Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Jebi-tajfun

2018. szeptember 05. - Vadrozsa

Csakhogy nyomatekot adjak az elobbi bejegyzesemnek, ime egy ujabb pusztitas ami vegigsoport az orszag egy reszen az elmult orakban. Gondolom az otthoni hirekben is bemondtak, hogy a Jebi tajfun itt garazdalkodik.

Az elmult 25 ev legerosebb tropusi ciklonja elnevezest harcolta ki maganak, mivel szellokeseinek sebessege helyenkent elerte az orankenti 215 kilometert.
Japan deli reszere mar “kicsit” legyengulve erkezett, 200 km/h szellel es heves esozessel erte el a nyugati partvideket Shikoku szigeten, Tokushima prefekturaban, helyi ido szerint hetfo ejjel.

Nem atlosan szelte at az orszagot, hanem kicsit feljebb csuszott eszakra a Honshu fosziget fele es Osakat valamint Kobet erte telibe. Az erintett teruleteken leallt a vasuti es komp kozlekedes, kozel 800 jaratot toroltek Nagoya es Osaka repterein, bezartak az iskolak, uzemek, a kereskedelmi-, es szorakoztato letesitmenyek.
A hatosagok 1.9 millio embert figyelmeztettek, hogy hagyjak el a tajfun altal veszelyeztetett lakhelyuket.

A tersegben autobuszok, autok, teherautok, daruk, villanyoszlopok es vezetekek doltek le, serultek meg. Osakaban, Kyotoban es tovabbi negy prefekturaban 1.6 millio haztartas maradt aram nelkul. Jelentos karok keletkeztek az epuletekben is, tetoket es oldalboritasokat tepett darabokra a vihar.
Nishinomiya-ban egy parkoloban tobb auto kiegett a keletkezett tuzben. Kansai nemzetkozi repteret lezartak, mert elarasztotta a viz. Az eros hullamzas nekicsapta a 2591 tonnas Houn Maru tartalyhajot a hidnak, amitol az osszecsuklott. A hajo is megserult, de a 11 fos legenysegnek nem esett baja.
A nagyobb baj az volt, hogy ez a hid kototte ossze a szarazfoldet, a mesterseges szigettel ahol a repter epult. Igy korulbelul 3000 utas rekedt a repuloteren, ott toltottek az ejszakat, es szerda reggel indultak mentesukre motorcsonakokkal.
Kyotoban egyik allomason tobb ember megserult, amikor egy uvegteto egy resze beomlott.

A televiziok dramai kepeket kozoltek a tombolo viharrol, felborulo kocsikrol, a levegoben ropkodo targyakrol.

Szerda estere athaladt a szarazfoldon es a Japan tengeren eszak fele mozgott Oroszorszag fele. Ahogy a szel csitult, az embereket arra intettek, hogy figyeljenek az esetleges foldcsuszamlasokra es arvizekre.

Yoshihide Suga, kormany szovivo szerint, 11 halottrol es legalabb 300 serultrol tudnak ezidaig. Az anyagi karokrol meg nem tudtak nyilatkozni.

Japanra rajart a rud ezen a nyaron, rengeteg halalos aldozatot kovetelt a szelsoseges idojaras. Juliusban az aradasok es foldcsuszamlasok alatt tobb mint 200 ember vesztette eletet, az extrem hoseg szamlajara pedig kozel 100 halott es tobb mint 30.000 korhazi apolasra szorulo beteg irhato.

Remeljuk most mar kicsit nyugodtabb idoszak kovetkezik, habar a 30 fokos meleg maris visszatert.
Itt Yokohamaban nem volt eros a vihar, hetfon csak esett, aztan kedden 80 km/h szellel koszontott be a Jebi. De csak meglegyintett bennunket, semmi komoly.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5114224233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása