Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Vásárlás

2016. június 01. - Vadrozsa

Nem szeretnek ados maradni az arakkal, azt igertem begyujtom az adatokat es kozzeteszem. Jarjuk korbe egyutt a boltokat, nezzuk meg az arakat es vasaroljunk be!

Rengeteg elelmiszer aruhaz, kisbolt all rendelkezesre. Piacot meg nem talaltam, azt mondjak nincs is, mert az elelmiszer-higieniai szabalyzat nem engedi meg. A boltokban altalaban minden egyenkent, vagy adagonkent csomagolva van.
Az elelmiszer biztonsagra nagy hangsulyt fektetnek Japanban. Az Egeszsegugyi Miniszteriummal karoltve, tobb ceg a helyi alapanyagok folyamatos ellenorzesen kivul, az importbol szarmazo arut is tuzetesen atvizsgalja.

A kornyekunkon tobb bolt van, mi az AEON, az OK, es a Hi Ru Ma Market nevu boltokba jarunk rendszeresen, tehat a kepek itt keszultek, az arak ezekre a boltokra vonatkoznak.
Azt mondjak az Aeon kozep-arkategorias, es az OK-. nak vannak a legjobb arai. Az Aeon itt van tolunk 100 meterre, tobb szintes bevasarlo kozpont, az OK. 15 percnyi gyaloglasra, a Hiruma 20 percnyire.
Mindharom bolthoz csinaltattunk vasarloi kartyat, ami nem pontokat gyujt, hanem bizonyos kedvezmenyekre jogosit. Az Aeon (kutya)kartyaja a legpraktikusabb: penzt lehet feltolteni ra, es azzal fizetni, meg a legjopofabb: sikeres fizeteskor vakkant egyet a kartyaleolvaso.

Minden boltban vannak learazasok, foleg az esti orakban, amikor a sushit, sashimit, egyes nyershusokat es keszeteleket learaznak es akar 20, 30, neha 50%-kal olcsobban is el lehet hozni. Ilyenkor nagy a tulekedes, foleg a sushi pultnal, nekunk is sikerult tobbszor nagyon finom sushi talakat venni.
“Akcio csoport”-nak neveztem el magunkat, amikor ferjemmel estenkent vadaszatra indulunk. Gyumolcsot, zoldseget, salatakat, vagy eppen keszeteleket tudunk beszerezni masnapra.
A boltok valaszteka oriasi, de ugyanaz a gond mint Kinaban, 70 %-arol azt sem tudjuk mi az. Neheziti a helyzetet, hogy nem irnak ra semmit angolul. (Kinaban azert jobban igyekeztek a kulfoldiek kedvebe jarni).
A ceg aki segitett lakast talalni, kinyomtatta par fontosabb elelmiszer es tisztitoszer kepet es alairta angolul a nevet. Ezzel mentunk elso alkalommal vasarolni es a kepeket a polcok termekeihez hasonlitgatva probaltuk beszerezni a lisztet, cukrot, olajat, mososzert, oblitot, tisztito szereket..stb.
A szemelyzet segit, ha kerdezunk, de mivel nem beszelnek angolul, csak mutogatassal boldogulunk. Meg kell jegyeznem, pantomimban verik a kinaiakat, van logikajuk.
Egyebkent, ha mar tudjuk mit hol talalunk, nem nehez a bevasarlas, csak beledobaljuk a kosarba es megyunk a kasszahoz, mint otthon. Az adagonkent csomagolt nyersanyagok fel vannak arazva, csak azt kell lemerni amit magad szedtel dobozba, ilyenek pl.a salatak. Legalabb10-12 fele majonez, ecet, joghurt…stb. alapu salata kozul lehet valasztani. Valtozatosak es mind nagyon finomak.
A kasszas neni mosolyogva udvozol es elkezdi kiszedni kosarunkbol a termekeket, egyenkent lehuzza a vonalkodot, hangosan bemondva az arat es egy masik kosarba atpakolja. Szurke kosarral vasarolunk, o piros kosarba rakja at az arut, ami azt jelenti fizetve van. Nagyon odafigyel a pakolasra, szepen egymas melle helyez mindent, a torekeny dolgokat, gyumolcsot mindig kulon leteszi a pultra, aztan a vegen a kosar tetejere. Sushit kulon belehuzza egy nylonzacskoba es evopalcikat, wasabit es gyombert (shoga) ad hozza, a gyumolcsot, fagyit is zacskozza.
Mindig megkerdezi kell-e szatyor, erre en buszkem mutatom: hoztam, koszi. A japanok irdatlan mennyisegu szemetet termelnek a dupla, neha tripla csomagolasokkal, errol majd irok maskor.

Valoszinu azt kerdezi mivel szeretnek fizetni, mert miutan mutatom a kutyas kartyamat boldog mosoly hagyja el az arcat es ramutat melyik gombot megnyomva tudom kivalasztani a kutya-kartyas fizetest. Utana mar csak hozza kell erintenem a kartyat a leolvasohoz, egyet vakkant es maris kapom a blokkot, mehetek. Nem viccelek, tenyleg ugat egyet a kartya sikeres fizetesnel. Atadja a blokkot, megkoszoni a vasarlast, meghajol es elkoszon. Es ezt napi 500x ha kell, minden vevonek!

Eddig meg soha nem kellett 5 percnel tovabb varakozni. Minden penztar nyitva van, es mindenki szorgalmasan dolgozik. Nem beszelgetnek, nem osztjak meg napi gondjaikat, vagy a brazil szappanoperak izgalmait egymassal. Maximalisan a vevore figyelnek, itt ereztem eloszor, hogy ervenyesul az “ok vannak ertunk” elv. Amikor valtjak egymast, a delelottos penztaros meg javaban pakolja az arut a vevo kosaraba, a delutanos csendben belep a penztar moge es elkezdi a kovetkezo vevot kiszolgalni. Egyetlen masodpercre sem all meg a munka, eszrevetlenul zajlik tovabb minden.Nem akarok panaszkodni, de mindannyian tudjuk hogy megy ez otthon: penztaros odakiabal a biztonsagi ornek, Jozsikam tegyel mar fel egy kosarat a szalagra, el kell mennem enni, reggel ota nem alltam meg…. vagy el kell mennem mosdoba… ezt a bolt teljes vasarlokozonsege vegighallgatja es nyugtazza. Ha valaki megis probalkozna, Jozsi ott all es visszatessekel: ez a penztar atmenetileg bezart. En, a vasarlo, a megpakolt kosarammal, atkullogok a masik penztarhoz, ahol persze addigra kigyozik a sor es “turelmesen”vegighallgatom amint Kati penztaros minden vevonek panaszkodik a rossz rendszerrol, a sok munkarol, keves fizetesrol, a politikarol, a rossz idorol es ugy altalaban mindenrol. Ugye ismeros? Na oda kellene egy kis japan munkamoral es fegyelem.
Miutan a kasszat elhagytuk egy kulon pult all a rendelkezesre, ahol tovabb zacskozhatunk, rongyok vannak, amivel letorulhetjuk ha valami vizes, vagy kifolyt a dobozbol, es bepakolhatunk a sajat szatyrunkba. Sot meg ragasztoszalag is van, a biztosabb csomagolas erdekeben.

Probaltam kideriteni miert olyan draga az elelmiszer, megkerdeztem egyik amerikai lanyt, aki 4 eve el itt es beszeli a nyelvuket. Az volt a valasza, hogy azok fizetese akik a foldeken dolgoznak egy kozeposztalybeli fizetesevel egyezik meg, ami kb. 2-2500 euro/ ho. Es mivel az eloallitasi koltseg is magas ez visszakoszon az arakban.
Tobb fele rizs van, szerintem mindegyik kivalo minosegu, ok ezek kozott is kulonbseget tesznek, vannak arany arban mert rizs fajtak. Az import rizst ado terheli, ezert legalabb 3x annyiba kerul.
A magas arakert cserebe itt minoseget kapsz, nincsenek lejart szavatosagu cikkek, minden friss es ropogos. A kevesbe frisseket estenkent learazzak.
A minoseget mar elso napokban eszrevettuk: az eper nem vizizu, az almanak finom aromaja, a paradicsomnak telen is paradicsom ize van, a sparga ropogos…

Azt gondolnank a hal es egyeb tengeri herkentyu itt olcsobb. Nem igy van. Kedvencunk, a lazac, (ez ugye nem tengeri), de dragabb mint Kinaban. A makrela sem olcsobb.
Jojjenek a kepek, a csomagolason latni lehet a sulyat, a kep mellett feltuntetem az arakat euroban.
Mindig a csomagon levo magasabb arat fizetjuk, ez a szokasos 8% adoval novelt ar.
Halak es egyeb tengeri finomsagok:

Egyeb husfelek skalaja igen szeles: tobbfele csirkehus ( ezek kozott nagy kulonbseg lehet arban es minosegben, vannak helyhez kotott es hires brandek), disznonak kulonbozo reszei, szepen szeletelve, marhahus tobbfele formaban, steaknek valo hatszin szelet, kulonbozo izu fuszeres pacban erlelt szeletek, marhahus daralva…stb. Nagy banatunkra csontokat nem kapni, amire egy jo huslevest lehetne fozni. Tokioban egesz veletlenul, talaltunk egy alagsori kinai piacot, ahol velos csontot es kisebb husos csontokat tudunk beszerezni.

A steak nagyon kedvelt es elterjedt etel lett Japanban. 150 eve meg nem is tudtak mi a steak, de a sogunatus idoszakat kovetoen megnyiltak Yokohama es Kobe kikotoi ahova tomegesen  erkeztek a feher kulfoldiek es marhasteaket akartak enni. Tenyeszallat nem volt, igy az igavono marhakat vagtak le es rajottek mennyire finom a husa. A fekete szoru, eros csontozatu igasmarha, a vagju (Wagyu) husa piros, marvanyos, es porhanyos. Igy lett vilaghiru a Kobe marhahus, ami kore olyan professzionalisan felepitett marketinget es legendat krealtak, hogy azt barmelyik orszag megirigyelhetne. Nem exportaljak a Kobe marhat, tehat a kulfoldon ilyen nevvel eladott termek nem lehet eredeti, csak valami ott tenyesztett hasonlo fajta.
A kulonleges husminoseg, a Tadzsima marha genallomanyanak, kicsit a takarmanynak, valamint a felnott allat nyugodt, unalmas, szinte mozgasmentes eletmodjanak koszonheto.
Egy premium kategorias, kulonlegesen marvanyos, 400 kg-os marhaert tobb mint 2 millio yent is kifizetnek az aukcion. Ebbol kb. 10 kg hatszin keletkezik, amelyet egy aruhazban vagy etteremben 60-70.000 yenes (euro) kiloaron is arulhatnak.
A Kobe marha igenyesen felszelve nepszeru ajandek a tehetosebb japanok koreben. 

Az aruhazban az elorecsomagolt husok olcsobbak, a frisset a pultnal kell kerni, es joval magasabb aron kapod. Azert itt van egy kis ellentmondas, mert amikor a pultnal vettem a daralt hust, annak egyik szele mar kicsit barnas volt, szoval mondtam a holgynek, hogy akkor inkabb csomagoltat valasztok, az sokkal frissebbnek nezett ki.
Ime nehany csomagolt husfele:

A zoldsegek es gyumolcsok egy resze csomagolva van, masok darab aron kerulnek eladasra. Petrezselyem, karalabe, cekla, rovid uborka (csak kigyoubi van) itt is hianycikk, mint Kinaban.
A kepek aprilis-majus honapokban keszultek. Ez ido alatt csupan a hagymanak csokkent az ara. Gyumolcsokkel hasonlo a helyzet. Az eper, a szezon vegen is szinte hasonlo aron volt, mint az elejen. A narancs ugye ilyenkorra mar ki szokott szaradni, itt meg nagyon finom es tartja az arat. Par hete megjelent a cseresznye es lassan kezdodik a dinnye szezon. Arak a kepek jobb oldalan:

A tejtermek es pekaru a kovetkezo csoport. Itt a csucstarto a tejfol, 90 ml 1.9 Euro. Tehat majdnem 2 euro, igy egy liter kb. 20 euro. Nah, ezekrol az inyencsegekrol itt le kell mondanunk.

Nehany sorfajta, udito es cigaretta:

A termekek es arak listazasa a kovetkezo bejegyzesben folytatodik!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr838753572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása