Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Nara

2016. december 02. - Vadrozsa

Naraba kifejezetten az ozek miatt vagytam. Tudom, hogy fontos tortenelmi varos, de en, csak a parkban szabadon koszalo ozek latvanyara vartam. Lattunk mar eleg templomot, szentelyt es epuleteket. Most ideje a termeszet es allatok szepsegeben elmerulni.

Egyebkent 7 templom, szentely es rom, nev szerint a Tōdai-ji (ejtsd: Tódai-dzsi), Saidai-ji, (ejtsd: Szaidaidzsi), Kōfuku-ji, (ejtsd: Kófukudzsi), Gangō-ji, (ejtsd: Gangódzsi), Yakushi-ji, (ejtsd: Jakusidzsi), Tōshōdai-ji, (ejtsd: Tósódaidzsi), Kasuga Grand Shrine (ejtsd: Kaszuga szentély), Heijō Palace (ejtsd: Heidzsó palota) a Kasugayama Forest, (ejtsd: Kaszugajama őserdő) alkotjak az osi Nara tortenelmi muemlekeit, amely az UNESCO Vilagoroksegenek reszet kepezi.

Nara, Japan fovarosa volt a Nara-kor idejen, 710 - 784 kozott.

A helyi legenda szerint, Kasuga szentely egyik istene, Takemikazuchi -no-mikoto megjelent a Mikasa hegy tetejen egy feher szarvas hatan. Attol a pillanattol a szarvas szent allatta lepett elo, akik a varosra es egesz Japanra vigyaztak. Tilos volt a szarvasokat elkergetni, vagy megolni, az 1637-ig eletben levo torveny szerint halalbuntetes var arra aki levadasz egy szarvast.

A II. vilaghaboru utan a szarvasokat megfosztottak a szent statusztol, innentol kezdve a japan nep nemzeti kincskent tartja szamon. Ugyanolyan gonddal vigyaznak rajuk, mint korabban, kezbol etetik, simogatjak oket, az autok lelassitanak amikor az uttestre tevednek. Szajizukre gyartott kekszuk van, amit a parkban levo boltokbol lehet beszerezni. Amikor meglatjak a kezedben, akkor jobb ha felkeszulsz mert rogton korbevesznek es kitepnek mindent a kezedbol. En nem gyoztem osztogatni nekik, amelyik nem kapta meg eleg gyorsan az adagjat, a nadragom zsebet, a polom szelet kezdte el huzgalni, ragcsalni. Bar tablak figyelmeztetnek a szarvas harapasra vagy dofkodesre, igazabol nem veszelyesek, aranyosak. Legalabbis amelyekkel talalkoztunk, azok voltak. Termeszetes hogy probal minel tobb kekszet megszerezni, hozza akar ferni a zacskohoz es ki is tepi az ember kezebol. Amikor pedig nem figyelunk, akkor megdofik a hatsonkat. Nekem is volt benne reszem. Megijedtem, mert varatlanul ert, de nem fajdalmas.

A tobb mint 500 hektaros Nara Parkot az 1300-as evekben alapitottak. Ez az otthonuk, itt alszanak, szaporodnak, kunyeraljak a latogatok ragcsalnivaloit.
Hagyjak magukat simogatni, fenykepezkednek velunk, termeszetesen egy kis kekszert cserebe.
Kepeken ugy lattam, hogy pottyosek, de itt most alig veltem felfedezni a bundajukon. Lehet, hogy tavasszal elesebbek a pottyok? Fajuk szerint, szikaszarvasok (Cervus nippon), amelyek Vietnamban, Tajvanon, Koreaban, Kinaban is fellelhetok, sot Europaba, Marokkoba, Uj Zelandra, Ausztraliaba es az Egyesult Allamokba is betelepitettek oket.

A szoros egyuttlet neha viszalykodashoz vezet, a himek itt is fitogtatjak erejuket, vedik a teruletuket:

Szallasunk a 100 ev koruli, japan stilusu Naramachi vendeghazban volt. A tipikus helyi haloszobat szerettem volna, ahol csak tatamik vannak a foldon, de az mar foglalt volt. A szallast ajanlani tudom mindenkinek, haromszor nyert dijat a Booking.com szavazason. Tiszta, stilusos, kedvesek, segitokeszek a tulajdonosok. Link alabb:

http://nara-naramachi.com/?lang=en

Tōdai-ji, es Kōfuku-ji templomok, valamint a Kasuga szentely is a park teruleten vannak. Ezeken a helyeken lehet a legnagyobb szamban ozeket latni. Annal is inkabb, mert a kozelukbe telepitett bodekban aruljak a “shika senbei”-t, vagyis a kekszet, amit annyira szeretnek. 150 yen egy csomaggal, de az semmire nem eleg ha korbevesz 5-6 ehes szarvas. Az okosabbak, a fejukkel bologatva megkoszonik a kajat. Nekem nem sikerult ezt elkapni, de talaltam egy videot:

Tōdai-ji Japan egyik leghiresebb es tortenelmileg legfontosabb temploma, igy Nara fo jelkepe.
728-ban kezdtek el epiteni, azzal a cellal, hogy majd ez lesz az orszagban talalhato buddhista templomok fotemploma. Ez annyira sikeres volt, hogy 784-ben el kellett koltoztetni a fovarost Nagaokaba, mert a templom mar tul nagy befolyassal birt a kormany ugyeire. A jelenleg lathato epuletet 1709-ben fejeztek be. 30%-kal kisebb lett mint a korabbi, de merete igy is impozans: 57 meter hosszu, 50 meter szeles. 1998-ig ez volt a vilag legnagyobb fa epitmenye.
Az udvarra, a hatalmas, fabol keszult Nandaimon kapun keresztul lehet bejutni. A ket oldalan oriasi Nio szobrokat latunk, melyek a buddhista mitologiaban olyan demonszeru, csupa izom teremtmenyek, akik Buddhara vigyaznak.

Halljaban all a vilag legnagyobb bronz Buddha szobra, amelyet tobbszor ujraontottek a szazadok soran. A mostani kezei a Momoyama (1568–1615), a feje pedig az Edo korszakbol (1615–1867) valo. Meretei: magassag: 14.98 m, arc: 5.33 m, szemek: 1.02 m, orr: 0.5 m, fulek: 2.54 m. Sulya: 500 tonna.

A Daibutsu, vagyis a hatalmas Buddha egy lotusz kozepen csucsul (a lotusz egy fontos elem a buddhizmusban, a legenda szerint abban szuletett Buddha), jobb kezevel nyugalomra int. Ez egy klasszikus abrazolasi mod, azt fejezi ki, nincs olyan dolog az eletben, amitol felni kene, ami miatt aggodni kellene.
Ket hatalmas, de a fo szoborhoz kepest kisebb bodhiszattva fogja kozre, valamint a csarnok hatso sarkaban tovabbi Nio szobrok vigyaznak Buddha nyugalmara.

A templom egyik tartooszlopanak aljaban van egy nagyobbacska lyuk (a szobeszed szerint akkora, mint az orias Buddha orrlyuka), amin ha nehezen is, de atfer egy felnott ember. Termeszetesen itt vekonyka azsiai meretre gondoljunk, egy magunkfajta nagydarab europai biztos beszorulna.
Ugy tartjak, ha valaki atmaszik ezen a lyukon, az a kovetkezo eleteben eleri a megvilagosodast, ami tulajdonkeppen a buddhistak vegcelja.
Rengeteg iskolas latogatja a templomot, aznap is tele volt veluk a csarnok. A batrabbak sorban alltak es atpreseltek magukat a lyukon.

Nara, kedves kis varos, javareszt ketszintes faepuletekkel, csaladias kis boltokkal, hangulatos kavezokkal, baratsagos emberekkel, zegzugos utcakkal, szep parkokkal. Mintha megallt volna az ido: moha lepi a kobol keszult kandelabereket, szarvasok boklasznak szabadon, recseg-ropog labunk alatt a szazeves faepuletek padloja...
Csak ismetelni tudom onmagam, latogassatok el az ozek varosaba, ha erre jartok!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9212016035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása