Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Takayama

2019. január 08. - Vadrozsa

Baratnom csodalkozva kerdezett vissza legutobb, amikor beszelgetes kozben a Japan Alpokat emlitettem.
- Japanban vannak Alpok? Ezt nem is tudtam…
Bizony vannak es azert egyezik a neve az europai vonulatokeval, mert egy angol archeologus, bizonyos William Gowland (1842-1922) keresztelte el annak idejen.

A fo szigeten, Honshun terulnek el hegysegei: Hida, Kiso es Akaishi. Nincsenek olyan magas csucsai, mint europai testverenek, az eszaki reszen a   Mount Hotaka 3190 meter, delen pedig a Mount Kita 3193 m.
Vulkanikus tevekenysegek soran keletkeztek, ezaltal a kornyek bovelkedik melegvizu forrasokban, onsenekben, ahol kipihenhetjuk az egesz napos turazast vagy eppen sielest. A legtobb siterulet Nagano varos korul talalhato, ahol az 1998-as Teli Olimpiat tartottak.
Az alabbi kepeken az Alpok, valamint Takayama varosa a hegyek oleleseben:

A Japan Alpok vonulata a Chubu Sangaku Nemzeti Park-hoz tartozik es 4 prefekturat foglal magaba: Niigata, Toyama, Nagano es Gifu.
Az Alpok kapuinak is nevezett 7 varos ezekben a megyekben talalhato es mindegyikuk kulon-kulon is egyedulallo latvanyossagokat rejt: Toyama, Omachi, Hida, Takayama, Azumino, Matsumoto, Shiojiri.

Oszi kirandulasunkat Gifu megyeben, Takayamaban kezdtuk. Mivel ejszakai busszal erkeztunk, hajnali 4-kor a meg kihalt utcakon setaltunk, ahol mindent beleng a tortenelem es a regi hazak odon illata. Az ovarosban kulonosen harom utca orizte meg a regmult korok hangulatat: Ichino-machi, Nino-machi es Sanno-machi.
Itt a hazak nagytobbsege az Edo korszakban (1600-1868) epult, amikor Takayama gazdag kereskedovarosnak szamitott es olyan csaladok birtokoljak, akik a regi mestersegeket, elsosorban a szake-keszitest a mai napig uzik es a tudast generaciokrol generaciokra adjak at.
Kesobb, amikor mar kinyitottak a boltok es az utcakat elleptek a turistak, mar nem volt olyan varazsa.
A szake fozdekben nem lehet meglesni a gyartas folyamatat, csupan kostolgatni a kulonbozo izu itokakat es termeszetesen vasarolni. A sok egyforma faepulet kozott, arrol ismerjuk fel oket, hogy a bejarat fole egy cedrus agakbol keszult gombot (sugidama) fuggesztenek. Naponta 9-17 ora kozott tartanak nyitva.

Amig ebredezett a varoska vegigsetaltunk a Higashiyama Walking Course nevu 3,5 km hosszu utvonalon, mely templomok, szentelyek, temetok es parkok mellett halad el, valamint Takayama egykori kastelyanak romjai is lathatoak. A setaut a Takayama Museum of History and Art mellol indul, melyet ingyen lehet latogatni.

Ket reggeli piacra is becsoppentunk a Jinya-mae Asa-ichi, az egykori kormanyhivatal epulete (Takayama Jinya) elott uzemel es nagyon finom almat, kortet vasaroltunk. A masik, a Miyagawa Asa-ichi, a Miya folyo keleti partjan, a Kaji-bashi es a Yayoi-bashi kozott huzodik es nagyreszt szuvenireket, helyi etkeket, edessegeket arulnak. A folyoban aranyhalak (Koi pontyok) lebzselnek, a hullamok hatan, neha meg a halak hatan vadkacsak himbaloznak, bekes egyuttelesben.
A Takayamara jellemzo ajandek a "Sarubobo", ami leforditva majombebit jelent. A voros szinu, emberi alaku babaknak nincsenek arcvonasai es kulonbozo meretben keszulnek. Hagyomanyosan az amuletteket hajadon lanyoknak keszitettek a jo hazassag es gyermekaldas remenyeben.

Szerencsenk volt, mert pont elkaptuk az oszi Takayama Fesztival (oktober 9-10) utolso napjat. A varos unnepi hangulatban es diszben pompazott, vallasi szertartasok, felvonulasok es egyeb eloadasok gazdagitottak a varos latnivaloinak sorat.
Az ovaros eszaki feleben a folyoparti piactol nem messze kiallitottak a 11 hordozhato szentelyt es a beoltozott hivok indulasra keszen varakoztak.
A szentelyek japan neve “yatai” es lenyegeben azt a celt szolgalja, mint a “mikoshi”, tehat istenek szamara keszult, abban utaznak korbe a varosban. A kulonbseg annyi, hogy a mikoshit vallukra veve hordozzak, a yatai-nak kereke van es tolni lehet. Tovabba a yatai-ra fel lehet ulni a hivoknek, a mikoshira tilos.
A tobb szaz eves, gazdagon diszitett hordozok Takayama legendas kezmuvesseget dicserik.

Ha nincs unnep a yataiok megtekinthetoek a Sakurayama Hachiman Shrine szomszedsagaban levo Takayama Matsuri Yatai Kaikan kiallitoteremben, a mellette levo Nikkokan teremben pedig gyonyonyoru miniatur szentelyeket a nikkoi Toshogu szentely kornyekerol.

Kovetkezo latnivalo a Karakuri Museum lett volna, ahol a mechanikus babakat lehet megnezni, de a programban szerepelt egy bab jatek is, es ugy dontottem inkabb azt nezzuk meg. Sajnos, logott az eso laba es mivel a japanok mindig a szuperbiztonsagot valasztjak, lefujtak az eloadast. Ekkor viszont mar 4 ora elmult, nem maradt ido a muzeumra.

Kesobb visszamentunk az ovarosba, teljesen mas volt a hangulata, mint reggel koran. Ket fontos tortenelmi epulete latogathato: Kusakabe Heritage House es Yoshijima Heritage House. Mindkettoben 500 yen a belepo es 9-17 kozott tartanak nyitva. Mi az utobbit neztuk meg:

Aki nem tervez Shirakawagoba, a Takayamatol par percnyi buszozasra levo skanzenben (Hida Folk Village) tudja megnezni az osi szalmatetos hazakat.

Takayamara szerintem eleg egy nap, minden latnivalo gyalog megkozelitheto. A vasutallomassal szemben van egy turistainformacios iroda, ahonnan terkepet lehet beszerezni.

A kornyek leghiresebb gasztronomiai specialitasa a Hida marha, ami a kornyezo hegyi legelokon taplalkozik, ezert jo minosegu a husa. Nemcsak sutve fogyasztjak, hanem nyersen is sushikent. Masik hiresseg a piritott szojaszoszos rizsgolyok (midarashi dango), amit szinte minden utcasarkon megkostolhatunk.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5514319409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása