Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Maui

2017. február 05. - Vadrozsa

December 26-an kisgeppel atrepultunk Mauira. Ezek altalaban nem direkt jaratok, Honoluluban gepet kellett valtani, es egy nagyobbal mentunk tovabb. Nem sok idonk volt atszallni, rohantunk a gephez, ugy tunt mar csak rank vartak.

Mauin borult eg es zuhogo eso fogadott. Ez aztan kitartott par napig. Teljesen elvette a kedvem. Ugy gondoltam ez lesz a legszebb, legegzotikusabb sziget mind kozol. Es most nem tudjuk felfedezni, ahogy szeretnenk.

Maui a Hawaii-szigetcsoport masodik legnagyobb szigete, amit hat vulkan hozott letre korolbelul 70 millio evvel ezelott. Itt talalhato a 3000 meteres Haleakala vulkan. Ez a vilag egyik legnagyobb, nyugalomban levo vulkanja.
A sziget 77 km hosszu es 43 km szeles. Lakossaga 2000-ben 117 644 fo volt.
A szomszedsagaban levo Lanai, Kahoolawe es Molokai kis szigetek is Mauihoz tartoznak. A negy szigetet egyuttesen Maui Nuinak nevezik.
Maui legnagyobb varosa Kahului, itt szallt le a repulonk.

Miutan felvettuk a berelt kocsit Makawao fele indultunk, mert ott volt a szallasunk elso ejszaka. Makawao a sziget eszaki reszen fekszik, a Haleakala hegyseg lejtoin, ezert huvosebb van es sokkal tobbet esik, mint mashol.
A 9 km2-es varoskanak 2010-ben 7.184 lakosa volt. Az eghajlat es a talaj adottsagai a mezogazdasagnak es allattenyeszetesnek kedveznek.
Setalgattunk egy kicsit a varosban, beneztunk a boltokba. Sok kezmuves termeket arulnak, a helyi muveszek igen termekenyek.

Szallasunk Davidnel volt, a profi szorfosnel, akirol irtam a bevezeto reszben. Szep nagy haza van, az udvaron dus novenyzet, uszomedence, csak nagyon el van hanyagolva. Kosz volt a lakasban mindenhol es a baratain kivul, tobb airbnb-s vendeg is tartozkodott nala, akik jottek-mentek az ajtozarak nelkuli hazban. Mindez 120 dollar/ ejszaka. Nem volt mas valasztasunk, maradtunk.

Masnapra a Hana fele tarto utat iktattuk be, mely a sziget egyik legnevezetesebb latnivaloja.
A Hana Highway valojaban egy 103,6 km hosszu utszakasz (a 36-os es 360-as utakat is magaba foglalja) a sziget keleti reszen, mely osszekoti Kahului es Hana varosat. A legendas utszakasz viszont „ csak“ 84 km, ami 2.5 orat venne igenybe normal esetben, megis van aki egy egesz napot eltolt rajta. Az ut rendkivul szuk, kanyargos, (620 kanyar) es athalad 59 hidon,  melybol 46 egysavos.
De nemcsak a forgalom es a kanyargos ut lassitja az utazast, hanem a gyonyoru tropusi esoerdok, buja novenyzet, vizesesek, szivarvanyok, tura utvonalak es egyeb latnivalok. Nagyon sok helyen kell megallni ha az ember reszese akar lenni a csodas tajnak. Nincs semmifele figyelmezteto tabla, mindenki ott all meg ahol neki jolesik. Ott ahol tobb auto parkol mindenkepp erdemes megallni, mert az latnivalot jelez.

Kocsibol videoztam egy rovid utszakaszt, hawaii zene szol a radioban:)

Hana varosan tul aztan a Hana Highway, sima orszagutta valik, 330-as jelzessel es elvisz bennunket a Kipahulu teruleten levo ʻOheʻo Gulch –ig, ahol a hires Seven Sacred Pools nevu vizeses talalhato. Ez mar a Haleakala National Park-hoz tartozik ezert belepot kell fizetni. A 3 napos belepo ara 20 dollar.

Leparkoltunk es a tura utvonalak kozul elsonek az alig 3 km-es Pipiwai Trail-t valasztottuk, amely a park egyik legszebb turaja. Rogton az elejen egy oriasi banyan fat csodalhattunk meg, amely meltosagteljesen terpeszkedett az uton. Nem is fert bele a kepbe, olyan hatalmas. A turazok nagy resze majomkent probalt az alsobb agaira felcsimpaszkodni egy foto kedveert.
Valtozatos tajakon haladtunk, nadas, erdo, sziklas lepcso, kisebb vizesesek, bambuszerdo, majd a vegen a tura csucspontja, a 122 meter magas Waimoku vizeses.

Kovetkezo a Seven Sacred Pools (Het Szent Medence) felfedezese volt, mely utvonal kivezetett az ocean partra. Tenyleg gyonyoru a het, egymas alatt elhelyezkedo vizeses, sajat kis medencekkel, az utolso mar az oceanba torkollik. Sok olyan kepet lattam korabban, amint a medencekben furdoznek. Most le volt zarva, mar a kapunal figyelmeztettek, hogy tilos az uszas. Eleg sok baleset tortent, nehanyuk halalos, tobbnyire a furdozok hibajabol, figyelmetlensegebol.

Sajnos aznapra ujra fent eszakon talaltunk szallast, Kiheiben ezert vissza kellett autoznunk a girbe-gurba hanai uton. Hawaiion, mivel kozel van az egyenlohoz, amint lement a nap, maris ejszakai sotetseg borul a tajra. Ez lassitotta a haladast a kivilagitatlan erdei utakon. Keso ejjel ertunk a szallasra, gyorsan aludtunk egyet, aztan masnap reggel indultunk vissza Hanaba, hogy a Haleakala Nemzeti parkot bejarjuk. Leginkabb a vulkani csucs erdekelt bennunket, onnan napfelkeltet vagy naplementet is lehet nezni. A napfelkelte sehogy sem jott volna ossze, mert ahhoz ejjel 3- kor kellett volna visszaindulni. Sebaj, majd megnezzuk a naplementet. Aki a Nemzeti parkban szeretne turazni, kihasznalva a 3 napos belepot, annak azt ajanlom foglaljon szallast minel elobb a kornyeken, hogy elkerulje a sok autozast. Igaz, hogy kocsikazassal is sok uj helyet lehet latni, de sok idot is elvesz. Aki csak 2-3 napra jon, annak erdemes ezt szem elott tartani. Nekunk volt boven idonk, csak januar elsejen terveztem tovabb menni a kovetkezo szigetre, ami mar kirandulasunk utolso allomasa lesz.

Hogy ne menjunk ugyanazon az utvonalon, most a sziget deli reszen haladtunk Hana fele. Ez is gyonyoru es valtozatos taj. Hatalmas sziklafalak, lezudulo vizesesek, dimbes-dombos legelok, marha csordak, kisebb tanyak mellett haladtunk el. Az utak sokkal rosszabbak, mint a masik oldalon, volt hogy sok ideig hepehupas folduton haladtunk. Nem ertem miert alakitottak ilyen szukre oket, hiszen lett volna hely boven, de mintha sporoltak volna az aszfalttal vagy a kaviccsal. Amikor szembe jott auto mindig valamelyikunknek le kellett huzodni. A hidak pedig egytol-egyig egysavosak. Szerencsere itt nem volt olyan nagy forgalom, mint a keleti oldalon.
Jo, hogy csomagoltunk kajat, mert itt aztan semmi etkezesi lehetoseg nem volt. A masik uton vannak bodek, ahol harapnivalot lehet venni, de itt nem. Gyumolcsos standok vannak az ut szelen, a gazda kirakja az eppen aktualis eladnivalo gyumolcset, zoldseget, odairja az arat, valogatsz belole, majd egy becsuletkasszaba, egy kis dobozkaba dobod a penzt.
Olcso szallast talaltunk Hanaban: Joe’s Place, felearon, mint az eddigiek. (4870 Ua Kea Road).

Sotetedes elott meg elugrottunk a Wai’anapanapa fekete homoku strandhoz, amit egy kis mellekutrol lehet megkozeliteni. Eleg sotet lett mire leertem, raadasul egy kemping teruleten van, ahol szoltak az orok, hogy siessek mert 10 perc mulva zarjak a kaput. Leszaladtam a partra, gyors fenykepezes majd vissza.

Feljutni a Haleakala vulkani kupra, legalabb egy oras autozast jelent. Az ut kanyargosan emelkedik, viszont jol kiepitett, tobb parkolo es piheno lehetoseggel ahonnan az egyre zsugorodo volgyet meg lehet csodalni. Ahogy haladunk folfele, ugy valtozik a novenyzet is, a lombos erdok utan egyre kisebb es kisebb bokrok kovetkeznek, a szubalpini cserjes taj lassan alpesire valt, majd a csucson salak sivatagra.
A 2134 meter magasan levo Park Headquarters Visitor Center-nel van az utolso lehetoseg wc.re menni, es megtolteni a vizes palackokat. Itt mar sokkal huvosebb van, ideje felvenni a vastag ruhat is, valamint eligazitast es terkepet kerhetunk a turautvonalakrol.
Kocsival tovabb lehet menni a kovetkezo kozpontig, de akar innen is gyalogolhatunk. Mi feljebb mentunk a 3055 meteren levo Haleakala Visitor Centerig. Utkozben erdemes megallni a Leleiwi es Kalahaku kilatoknal. Ennel a latogato kozpontnal is vannak vadorok (ranger), akik segitenek ha kerdes van, viszont csak 15:00-ig tartanak nyitva.

A haz mellett ujabb kilato, ahonnan a holdbeli tajat csodalhatjuk: kek eg alatt a vegtelen szurkes-barna palafelszin es szines lament kupok a hatalmas krater belsejeben. A Haleakala is, mint az osszes tobbi Hawaiion, egy pajzs vulkan, amely bazaltos, alacsony viszkozitasu lavabol epul fel. A higan elterulo lava enyhe lejtoju kupokat hoz letre.
Effuziv vulkanok tipusahoz tartozik, amelyek lavat termelnek, kitoresuket nem kiseri robbanas. A forro pontban (hotspot) fortyogo 1200-1300 °C homersekletu lava idonkent megemelkedik az alatta felgyult gazok hatasara es kicsordul a krater peremen. 
Tobb szaz evvel ezelott sokkal magasabb volt, de azota a szel, eso es a jeg hatasara erodalodott es ez a furcsa krater jott letre, amit ugye nem nevezhetunk a szo szoros ertelmeben vett vulkani kraternek.

Haleakala annyit jelent, a "Nap háza". A hegy peremerol nezve hajnalban a Nap valoban mintha a kraterbol emelkedne ki. A hawaiiaknak a hegycsucs mindig is szent hely volt, azert jottek ide, hogy kovet banyasszanak, valamint isteneiket dicsoitsek.
1916-ban csatoltak a Hawaiian Volcanoes National Parkhoz, majd 1961-ben nemzeti parkka nyilvanitottak. A park terulete 134.62 km2 , a krater atmeroje 11.25 km, melysege 790 m. A legutobbi vizsgalatok szerint a vulkan utoljara, valamikor a 17. szazadban tort ki.

A park ket reszre van osztva: a csucs koruli terulet es a part menti Kipahulu resz ( az ahol tegnap voltunk a vizesest es a Seven Sacred Poolt megnezni). Evente atlagosan masfel millio latogatoja van a parknak.
Legnepszerubb kilato a „Puu Ulaula Overlook” (Red Hill), ez Maui legmagasabb pontja es innen a legszelesebb a panorama. Elenk tarulnak a szurke, zold, piros es barna szin arnyalatai kulonleges domborzati formaba ontve, alattunk a volgyben a varosok es tengerparti udulok, tavolban a csillogo ocean,  ha tiszta az ido lathatjuk Hawaii Nagy Szigetet (Big Island), Lana'i, Moloka'i sot O'ahu szigeteit is. A tulso teton pedig egy csillagvizsgalo kupolai, sajnos nem latogathato.

A csucs kornyeken tobb mint 48 km-nyi turautvonal van kialakitva, a 10 percesektol a tobb naposakig: http://www.hawaii-guide.com/maui/hiking_trails/haleakala_summit_trails

Nehanyuk megerolteto es a kisebb oxigentartalmu levego miatt, eleg faraszto is. Nem ajanljak sziv-, vagy legzesi gondokkal szenvedoknek. Ha hanyinger, fejfajas, szedules, legszomj jelentkezik, rogton vissza kell fordulni. Az idojaras kiszamithatatlan es folyton valtozo, az atlagos -1 es +18 ° C-bol barmikor atcsaphat szelsoseges homersekletbe. Annak aki tobb napra jon, keszulnie kell megfelelo ruhazattal, napkremmel, elegendo ivovizzel..stb.
Tobb tablan is hangsulyozzak annak fontossagat, hogy csak a kijelolt osvenyeken turazzunk. Ezt torveny irja elo, akit elkapnak birsagra szamithat. Ezzel nemcsak a turazok epsegere probalnak vigyazni, hanem a helyi ritka novenyekre es allatokra.

Mi a Keoneheehee (Sliding Sands) nevu osvenyt valasztottuk, aminek a teljes egyiranyu hossza 14.8 km. Mar az elso szakasz eleg megerolteto, 6.4 km-en, tobb mint 850 metert ereszkedik, hogy vegighaladjon a krater jobb oldali medencejeben.
A taj elegge valtozatlan, a szines kupokat latjuk, kulonbozo szogben es takarasban, neha olyan suru felhok gomolyogtak be a volgybe, hogy egymast alig lattuk. Bar a krater melyen meg mindig a felhohatar felett voltunk, egy-egy suru feher felho csak becsuszott es olyan nedves, hus levegot hozott magaval, hogy jobbnak lattam letakarni a fenykepezogepet. Amikor elvonult, ujra ragyogott a nap melynek meleget visszavertek a palaretegek.

Az osveny melletti kis novenyek nyujtottak valami valtozatossagot es tettek bizonyossa szamunkra, hogy meg mindig a foldon jarunk es nem valami idegen bolygora vittek bennunket az urlenyek. A csodas Silversworddal (Ezustkard) egyre gyakrabban talalkozunk, sajnos egyikuk sem viragzott. A Silversword csak a Haleakala lejtoin honos 2100 es 3000m kozott es kitunoen alkalmazkodott a szaraz, szeles korulmenyekhez. Hawaii neve Ahinahina, ami “szurke szurke”-t jelent. A noveny egyebkent ezustszurke, husos levelekkel amelyek a tovenel nonek rozetta formaban. Elettartamat 3 es 90 ev kozottire teszik, egyszer viragzik, utana rogton elhal es a magvait szetszorja a szel. Sajnos sok turista gyokerestol kihuzta es hazavitte, most mar tobb helyen el kellett keriteni.

Nem mentunk el a turaut vegeig, mert a visszautra is kellett erot/idot tartalekolni. En hatarozottan ereztem, hogy jobban faradok, nehezebben megy a maszas, egyreszt az oxigenhianyos levego, masreszt az elmult napok faradalmai miatt.
Visszaerve a kocsihoz ettunk es pihentunk egy kicsit. Mar nem volt sok ido a naplementeig, gyulekeztek a turistak a kilatonal. Estere meg huvosebb lett, alig 2 fokot mutatott a homero. Beoltoztunk es kimentunk helyet foglalni fenykepezeshez. Az eg alja eleg felhos volt, ezert nem volt annyira latvanyos, ahogy alabukkan a nap, viszont az alattunk elterulo puha feher felhotakaro nagyon kulonlegesse tette az ottletet, olyan “vilag tetejen” erzest kolcsonzott.

Lahaiana egy keskeny savon helyezkedik el az oceanparton, a sziget nyugati reszen. Tortenelmi jelentoseget a Hawaii Kiralysag korabol hozta, ugyanis 1820-1845 kozott  fovaroskent jegyeztek.
A 19.szazadban Lahaiana a globalis balnavadaszati ​​agazat kozpontja volt, sok vitorlashajo horgonyzott a part menten. Ma ez a leghiresebb utcaja, a Front Street, ahol a legtobb latnivalo, etterem es bolt van.
A 11.000 lakosu varoska, turista-szezonban 40.000 fore is duzzadhat, es nepszerusege akkorat nott, hogy itt talalhatok Hawaii legdragabb luxuslakasai, nemelyikuk 2 millio dollar feletti aron kelt el.
A Front Street-el parhuzamosan csak meg egy utcaja van, a tobbi ezekre meroleges. Nehez elmondani miben rejlik vonzereje, mert uzlet-uzlet mellett, vendeglok sora, egy-egy regi epulet, mint az Old Courthouse (Regi torvenyszek) a Baldvin House, mely a sziget legregibbi epulete, valamint a Banyan Tree Park (Indiai fugefa park) es vele szemben a kikoto.
A fugefat 1873 aprilis 24-en ultettek az elso kereszteny misszio 50 eves fennallasa alkalmabol. Akkor mintegy 2.5 m magas volt. Ma tobb mint 18 m magas, a fo torzsen kivul meg 12 masodlagos torzse van, es tobb mint 300 m2 arnyekot ad. Lenyugozo latvany.
A varos partjainal igencsak sok balna szokott gyulekezni, neha a szarzfoldrol is megfigyelhetok. Nekunk is szerencsenk volt kettot lencsevegre kapni, amint jatszodtak vagy hadakoztak egymassal.

Egyik esos napon kocsikazassal probaltuk elutni az idot es elindultunk a 340-es uton, a sziget eszaki reszet felfedezni.A Kahekili Highway-rol nem sok szo esik Maui emlitesekor. Hiaba szep a csipkezett partszakasz, az utikonyvek nem ajanljak, es az autokolcsonzo cegek sem szeretik, ha arrafele autokazunk. Gondolom tortentek mar balestek. Nem csodalom, a szuk, kanyargos foldutakon vissza kell tolatni valameddig ha szembe jon masik auto. Szaraz idoben meg csak megoldja az ember, de ha zuhog es alig latsz 2 meterre….akkor ez veszelyes mutatvany. Wailukubol indulva, Kahakuloa-n, es Honokahua-n keresztul Lahaiana-ig terveztunk menni.
Hiaba remenykedtunk abban, hogy majd csak kitisztul, egyre jobban esett es a szep partbol semmit nem lattunk. Tobb helyen kiszalltunk a kocsibol, de szinte mindent suru kod boritott. A sziget ezen reszen esik a legtobb eso egyebkent is, miert pont ma ne esne.
A Nakalele Point-nal megneztuk a hires szellozonyilast ( Nakalele Blow). Az ocean itt melyre bemosta mar a lavapartot es eros hullamaival egy lavacsovon keresztul gejzirkent feltor akar 30 meter magasra is. Mi nem mentunk kozel, mert nagyon esett es csusztak a sziklak.

Az igazan durva szakasz ezutan kovetkezett, szuk hegyi uton haladtunk, egyik oldalunkon magas sziklak, masikon a melyben az ocean haborgott. Egyik kanyar utan hirtelen meg kellett allnunk, mert osszetorlodott par auto. Kiszallt egyik fazon es mondta, hogy vissza kene tolatni, hogy elferjenek a szembe jovok. A szakadek szelen alltunk, masik oldalunkon a meredek sziklafal, ahonnan potyogtak a kovek, csuszos -saros- kanyargos ut, megis hogy tolassunk es meddig. Mar mogottunk is gyulekeztek az autok. Ferjem is kiszallt es kisakkoztak valahogy hogy ki merre huzodjon, tolasson. Azok a percek orokkevalosagnak tuntek. Attol feltem, hogy a sok eso miatt beszakad alattunk az ut, annyira a szelere huzodtunk. Mikor elindultunk, alig vartam hogy vegre szelesebb utszakaszhoz erjunk.

Kovetkezo nap is esett, de most mar tuljartunk az eszen. Leautoztunk a sziget delnyugati reszere. Alig haladtunk 50 km-t es maris sutott a nap. Hihetetlen milyen nagy idojaras kulonbsegek vannak kis tavolsagokon belul is.
Wailea egy tengerparti luxusudulohely, amely haromszor nagyobb Waikikinel. Olyan impozans szallodaegyuttesek szolgaljak a nyaralok kenyelmet, mint a Grand Wailea Resort Hotel & Spa es a Four Seasons Resort. Termeszetesen a maganhazak es nyaralok is az alomvilla kategoriaba tartoznak. Nem igazan lehet oket lefenykepezni, mert suru novenyzet zarja el a kivancsi tekintetek elol. Az ot, kivalo minosegu golfpalya, nagyszeru kikapcsolodast kinal az elegans vendegeknek.
Itt aztan nincsenek olcso szallashelyek es utcai etkezdek. Apolt gyep, homokos part, palmafak, fenyuzo szallodak es izleses hazak. Minden a gazdagsagrol, szabadsagrol, kikapcsolodasrol, gondtalansagrol szol….

Ide jarnak nyaralni a hires sztarok is, barmelyikukkel osszefuthatunk a strandon, vagy az esti partikon. Termeszetesen, a partikra mi nem kaptunk meghivast, de a torulkozonket letehettuk akar Wailea hires strandjan is, senki nem szolt erte. ( A Wailea 1999-ben megkapta az “America’s Best Beach” elismerest.)

Alig helyezkedtunk el, latom, hogy egy paparazzo lopakodik elore a napernyok alatt, kezeben szorongatva a terepmintas huzattal alcazott oriasi objektivet. Kattintott parat, aztan felment a lepcsokon es onnan is folyamatosan figyelt, fenykepezett.
Na jo, ennek fele sem trefa, biztos itt van valami hiresseg. Felkaptam a gepet es a nyomaba sompolyogtam. Amikor eleg kozel ertem hozza, halkan megkerdeztem, ki van itt, kit fotozott.

- Fergie’s husband….over there on the beach…
Hirtelen nem is tudtam, hogy ki az a Fergie, ismeros volt a neve, de valahogy nem esett le hogy a ferje a hires vagy o. Tavol allok en a sztarok vilagatol.
Szegyen, nem szegyen, megkerdeztem melyik a ferje, mert eleg sokan labdaztak arrafele. Nagyot nezett, mondta, hogy a kek nadragos faszi.
Oke latom mar. Na mindjart lencsevegre kapom. Meg egy kicsit dumaltam a faszival, eleg lerobbant feje volt egyebkent. Panaszkodott, hogy mar harom napja itt vannak es semmi nem tortent. Ma jottek le eloszor a partra, de Fergie visszament a szallodaba. Jo lenne, ha lejonne es kicsit uszkalna….- fuzte hozza.
Igen az tenyleg jo lenne, legalabb en is latom, hatha rajovok ki lehet. Buta arcot vaghattam kozben, mert elkezdte mondogatni:
- Fergie, Fergie the singer…You know…

Ja, hogy O ??? Hat persze, hogy tudom! De meg akkor sem voltam biztos abban, hogy akire gondolok az Fergie….
Na latjatok, ennyire jaratlan vagyok az amerikai enekesek vilagaban. A neve ismeros, de szerintem sose hallottam enekelni. Itthon aztan rakerestem a Youtube-on, es rajottem miert nem hallgattam ot soha, iszonyu gyengen es falsul enekel. Ket dalaba hallgattam bele, eleg is volt. Elitelhettek, amiert konnyelmuen mondok velemenyt, de szerintem keptelenseg vegig hallgatni.

Elbucsuztam az urgetol, lazan odasetaltam ahol fociztak es keszitettem par kepet a szinesz ferjrol, Josh Duhamel-rol. 
Kesobb megjelent Fergie is, a dombteton hevereszo osszes lesifotos leiramodott es kattogtattak vadul a gepeiket. Fergiek hagytak, sot pozoltak is. En is odaballagtam es lottem par kepet, de mar menni keszultek, igy Fergie hatsojat is megorokithettem.

Keso estig elveztuk a napsutest, a simogato hullamokat, a naplemente csodas fenyeit. Az ev utolso napja volt, ejfelre tuzijatekot igertek a parton. Csak egy gond volt, bezartak 8-kor a strand parkolojat es sehol mashol a kornyeken nem lehetett parkolni.
Sebaj, kicsit neztuk a szallodak esti musorat, hula tanc, meg egyebek, aztan eluntuk es elmentunk vacsizni. Finom steaket ettunk, Big Wave sort ittunk, aztan indulas vissza a szallasra, mert masnap reggel indultunk a kovetkezo szigetre.
Bejartuk az egesz szigetet, tobb varost erintve, az alabbi terkepen becsillagoztam a fontosabb allomasokat.

maui.jpg 

Aloha Maui!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5012183778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása