Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Shichi-Go-San (Het-Ot-Harom)

2017. november 20. - Vadrozsa

Ennek az unnepnek a nevet nem bonyolitottak tul, nemes egyszeruseggel csak Het-Ot-Harom. Tulajdonkeppen a 7, 5 es 3 eves gyerekeket unneplik, miert kene maskepp nevezni? :)

November 15-en tartjak orszagszerte, de mivel ez nem nemzeti unnep, nincs szabadnap, igy a legtobben a hozza kozel eso hetvegen mennek el a templomba. Ilyenkor a 3 es 7 eves kislanyokat, valamint a 3 es 5 eves kisfiukat szepen feloltoztetik es a szentelybe viszik. Reggeltol estig folynak a rovid szertartasok, annyian ulnek le bent a teremben, ahanyan elfernek, a tobbiek kint varakoznak. Halat adnak, hogy a kisgyerekek biztonsagban novekednek, egeszsegben megertek ezt a kort es tovabbi joletukert imadkoznak.

Ugy tartjak, hogy a Heian korbol ered ez a szokas, az udvari nemesek korebol, akik gyermekeik kozep-gyerekkorba valo athaladasat unnepeltek. A 3, 5 es 7- es szamok a Kelet-azsiai szammisztikaban szerencsesek.
Idovel a hagyomany a szamuraj osztalyhoz is elert, akik sokfele ritualet hozzatettek. A Meiji korban a koznep koreben is elterjedt es igazabol ekkor kezdtek a szentelylatogatast, ahol eluztek a gonosz szellemeket es hosszu, egeszseges eletert imadkoztak.

Kamakura leghiresebb szentelyebe mentem, a Tsurugaoka Hachimangū –ba, hogy megnezzem a szertartast.
Hatalmas tomeg hompolygott az utcakon, a szentely fele vezeto uton alig lehetett haladni. Elegansan feloltozott csaladok, szulok, nagyszulok kisertek buszken az unnepeltet.

A kislanyok ilyenkor kimonot viselnek, a 3 evesek egy hifu-nak nevezett parnazott mellenyt vesznek fel ra, a 7 evesek mar a felnott kort jelento Obit kotnek a derekukra. A fiuk hagyomanyos viselete a Hakama.

A kislanyok nehezen csoszogtak a hagyomanyos papucsaikban, melynek neve zori. Az okobo egy fabol keszult magas talpu papucs, eredetileg a gesak hordtak ilyet. Megovja a kimono aljat az utcai piszoktol, kozben pedig lassu, tipego jarast biztosit a viselojenek.
Most lattam 7 eves kislanyokat is ebben billegni. Biztos nem kenyelmes.

Akik mar kijottek a templombol boldogan fenykepezkedtek a ragyogo napsutesben. A gyerekek hunyorogtak, turelmetlenkedtek, szabadulni szerettek volna mar a kotelezo programtol.
Sokan talizmanokat, josjegyeket vasaroltak, vagy kivansagot irtak fel es kiakasztottak, hogy a kami megtalalja.

 Probaltam minel tobb aprosagot lencsevegre kapni, de a nagy tomegben nem volt egyszeru, a huncutok elbujtak a felnottek kozott. Egyebkent is szepek a japan gyerkocok, de ezekben a szines ruhakban elbuvolo kis cukimanok.
Tobb mint 60 kepet toltottem fel az alabbi galeriaba:

A gyerekeknek, ezen a napon Chitose ame-t, vagyis ezereves cukorkat szoktak adni, ami az egeszseges novekedest es a hosszu eletet szimbolizalja. A hosszukas piros vagy feher szinu cukorkakat rizspapirbol keszult tasakba teszik, melyet darvakkal, teknosokkel, fenyofakkal, szilvaviragokkal diszitenek, az egeszseg es hosszu elet szimbolumaival.
Termeszetesen ezenkivul masfajta edesseget is kapnak, a szentelyhez vezeto uton tobb pavilonban arultak mindenfele finomsagot.

Csodalatos szep oszi nap volt, a szentely udvara tomve volt imadkozokkal es turistakkal. A Kagura-den is tele volt eskuvot tartottak eppen.

 Aki november kozepen Japanban jar, szerintem ne hagyja ki a kisgyerekek csodas unnepet.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr713320683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása