Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Óvintézkedések

2016. szeptember 19. - Vadrozsa

Bizonyara emlekeztek a foldrengesrol irt cikkemre, amelyben reszletesen leirtam a tapasztalataimat, a tudnivalokat es hireket ezzel kapcsolatban. Aki nem olvasta, itt megteheti:

http://yokohamabanelni.blog.hu/2016/09/19/foldrenges_329

Azota eltelt par honap, amit sokkal biztonsagosabb es foldmozgasilag stabilabb orszagokban toltottem. Ott eszembe sem jutott a foldrenges.

Japanba visszaterve, ujra szembesulnom kellett ezzel az idegesito faktorral. De nemcsak a foldrenges okozhat veszhelyzetet, hanem az ot koveto cunami, vagy a terseget oly gyakran tepazo tajfunok is. Hurra! Fokozzuk az elvezetet! :)

Par napja megkaptuk a cegtol a veszhelyzetekre vonatkozo tanacsokat, informacios csomagot es tulelo hatizsakot. Hat nem mondanam, hogy mindez megnyugtatolag hatott ram.

A hatizsak tartalma az alabbi kepen: 2 uveg viz es 2 doboz keksz amelyek szavatossaga 2021-ig tart. Pelenkavece (ezt kesobb elmagyarazom), esokabat, melegen tarto muanyag takaro, kek muanyag lepedo melyet vizes folder lehet teriteni, kesztyu, kotszerek, sebkotozo ragasztoszalag, nedves torlokendok, elemlampa, iranytuvel ellatott sip, informacios csomag es egy urlap amit ki kell tolteni a csaladtagoknak: nev, cim, vercsoport, kronikus betegseg.

Az informacios anyag reszletesen tajekoztat arrol, hogyan keszuljunk fel es mi a tennivalo veszhelyzetek eseten.

Lakas elokeszitese:

Celszeru foldrenges riasztot beszereltetni a lakasba ami mar az elso rengeseknel jelez es igy tobb idonk lesz felkeszulni. Masik hasznos elektronikai eszkoz, az aram megszakito, amely egy bizonyos szintu renges-erosseg felett automatikusan lekapcsolja az aramot, csokkentve ezzel a tuzveszelyt.

A polcokon elhelyezett targyak, televiziok ala tegyunk ketoldalu ragaszto-lapocskakat, hogy megovjuk az esestol, torestol.

A haloszobaba az agy ala helyezzunk egy papucsot vagy zart cipot, amit fel tudunk venni, ha kitort az ablak es a fold tele van szilankokkal.

Legyen mindig otthon 3 napra elegendo palackozott viz, tartos elelmiszer…..na es “emergency toilet pack", amit mar emlitettem. Nem tudom hogy lehetne magyarra forditani, egy vastag pelenkaszeru folia, amit rahuznak a wc. cseszere es rogzitenek, abba vegezzuk a szuksegletunket, majd osszecsomagoljuk es kidobjuk, mint a pelenkat. Erre akkor van szukseg, ha karosodott a szennyvizcsatorna es nem tudjuk lehuzni a vecet. Ezert neveztem fentebb pelenkavecenek.:)

Megbeszelni a csaladdal, hogy katasztrofa idejen hogyan es hol lepnek kapcsolatba egymassal vagy hol talalkoznak.

Ismerkedjunk, beszelgessunk a szomszedokkal, hogy tudjuk kik ok, hanyan vannak, mik a szokasaik, igy konnyebben tudunk rajtuk segiteni, ha szukseges.

1.Lassuk az elso szamu katasztrofa okozot, a foldrengest!

A renges alatt:
Ha zart helyen tartozkodunk: nyissuk ki a bejarati ajtot, vegyuk magunkhoz a tulelo hatizsakot es lehetoseg szerint guggoljunk a legkozelebbi, stabilnak tekintheto asztal ala. Amennyiben erre nincs lehetosegünk az agy ala is hasalhatunk. Fontos, hogy maradjunk tavol minden olyan targytol es butortol, ami rank zuhanhat, ezen kivul az ajtoktol es ablakoktol is.
Foldrengeskor liftet hasznalni tilos! Amennyiben epp bent tartozkodunk, igyekezzunk mihamarabb megallitani es kiszallni belole.

A szabadban: igyekezzunk az utca kozepere jutni, tavol az epuletektol, vezetekektol es utcai lampaktol. Kezunkkel, taskankkal ovjuk a fejunket! Legnagyobb veszelyben az epuletek fala menten es a kijaratoknal vagyunk.

Mozgo jarmuben: sajat gepjarmuvunkben alljunk meg az elso biztonsagosnak itelt helyen, a leheto legtavolabb az epuletektol, vezetekektol, utcai lampaktol. A renges vegeztevel lassan es ovatosan vezessunk, kerulve azokat a helyeket (pl. hidak, feluljarok, lehajtok, stb.), melyek karosodhattak. Ha tomegkozlekedesi eszkozon er a foldrenges, kapaszkodjunk erosen, es minden esetben kovessuk a szemelyzet utasitasait.

Ha a romok ala kerultunk:
Fontos, hogy sose hasznaljunk ongyujtot!
Minel kevesebbet mozogjunk!
Tegyunk a szank ele zsebkendot vagy textildarabot, mely nemileg megszuri a nagyon poros levegot.
Igyekezzünk a csomagban talalhato sippal jelezni a mento csapatnak. Ha ez nem all rendelkezesre, kopogtatassal a vezeteken, falon…stb.

A renges utan:
Keszuljunk fel az utorengesekre, melyek tovabb sulyosbithatjak a kialakult helyzetet. Ha a lakasban ert a renges, nehany egyeb biztonsagi ovintezkedest is meg kell tennunk: amennyiben lehetosegunk van ra, zarjuk el a tuzhelyet es ellenorizzuk a vezeteket, hogy nem karosodott-e. Az esetlegesen fellobbano tuzet haladektalanul oltsuk el! Ha gazszagot erzunk, netan szivargast hallunk, nyissunk ablakot, es surgosen hagyjuk el az epuletet. Ellenorizzuk az elektromos halozatot es ha barmilyen rendellenesseget tapasztalunk, kapcsoljuk le a biztositoszekrenynel. Ugyeljunk ra, hogy veletlenul se lepjunk tocsaba, ugyanis konnyen aramutest szenvedhetunk! Amennyiben a viz- es/vagy csatornahalozatnal fedezunk fel megrongalodasra utalo jelet, tartozkodjunk az illemhely hasznalatatol, es ha tudjuk, zarjuk el a focsapot.

A szukseges ovintezkedesek megtetele utan haladektalanul keressuk fel a legkozelebbi evakualasi pontot. A legkozelebbi hozzank eso ilyen kozpont a Honmoku Altalanos Iskola. Berajzoltak nekunk a terkepen, hogyan tudunk leggyorsabban odajutni. A karosodast szenvedett szallasunkhoz csak kifejezett utasitasra menjunk vissza, onkenyesen sose dontsunk a hazateres mellett.

Igyekezzunk segiteni bajbajutott embertarsainkon, ha szukseges nyujtsunk elsosegelyt. Sulyosan serult szemelyt viszont kizarolag akkor mozgassunk, ha egyebkent veszelyben lenne az elete!

A kulfoldieknek fontos, hogy ertesitsek a nagykovetsegeiket, es jelezzek allapotukat. Ha tudomasuk van bajba jutott honfitarsakrol, jelezzek ezt is!

Elofordul, hogy katasztrofa eseten nem mukodnek a mobil telefonok. Az NTT West (NIPPON TELEGRAPH AND TELEPHONE WEST CORPORATION) nevu ceg letrehozott egy szelessavu veszhelyzeti uzeno feluletet, ahol az emberek hanguzenetet tudnak hagyni vagy kapni. Ehhez a 171-es szamot kell tarcsazni. A szam csak veszhelyzet eseten mukodik, de aki ki akarja probalni, vagy letesztelni hogy mukodne majd elesben, minden honap 1. es 15. napjan megteheti, vagy minden augusztus 30-tol szeptember 5-ig.

Ha mukodnek a telefonok, a kulfoldiek az alabbi telefonszamokat hivhatjak: 045-222-1171 (ha beszel japanul), 045-222-1209 (ha nem beszel japanul).

2.Szokoar vagy cunami fenyegetettseg

A jelenseget elsosorban foldrengesek okozzak, de tenger alatti foldcsuszamlasok, vulkanok, vagy nagyobb meteorit becsapodasok is. A tsunami japan eredetu kifejezes, melynek szo szerinti jelentese „kikoto hullam”. Sok nyelvben, igy az angol nyelvben sincs erre megfelelo kifejezes, ezert egy 1963-ban tartott tudomanyos konferencian elfogadtak a japan tsunami altalanos hasznalatat.

Tengerpart kozeleben fokozott veszelyt jelent a szokoar. A fukusimai atomreaktort peldaul, nagyreszt a 40,5 meter magas cunami karositotta, nem maga a renges.
Foldrenges utan figyelni kell a hatosagok figyelmezteteseit, hogy megtudjuk varhato-e cunami.

Ha igen, igyekezzunk minel magasabban fekvo teruletre jutni. Ha evakualasi kozpontba megyunk, ott van elegendo viz es elelmiszer elraktarozva.

Cunami veszelykor szirena figyelmezteti a lakossagot, ha kisebb szokoar varhato akkor 5 masodpercenkent szolal meg, ha nagyobb, akkor 3 masodpercenkent es elhangzik a "Tsunami! Tsunami! Tsunami! Azonnal menekuljenek magasan fekvo teruletre!" szoveg japan, angol, kinai es koreai nyelveken.

3. A tajfun vagy tropusi ciklon egy tobb szaz kilometer atmeroju legkori kepzodmeny, melynek mozgasa ciklonalis, vagyis az eszaki felteken az oramutato jarasaval ellentetesen, a delin vele egyezo iranyban forog. A tropusi eghajlati ov meghatarozott reszen, a 10. es a 20. szelessegi kor kozott keletkezik. A tropusi ciklont a Csendes-ocean tersegeben tajfunnak, a Karib-tenger tersegeben hurrikannak hivjak.

Japanra altalaban szeptember es oktober kornyeken csapnak le a tajfunok szelei, amelyek elerhetik akar a 240–350 km/oras sebesseget is, es oriasi pusztitast okoznak. 

Tajfun kozeledtevel az elso es legfontosabb feladat, hogy biztos menedeket talaljunk. Erre megfelelo lehet egy lakoepulet alagsora, lehetoleg egy eros asztal alatt. Fontos, hogy elzarjuk a gazt es lekapcsoljuk a villanyt. Helyezkedjunk a legtavolabb az ablakoktol es vedjuk magunkat takaroval vagy agybetettel. Ha nincs amivel vedhetnenk magunkat, fekudjunk a foldre es takarjuk el a fejunket, arcunkat.
Iskolaban, templomban, bevasarlokozpontban vagy moziban menjunk a kijelolt „tulelo” teruletre, ovohelyre.
A liftet haladektalanul hagyjuk el es sose keressunk menedeket gepkocsiban!

Amennyiben gepkocsiban tartozkodunk, a jarmuvet minden esetben hagyjuk el, ne maradjunk lakokocsiban, buszban sem!

Telefonunkat kizarolag segelyhivasra hasznaljuk. Kovessuk az esemenyeket, hiradasokat, televizion, radion.

Most a Malakas nevu tajfun vonul at Japan deli reszen, a Kyushu sziget delnyugati partjaitol eszakkelet fele haladva. Heves esozest es szelet hozott, Yokohamaban ma megallas nelkul esett.

99.png

Nos, diohejban ennyi lenne. Igyekszunk felkeszulni amennyire lehet es nagyon remelem, hogy nem kell soha hasznalnunk ezeket a dolgokat vagy menekulni a cunami elol.
Az ujsag elso oldalon hozza azt a becslest is, miszerint 81% az eselye annak, hogy az elkovetkezendo 30 evben, egy nagyobb foldrenges razza meg Yokohamat.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9711722979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása