Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Cseresznyevirágzás

2016. április 25. - Vadrozsa

Ha elore eltervezzuk, akkor sem lett volna ilyen jol idozitve az erkezesem, ugyanis pont azon a heten borultak viragba a Tokio kornyeken levo cseresznyefak es kezdodott el a Hanami.

A Hanami tulajdonkeppen egy csaladi es barati korben, piknikezessel eltoltott  program, amikor az emberek semmi mast nem tesznek, csak gyonyorkodnek a viragba borult lombokba, amelyeknek latvanyossagat az is fokozza, hogy a viragok meg a lombfakadas elott kinyilnak es tomott csokrokban boritjak a kopar agakat.

A cseresznyefak viragzasa a deli fekvesu, szubtropikus eghajlatu szigeten, Okinawan mar januar vegen megkezdodik, a sziget kozepso reszen levo nagyobb varosokban, mint Tokio, Kyoto vagy Osaka, altalaban marcius vegen, aprilis elejen, mig eszakon, Hokkaidon csak keso majusban.  borulnak viragba a fak.
A meteorologiai szolgalat 1953 ota figyeli a szezon kezdetet, amelyet akkor jelentenek be hivatalosan, amikor a tokioi Yasukuni szentelyben szirmot bontanak az elso fak.

A cseresznyeviragot (japanul szakura 桜), legendas vallasi kultusz ovezi, amellett, hogy nemzeti jelkepuk, egyben identitasuk elvalaszthatatlan resze is.
Apro szirmai az elettol elvalaszthatatlan mulandosagot,  a folyamatos megujulas, az ujjaszuletes korforgasat szimbolizaljak. A legenda szerint, a Fuji hegyseg es a cseresznyevirag Istennoje, Konohananosakuya-hime, eletre kelti a halott viragokat es ez a tavasz bekoszontenek, a termeszet ujjaszuletesenek, a mezogazdasagi munkak beindulasanak ideje.
A hofeher es halvanyrozsaszin viragok a tisztasag es egyszeruseg eszmenyet testesitik meg. A  hagyomany szerint, akire rahull egy viragszirom, azt szerencse es boldogsag eri.

A cseresznyefa viragszirmait hullato unnepe egyben az eletet hoskent felaldozo katonak unnepe is.

Szamos cseresznyefajta van, a leggyakoribbat Somei Yoshino-nak hivjak, amelynek a viraga szinte teljesen feher, csak a szaranal van egy egeszen enyhe rozsaszin arnyalat. A nevet  Somei falurol kapta, itt kiserleteztek ki a XIX. szazadban. Diszcserjek, csak a szepseguk miatt nemesitik, gyumolcse nem eheto.

A Hanamit, vagyis a „Viragnezes” hagyomanyat a japanok a 700-as evek elejen vettek at Kina egyik legjelentosebb csaszari dinasztiajatol,  a Tang dinasztiatol. A Hanami ekkor meg csak a tehetos emberek idotoltese volt, es csak kesobb kezdett egyre szelesebb korben elterjedni.

Az unnep nem er veget a napnyugtaval, a parkokat apro mecsesekkel aggatjak tele, igy teve meg varazslatosabba a latvanyt. A sotet ejszakaban a fak feheren vilagitanak, mintha puha ho fedne be oket.
A piknikezo csoportokat az esti huvos ido sem zavarja, nem mozdulnak. Felszabadultan esznek-isznak-beszelgetnek, es termeszetesen folyamatosan csodaljak-fenykepezik a megunhatatlan szepseget ami korulveszi oket.

Ime nehany a parkok kozul, ahol cseresznyefak szazai alatt setalhatunk: Tokio-Ueno Park, Shinjuku Gyoen, Chidorigafuchi, Fuji ot to -Chureito Pagoda, Kioto-Maruyama Park, Hokkaido-Goryokaku Fort , Yokohama-Sankeien Garden.

A leghiresebb viragnezo hely a Yoshino-hegy, ahol  kb. 30 000 fa viragzik negy kulonbozo magassagi szinten. Ezutan kovetkezik a  Myogi-hegy deli lejtoin talalhato "Sakura-no-Sato", amit leginkabb "Cseresznye-falva"-nak lehetne leforditani, es tobb mint 5000 cseresznyefa viragzasaban gyonyorkodhetunk. Fajtajuk valtozatossagaval is talalkozhatunk itt, ugyanis 45 kulonfele cseresznyefa talalhato a parkban.

Mi a tokioi Ueno parkba mentunk. A tobb mint 50 hektaros teruleten megannyi szorakozasi es kikapcsolodasi lehetoseg van: muzeumok, pagoda, szentely, allatkert, konyvtar, koncert terem…stb. varja latogatoit.

A Shinobazu to koruli setanyt cseresznyefak ovezik, a toban vadkacsak, vizi madarak, teknocok uszkalnak bekes egyuttelesben. Hogy az idill meg tokeletesebb legyen, nehanyan a kezukbol madarakat etettek.
A fak alatt, csaladok, barati tarsasagok piknikeztek, keso estig.

A korabbi bloghoz hasonloan mukodik itt is, kattints a galeriara, hogy vegig tudd nezni a kepeket. Leiras a kepek jobb oldalan:

 

Ugy dontottunk mi is megvarjuk a napnyugtat, hogy a kivilagitott parkot megcsodalhassuk. Eleg huvos lett az ido estere, korbe-korbe setaltunk a parkban, hogy ne fazzunk, de kesobb, a sotetben feheren vilagito fak karpotoltak mindenert. Festoi latvany, igazan szepen koszont engem Japan :)

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr868646388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása