Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Miura es Jogashima

2018. július 20. - Vadrozsa

Ujabb menekulesi tervet eszeltunk ki a meleg elol, de ezuttal nem jott be, Jogashima szigeten a szello sem rebbent, a maskor hus vizpart most forro katlankent izzott.

A Miura-felsziget Yokohamatol kb. 40 km-re delre, a Tokio-obol partjan fekszik. Olyan varosok sorakoznak rajta, mint Yokosuka, Miura, Hayama, Zushi es Kamakura.

miura_felsziget.jpg

A felsziget, a Japan Tengereszeti Vederok egyik bazisa, a nyugati oldalon fekszik a Japan Nemzetvedelmi Akademia, a keleti parton, Yokosukaban pedig a Haditengereszeti Tamaszpont amelyben mind a japan tengereszek, mind az Egyesult Allamok Hetedik Flottaja szolgalatot teljesit.
Ugyancsak Yokosukaban van egy nagy hoeromu (Yokosuka Karyoku Hatsudensho), amelyet a Tokyo Electric uzemeltet es a fovaros villamosenergia szuksegletenek jelentos reszet allitja elo.

A felszigeten harom fontos vilagitotorony segiti a hajokozlekedest. A Kannonzaki-vilagitotorony a legkeletibb csucsnal all, a Futtsu-fok fele nezve. Lent delen a Tsurugi-foknal a Tsurugisaki-vilagitotorony, amely Japan egyik legregebbi nyugati stilusu világitotornya, 1871-ben helyeztek uzembe. Jogashima sziget delnyugati csucskeben all a Jogashima vilagitotorony, amelyet eloszor 1870 -ben epittek fel teglabol, de 1923-ban a Kantoi foldrenges soran osszedolt.

Egy oras vonatozas utan megerkeztunk Misakiguchi allomasra. Innen buszokkal lehet tovabbmenni. Az allomas teruleten van egy informacios iroda ahol terkepet es leirasokat lehet begyujteni. A buszallomasban konnyen el lehet igazodni, ki van irva angolul is, pl. a 9-es busz megy at Jogashimara, es a 14-es, 16-os buszok pedig Aburatsubo iranyaba, ahol homokos strandok es az Aburatsubo Marine Park talalhato.

Miura 44.000 fot szamlalo kisvaros es foleg kereskedelmi halaszatbol elnek. Misaki kikotot, Japan 18. legfontosabb halaszkikotojekent rangsoroltak, es 2. legnagyobbnak a tonhal halaszat szempontjabol. A turistak zome a friss es foleg nyers tonhal etelekert latogat ide (Misaki Maguro).
A Misaki port tele van ettermekkel, es itt van a halpiac is, ahol friss tengeri herkenyuket vasarolhatunk, reggel koran pedig megnezhetjuk a tonhal arverest. Ennek regi hagyomanya van Japanban, az etteremtulajdonosok milliokat kepesek kifizetni egyetlen halert amibol aztan sushit keszitenek.
A tokioi Tsukiji halpiacon az idei ujevi aukcion - egy szokatlanul nagy, 405 kilos - csendes-oceani kekuszoju tonhalat 36,45 millio yenert (89.6 millio forint) vasarolt meg a Ginza Onodera nevu vendegloket uzemelteto ceg. Tavaly meg dragabb volt, rekord szuletett, mivel egy sushi etteremlanc tulajdonosa 74,2 millio yent (182.4 millio forint) fizetett ki egy 212 kilogrammos kekuszoju tonhalert, vagyis kilonkent 860 ezer forintnyi osszegbe kerult a kapitalis meretu peldany.
A japanok egyebkent a legnagyobb fogyasztoi a torpedo alaku, kekuszoju tonhalnak, amely immar a veszelyeztetett fajok koze tartozik a tulhalaszat miatt.
Az aznapi arverest lekestuk, talan legkozelebb kepekkel is szolgalhatok.

Ugy terveztuk hogy nem szallunk le a kikotonel, hanem atmegyunk egyenesen a szigetre, aztan delutan visszajovunk itt ebedelunk es kifekszunk a legkozelebbi strandra.

Jogashima (magyarul tulajdonkeppen Joga sziget lenne a neve, mert "shima" japanul szigetet jelent) a Miura felsziget csucsketol nem messze fekszik a Csendes- Oceanban. A szarazfolddel az 575 meter hosszu Ohashi-hid koti ossze, melyen at lehet setalni, bicklizni, buszozni, autozni. A jarmuveknek utdijat kell fizetni felhajtaskor.
A sziget nem nagy, kelet- nyugat iranyba mindossze 1,8 km, eszak-del iranyba pedig 0,6 km szeles. Partvonala nehol meredek sziklas, mashol fekete vulkanikus kozetek csipkezik.

A busz vegallomasatol indul a kb. 1 oras turautvonal, amely tobb latnivalot erint.
Legelso a 11,5 meter magas Jogashima vilagitotorony, melyet egy francia mernok, Francois Leonce Verny tervezett. Az elso valtozat 1870-ben epult teglabol, ez osszeomlott a kantoi foldrenges soran. 1925-ben ujraepitettek vasbetonbol, harom ev mulva a fenyforrast elektromosra csereltek, jelentosen novelve lathatosagat. Jelenleg a japan parti orseg tartja fenn.

Innen a turautvonal az erodalt partvonalat koveti. Hiaba sziklas a partszakasz, ide is kijonnek satorozni, sutogetni. Egy ideig suru novenyzettel szegelyezett uton haladtunk, a levego sem mozgott, tikkaszto volt a hoseg. Utkozben kilatok vannak, ahonnan ralatni az Umanose-Domon boltiv alaku sziklajara.
1923-ig a szikla felig viz alatt volt, es az emberek csonakkal at tudtak evezni rajta. Azonban ez a partszakasz, csaknem a nagy kantoi-foldrenges epicentrumaban volt es a hatalmas fold alatti erok 8-10 meterrel megemeltek, igy most a szikla a tengerszint felett kepez csodas boltivet.
A kornyeken levo sziklakon jol lathatoak a geotektonikai folyamatok kovetkezmenyei, valamint a hullamok, szel es az eso egyuttesebol eredo termeszetes erozio hatasa. Kepek a galeriaban:

A terkep szerint a 3-as pontnal levo kilatorol meg lehet figyelni a partmenti kormoran koloniat. Most azonban nem voltak ott, aprilis es oktober kozott a huvosebb Hokkaidora repulnek.

Gyorsan elertunk a sziget del-keleti feleben levo Jogashima Parkba, az osvenyeket gyonyoru fenyok, viragzo Hortenziak es harangviragok diszitettek. Sokan satrat huztak a puha fube, pihentek, sutogettek. A satrak elott hevero sznorkeling felszereles arrol arulkodott, hogy a viz alatti vilagra is kivancsiak.

Ha tiszta az ido, az itteni kilatobol latni lehet a Fujit, Hakone vulkanikus csucsait, a Tanzawa-hegyseget, Sagami-oblot, Izu Oshima-szigetet, valamint a Boso- es az Izu-felszigeteket.
Par perc gyaloglas utan kierunk a sziget csucskebe, ahol mar csak az Awasaki vilagitotorony es a Csendes-Ocean vegtelen kekje fogad.

Visszaerve a kikotobe nem volt nehez ettermet valasztani, mert mindegyik szinte ugyanazt a menut kinalta. A bejaratok felett a hatalmas muanyag tonhalak hirdettek a specialitast.

A kornyek tobb latnivalot kinal mint gondoltuk, ezert meg visszaterunk felfedezni. A tonhal arveresre mindenkepp!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr8914124219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása