Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Japan osszel

2017. november 27. - Vadrozsa

A legtobb turista a cseresznyefak viragzasakor, a Sakura-unnep alatt keresi fel Japant, talan kevesen tudjak, hogy a szigetorszag oszi arca is meses, szinpompas latvanyt nyujt. 

A Koyo (oszi szinek) szezon alatt a lombhullato fak levelei a hegyek lejtoin, volgyeiben, folyopartokon es videki utakon, a szentelyek, templomok, parkok, nyilvanos kertek fai, mind-mind voros, narancssarga, sarga, arany, bronz, es rozsdabarna arnyalatokban pompaznak.

A momiji (ejtsd: momidzsi), a japan juharfa (Acer palmatum), az osz egyik szimboluma, amely ilyenkor olti magara rozsdavoros ruhajat es mesebeli, misztikus tajakka valtoztatja a parkokat, kerteket, erdoket.

A helyiek koreben, legalabb annyira nepszeru latvanyossag az osz valtozo szineiben gyonyorkodni, mint a tavaszi cseresznyefa viragzas.

_momijigari_from_the_series_sixty-nine_stations_of_the_kisokaid_road_utagawa_kuniyoshi_1852.jpg

A szokast momijigari-nak (ejtsd: momidzsigari) nevezik es meg a Heian-korbol (794-1185) ered, amikor az udvari arisztokracia tagjai naphosszat csonakaztak, setalgattak a kastelyok korul levo kertekben, zeneltek es verseket irtak mikozben elveztek az oszi szineket. Egyesek a hegyekbe, erdokbe kirandultak, hogy szines leveleket gyujtsenek.
A szines lomboknak isteni szarmazast tulajdonitottak, ugy veltek, a hegy istene festi vorosre a leveleket.
A tortenelem soran szamos koltemeny es festmeny probalja visszaadni az oszi termeszet szepseget, megorokitik a Nara kozeleben levo Tatsugawa teruletet, valamint a Kyoto melletti  Ogurayama es Arashiyama helyeket.
Utagawa Kuniyoshi "Momijigari" cimu festmenye 1852 -ben keszult.
Az Edo-korszakban (1600-1868) ez a szokas kezdett elterjedni a koznep kozott.
A Meiji-korszak (1868-1912) utan a tomegkozlekedes fejlodesevel az emberek elkezdtek meglatogatni a gyonyoru lombozatukrol hires kozeli es tavoli helyeket.

Tagabb ertelemben a momiji valtozo oszi szineket is jelent, a momijigari kifejezes pedig az oszi lombok (vadaszatat), megkereseset, meglatogatasat. Ezt az idoszakot nevezik Koyo- nak.

Ahogy egyre csokken a napi atlaghomerseklet a juhar, a ginkgo, a japan vorosfenyo (Karamatsu), japan szilfa, tolgy, viaszfa, gesztenyefa (Tochinoki), japan lakkfa, bukk (Buna), japan zelkova (Keyaki), voros berkenye (Nanakamado) es mas cserjek levelei fokozatosan kezdik megvaltoztatni szinuket.
Azt mondjak, hogy amikor napkozben a homerseklet 5 fok alatt marad, akkor a level szine hirtelen megvaltozik. A levelek szinezodese, eszakrol del fele halad, a magassabb pontoktol az alacsonyabbak fele. Pont forditva, mint a cseresznyeviragzas, ami delen kezdodik, ahol melegebb van es ugy halad eszak fele.
Meg abban is kulonboznek, hogy az oszi szinek megjelenese hosszabb idoszakot olel magaba, igy konnyebb megtervezni az utazast.
Szeptember elejetol november elejeig Hokkaido es Tohoku regiokat, oktobertol november vegeig Kyushu, Chugoku es Shikoku, valamint oktobertol december vegeig a Kansai, Chubu, Kanto es Koshin'etsu reszeket ajanljak.

Egy internetes cikk, az alabbi helyeket listazza a legszebbek koze:

  1. Daisetsuzan National Park (Szept. kozepe - Okt. kozepe)
  2. Hachimantai (Oktober)
  3. Lake Towada and Oirase Stream (Oktober vege)
  4. Rikugien Garden (Nov. vege – Dec. eleje)
  5. Koishikawa Korakuen (Nov. vege – Dec. eleje)
  6. Nikko (Early Okt. eleje - Nov. kozepe)
  7. Fuji Five Lakes (Fujigoko) (Oktober vege – Nov. kozepe)
  8. Arashiyama ( vege – Dec. eleje)
  9. Tofukuji Temple (November)
  10. Shirakawago ( October -November)
  11. Tateyama Kurobe Alpen Route (Szept. vege – Nov. eleje)
  12. Miyajima Island (November kozepe)
  13. Nanzenji Temple (Oktober kozepe – Nov. kozepe)
  14. Sento Gosho Palace Garden (Oktober kozepe – Nov. kozepe)
  15. Nara Park (Nov. vege – Dec. eleje)

Ezeken kivul rengeteg erdoseg, kert, park, szentely udvar all rendelkezesre, aki az osz szineibol szeretne toltekezni, inspiralodni. Japan ketharmadat erdo boritja, igy szamtalan misztikus helyen gyonyorkodhetunk a szines falevelekben.

Egyebkent a nappali homerseklet 13-18 fok, java reszt ragyogo napsutesben lehet kirandulgatni. Lakoparkunk tavaban vidaman uszkalnak az aranyhalak, es a parkban meg tartjak magukat a rozsak.
Az osszel viragzo kamelia is bontogatja szirmait, mas cserjek viszont mar a bogyoikkal buszkelkednek. A hazak udvaran sargulo citrusok  kacsintgatnak a lombok kozul, mashol erett datolyaszilvak piroslanak a csupasz agakon.
Az osz tarka szineit tovabb fokozza a foldre hullott megannyi szines level. A kerteszek a rozsalugasok elszaradt leveleit egyenkent leszedik es elhordjak.
A Yamashita park fele haladva sarga lombu Ginkgo fak integetnek az ut menten.

Harom hete az 1252 meter magas Oyama hegyre kirandultunk es a kornyezo erdok lombjainak szepsegeben gyonyorkodtunk. Az utkozben latott Afuri szentely, nagyon szep peldaja a sinto epitkezesi stilusnak es jegyeknek. Aki olvasta a "Sinto szentelyek" cimu bejegyzesem, tudja mirol beszelek.

Ket hete a Koishikawa Korakuen kertbe latogattunk. Ez a kis ekszer a varos kozepen, Tokio egyik legregebbi kertje, Tokugawa Yorifusa 1629-ben kezdte epiteni, a fia Tokugawa Mitsukuni 1669-ben fejezte be.

Kedvencem a Ginkgo fa (Ginkgo biloba), melynek legyezo alaku levelei soha nem valnak vorosse, hanem aranysarga es citromsarga szinekben viritanak amig le nem hullnak.

Tokioban, a Shinjuku varosreszben van egy kozismert hely, ahol november vegen teljes pompajukban sargallnak a ginkgo fak. November kozepen jartunk arra, akkor meg nem volt az igazi, ezert az elmult hetvegen ujra meglatogattuk. A galeriaban az elso 3 kep november 11-en, a tobbi 25-en keszult, jol lathato a kulonbseg.
A Meiji Jingu Gaien 300 meter hosszu Ginkgo setanya (Icho Namiki) a Meiji Memorial Picture Gallery epuletehez vezet. A rengeteg latogato miatt az autout egyik reszet lezartak, igy viszonylag kenyelmesen lehetett setalni a fak alatt. Aki nem szereti a tomeget, az inkabb hetkoznap, vagy kora reggel keresse fel a helyet.
Mi keso delutan ertunk oda, az ut ket oldalan sorakozo 146 Gingko fa a lemeno nap fenyeben pazar latvanyt kinalt, lombjaik arannya valtoztak.

A momiji piros oszi levelei szamos muveszeti agban megjelennek: festmenyeken, kezmuves termekeken (teas keszletek, legyezok, evo palcikak, paravanok..stb.), sot a kimonok anyagan is, melyet ilyenkor viselnek a japan nok.
A homerseklet sajnos mar nem alkalmas a piknikezesre, igy inkabb csak setalunk a fak alatt, vagy elnyulunk egy onsen (melegvizes furdo) kinti medencejeben es csodaljuk a napfenyes oszi varazslatot.

A koyohoz nem csak a hosszu setak es a termeszet csodalasa tartozik, hanem a termeszet es az evszak megizlelese is. Ilyenkor a japan konyha is momiji lazban eg es a fogasokban visszakoszon a hires oszi juharlevel.
Juharlevel alaku edessegek pl. a Momiji Manju, palacsintatesztaba forgatott es olajban kisutott juharlevel - Momiji tempura.

A koyo unnep ma is magaban hordozza a hitet, a termeszet szepsegenek csodalatat, es termeszeti kornyezetunk iranti tiszteletet.
Az osz melankolikus hangulataban a falevelek szinvaltasa ujra kozelebb hozza az elmulas gondolatat.
Sok koltot ihletett meg az evente bekovetkezo valtozas, ugy a termeszetben, mint az emberi lelekben.
Szamos csodas haiku (jellegzetes japan versforma) szuletett ezen gondolatok menten, most Tabi Kazu versevel bucsuzom:

 

mélabús este

szürke hegyek orma közt

őszi szél huhog

 

szomorú fűzről

utolsó levél lehullt

most már magányos

 

csodálnám az őszt

de eltűntek színei

eső mosta el

 

a vén fűzfán az

elhagyott madárfészket

elnyelte a köd

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2613277961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása