Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Ema

2017. november 09. - Vadrozsa

Ezek a kis fatablacskak annyira elbuvoltek, hogy igyekeztem tobbet megtudni roluk es minel tobbet lefenykepezni. A visszafogott rajzoktol es kivansagoktol kezdve, a rajzfilm,- es mangafigurakon at egeszen az arcpirito erotikaig sok minden fellelheto rajtuk.

A Nara idoszakban (710-794), ha meg akartak nyerni az istenek joakaratat, egy lovat adomanyoztak a helyi szentelynek, azokat ugyanis az "istenek jarmuvenek" tartottak. A lovak fontos beveteli forrasai voltak a tobbszaz sinto kegyhelynek orszagszerte.
Azonban a lovak dragak voltak, nem mindenki engedhette meg maganak. Kezdett elterjedni, hogy egy lo figurat kivagtak fabol vagy papirbol, esetleg agyagbol elkeszitettek es azt ajandekoztak a szentelynek. Kesobb csak rafestettek a fa plakettre a lovat, es azt akasztottak ki.
Igy szuletett meg az EMA, japanul 絵 馬. Ket kandzsibol all, az egyik jelentese „kep“, a masike „ lo“.

A Muromachi idoszakban(1336 -1573) az Inari szentelyek a lovak mellett a rokat (Kicune) is megjelenitettek. Mint irtam az elozo bejegyzesben, a rokak, Inari Okami szolgai, hirvivoi es szentelyorzok. A rokaszobrokat az eszaki bejarathoz (demon kapu) helyezik, hogy vedjek a szent helyet a demoni eroktol.
Japanban az emberek eleve termeszetfeletti eroket tulajdonitanak ezen allatoknak. Szerintuk ugyanis a rokak kepesek alakot valtani. Leggyakrabban fiatal nok kepet oltik magukra, es ilyen formaban szoktak elcsabitani az ovatlan ferfiakat.

Az Azuchi-momojama korban (1573-1600) "EMA csarnokok" nyiltak, ahol kulonbozo muveszek mutattak be munkaikat. Olyanok lehettek, mint a mi modern muveszeti galeriaink.

Az Edo-korban (1603 -1868) vegul altalanossa valt, hogy kis fa plakettokat vasaroljanak es azon kozvetitsek imaikat, kivansagaikat az isteneik fele. Konnyu, kenyelmes es megfizetheto modja a megannyi keresnek, halanak, emlekezesnek.
A szentelyekben lehet megvasarolni, a hatuljara rairjak az uzenetet vagy kerest es az erre kijelolt racsra akasztjak. Hatalmas mennyisegu fa plakett szokott itt osszegyulni, a legkulonfelebb kivansagokkal, vannak komolyabbak, csaladra vagy szemelyre szolo keresek, van aki az egy jobb vilagot szeretne, es olyan is aki sikeres vizsgai, vagy szerelme husegeert imadkozik. A kreativabbak kis rajzokkal, abrakkal hangsulyozzak keresuket, es nagyon gyakoriak a Manga stilusu rajzok is.
Mivel egy ido utan a rengeteg ima tablacska mar nem ferne a racson, ezert rendszeresen osszegyujtik es ritualis keretek kozott elegetik a szentelyben.

Nagyon gyakori a targyevi zodiakus jegyek megjelenitese, iden, a kakas eve miatt rengeteg kakasos EMA jelent meg a szentelyek udvaran. De talalkozhatunk mesefiguras tablacskakkal is, peldaul Rilakkuma, Totoro, Hello Kitty, sot Miffy abrazataval is.
Vizsgaidoszakban tobbnyire a "goukaku" (合格) tablacskak jelennek meg, de az is gyakori, hogy sikerert imadkozzanak egy kozelgo sportrendezveny elott, es kedvenc csapatuknak kernek segitseget.
Egeszsegert, szerelemert, biztonsagos szulesert is szoktak EMA-t vasarolni, irni. A szerelmes parok kapcsolatuk harmoniajaert, az egyedulallok parjuk megtalalasaert fohaszkodnak.

Altalaban 500-1000 yenert lehet oket megvenni a templom udvaran levo kis fulkekben. Csak be kell dobni a penzt a dobozba es viheted. Senki nem fogja ellenorizni hogy mennyit dobtal bele. Igen, ez Japan! Azt hiszem ok nem aggodnak, hogy barki fizetes nelkul elvenne.
A kis fulkeben pecsetelni is lehet, ha valakinek van pecsetgyujto fuzete. (itt ez nagy divat)

Nem nehez kitolteni egy EMA-t, nincsenek szigoru szabalyok. A kivansag legyen az elso, aztan johet a rajz, de ha eredetileg van mar rajta kep, akkor csak a szoveg es esetleg a nev. Van aki meg a cimet is felirja a hatoldalra.

Nehany nagyobb szentelyt kulfoldiek is gyakran latogatnak, ott angol nyelvu EMA-kat is talalunk. A tokioi Meiji szentely udvaran komoly es vicces keresekkel egyarant talalkozunk.

Ugye eleg furcsa lenne arrol ertesulni otthon, hogy valamelyik templomunk lelkesze a Twitteren kozli, XY rajzfilmfigurat valasztotta kabalajanak? Azt hiszem elegge meglepodnenk...
Nem ugy Japanban, itt teljesen termeszetes, hogy anime hosok, manga figurak, kitalalt mese-alakok jelennek meg az elet minden teruleten.

Az elozmenyekrol annyit, hogy 2010-ben szuletett egy anime sorozat melyben a Kanda szentely is feltunt. A Love Live! ( Szeress, Elj!) cimu multimedias projektet az ASCII Media Works Dengeki G magazinja, a Lantis zenei ceg es a Sunrise animacios studio fejlesztette ki. A kitalalt tortenetben iskolas lanyok valnak balvanyokka mert megmentettek bezarasra itelt iskolajukat. A lanyok Akihabaraban es a szentely kornyeken lognak, megalapitjak sajat enekes-tancos csapatukat. Nozomi, az Otonokizaka Akademia hallgatoi tanacsanak alelnoke, ugyanakkor a Kanda szentely lanya (Miko). Az elso sorozat a Dengeki G magazin 2010. augusztusi szamaban jelent meg, azota CD-k, anime zenes videok, ket manga-adaptacio es tobb videojatek keszult belole.

Ettol kezdve a szentely udvaran egyre tobb manga rajzos tablacska jelent meg, ezeknek Ita-Ema [痛絵馬] lett a gyujtonevuk.

nozomi-tojo--0_67.jpg

2015-ben a Kanda szentely vezetosege a Twitteren bejelentette, hogy a Love Live cimu anime foszereploje, Nozomi Tojo lett a hivatalos kabala figurajuk.

 

A Kanda-Myōjin Tokio egyik legdragabb kornyeken helyezkedik el, nem messze Akihabara-tol, a hires elektronikai varosresztol, ahova a szamitogepes jatekok, a vilaghiru manga es anime figurak rajongoi jarnak. (Errol is tevezek irni valamikor).

A szentelyt 730-ban epitettek fel eloszor, es fontos kegyhely volt mind a harcosok, mind pedig a hetkoznapi emberek szamara, kulonosen az Edo-korszakban. Az evszazadok soran a sok foldrenges es tuzvesz okozta kar miatt tobbszor ujraepitettek, elkoltoztettek. 1616-ban hoztak ide, az Akihabara melletti dombra. 1923-ban a 7.9-es erossegu kantoi foldrenges soran megsemmisult, 1934-ben ujjaepitettek.
A kegyhelyet harom nagy kaminak szenteltek: Daikokuten, Ebisu es Taira no Masakado. Mivel Daikokuten es Ebisu is a het szerencseisten koze tartozik, nepszeru imahely lett az uzletemberek es vallalkozok koreben.

Van itt meg egy furcsasag, a kegyhely egy masik kitalalt figurarol is elhiresult. Zenigata Heiji egy helyi rendor az Edo korszakban, aki ermek dobasaval gatolta meg a bunozoket. Hostetteirol novellak, regenyek, filmek keszultek. A Youtube-on talalhato nehany, akit erdekel. A szentely udvaran emlekmuvet allitottak neki.

Engem a manga rajzos EMA-k erdekeltek, egymas hegyen-hatan csungtek a nekik kialakitott racson. A lenti galeriaban legalabb 70 kep!

Masik erdekes EMA lelohely a Kanayama szentely Kawasakiban. Ez a varosresz nem messze van tolunk, es mint neve is elarulja arrol hires, hogy itt gyartjak a Kawasaki motorbicikliket (Kawasaki Heavy Industries Motorcycle & Engine Company).

Itt tartjak minden tavasszal a Fallosz fesztivalt, irtam is rola egy bejegyzest:

http://yokohamabanelni.blog.hu/2017/04/04/fallosz_unnep_kanamara_matsuri

Amikor ott jartunk vegigneztem a kiakasztott Emakat es teljesen ledobbentem, amikor felfedeztem az erotikus rajzokat. Az rendben van, hogy a szentelyben nagyreszt a termekenysegert, biztonsagos es konnyu szulesert, valamint a hazassag harmoniajaert imadkoznak, de nehany rajz kicsit meresznek tunt nekem.

Remelem, elveztetek ezt a posztot :)

Na es mi a helyzet veletek? Irtatok valaha is hasonlo kivansagokat vagy imat ilyen plakettre?
Van olyan rejtett vagyatok amit batran a nyilvanossag ele tarnatok?
Ha van valakinek erdekes tortenete ezzel kapcsolatban, ne habozzatok, irjatok!

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1513214679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása