjuk hasonlitani, akkor kb. 3000 yen-nek felelne meg, vagyis tobb mint 24 Euro. Ez ugye elegge borsos ar?
Fogyasztasat, a nagy tomegek szamara csak az 1960-as evek gazdasagi novekedese tette lehetove.

1899. augusztus 4-en nyilt meg az elso sorcsarnok Ginzaban, ahol egy korso (0.5 l) jegbehutott sort 10 senert kinaltak. Oriasi forgalmat bonyolitottak minden nap.

Kedvelt sorkorcsolyak a szeletelt, sozott retek, sos vizben fott zoldborso, piritott rak…stb.

1900-ban a Yebisu aranyermet nyert Parizsban az Expon, 1904-ben St. Louisban pedig a fodijat, ami azt jelentette,  hogy nemcsak az europai markakat gyozte le hanem az amerikaiaknak is feladta a lecket.

1901-ben, hogy a szallitast megkonnyitsek vonatallomas epult a gyar teruletere, "Yebisu Station" nevvel. 1906-ban, a Shibuya megallo mellett, az utasok szamara megnyitottak a ma is mukodo Ebisu megallot. Kesobb a szomszedos Shibuya falu is az Ebisu nevet kapta.

1901-ben, a Tokaido vonalon kozlekedo vonaton bevezettek az etkezokocsikat, ahol nagyreszt nyugati eteleket szolgaltak fel. Egy uveg Yebisu sor 25 sen-be kerult.

1937-tol a haboru utani valsag komolyan kikezdte Japan gazdasagat, eloszor szigoru szabalyozas es hivatalos arazas ala vetettek, aztan eltoroltek az osszes sormarkat.

28 ev utan, 1971-ben a Yebisu visszatert a piacra es 100%-ban nemet arpa malatat es komlo aromat hasznalva egy kulonleges, erlelt es egyedi izvilaggal orvendeztette meg a marka  kedveloit.
1994-ben utjara inditottak kampanyukat, melyet uj dizajn, poszterek, televizios reklamok es a Yebisu sajat dala is segitett. Kesobb meg a japanok altal annyira kedvelt kepregenyekbe is belekerult.
2003-tol ujabb izeket kiserleteztek es dobtak piacra, felbarna, barna, gyumolcsos…stb., es a Yebisu marka tobb mint egy evszazados fennallasa ota valtozatlan sikernek orvend.

Japanban jelenleg negy nagy sorgyarto ceg tevekenykedik: Asahi, Kirin, Sapporo, es Suntory, ezenkivul legalabb 200 kisebb sorgyarto uzem. Tobben is gyartjak az ugynevezett “happoshu”-t, ami egy alacsonyabb malata tartalmu sor, ennelfogva joval olcsobb is.

Ma mar tobb sorfesztivalt tartanak evente az orszagban es a sor nepszerusege az egekbe szokott. A boltok mellett mar az utcai automatakbol is lehet dobozos sort vasarolni.

Japanban a torvenyes alkoholfogyasztasi korhatar 20 ev, nem tudom az automata hogy tudja ezt kiszurni?
Ha alkoholfogyasztas utan kocsiba vagy biciklire ulunk, annak komoly kovetkezmenyei lehetnek.

"Ittas vezetés esetén a következő büntetésekre számíthatunk:
Részeg vezetés: öt évig terjedő szabadságvesztés, vagy 1 000 000 Yen bírság járhat érte, illetve 35 büntető pont.
Alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés:
0,25 mg/l alkohol kimutatása esetén három évig terjedő szabadságvesztést, vagy 500 000 Yen bírságot kaphatunk, illetve 25 büntető pont jár érte.
0,15 mg/l és 0,25 mg/l közötti alkohol kimutatás esetén három évig terjedő szabadságvesztés, vagy 500 000 Yenig terjedő bírság járhat, illetve 13 büntetőpont."

Forras: http://www.hotdog.hu/japaninfo/erdekessegek/jarmuvezetes-japanban

A muzeumtura utan megkostolhattunk ket fajta sort, kozben a lelkes idegenvezeto tovabb magyarazott.

Az, hogy tenyleg izletes a Yebisu, mi sem bizonyitja jobban, ket pohar sor nem volt eleg, meg beultunk a muzeum bufejebe, es tovabbi izeket kostoltunk.

 Nagyon kellemes es informativ este volt, koszonjuk a cegnek!

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr838671812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása