Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Nakizumo fesztival

2018. május 15. - Vadrozsa

Most olyan japan szokast mutatok be nektek, amin valoszinuleg sok orszag anyukai megutkoznek. Nekem is nehez volt megerteni es vegignezni, de mint tudjuk hiedelmekkel szemben, eszervekkel nem gyozhetunk.

Elfogadott velemeny az, hogy ha a csecsemo hangosan es kitartoan sir, akkor egeszseges, eros a tudeje. A japanok meg abban is biztosak, hogy az ilyen gyereknek hosszu es egeszseges elete lesz.

Van egy tobb mint 400 eves hagyomany, amit eloszor a Tochigi prefekturaban rendeztek meg, aztan orszagosan elterjedt. Legnepszerubb rendezvenyt a tokioi Sensoji templom udvaran tartjak, ahol tobb mint szaz, 1 evesnel kisebb baba vesz reszt a ritualen.

Altalaban aprilis 3. vasarnapjan tartjak, sajnos ez most 28.-ra esett es akkor Oszakaban voltunk. De tegnapelott, majus 13-an is rendeztek hasonlo versenyt Fujisawan a Shirahata szentelynel.

Mar kezdeskor ott voltunk es izgatottan vartuk mi fog tortenni. A nezo es “kuzdoter” ki volt alakitva, ott voltak a szervezok, a birak, a papok es lassan gyulekeztek a csaladok is.

Elmondom eloszor a verseny lenyeget: a szereplok a szentelyben tanulo szumobirkozok es a tavaly szuletett kis pelenkasok. Eleg bizarrul hangzik igaz? Latvanyra is eleg szokatlan ahogy a hatalmas hustorony egy pici, rugdalozo csecsemot tart a kezeben.
A szumosoknak az a feladata, hogy egymassal szemben allva, parban versengve minel elobb megrikassak a csoppseget. Ehhez aztan mindenfele taktikat bevetnek, razzak a gyereket, vicsorognak neki, hangosan rauvoltenek es kiabaljak:  Naki! Naki!, vagyis Sirj! Sirj! Az nyer akinek a kezeben hamarabb sirva fakad a gyerek, ha egyszerre kezdenek el sirni, akkor a hangosabban bombolo gyerek a gyoztes.

Ha a gyerek nem remul meg a marcona kulseju, oket lengeto, orditozo “bacsiktol”, a biro  (gyoji) is besegit. Arcukba kialt, ordogi maszkot oltve ijesztgeti oket, hogy megvalosuljon ami a fesztival neveben is benne van: “Naku ko wa sodatsu”, vagyis a siro csecsemok gyorsan nonek.
Az egesz csalad, a szulok, nagyszulok a kuzdoter mellett allnak kameraikkal es arra varnak, hogy vegre felsirjon a gyerekuk. Akkor aztan oromujjongasban tornek ki, nevetnek, tapsolnak, kattognak a fotomasinak, buszkesegtol dagad a melluk. Igen, megcsinalta, egeszseges, eros a gyerek.
Minel hangosabban sir a kicsi, hituk szerint annal egeszsegesebb es aldottabb lesz. Senkit nem zavar, hogy a babak halalra remulnek, amikor egyszerre harom ismeretlen ember orditozik az arcukba es rancigalja oket, sot, meg vannak gyozodve arrol, hogy a kulonos szertartast a gyerekek erdekeben kell elvegezni.

Amikor a gyerekek mar elegge orditanak, az eg fele emelik oket haromszor, hogy az aldas minel kiterjedtebb, erosebb legyen.

Masik celja a szertartasnak a demonok eluzese. A japanok ugy tartjak, hogy a hangos siras, zajkeltes tavol tartja az arto szellemeket.
Hat a gonosz ma biztosan jo messzire elmenekult mert az udvaron olyan hangzavar, siras, orditozas volt, hogy a legbatrabbaknak is inaba szallhatott a batorsaga.

A ritualet a szervezok es a szulok is komolyan veszik. A bejaratnal diszes fejfedot es ruhacskat lehet vasarolni a kicsiknek. Ha jol lattam 5000 yent fizetett egyik anyuka, nem tudom ebben belepo is volt vagy csak a ruha. Tablazatot allitanak ossze, a sorrenddel, idopontokkal, ki mikor kovetkezik, ezt kovetik a szulok.
Erkezes es kellekek beszerzese utan, a csalad imadkozni vonul a szentelybe, hogy megaldja a pap a kisgyereket es a mai ritualet.
Utana pelenkara vetkoztetik a gyereket, es raadjak a szines kis ruhat, ami olyan mint egy koteny, csak elol takarja oket. Ha faznak a kicsik, betakarjak pleddel oket es turelmesen varakoznak, hogy sorra keruljenek.

A kuzdoteren a ket szumos es a biro keszulodnek. Amint elkezdodik, atveszik a szuloktol az elso par kicsit es a biro hangosan kiabalva egyenkent bemutatja oket a nezoknek. Pont mint a boxmeccsen. Aztan egymassal szembe all a ket szumos, a gyerekekkel az olukben es razogatjak, kiabalnak, neha egymashoz erintik oket.

A masfel ora alatt egy gyereket lattam, aki nem sirta el magat, a tobbi elobb-utobb bogni kezdett. Volt amelyik kapalozott, leverte a sapkat a fejerol es dobta magat jobbra-balra, majdnem kiugrott a szumos kezebol. Minden gyerekbol mas es mas reakciot valtott ki az ijedtseg, a szulok meg jot szorakoztak ezen, hallani lehet a videokon ahogy nevetnek.
Ha par ev mulva megnezi a gyerek a videot, kivancsi vagyok mit szol hozza, lehet lekever az oseinek egy-egy pofont a kinzasert :)

Most jojjenek a fotok es videok, erzekeny lelkueknek nem ajanlom!

 

A kijaratnal egy masfajta szertartassal probaltak eluzni a gonosz szellemeket. A szumos a kezebe vette a gyereket es ahogy a birkozasok elott is szoktak labdobbantasokkal megtisztitottak a teret a gonosz szellemektol: eloszor egyik, majd a masik labukat minel magasabbra emelve dobbantottak egyet. A masik szumos kozben ektelen zajt csapott a csorgojevel. A faradt, megremult gyerekeket itt mar nem kellett ijesztgetni, rogton sirva fakadtak. 
A szulok boldogan tapsikoltak es fenykepeztek, aztan kovetkezett a kozos csaladi kep.

Informacioim szerint iden lesznek meg hasonlo fesztivalok, tehat aki Yokohama kornyeken jar abban az idopontban, megnezheti:

Julius 16-an Tomioka Hachimangu Shrine ( Kanazawa ward, Yokohama) 10:00-12:00 kozott.

Auhusztus 26-an Ota Sugiyama Shrine ( Yokohama Suitengu) 9:30-tol.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5513927998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása