Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Tsukiji halpiac

2018. szeptember 15. - Vadrozsa

Az evekig tarto vita es huzavona utan, vegre megszuletett a dontes, iden oktoberben elkoltoztetik Tokyo ikonikus halpiacat, a Tsukijit.

Az onkormanyzat indoklasa szerint a jelenlegi epulet mar elavult es veszelyesse valt, ezert van szukseg egy nagyobb, modern, es az egyre novekvo szamu turistakat is befogadni tudo helyre. Valojaban, a 2020-as olimpia miatt is van szukseg a helyre, itt tervezik felhuzni az olimpiai falu sajtokozpontjat.

Igaz, hogy regen epult, 1935-ben kezdte meg mukodeset, tehat tobb mint 80 eves. Maga a Tsukiji inkabb varosreszt jelol, egy epitett foldreszt, amelyet az 1657-es nagy Meireki tuzvesz utan alakitottak ki, hozzaerto mernokok segitsegevel, a mocsaras Sumida folyo deltajaban. Szamurajok es feudalis urak epittettek maguknak rezidenciat a Tsukiji deli peremen. Itt epult fel a Namiyoke Inari szentely is, melynek neve szo szerint “hullamvedelmet” jelent, kesobb ez lett a Tsukiji piac vedelmezoje.
A halpiac tortenete is akkortajt kezdodott, az elso sogun (Tokugawa Ieyasu), halaszokat hivott Tsukudaijimabol valamint Osakabol, es halaszati kivaltsagot adott nekik annak erdekeben, hogy az Edo kastelyt hallal tudjak ellatni. A megmaradt halat a halaszok eladtak a Nihonbashi hid kozeleben, igy alakult ki lassan a piac. A nepesseg novekedesevel, nagyobb lett a halra valo kereslet is, ezert folyamatosan bovitettek. 1923-ban a nagy kantoi foldrengesben elpusztult a piac, utana a fovaros megkezdte a mai nagykereskedelmi piac epiteset, amit 1935-ben nyitottak meg.

Mara a Tsukiji piac a vilag egyik legismertebb es legnagyobb halpiacava notte ki magat, ahol naponta 2000 tonna tengeri aru forgatasaval, evi 600 milliard yenes penzforgalmat bonyolit. Elkepeszto kinalatanak (tobb mint 450 fele hal es tengeri herkentyu), kulonleges hangulatanak koszonhetoen, a varos egyik fo turistaattrakcioja. Minden utazasi iroda es utikonyv hirdeti, ezert annyira elozonlottek a turistak, hogy akadalyozni kezdtek az ott dolgozokat, foleg a reggeli orakban, amikor legnagyobb a hajtas.
A legerdekesebb latvanyossag a tonhal aukcio, amely minden reggel 5:30 es 6:30 kozott zajlik. Mindenki ezt szeretne latni, viszont csak napi 120 latogatot engednek be, mivel az infrastruktura ennyit bir, anelkul, hogy zavarnak az uzletkoteseket.
A komplexum ket nagy reszre oszthato, a kinti terulete a kisebb uzletekkel es a piacon kaphato friss arut feldolgozo ettermekkel mar reggel 5-tol nyitva van, a belso resz, ami kifejezetten a nagykereskedelem es az aukciok szinhelye mar sokkal korabban, ejjel 3 ora korul kezdi a munkat.
Tobb mint 700 kis bolt es etterem van es osszesen kb. 10.000 embert foglalkoztat a Tsukiji (ettermi dolgozok, eladok-es viszonteladok, rakodo munkasok, szallitok, soforok…stb.)

Mar voltunk a piacon 2-3 alkalommal korulnezni, sushit enni, de az aukciot nem sikerult megnezni. Ilyen koran nem tudunk Yokohamabol bejonni, mert nincs ejszakai tomegkozlekedes. Egyeduli megoldas, ha bent alszunk Tokioban, vagy egyaltalan nem alszunk, valahol eltoltjuk az idot hajnali 3-ig.
Most, hogy bejelentettek szeptember 15-ig lehet tonhal arverest nezni, aztan bezar a piac, eldontottem: meg kell neznem az eredeti helyen, nincs mese! Ezek az arveresek nagyon hiresek, ha barhol a vilagon valaki kifog egy meretes peldanyt, es jo penzert akarja piacra dobni, akkor idehozza, mert itt olyan rekordok szuletnek, mint peldaul az a kekuszoju 222 kg tonhal, ami 155,4 millio yenert (1.8 millio dollar) kelt el 2013-ban az ujevi aukcion.

Az aukciora mindossze 120 latogatot tudnak fogadni naponta, oket ket 60 fos csoportra osztva vezetik at a forgalmas piacon keresztul az aukcios hazba, amit oroshi gyōsha-nak hivnak. Itt allapitjak meg a fagyasztott tonhalak erteket, es elokeszitik oket az arveresre.
Internetes oldalak azt irjak, hajnali 3 fele menjunk oda, hogy biztositsuk magunknak az aznapi bejutast.
Mi mar ejfel korul megerkeztunk a piacra es gondoltuk megkeressuk a Kachidoki kaput, ahol jelentkezni kell a programra, aztan 3-ig elleszunk a kozeli manga kavezoban. Ehhez kepest, mar kigyozott a sor az iroda elott, osszeszamoltam, 26-an alltak elottunk. Ennek fele sem trefa, nem szabad elmozdulni innen. Rovid idon belul kiderult, hogy nagyon jo dontes volt, egymas utan erkeztek az erdeklodok, a sor egyre hosszabb lett. Az orok tobbszor kijottek, osszeszamoltak bennunket, es fel 2 korul lezartak a jelentkezest, megvolt a 120 ember. Betereltek bennunket a varoterembe, egyik csoport vilagoszold, masik sotetzold szinu lathatosagi mellenyt kapott es elkezdodott a hosszu varakozas. Leultunk a foldre, olvasgattunk, beszelgettunk, nehanyan osszegombolyodve megprobaltak aludni, masok kint a terem elott beszelgettek, cigarettaztak es az automatakbol vett kavet, uditoket szurcsolgettek. Nehanyszor kimentem en is, es a piac eletet figyeltem, ami egyetlen percre sem allt le. Folyamatosan jottek-mentek a nagy autok, hoztak-vittek az arut, a targoncak jobbra-balra cikaztak, rakodtak.

Hajnali 5 korul bejott a terembe egy bacsi, aki tartott egy rovid eloadast az aukciorol es a tudnivalokrol, aztan kerdeseket tehettunk fel neki.
Kouhei Kimura licitalo nagykereskedo (nakaoroshi gyousha, vagy bidder, ahogy angolul nevezte magat) es tobb mint 20 eves tapasztalat van mogotte, aminek koszonhetoen kb. 6 tonhalnal egyszer teved, vagyis annak nem olyan a minosege ahogy elsore gondolta. A fonokenek 60 eves a tapasztalata, o tizbol teved egyszer.
Kb. 700 ilyen viszontelado van, mint o, akik szinte naponta kijonnek a licitre, hogy a legjobb minosegu tonhalat szerezzek be, a legjobb aron a vevoiknek. Nemcsak a tonhalat, hanem tintahalat, polipot, lazacot, kagylokat is ertekesitenek - a piacon levo standoknak, a varosi elelmiszerboltoknak es szallodaknak, az elokelo etterem tulajdonosoknak es egyeni vasarloknak egyarant. Rendeleseiket emailben vagy telefonon adjak le, de elofordul, hogy szemelyesen kiserik el ot a tonhal aukciora.
A sushi izet nagymertekben meghatarozza, az osszetevok minosege, ezert a sushi ettermek arai kozott is nagy kulonbsegek vannak. De a tonhal arveresen mindenki egyenlo eselyt kap a vasarlasra.

4 fajta tonhalat arulnak: a legfinomabb es legdragabb az atlanti oceani kekuszoju (Bluefin tuna), aztan a deli kekuszoju (Southern Bluefin) amely a Csendes-ocean deli reszen es az Indiai-oceanon el, a nagy szemu tonhal (Bigeye tuna) ami egy sovanyabb, viszont szep, vilagos piros husu tonhal, vegul a sargauszoju tonhal (Yellowfin tuna).
Sulyuk altalaban 100-300 kg. kozott mozog, es ezekbol naponta kb. 1000-et adnak el. A hus kilonkenti arat  befolyasolja a tonhal fajtaja, husa minosege, honnan szarmazik, fagyasztott-e vagy friss. 
Kouhei Kimura szerint jelenleg a tonhal kilonkenti ara 60-200 $ kozott mozog, fentiek fuggvenyeben. 
Talaltam egy oldalt a neten, a 2018-as arakrol: 
https://www.st.nmfs.noaa.gov/st1/market_news/japan-wholesale.txt

A hus ize es szerkezete eltero, attol fuggoen, hogy a tonhal melyik reszebol valo. Harom reszre lehet felosztani a fejetol a farkaig: a felso, a kozepso es az also resz. A hasaljan talalhato a ket legfinomabb es egyben legdragabb resz, a zsiros, edes es kremes finomsag, az “otoro” es a felzsiros, marvanyos “chutoro”. A hatan es a gerinc kornyeken talalhato sotetpiros tomor, izmos resz az “akami”.

Egyik legjobb kekuszoju tonhalat, Japan partokhoz kozel, a Hokkaido es Aomori prefektura kozott levo Tsugaru-szorosban halasszak. A hideg eszaki vizekben altalaban tintahallal taplalkoznak, ettol intenziv zsiros izu husuk lesz. Itt a halaszati szezon keso osszel kezdodik es a halakat jegbe hutve taroljak amig partot ernek. A friss tonhal ara mindig magasabb, mint a fagyasztott tarsae.
A lefagyasztott tonhalak a vilag minden tajarol erkeznek ide. A hosszutavu halaszhajok altalaban nagy kapacitasu (kb.320 tonna) fagyasztoval rendelkeznek, ami 3000-4000 tonhal tarolasara kepes. A kifogott tonhalat rogton -60 fokra fagyasztjak igy olyan marad az allapota mintha friss lenne.
Csak akkor ternek vissza, amikor a fagyaszto tele van, es mivel a vadon elo tonhal halaszat jelenleg korlatozott a vilagon, es a halaszok nem tudnak annyi tonhalat elkapni, amennyit csak akarnak, ez eltarthat tobb mint egy evig is. Az oriasi igeny miatt, tenyesztett tonhalak is vannak.

- Hogyan donti el, hogy melyik tonhalra tesz ajanlatot? –kerdezte valaki.
- Altalaban 1000 tonhal van felsorakoztatva es csak kb. 30 percunk van megvizsgalni oket az aukcio megkezdese elott. Egy jo formaju halra koncentralok, amely megragadja a tekintetem, a farkabol kikaparok egy kis hust, osszemorzsolom az ujjaim kozott, hogy erezzem a zsir tartalmat, legtobbszor meg is kostolom, aztan ha tetszik feljegyzem a noteszbe. A tobbi kollegam nem szokta kostolni, de en igen es 20 ev alatt nagyon elegem lett az izebol, ezert most inkabb McDonald's- ba jarok (es megint nevet :)
Naponta egy fagyasztott es egy friss tonhalat vasarolok, megprobalva tullicitalni a rivalis kollegakat. De ok csak az uzletben ellenfelek, utana segitunk egymasnak es estenkent is eljarunk egyutt vacsorazni es megvitatjuk a vilag dolgait.
A tonhal nyersen fogyasztva a legjobb, sushinak, sashiminak a legnepszerubb orszagszerte. A japanok mar evszazadok ota fogyasztjak a tonhalat, es ma is etrendjuk lenyeges reszenek tekintik, tanulmanyok szerint a vilagon kifogott tonhal egynegyedet fogyasztjak el. Nevetve viccelodott, hogy a japanok nagyon szeretik a kekuszoju tonhalat, de a tonhal nem szereti a japan embereket. Nem talaltam viccesnek, pont a tulhalaszat miatt csokkent a fajok szama es mivel ilyen nagy a tonhal nepszerusege ebben az orszagban, ez csak rosszabb lesz. Olyan tanulmanyt is olvastam, mely szerint, drasztikus halaszati valtoztatasok nelkul, lehet, hogy 30 ev mulva mar nem eszunk tonhal sushit.

Vegre elerkezett az ido es 5.40-kor atvezettek bennunket az arveres helyszinere. Szorosan egymas mogott haladtunk a forgalmas piacon, tobb biztonsagi or kisereteben. A hazirend szerint, semmilyen modon nem szabad zavarni a kereskedest. Ez egy ingyenes elmeny a turistaknak, de ha az ugymenetet barki megzavarja, azonnal kikuldik. Nem szabad megerinteni az arut, es csak vaku nelkul lehet fenykepezni.
Beleptunk a hatalmas csarnokba, egymas mellett hevertek, feherre fagyva a hatalmas tonhalak. A vevok is ott voltak, korbejarkaltak oket, nezegettek, kapirgaltak. Mindegyikuk gumicsizmat viselt, kezukben kaparo vas, elemlampa, notesz. A kiszemelt hal farokreszebol kikapartak egy kis darab hust es a kezukben morzsolgattak, az elemlampaval megvilagitottak a hal hatara fektetett kerek farokszeletet. Ha tetszett amit lattak, bejegyeztek valamit a noteszukbe.
6 orakor a licit vezetok erosen razni kezdtek a csengettyuiket, jelezve ezzel az aukcio kezdetet. Nagyon gyorsan es eles hangon kornyikaltak, vasarlasra buzditva a vevoket. Az egyezkedes kezjelekkel tortent, annyi ujjukat mutattak fel, amennyi ezrest adnanak kilojaert a a kivalsztott halnak. Lehetetlen volt kovetni a rengeteg kezmozdulatot, tortenest, kurjantast. Azt sem tudtam mit fenykepezzek, videozzak. Nagyon gyorsan eltelt a 15 perc amit bent tolthettunk, arra eszmeltem, hogy noszogatnak, haladjunk kifele. Az udvaron is lottem par kepet, aztan beultunk es ettunk nehany minosegi tonhal sushit es sashimit. Hat tenyleg nagyon finom, az otoro hus elolvad a szadban es isteni ize. Sajnalom nagyon a tonhalakat, de megertem a husanak kedveloit is.

A terv szerint, oktober 6-tol a Tsukiji belso piaca teljesen bezar es 2  kilometerrel keletebbre, a Sumida folyora epitett mesterseges szigeten, Koto keruletben (Koto Ward) nyilik meg ujra 2018 oktober 11-en. Tobb mint 600 kereskedo koltozik a piaccal egyutt, de a kulso reszen levo boltok es ettermek maradnak. Hivatalos neve Toyosu Fish Market es 40,7 hektaraval majdnem ketszer akkora, mint Tsukiji. Harom egymassal osszekotott epulet all rendelkezesre, kettoben tengeri halak es egyeb herkentyuk, harmadikban zoldsegek-, es gyumolcsok nagykereskedelme folyik majd. Megkozelites szempontjabol a Yurikamome vonal Shijomae allomasa lesz kozel. A kornyeken mas latnivalo nem nagyon van, de Odaiba szigete mar nincs messze, igy ossze lehet kotni a ket latnivalot.
A kepek tanusaga szerint hatalmas steril helyisegek varjak uj lakoit es latogatoit, ahol ketnyelvu kiiras segiti a tajekozodast. Nem kell elore bejelentkezni, csak igyekezni jo helyet foglalni az ablaknal. Igen, sajnos ott mar csak ablakon keresztul lehet nezelodni, ez reszben kivedi az aukcios haz fagyos hideget, de fotozas szempontjabol nem idealis.
Orulok, hogy lathattuk testkozelbol a meltan vilaghiru tonhalarverest, egyuttal bucsut veve a vegnapjait elo oreg piactol.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2614240383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása