Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Baba muzeum

2017. december 13. - Vadrozsa

Annak aki szereti a babakat, igazi csemege lehet a Yokohamaban levo Baba muzeum.

Nem messze van a belvarostol a Harbor View Park es a Yamashita Park kozott. Gingko fak olelik korul az epuletet, ilyenkor sargul a leveluk es csodaszep a kornyek.

1978 szeptembereben Hideko Oono Yokohama varosanak adomanyozta  babagyujtemenyet. A varos vezetosege ugy gondolta, hogy az ertekes kollekciot mindenkepp meg kell osztani a nyilvanossaggal. 1986 juniusaban alapitottak meg a muzeumot, a 92 orszagbol szarmazo 3.149 bababol allo gyujtemeny az evek soran csak  szaporodott.
2004 marcius 31-en tartottak utoljara nepszamlalast a muzeumban, akkor 12.926 babat szamoltak ossze 140 orszagbol.

A babak tortenete, anyaga, elkeszitesi modja igen valtozatos. Nagy reszuk fabol, viaszbol, papir masebol, porcelanbol, muanyagbol es textilbol keszult, de vannak olyan egyediek is amelyek egy adott orszag teruleterol szarmaznak es a helyben talalt anyagokbol keszultek. Ruhaik mintazata, szine, az ekszereik, a stilusuk megfelel a helyi kozosseg hagyomanyainak, nemelyikuk a regiora jellemzo foglalkozasokra is utal.  Mintegy 850 baba keszult helyi hagyomanyos modszerekkel, kicsit bemutatva az egyes orszagok szinvilagat, szokasait, eletmodbeli kulonbsegeit.

A nepviseletben pompazo babak nemcsak az etnikai szokasokat es unnepeket kepviselik, hanem tiszteletbeli ajandekok az adott orszagtol. Megtalaltam a magyar es a roman babakat is.
Nehany baba a baratsag nagykoveteve lepett elo ket orszag kozott es utlevellel erkezett.
Sajnos uvegvitrin mogott vannak, igy a visszaverodes miatt nem tul jok a kepek. A babak mellett lathato az orszag neve es zaszlaja, ahonnan erkezett.

Termeszetesen a miniatur babahazak sem hianyozhatnak, egyesek teljes luxust kepviselnek, berendezve mindennel ami egy hazban szukseges, ezenkivul terasszal, kerttel, viragokkal, haziallatokkal ellatva.
Babahazakat eloszor a 16. szazadban keszitettek, elsosorban Nemetorszagban es Hollandiaban, a 19. szazad kozepen valt nepszeruve.

Az Azsiai reszen talalhatok Japan hagyomanyos babai, amelyekrol az elozo bejegyzesben irtam. Kozottuk olyan ertekes alkotasok is vannak, amelyeket elismert helyi muveszek keszitettek. Csak arra nem sikerult rajonnom melyek ezek a babak, mert minden japanul van kiirva. Sajnos ez jellemzo az orszagra, a muzeumok nagy reszeben meg mindig nincs megfelelo angol forditas.

A regiek mellett megtalalhato nehany modernebb, nyugati silusu baba, valamint rajzfilmfigurak.

A babakeszitesrol is van nehany kiallitott targy es fenykep. Termeszetesen itt is minden japanul van irva, de ki lehet huzogatni a szekreny fiokjait, es megnezni a baba testreszeit: egyik fiokban, szemek, masikban parokak, festekek, vegtagok, ruhak…stb.

Szerencsem volt mert egy idoszakos kiallitast is kifogtam, ami most november 12-en zart, megpedig a hires Monchhichi kollekciot.

A pluss kismajmot a Sekiguchi vallalat dobta piacra 1974-ben. 1985-ig az Egyesult Allamokban levo Mattel cegnek adta el a gyartasi jogot, majd ezt kovetoen vilagszerte szetosztotta igy tobbmillio Monchhichi szuletett.
Ezen a kiallitason mar olyan extrem Monchhichi-k is voltak, amiken ledobbentem. Nem eleg hogy mindenfele ruhaba beoltoztetik, de a kek es rozsaszin bunda, meg a nyusziful mogott nehez meglatni az eredeti majmickat.

Lebilincselo muzeum, pillanatok alatt eltelt az ido. A gyerekeknek kulon elvezet ennyi babat es pluss allatot latni egy helyen. Termeszetesen jatszosarkok is vannak, ahol az aprosagok lefoglalhatjak magukat, ha meguntak a nezelodest.
A belepo 400 Yen, a Monchhichi resszel egyutt 700.
A muzeum pontos cime: 231-0023 Kanagawa Prefecture, Yokohama, Naka Ward, Yamashitacho, 18.

Hetfonkent zarva, a tobbi napon 9:30-17:00 kozott varja a kicsiket es nagyokat egyarant!

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr113345547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása