Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Hazi kedvencek

2018. október 19. - Vadrozsa

Mivel annak idejen Kinaban nagy nepszerusegnek orvendett ez a rovat, itt is megirom amit lattam, tapasztaltam allattartas teren.

Rogton az elejen azzal kell kezdenem, hogy Japanban nincsenek annak a veszelynek kiteve a kutyak, mint Kinaban, itt nem eszik meg oket.
Nagy becsben tartjak a macskat, kutyat, nyuszit, menyetet es kulonbozo hulloket, akiknek sorsa, hogy maximalisan elkenyeztessek oket, a csalad aranyos tagjaiva valjanak es a gazdik elismero pillantasokat zsebeljenek be setaltatas kozben.

Ez eddig nagyjabol rendben is lenne, de a japanok sajnos atestek a lo tulso oldalara. Foleg a kutyaknal eszleltem, hogy olyan mertekuve valt az elkenyeztetesuk, ami szerintem mar nem normalis.
Elmondom miert. Ami rogton szemet szur, az, hogy kocsikban setaltatjak oket. Nagyjabol ugy nez ki, mint egy babakocsi, csak kisebb. A varosban barmerre jarunk, altalaban csak kocsiban latunk kutyakat “setalni”. Marmint a gazdi setal, a kutya vagyakozva nezelodik kifele, vagy magaba roskadva fekszik. Ezek kistestu kutyak, igy akar 2-3 is elfer a kocsiban. Mindenfele kelleket is visznek nekik, kajat, itato talkat, vizet, pelenkat. Igen, jol hallottatok, neha be is pelenkazzak oket, igy meg az urulekuk feltakaritasaval sem kell bajlodni.

Az igaz, hogy Japanban nem lehet szabadon engedni a kutyakat, csak az erre a celra kialakitott kutyafuttatokban a parkokban. Szigoruan porazon kozlekednek veluk, de ez igy rendben is lenne, amig a kutyus a foldon setal. Nem ertem miert kell kocsiban hordozni?

Masik nagy gond, hogy a kutyusokat telen-nyaron beoltoztetik. Termeszetesen a sajat divatos, markas ruhaikba, neha cipokkel, napszemuveggel, kis hatizsakkal stb. kiegeszitve. Itt mar a Chanel, Dior, Hermes, Supreme vagy a Gucci is tervez kutyaknak ruhakat, kiegeszitoket.
Most kepzeljetek el a 34 fokos es 70-80% paratartalmu levegoben a szegeny kutyakat a kocsikban aszalodva. Szerintem a japanok ebbe sosem gondoltak bele. Egyszeruen nem ertem miert viselkednek igy. Miert ertelmezik ennyire felre es ferden az ember kotodeset a kutyajahoz?
Megkerdeztem egyszer egyik japan ismerosunket, hogy ugyan miert bannak igy a kutyakkal.
- Dehat a kutyak olyanok, mint a gyerekek, nem?
Ez volt a valasz, a magyarazat. Elszomoritott ez a hibas mentalitas, es az a felismeres, hogy ez mar nagy valoszinuseggel nem fog jo iranyba valtozni. 100 kep az alabbi galeriaban:

Az elmult nehany evtizedben Japanban a haszonelvusegrol fokozatosan attertek arra a koncepciora, amely szerint a kisallatok inkabb csaladtagok.
Mas okokbol, de nagyjabol ugyanebben az idoszakaban a hazassagok es gyerekvallalasok szama is elkezdett csokkeni. Ezek a valtozasok annyiban voltak hatassal egymasra, hogy akiknek nincs tarsa, gyereke, a keletkezett urt kisallatokkal probaljak meg kitolteni. Ennek eredmenyekent egyre tobb kutyara volt igeny, es az alulszabalyozott es neha moho tenyesztok miatt olyan gondok is kialakultak, mint bizonyos, jobban kedvelt fajok tultenyesztese, az ehhez tarsulo beltenyeszettel es szamos sulyos egeszsegugyi problemaval.

A Japan Pet Food Association weboldalan pontos felmereseket tesznek kozze evente a tenyeszkutyak es macskak szamarol, taplalkozasarol. Csak a  kutyakra evente tobb mint 140 milliard yent koltenek.
Azt kerdezitek mit vasarolnak ennyi penzert? A kisallat boltokban olyan aru cikkekkel talalkoztam amikrol azt sem tudtam, hogy leteznek. Mindenfelet feltalalnak es van is ra kereslet. Peldanak okaert: kutyaszag elszivo tablettak, veszhelyzet esetere mento-felszereles, gyogynovenyes viragillatu furdoso..stb.
Hihetetlenul sokfele allateledelt arulnak, mindet szepen becsomagolva, a szamoca izesitesu nyulragcsaktol kezdve, az alacsony zsirtartalmu csirkecsikokig.

Az az erzesem, hogy a japan tulajdonosok azt szeretnek, hogy kutyaik inkabb az emberekhez hasonlitsanak es nem az allatokhoz. Ugy oltozkodjenek,  egyenek mint emberek. Be kell vallanom, ez eleg bizarr.

Az egyik kiallitason, ugynevezett “husito termekek” jelentek meg, amelyek varhatoan segitenek megorizni a huvos testhomersekletet a kanikulaban: csucstechnologias szonyegek es matracok melyek elszivjak a test meleget, megemelt fekhelyek, melyek alatt mozog a levego, hutheto zselevel toltott nyaksalak (necchū taisaku) es fejfedok a hoguta megelozesere. Kisallatboltok kinalata kepekben:

Mig a szuletesi arany drasztikusan esett, a lakossag atlageletkora folyamatosan emelkedett, igy Japan egy kisallat szuperhatalomma valt. 2012-es adatok szerint a kedvtelesbol tartott allat-allomany tobb mint 22 millio, a 15 ev alatti gyerekek szama ezzel szemben pedig csak 16,6 millio volt.
Ezzel parhuzamosan nott a kisallat-iparag is, ahol a gyartotol a kereskedoig, az alapoktol a luxus szintig a kis kedvencek minden igenyet kiszolgaljak.
Gourmet kutyaeledel boltok, megannyi kisallat-kozmetika es kutyamegorzo hotel nyilt, jogaorakat tartanak nekik, es egyre tobb etteremben megengedik, hogy a kutyak is asztalhoz uljenek.

A kutyaknak kialakitott gyogyfurdokben az ellustult es mozgashianyos kutyakat, kepzett uszomesterek mozgatjak/tanitjak/usztatjak, aztan  pezsgofurdoben lazithatnak, es aromaterapias olajokkal testmasszazst, valamint iszappakolast igenyelhetnek. A kenyeztetes resze a fogak tisztitasa fogselyemmel es kulonleges manikur, koromfestessel, divatos szinekkel es strasszkovekkel. A koromfestes muveszete “doggu neiru arto”, az angol “dog nail art”-bol.
A rendszeres “vendegek” hetente egyszer eljonnek, ez evente kb. 5000 dollaros szamlat jelent a gazdinak.

Regebben nem engedtek lakohazban kutyakat tartani, de ez mar a multe, a kis kedvencek ma mar csaladtagkent elnek az emberekkel. Altalanos szabaly, hogy a liftben es a tarsashaz halljaban a kutya nem jarhat a sajat laban, vagy olben vagy kutyakocsiban kell vinni. Arra nem kell figyelmeztetni senkit, hogy szedje ossze a kutyagumit az utcan, mert ezt megteszik, sot ha csak pisilt a kutya, azt is lemossak vizzel, az erre a celra vitt flakonbol.

A hatalyba lepett “Law of Humane Treatment and Management of Animals” torveny kimondja, hogy a tulajdonosoknak gondoskodniuk kell haziallataikrol, amig meg nem halnak, sot halaluk utan is kotelesek a maradvanyokat humanus es higienikus modon kezelni.

Ennek hatasara oregkutya-otthon is letesult es egyre tobb gazdi dont ugy, nem altatja el kedvencet, hanem megfelelo kezelesekben es apolasban reszesiti az utolso napjaig. Itt sokfele betegsegben szenvedo kutyat kezelnek: van Alzheimer-koros, csont- es izuleti betegsegben szenvedo, emesztesi problemakkal vagy epp latasi zavarokkal kuzdo kutyus.
A kutyaotthon nemcsak egesz napos orvosi felugyeletet, hanem specialis berendezeseket is biztosit. Van peldaul szepsegszalon, fitness studio es rehabilitacios uszomedence is a testileg serult kutyak szamara, tehat az utolso napjaikban is szereto gondoskodasban reszesulnek.
Amikor meghalnak, a nekik kijaro tisztelettel bucsuznak el toluk, temetkezesi ugynokseget kernek fel, akiknek szolgaltatasai kozott nemcsak hamvasztas es temetes van, hanem bucsu szertartas es lelki megnyugvas nyujtasa a szomoru gazdinak. Kozos vagy egyeni hamvasztas kozott valaszthatnak, aztan a kisallat temetoben szinten egyeni vagy tomegsirokba lehet eltemetni a huseges tarsat.

Amikor a tulajdonosok nem tudnak gondoskodni kedvenceikrol, az Onkormanyzat Kornyezetvedelmi Hivatala, bizonyos dij elleneben atveszi a kutyakat, macskakat es mas haziallatokat.

A torzsgyokeres japan kutyafajtak, az Akita, Japan chin, Japan terrier, Kai ken, Siba inu, Tosa inu:

Ezek mellett, ma mar nagyon sokfele faj kepviselteti magat az orszagban. A kisallat kereskedok kis uvegkalitkakban kinaljak oket eladasra, nem keves penzert. A legdragabb kutya amit eddig lattam 600.000 jen korul volt, vagyis 4500 euro. (azt sajnos nem fenykepezhettem le, nem mindenhol engedik meg).

De nemcsak a megszokott allatokat talaljuk meg a kereskedoknel, hanem olyan kulonlegessegeket is, mint a teknosok, kigyok, pokok, szarvasbogarak, gorenyek, iguana, majmok, mokusok, emuk, krokodil kolykok, torpe malacok.
Az egzotikus haziallatok kozott elso helyen allnak a deneverek, a helyi fajtakat 150-300 dollar kozott ertekesitik, az importalt fajtak koze tartoznak az egyiptomi Rousettes, madagaszkari deneverek es kalapacsfeju repulokutyak. A szarvasbogar parbajok itt is nagyon nepszeruek.
Az illegalis allatkereskedes itt is felutotte fejet, koboztak mar el orangutan kolykoket, ritka teknos fajtakat, lemurokat es vedett madarakat.

Ha mindez nem volt eleg, akkor ime egy ujabb orulet: a Japan Airlines repulotarsasag olyan belfoldi jaratot inditott, amelyen a kutyak a gazdikkal egyutt repulhettek a fedelzeti utasterben. A kulonleges kirandulason szallast es varosnezest kinaltak az utazoknak, 150.000 yenert (kb.1100 euro). Pillanatok alatt elfogyott az osszes jegy: mintegy 60 gazdi es 30 kutya repult az elso kutyabarat jaraton. Forras itt.

Ha en kutya lennek, nem szeretnek Japanban elni. Nem szeretnek kozmetikushoz, gyogyfurdobe es kavezokba jarni. Viszketne a borom a divatos ruhak alatt es tusszognek az aromaterapia illoolajatol.
Olyan kutya lennek, akinek tagas udvar az otthona, pillangok es macskak utan futkoraszik, farkcsovalva varja a kapuban a gazdit es hosszu setakra mennek egyutt viragos reteken, arnyas erdokben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5914310039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása