Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Yoyogi park

2016. november 08. - Vadrozsa

A park Tokio egyik legnepszerubb celpontja. Tobbszor erintettuk kulonbozo rendezvenyek meglatogatasa soran, most roviden bemutatom nektek.

A park a Hyatt szallodabol fenykepezve:

yoyogi_park_from_hyatt.jpg

Tortenelmileg is hires helyszin, mert innen szallt fel sikeresen az elso japan repulogep. Csupan 7 evvel azutan, hogy a Wrigh fiverek megepitettek es levegobe emelkedtek az elso repulovel Amerikaban,1910 december 10-en Yoshitoshi Tokugawa kapitany is felszallt a Farman III tipusu ketfedeluvel.
A park del-nyugati sarkaban a ket pilota mellszobra allit emleket a repules tortenetenek. Kepek a galeriaban:

A II vilaghaboru vegen Japant megszalltak a szovetseges erok, elukon az Amerikai Egyesult Allamok katonai egysegevel. A "Washington Heights" az itt elhelyezett laktanyakban elt csaknem 10 evig. Az 1951 szeptember 8-an San Franciscoban alairt bekeszerzodes vetett veget hivatalosan Japan megszallasanak.

1964-ben az Olimpia idejen, Olimpiai faluva neveztek ki, ahol sportolokat szallasoltak el.
1967-ben alapitottak parkka, azota a helyiek kedvenc pihenohelye.
Hetvegeken kulonosen forgalmas a park, piknikeznek, kerekparoznak, setalnak az emberek, tovabba a japan rockzene rajongok, zsonglorok, humoristak, harcmuveszeti klubok, es mas szubkulturak es szakkorok talalkozohelye. Egy kis oromzene:

A standokon etelt, italt, edessegeket, ragcsalnivalot arusitanak, ha pedig valamilyen rendezveny van, akkor az adott temahoz kapcsolodo cuccokat is.
Kepek a Laosz es Szivarvany fesztivalokrol:

Az 54 hektaros park bovelkedik a lazitasra, aktiv pihenesre vagy a termeszet szepsegeire vagyok kielegitesenek lehetosegeiben. Van arnyas-erdos resz setanyokkal, parkos resz zold pazsittal tavakkal, szokokutakkal, viragos kertek, madarrezervatum, kutyafuttato, bicikli- es futo utak.

Az ut tuloldalan a Nemzeti Stadion (Yoyogi National Gymnasium) all, amelyet 1961-1964 kozott epitett Tange Kenzō (1913 szept.4 - 2005. marc.22), Japan hires epitesze.
A stadion az 1964-es tokioi nyari olimpiara keszult, manapsag elsosorban a jegkorong, kosarlabda es teremfoci ( futsal) merkozesek, valamint koncertek es eloadasok helyszine. Az arena 13.291 fo befogadasara kepes (9079 ules az allvanyokon, 4124 az arenaban es 88 a kiralyi paholyokban).

yoyogi_national_gymnasium.jpg

A mintakert (Sample Garden) a vilag kulonbozo tajairol szarmazo fak es a novenyek gyujtemenye, amelyet a vendeg-orszagok resztvevoi ultetettek az olimpia idejen.

A park eszaki-nyugati reszen lehet biciklit berelni es a kijelolt utakon tekerni az erdoben. ( Yoyogi Park Cycling Center nyitvatartas: 9:00-16:00, hetfon es esos napokon zarva).

Japanban tilos a kutyakat poraz nelkul setaltatni, ezert aki enelkul szeretne a kutyajat megfuttatni annak itt lehetosege van ra. A kutyak merete szerint, tobb kijelolt es elszeparalt resz all a rendelkezesre:

A nyugati kapu melletti emlekmu, a Daito-juku jobboldali szervezet 14 tagjanak allit emleket, akik vezeklesbol, csoportos ongyilkossagot kovettek el ezen a helyen 1945. augusztus 25-en, 10 nappal Japan kapitulacioja utan.

Ott volt a szervezet egyik tagja, locsolta a viragokat a siron. Latta, hogy erdeklodve nezzuk a sirkovet, elkezdte felolvasni a neveket, es az eletkorukat. A legfiatalabb 16 eves volt, o volt a vezeto. Mutatta annak a nevet is, aki lefejezte oket, a vegen meg harakirit kovetett el (ha jol ertettuk).

A park kozponti resze, a Chuo Hiroba. A kiterjedt fuves teruletet kis tavak, szokokutak, viragkertek, rozsalugasok es elegans hidak tarkitjak. Az emberek pledjeiken hevereszve esznek, beszelgetnek, napoznak. Az aktivabbak labdaznak, zenelnek, enekelnek…

A parkban koromfekete szemtelen varjak hangoskodnak es garazdalkodnak. Jol megtermett, tyukmeretu madarak, hatalmas csorrel es repedtfazek hanggal. 
A „karasu”, vagyis japan varju remekul alkalmazkodott a varosi eletvitelhez, bandakba verodve fosztogatja a szemeteseket, terrorizalja a kisebb madarakat, es okoz hatalmas karokat a tavkozlesi es internetszolgaltato vallalatoknak, mert lezabalja a muanyag boritasu optikai kabeleket. 

Aki egy kis csendre es meghittsegre vagyik, az erdos resz eszaki reszen talalhato a Meiji sinto szentely, amely Meiji csaszarnak (1852.nov.3 - 1912.jul.30) es felesegenek Shoken csaszarnenak allit emleket.

Magaba a szentelybe belepni nem lehet, mindenki a hatalmas, vasalt kapuk elott imadkozik. Meg fenykepezni sem lehet. Az imadkozas menete: meghajlas, penz bedob, ketszer tapsol, imadkozik, ketszer meghajol, elmegy.

Sinto eskuvoket tartanak a szentelyben, ottjartunkkor is elvonult a nasznep elottunk. A menyasszony japan hagyomanyos feher ruhaban, a vendeg-holgyek nagy resze kimonoban. Megjegyzem, amiota itt vagyunk, tobb eskuvoi menetet lattunk, a fiatal par soha nem viselt nyugati tipusu oltozeket, ahogy pl. Kinaban a lanyok modern, csupacsipke menyasszonyi ruhaban mennek ferjhez.
A kijaratnal, a kovetkezo par keszulodott, a menyasszony segitoje az utolso simitasokat vegezte a nagy gonddal elkeszitett frizuran.

Kellemes kikapcsolodast kinal a park minden korosztalynak. Csatolok ket terkepet, amik segitik a tajekozodast.

Jo szorakozast!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1011706471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása