Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Földrengés

2016. május 19. - Vadrozsa

Most ugy erzem, ezt nem lehet megszokni. Alig vagyok itt masfel honapja es mar tobb szaz foldrenges razta meg a szigetet. Persze ezek nem mind nagyok, legtobbjuket nem lehet erezni, csak a hirekbol ertesulunk roluk. De amikor erzed, hogy inog a talaj a labad alatt es hintazik az epulet, na az nem kellemes. Lehet, par honap mulva mar ra sem hederitek, de jelenleg elegge nyugtalanit.

Mielott kikoltoztunk, hallottunk es olvastunk arrol, hogy Japanban gyakoriak a foldrengesek, de akkor nem tudtuk elkepzelni milyen lehet. Mas olvasni valamirol es mas megtapasztalni.

Valoszinu benne volt az otthoni hirekben is, hogy egy sor foldrenges razta meg a delnyugaton fekvo Kumamoto varosat es kornyeket, aprilis 14,15, es 16-an.

kumamoto.JPG

Az Indexen azt olvastam, hogy osszesen 388 foldrenges volt ebben a 3 napban. Ezek kozott volt 7-es erossegu is, ami komoly karokat okozott: legalabb 49-en meghaltak, 3000-en megsebesultek, es tobb mint 44.000 embert kikoltoztettek hazaikbol. Tobb haz osszedolt, a szivargo gaz miatt langra kapott es leegett. Rengeteg haz maradt elektromos aram nelkul, a kozlekedest tobb helyen foldomlas es mely repedesek gatoltak.
Bar a renges kozpontja a varostol eszaknyugatra volt, 12 km melyen a Kinpu hegy alatt, megis a legsulyosabban erintett terulet Kumamoto keleti kulvarosa, Mashiki lett.

Azota tobb kisebb-nagyobb foldmozgast eszlelt a Japan Meteorologiai Intezet orszagszerte. Olyan nap is volt, pl. majus 12-ke, amikor 22 foldmozgast eszleltek a tersegben, ebbol 20 az orszagban, a 2 legerosebb (6.3, 6.4) Taiwan es kornyeken.

majus_12.JPG

Majus 16-an, este 21:23-kor mi is ateltunk egy erosebb rengest. Filmnezes kozben egyszer azt mondja a ferjem: foldrenges van. Ekkor mar en is ereztem es azt figyeltem mennyire imbolyognak a falra akasztott kepek, diszek. Valoszinu igy probaltam bemerni milyen erossegu lehet. Ebben a pillanatban ferjem telefonja is megszolalt eros riaszto hangot adva: “Emergency Alert” szoveggel. Felelmetes volt. Na, ha addig nem feltem, abban a pillanatban felpattantam az agyrol es a ferjem unszolasara bebujtunk az asztal ala. Merthogy ezt kell tenni. Kimenni a lakasbol, liftbe szallni nem szabad. Az asztal alol kemleltunk kifele, neztuk hogyan billeg a lakas, az epulet. Szornyu erzes, hogy mozog alattad a talaj es nem tehetsz semmit, csak imadkozol, hogy ne omoljon rank a mennyezet.
Be voltam tojva, de azert probaltam nyugtatni magunkat, hogy nem lesz semmi baj, nem tart sokaig. De bizony tartott. Ilyenkor elvesz az ember idoerzeke, talan hosszabbnak is kepzeljuk, mint valojaban tartott.
Figyeltem a polcokat, leesik-e valami, a mennyezetre akasztott kis fa vitorlasunk erosen kilengett. Amikor alabbhagyott elobujtunk es kimentunk az erkelyre. Az utcan nem sokan voltak, szerintem ok nem erzekeltek.
Felhivtuk a csaladot, hogy ha esetleg meglatjak a hireket kesobb, ne aggodjanak, jol vagyunk.

En ejjel fel 2-ig csak forgolodtam es az utorengeseket vartam. Nem volt nyugodt ejszakam. Masnap reggel raneztem a honlapon folyamatosan frissulo jelentesekre, ejszaka tobb is volt Kumamoto tartomanyban, es reggel 7-kor nalunk is ketto, 4 es 4.3 -as erosseguek. Ezeket nem ereztuk, pedig fent voltunk.

majus_17.JPG

A meteorologiai intezet jelentese szerint, 5.6-os erossegu renges volt elozo este. Epicentruma Tokiotol mintegy szaz kilometerre eszakkeletre, Ibaraki prefekturaban, kiindulopontja mintegy 40 kilometerrel a foldfelszin alatt volt.
Serulesekrol es anyagi karokrol nem volt informacio. Elso kep a nalunk lezajlo foldrenges adatai, masodik az osszes aznapi renges orszagszerte.

Japan nem a Richter skala szerinti merest hasznalja, hanem a  Shindo skalat. A kulonbseg az, hogy a Richter skala a foldrenges epicentrumaban merheto erokibocsatast meri, mig a Shindo az adott tersegen belul valosagosan erezheto rengest meri. Ez a skala 7 fokozatu: az elso a leggyengebb es csak az erzi, aki allo helyzetben van. A 2-4  fokozatok is a gyengebb kategoriaba tartoznak, ami meg nem okoz seruleseket. Az 5-os  fokozatnal kezdenek eldolni meg leesni a dolgok. Hatos es hetes foldrengesek ritkabbak ugyan, de ennel mar dolhetnek az epuletek.

Bolygonkon tobb foldrenges van naponta, akit erdekel az alabbi linken nyomon lehet kovetni:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/world/?view=1

vagy csak Europaban:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/europe/

Magyarorszag teruleten evente atlagosan 100-120 kisebb mint 2.5 magnitudoju foldrengest regisztralnak. 
Ehhez kepest Japanban az eves atlag 1000 es 2000 kozott van.
A Fold legnagyobb foldrengesei kozul - amik meghaladjak a Richter skala 6-os szintjet, - 20%-uk itt tortenik. Ha azt nezzuk, hogy Japan az egesz Foldhoz viszonyitva milyen picike, eleg nagy az arany.

Tehat mondhatni megszokott termeszeti jelensegrol van szo, amivel egyutt kell elnunk.
Japan, tektonikai szempontbol a vilag masodik legaktivabb, legvaltozekonyabb teruleten fekszik, a Japan arok menten, a csendes oceani tuzgyurube ekelve. Emlekeztek, amikor Uj Zelandi utazasunkrol irtam es emlitettem a tuzgyurut? Na, most ennek a kozepebe csucsulunk.

A tuzgyuru (Ring of Fire), a Csendes-ocean partjain vegighuzodo, szeles savszeru foldrajzi regio, aminek menten kulonosen sok, mukodo es szunnyado vulkan helyezkedik el es kiemelten sok, kulonbozo melysegu foldrenges pattan ki. Mutatom a kepet, Japan sargara szinezve es bekarikazva:

pacific_ring_of_fire_1.pngA tuzgyuruben, a csendes-oceani es az eurazsiai lemez 9,2 cm/ev sebesseggel utkozik egymasnak, es a vekonyabb oceani lemez, a vastagabb kontinentalis lemez ala bukik.

A partvonallal parhuzamosan, attol mintegy 100 km-re keletre huzodik a Japan-arok, mely szinten a gyuru resze es lemezhatar felszini megjelenese. Hossza meghaladja a 800 km-t, legnagyobb mert melysege 8410 m.

japan_arok.png

Itt pattant ki a 2011-es Tohokui foldrenges, amely a legnagyobb volt, amit valaha Japanban mertek, 9-es erossegu. A renges egy 40,5 meter magas cunamit sodort a partra, ami megdontott minden eddigi rekordot. 15 883 halott, 6 145 sebesult, 2 656 eltunt es 129 225 teljesen megsemmisult epulet maradt a katasztrofa utan. Akkor serult meg a fukusimai atomeromu is, amit azota sem tudtak rendbehozni.

Japan a vilagon a foldrengesekre legfelkeszultebb orszag, ahol evtizedek ota foldrengesturo epitkezes folyik.
A rengesek soran szetporlado, kemeny anyagok, pl. a tegla helyett rugalmas anyagokat kezdtek hasznalni, vagyis fat es konnyuszerkezetes acelt. Igy ha ossze is omlanak a konnyebb anyagok miatt kevesebb a halalos aldozat.
A falvakban meg sok a faepulet, az aprilisi foldrenges ott pusztitott.
Ennek kikuszobolesere peldaul eros acel vazat, amely rugalmassagot biztosit es felveszi a terhelest, valamint viszkozus folyadekkal telt, merevito es lengescsillapitokat epitenek a hazakba, hidakba.

1923-ban a nagy kantoi foldrenges es az azt koveto tuzvesz egesz Tokiot elpusztitotta. Ezutan a varosban csak olyan epitkezes volt megengedett, melyeknel ervenyesultek a lakossag biztonsagaert hozott epitesi szabalyozasok es megoldasok.

A 2011-ben pusztito foldrengest kovetoen kidolgoztak egy ugynevezett „lebego” technologiat, melynek alkalmazasa soran, a haz alapzataban talalhato szenzorok foldrenges erzekelesekor kompresszorral maximum 3 centimeterrel megemelik az epuletet, melynek igy nem kell elviselnie a rezgeseket.

Ezenkivul tobbfele technologia letezik, a lenyeg, hogy olyan aljzatot kell kiepiteni ami felveszi a nyiro feszultseget, es rugalmasan reagal a talajmozgasra. Ezt meg lehet oldani gorgokkel, gumi aggyal, rugokkal….stb.
Kritikus letesitmenyeket, berendezeseket pedig olyan foldrenges erzekelokkel es kapcsolokkal szerelnek fel, melyek automatikusan mukodesbe lepnek es leallitanak atomeromuveket, megallitanak gyorsvasutakat, elzarnak gazvezetekeket. 

A lakossag megovasara szamos biztonsagi szabalyt dolgoztak ki es leptettek eletbe, ezekrol majd kesobb irok. A ferjem cege kuldott tanacsokat, eloirasokat tartalmazo brossurat. A magyar konzulatus honlapjan is talalunk erre vonatkozo informaciokat. Az interneten rengeteg oktato kisfilm mutatja be hogyan es mit kell csinalni foldrenges eseten. A legtobb helyen ajanlanak egy tulelo csomagot elokesziteni, meleg ruhaval, tartos elelmiszerrel, vizzel, es egy sippal, amivel jelezni tudjuk, hogy a tormelek alatt hol keressenek.
Hat koszi. Felkapom a hatizsakom es bebujok az asztal ala?

Az utcan talalhato evakualasi terkepek sajnos mind japanul vannak. Talaljam ki merre menekuljek, ha 20 meteres hullamokkal jon a cunami?

Sajnos a szeizmologusok, mai napig nem tudjak elore jelezni a foldrengesek kipattanasi idejet, es nincs is sok remeny ennek megoldasara a jovoben. Olyan sok tenyezotol fugg, es a folyamat annyira bonyolult, hogy sok kutato velemenye szerint pontos elorejelzesre sohasem lesz mod. Csupan arra van lehetoseg hogy kiszamitsak, valamely teruleten adott idoszak alatt, mekkora valoszinuseggel varhato foldmozgas.

Marad a felkeszules, az elovigyazatossag, es a remeny!

Ui. Ezt a cikket, mai napon, vagyis majus 19-en irtam. Mar este 9 ora van es 16 foldrengest szamoltam ossze a mai napra. A legnagyobb 4.3-as Okinawa szigeten.

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr368729758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása