Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Hachiko

2018. október 26. - Vadrozsa

Az elozo cikkem temajanal maradva, emlitest kell tennem az orszag leghiresebb kutyajarol, akit ma mar mindenki „chūken Hachikō”, vagyis „a huseges kutya, Hachikō”  neven emleget.

Valoszinu ismeritek a tortenetet, hiszen rengeteg iras szuletett rola, sot ket jatekfilm es ezt valasztotta temajanak: az 1978-es “Hachiko monogatari” japan alkotok munkaja, es a 2009-es amerikai “Hachi: A Dog's Tale” cimu produkcio Richard Gere foszereplesevel.
Akinek megsem lenne ismeros a sztory, roviden elmeselem:

Az aranyszoru kutyus 1923 november 10-en szuletett Odate varosaban, a sziget eszaki reszen fekvo Akita megyeben. A kutyafajta a prefektura nevet viseli, ugy tartjak innen szarmaznak a fajtiszta akitak. Oseiket medve- es szarvas nyomkovetesere hasznaltak, rendkivul lojalis, engedelmes es nyugodt termeszetuek. Az akita ritkan ugat es nagyon csaladcentrikus, imad a gazdajaval egyutt lenni, nem erzi jol magat egyedul.

Hidesaburo Ueno, a Tokioi Csaszari Egyetem mezogazdasagi tanszekenek professzora pont egy ilyen kutyat szeretett volna, ezert nagyon megorult, amikor tanitvanya hirul adta, hogy 8 akita kutyakolyok szuletett baratja, Giichi Saito ur csaladjanal. A professzor akkori aron 30 yenert megvasarolta az utolsonak, vagyis a nyolcadiknak szuletett kolykot es 20 oras vonatut utan, 1924 januar 14-en a kiskutya megerkezett Tokioba.

Ueno professzor a Shibuya allomas kozeleben levo otthonaban eldegelt ket masik kutyaval, de a kis akitat rogton a szivebe zarta es Hachi-nak nevezte el, ami japanul 8-at jelent. Szoros kotelek alakult ki kozottuk, sokat jatszodtak, setaltak egyutt. Amikor nagyobb lett gyakran kikiserte a professzort az allomasra, es kiment ele, amikor hazatert a munkabol.
A boldog kapcsolat azonban nem tartott sokaig, 1925. majus 21-en Hachi hiaba varta szeretett gazdajat, az nem erkezett meg a Shibuya allomasra. Ueno professzor az egyetemen szelutest kapott es varatlanul meghalt.
Az eb keso estig vart, majd egyedul hazament, masnap hajnalban mar ujra a peronon ult. Allitolag 3 napig nem evett semmit, csak varta-varta a szeretett professzort.
Igy ment ez sokaig, fagyos telben, forro nyaron es esoben, a huseges kutya minden egyes nap ujra es ujra kiment es varta gazdajat az esti tokioi vonatnal. Kesobb a professzor ozvegye elkoltozott a varosbol, Hachit egy ismeros csalad gondjaira bizta, akik Asakusaban laktak. Hachi megszokott toluk es visszatert a 8 km-re levo regi otthonahoz abban a remenyben, hogy egy nap ujra lathatja a professzort. Estenkent elment az allomasra varni ot, nem adta fel soha, hogy baratja egyszer csak hazater.
Kesobb az Ueno csalad kertesze, Kikuzaburo Kobayashi fogadta be otthonaba, de ott sem erezte jol magat, inkabb az allomas kornyeken boklaszott vagy a kijarat elott fekudt az erkezo embertomeget furkeszve.
A helyiek mar ismertek, kedveltek Hachit es nagyon meghatotta oket a kutya husege es kitarto varakozasa. Az allomason dolgozok gondjat viseltek, etettek, itattak, de voltak akik bantottak, elkergettek. O maga soha nem volt agressziv, egy masik kutya viszont beleharapott a fulebe, ami nem gyogyult rendesen feloldalra kajla maradt.

Hirokichi Saito, a “Nihon Ken Hozonkai” szovetseg elnoke es az akita kutyak szakertoje volt. Kutatasai szerint csupan 30 fajtiszta akita volt abban az idoben, Hachit is beleertve. A kutyaviadalok elterjedesevel egyre tobb keresztezett akita (shin-akita, vagyis uj akita) szuletett. Saito egyik legfobb feladatanak a kutyak fajtisztasaganak megovasat tartotta. 1932-ben egy cikket publikalt az Asahi Shimbun ujsagban Hachi husegerol es sanyaru sorsarol. Ettol a pillanattol megvaltozott a maganyos kutya elete, egyszeriben hires es korulrajongott lett. Nevehez hozzaadtak a “ko” szotagot, ami a tisztelet jele Japanban, igy lett Hachiko.
A megbecsules itt nem ert veget, Nemzeti Kinccse avattak, tortenete bekerult az elemi iskolasok tankonyvebe, majd 1934 aprilisaban bronz szobrot allitottak neki az allomason, amelynek leleplezesen o maga is reszt vett es a professzor ozvegye is eljott.

Egy evvel kesobb, 1935.marcius 8-an Hachikot holtan talaltak Shibuya egyik utcajan. A halal okat csak kesobb, 2011-ben deritettek ki, elhatalmasodott rajta a rak es a kezeletlen fergesseg. Tovabba 4, hus sutesehez hasznalt nyarsat is talaltak a gyomraban.

Hachikot nem temettek el, szerveit a Tokioi egyetem archivumaban orzik, preparalt testet pedig a Termeszettudomanyi Muzeumban (National Museum of Nature and Science) lehet megnezni. Alaposan lemertek es feljegyeztek annak idejen a testreszeit, es mintegy referenciakent hasznaltak az igazi japan akita kifejlesztesehez.

1935-ben az Aoyama temetoben, Ueno professzor sirja mellett Hachiko emlekmuvet helyeztek el, majd Odate vonatallomasa elott is emeltek neki egy bronz szobrot.

A II Vilaghaboru alatt a szobrokat beolvasztottak, de kesobb ujra alkottak oket. Shibuyaban 1948-ban, Odateban viszont csak 1987-ben potoltak.

A shibuyai allomason Hachiko szobra ma egyik kedvenc talalkozohelye a tokioi fiataloknak, a vakrandizoknak es kihagyhatatlan zarandokhely a turistaknak. Mindig oriasi a tomeg korulotte, nem lehet ugy lefotozni, hogy ne legyenek benne masok is. A kijaratot rola neveztek el es az aluljaroban rengeteg kis tappancs orzi emleket es labnyomat, amelyet orokre itthagyott nekunk. A szoborral szemben levo falat Hachiko dombormuves mozaikok diszitik.

Egyetlen szobor abrazolja egyutt a kutyat es gazdajat, ezen Hachiko boldogan udvozli a hazatero professzort. 2015-ben, Hachiko halalanak 80.evforduloja alkalmabol allitottak es a tokioi egyetem mezogazdasagi tanszeken lathato, a Hongo Campus udvaran, a Nou-Seimon kapun belepve bal oldalon.

Tsutomo Ueda alkotasa a ragaszkodas, a huseg es a boldogsag sugarzo emlekmuve. Kezzefoghato bizonyiteka egy kutya feltetel nelkuli szeretetenek, mellyel egy embert jobban szeretett, mint onmagat.

dsc_0157_3.jpg

Hachiko viselkedese lenyugozte Japan nepet, es a huseg nemzeti jelkepeve, valamint a csaladi huseg mintakepeve valt, amire mindenkinek torekednie kell. A tanarok es a szulok kovetendo peldakent utalnak Hachiko toretlen husegere, kitartasara, bizakodasara.

Minden evben aprilis 8-an unnepelyes ceremonia kereteben emlekeznek az odaado kutyara es orszagszerte viraggal boritjak Hachiko szobrait.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9514323265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása