Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Bryce Canyon

2017. július 18. - Vadrozsa

A Patko kanyar utan eszaknyugat fele vettuk az iranyt es nemsokara Utah allamba ertunk. Az Egyesult Allamok egesz keleti felteken osszesen nincs annyi nemzeti park es termeszetvedelmi terulet, mint ebben az egyetlen allamban.

A Zion es a Bryce Canyon Nemzeti Parkokat terveztuk meglatogatni mielott visszaterunk Las Vegasba. Mindket park 2500-2700 meterrel a tengerszint felett fekszik, de megis nagyon kulonbozoek. Mig a Zion Park egybefuggo oriasi sziklahegyeirol hires, addig a Bryce Canyon Park latvanyossaga a vilagon egyedulallo sok ezer voros-feher sziklaoszlop.

Eloszor a Bryce Canyon Nemzeti Parkba mentunk, amely nevevel ellentetben, nem egy valodi kanyon, hanem egy fennsik pereme, ahol a foldkerekseg leglatvanyosabb hoodoo lelohelyet talaljuk. A “hoodoo” kifejezes az angolban jelenthet balszerencset hozot, de eppugy hasznalatos a sziklatorony, a tunderkemeny vagy eppen a foldpiramis meghatarozasara.
A vulkanikus eredetu hoodoo-k anyaga tufa (kozette valt vulkani tormelek), melyet vekony bazalt reteg fed. A bazalt joval kemenyebb kozet, ennek okan ellenallobb az erozioval szemben. Az idok soran azonban a bazalt retegben repedesek keletkeznek, melyeken keresztul a viz, a jeg, a szel utat talal a puhabb retegekhez, formalni is kezdi oket, es idovel letrejonnek a fura, latvanyos alakzatok: sziklatuk, sziklaoszlopok, sziklaivek, vagy akar gomba- es emberalakzatok.
A park legfobb latvanyossaga, a sok ezer ilyen sziklaoszlopot tartalmazo, arenaszeru Bryce Amfiteatrum. Nehany panoramakep es egy video az Amfiteatrumrol:

A 145 km² -es parkot 1928 szeptember 28-an alapitottak, nevet Ebeneezer Bryce mormon marhatenyeszto telepesrol kapta, aki az 1870-es evekben itt telepedett le.

Ahogy kozeledtunk a Bryce-hoz, a sziklak egyre vorosebbek lettek. Alagutak, szerpentinek es a kornyezo sziklak toresvonalai es retegei ejtettek amulatba.  Az ut mellett bekesen ozek legelesztek.

A parkban ingyenes shuttle buszok visznek vegig a kilatopontokon, de sajat kocsival is meg lehet tenni a tavot.
Mi delutanra ertunk oda, naplemente szineit es arnyait megcsodaltuk az osszes kilatoponton, masnap aztan kezdtuk elolrol, hajnalban a napfelkeltevel, utana a kilatopontok sorra, majd a Queens Garden turaval zartuk a napot.
Legszebb kilatopontok: Bryce Point, Sunset Point es Sunrise Point, az amfiteatrumtol delre fekvo, barlangszeru kepzodmenyekre ralato Paria View, a 2800 meter magasan fekvo, a fennsik deli es keleti teruleteire csodalatos panoramat nyujto Rainbow es Yovimpa Point, valamint a park legszebb sziklaivet megmutato Natural Bridge kilatopont.
Mindegyik ujabb szoget, mas ralatast kinal, de az elmeny ugyanaz. Olyan valoszerutlenek a szinek, a formak, mintha nem is a Fold nevu bolygon jarnank. Nehez elhinni, hogy a termeszet muvelte ezt a csodat es nem egy faradhatatlan muvesz faragta ejjel-titokban a sokfele alakzatot.

A fennsik peremerol tobb turautvonal vezet le a volgybe. Ezek kozott vannak hosszabbak es megeroltetobbek, mint a 14 km hosszu Riggs Spring turautvonal, es vannak rovidebbek, mint a 3 km-es Queens Garden, mely a Bryce amfiteatrum sziklatornyai koze visz le, a Viktoria kiralyno alakjara emlekezteto sziklaformacio labaig.

 

A fennsik csillagaszok altal is kedvelt eszlelohely. Varosoktol tavoli elhelyezkedese, es magas fekvese miatt olyan kicsi az egbolt fenyszennyezettsege es a legkor zavaro hatasa, hogy Hold- es felhomentes napokon szabad szemmel 7500-nal is tobb csillag lathato.

A Bryce Canyon meltan az egyik leghiresebb es legszebbnek tartott nemzeti park az Egyesült Allamokban. Sziklatornyainak mereteivel, sokasagaval, valtozatos formacioival, szineivel lenyugozi a szemlelot. Evente masfel millio turista latogatja, ti se hagyjatok ki, ha arra jartok.

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3612668569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása