Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Oahu

2017. január 26. - Vadrozsa

A nemzetkozi jaratok altalaban Honoluluban landolnak, onnan lehet tovabb repulni kis gepekkel a tobbi szigetre.
Mi Tokiobol direkt jaratot valasztottunk a Hawaiian Airlines tarsasagnal, igy nem kellett valtanunk. 9 ora volt az odaut, visszafele Konabol indultunk, az 10 ora.
Mint emlitettem az elozo bejegyzesben, idozonailag Hawaii 19 oraval Japan mogott van, igy nyertunk majdnem egy teljes napot.

Repterrol a Speedi Shuttle jarattal mentunk be a varosba, 35$/fo, melyben a visszaut is benne van. (http://www.speedishuttle.com/).
Vannak helyi buszjaratok de arra nem lehet felszallni nagy boronddel.

Oahu, Hawaii harmadik legnagyobb teruletu szigete, 71 km hosszu es 48 km szeles. Egykori vulkanja ket, parhuzamosan futo hegysegrendszert hozott letre, a Koolau- es Waianae-, hegyeket melyeknek legmagasabb pontja az 1220 meteres Kaala csucs.

Az allam lakossaganak a 75%-a itt el, 2010-es adat szerint 953.207 fo.
Oahun van az allam fovarosa, Honolulu es olyan latnivalok, mint a Waikiki Beach, Pearl Harbor, Diamond Head, Hanauma Bay, Lanikai Beach..stb. Tehat, ha valaki el tud szakadni a feher homokos Waikiki strandtol es kornyeketol, nem fog unatkozni.

Mint irtam, itt nem szukseges kocsit berelni, mert eleg jol kiepitett a buszhalozat. A rendszer neve TheBus es a www.thebus.org oldalon lehet reszletes informaciot talalni. $2.50 egy jegy, amivel egyszer at lehet szallni megadott idon belul (kb.masfel ora).
A 4 napos utazokartyaval (The Oahu Discovery Passport) korlatlan az utazas/atszallas es $35-ba kerul. Busszal a sziget 4 ora alatt korbejarhato, az 52-es nagyjabol koveti a partszakaszt.

Mi busszal mentunk a Diamond Headre, a belvarosba, a Hanauma obolbe…Utolso napra megis bereltunk kocsit mert a North Shore eleg messze van es ott tartottak a szorfversenyt, nehez lett volna busszal kimenni es hazaerni estere. A Pali kilato sem erheto el busszal.
Vegyuk sorra a helyeket ahol jartunk.

Waikiki, az elegans szallodak, ettermek es markaboltok gyujtohelye. Ket fo utcaja van: a Kalakaua Avenue itt vannak a luxusszallodak es markaboltok, valamint a Kuhio Avenue, amely az ettermekrol, kavezokrol, pubokrol, ejszakai szorakoztatasrol hires.
Az ejszakai elet lukteto, szines es hangos. Az utcakon mindenfele muvesz probalkozik penzgyujtessel, zenelnek, tancolnak, festenek, beidomitott papagajokkal vagy tengeri malacokkal musoroznak. Az allamokbol sokan jonnek ide legenybucsut tartani, hat lattunk egy-ket diszpeldanyt, akik haverok koreben, magukbol kivetkozve, egy szal pelenkaba es babafejkotobe orditoztak. Egyik csapatot sikerult lencsevegre kapni, de nem mutatom, nem biztos, hogy orulne, ha meglatna magat a neten:)

Az ettermek kozul kettot probaltunk, a Yard House-ban steaket es finom soroket (35 fele csapolt soruk van), a The Cheescake Factory-ban salatat es a hires sajttortaikbol 4 felet. El kell ismerni isteni finomak a sajttortak, amit a kozertbe vettunk tomenyebb, edesebb, az ettermi konnyedebb, habosabb, karakteresebb izvilaggal.

A Royal Hawaiian Shopping Center elott minden este elo koncerteket lehet latni, helyi zeneszek szorakoztatjak a jarokeloket. Erdemes bemenni, mert az udavaraban egy gyonyoru banyan fa terpeszkedik.
Aki eloben szeretne hawaii zenet hallgatni annak rengeteg lehetosege van. Ahol “Hula show” van kiirva ott helyi zenere, jellegzetes szines ruhaikban osi tancokat lejtenek a (nem mindig fiatal) nok. Ezert altalaban fizetni kell, de elofordul, hogy parkokban ingyenes musort tartanak a turistaknak. Dragabb szallodak ettermeinek esti szorakoztato musorabol nem hianyozhatnak a fuszoknyas lanyok.
Mi egy rovid eloadast elcsiptunk vacsora elott a Yard House elotti parkban:

A Waikiki strand is ehhez az ovezethez tartozik, a 2.5 km hosszu feher homokos partszakasz, a napozni vagyok paradicsoma. A hullamtoro gat miatt, az ocean csendesebb, a sekely vizben batran lubickolhatnak a gyengebb uszok is. Biztonsagukra a pirosnadragos, kigyurt testu Baywatch-fiuk vigyaznak. Szinte minden parton vannak kuckoik, ahonnan figyelik a furdozoket.
Nem laktunk draga szallodaban, a Waikiki Beach Hostel is ugyanugy 2 percre volt a parttol, mint dragabb tarsai. Hawaiion barhol leteheti az ember a torulkozojet, nincsenek elzarva a luxus szallodak partszakaszai.
Zuhanyzok, wc.-k, ivoviz- csapok allnak rendelkezesre, bufek nincsenek, strandolas elott be kell szerezni az inni- es ragcsalnivalot.
Eleg sok hajlektalan lebzsel a part kornyeken, ott esznek, alszanak egesz nap, eleg lehangolo egy ilyen elegans helyen. Erdeklodtunk a helyiektol, hogy megis miert, honnan ennyi?
Most figyelj: az amerikai kormany megveszi nekik a menetterti repulojegyet, mert a kontinensen mar tul sokan vannak. Tudjak, hogy ugysem ternek vissza, mert itt meleg van, es a turistaktol annyit lejmolnak, hogy vigan elvannak. Szep megoldas?

Elso nap pihentunk, lubickoltunk az arnyas palmafak alatt, masodik nap elindultunk felfedezo utra, cel a Diamond Head vulkani kup meghoditasa. A 23 vagy 24 es busszal el lehet jutni a park bejarataig, onnan meg gyalogolni kell kb. 1-1.5  orat mig a csucsra erunk.

A Diamond Head krater, Hawaii egyik legszebb termeszeti kepzodmenye.
Viszonylag fiatal vulkan, mig a Ko'olau tartomany mintegy 2,6 millio eves, a hozza tartozo Diamond Head a becslesek szerint kb. 200.000 eves, 150.000 eve inaktiv. Fejlodese viharos volt, hisz viz alatt alakult ki, majd egy robbanassal a felszinre tort.
A Honolului vulkani kitoresek sorozatanak csupan egy toredeket alkotja, amely olyan kupokat, szellozoket es obloket hozott letre, mint pl. a Punchbowl krater, Hanauma Bay, Koko Head, es a Diamond Head.
Magassaga 232 m, atmeroje 3520 m. Nevet, angol tengereszektol kapta a 19.szazadban, akik csillogo kalcitkristalyos feluletet gyemantnak hittek.

A tura nem hosszu, csupan 2.6 km oda-vissza, az emelkedo pedig 171 m. Eloszor jardan haladunk, majd egy alaguton keresztul bejutunk a krater belsejebe, onnan kanyargos hegyi osveny kovetkezik, majd lepcsok sora. A kilatonal a 360 fokos panorama fantasztikus latvanyt nyujt: nyugatra Waikiki es Honolulu, keletre a deli part, del fele a vegtelen ocean, eszakra a magasodo hegyek, es persze a krater belseje.

Mivel ilyen jo a kilatas minden iranyba, 1904 -ben a Szovetsegi Kormany katonai tamaszpontot hozott itt letre. Ok epitettek az utat a kilatohoz, bunkert es egyeb epuleteket. 1908-ban keszult el a Kapahulu alagut es 5 tuzersegi egyseget koltoztettek ide. A Kahala alagut a 40 -es evek vegen lett epitve es a latogatok ezen keresztul haladnak a csucs fele. A park reggel 6-tol este 6-ig tart nyitva.

Masnap a 22-es busszal a Hanauma Bay fele vettuk az iranyt. Gyonyoru a taj, barmerre nezunk dus novenyzet, takaros kis hazak, rovidre nyirt pazsittal, viragokkal, gyumolcsfakkal. Szemetet nem latni, mindenhol tisztasag. Az obol lejaratanal a parkban rengeteg diszkakas es tyuk, ezekkel egyebkent tele van az osszes sziget. Vadon elnek, erdoben is lattunk, a kanyonok kornyeken, parkokban....mindenfele. Tobbszor lattunk kotlot is a csibeivel. A turistak persze ezerrel fenykepezik es etetik oket, hiaba van kiirva, hogy nem szabad etetni.
Az obol feletti buja novenyzetben monguzok tanyaznak es egyaltalan nem felosek.

A Hanauma oblot tartjak Hawaii legszebb merulohelyenek, dus novenyzetu magas sziklafalak veszik korul, az aranysarga homokbol delceg palmafak magasodnak ki a part menten. A vizben 400 fajta exotikus hal, zold teknocok, szines korallok.
Az itt talalhato termeszet es tengeri elet vedette lett nyilvanitva, az obol uj neve: Hanauma Bay Nature Preserve. Ejszakara lezarjak a partot, kedden zarva tartanak egesz nap.
A belepo 7.5$/ fo, miutan kifizettuk, betereltek bennunket egy nagy terembe, ahol meg kell nezni egy tajekoztato kisfilmet, amiben felhivjak a figyelmet az elovilag vedelmere: ne erintsuk, etessuk a halakat, teknocoket, ne lepjunk a korallokra...stb.
Regen sok kart okozott a napi kb.13.000 figyelmetlen/tudatlan turista, manapsag csak 3000 latogatot engednek be naponta es 2002 ota mindenkinek meg kell nezni az oktato videot.
Sznorkelling felszerelest a parton lehet berelni jo dragan, 20$ bekatalppal egyutt. Ha ezt tudjuk inkabb a varosban berlunk, ennek toredekeert. Szoval erre tessek figyelni!
A korallok szepsege sajnos joval alulmarad a thaifoldi, fulop-szigeteki tarsaikenal. Kicsi es sekely az obol, sok a turista, ezert aztan neha egymast zavarjak, felkavarjak a homokot elottunk vagy elriasztjak a halakat. Teknocot egyaltalan nem lattunk.

Kovetkezo napra csak egy programot ikattunk be, megpedig a ferjem altal varva-vart balnalest. 33$-ba kerult fejenkent a 3 oras program, viszont felejthetelen elmennyel gazdagitott.

A Shaka Tours utazasi irodaban foglaltuk le a jegyet, Mike-nal. Nala jobb fej programszervezovel nem talalkoztam eddig. Laza, jokedvu, segitokesz, mosolygos….elmond minden opciot es reszletet, helyi szuletesu, tehat minden a kisujjaban van. Az iroda falan levo monitoron te is kovetheted amit magyaraz, ha pl. keresel valamit a varosban, a google terkep is meg van nyitva es azon megmutatja pontosan mit hol talalsz. Nala foglaltuk a repjegyeket es a kocsit is, korrekt es preciz volt mindig. Batran ajanlom ot mindenkinek. Cim: 2463,Kuhio Avenue.
http://www.shakatourshawaii.com/
Delelott 10-kor indult a hajo a kikotobol, mar alig vartuk. Alapos oktatast es utmutatast kaptunk a szemelyzettol a balnakrol es a megfigyelesukrol.

A hosszuszarnyu vagy pupos balna (hawaii nyelven: Kohola, angolul: Humpback whale) himjenek testhossza 13–14 meter kozott van, a nosteny valamivel nagyobb, 15–16 meter hosszu. Testtomege atlagosan 25-30 tonna, legfeljebb 36–40 tonna. Kulonleges alaku teste van, feltunoen hosszu melluszokkal (innen ered a magyar neve is), fejen bordudorok es butykok talalhatok.
Orrlyukai fent a fejen talalhatok, ezekbol kifujt parafelho akar 3 meter magasra torhet. Ezt a 2–3 masodpercig tarto jelenseget kell figyelni a viz felszinen, hogy megtudjuk merre tartozkodnak.
Tobbnyire 4–14 km/ora sebesseggel uszik, de veszely eseten eleri az orankenti 27 kilometert is. A merules ideje maximum 30 percig tart.
Evente 25.000 kilometert is kepes megtenni, nyaron, a sarki vizekben taplalkozik, telen a szubtropusi es tropusi tengerekbe vandorol, hogy parosodjon, borjut elljen es szoptasson. Ez ido alatt, (decembertol- majusig) csak a zsirtartalekabol el, amit a nyari idoszakban felhalmozott. 
A nosteny 5 eves koratol eri el az ivarerettseget, utana 2-3 evenkent borjadzik. A vemhesseg 11–12 honapig tart, a legtobb elles januarban, februarban, juliusban vagy augusztusban tortenik. Szuletesekor a borju 4–6 meter hosszu, es 1,8 tonnat nyom. Elete elso hat honapjaban legalabb 40 liter tejet szopik naponta, a kovetkezo hat honapban mar szilard taplalekot is fogyaszt. A nosteny korulbelul egy evig neveli borjat.
A himek fejen es testen szamos karcolas es sebhely van, mivel igen hevesen versengenek a nostenyekert. A parzasi idoszakban egy nostenyt akar 20 him is kovethet. A harcok alatt a himek fejukkel egymasnak mennek, uszoikkal es farkukkal csapjak egymast, vagy egymasra ugranak. A legyozott himek eltavoznak, de helyukbe masok erkeznek, ugyhogy a harcok es uldozesek orakig vagy akar napokig is eltarthatnak.
A himek hangja bonyolult „enekekbol” all, melyek 6–35 percig tartanak, alkalmankent egyeb hangokat is kiadnak, melyeknek valoszinu a parvalasztasban is szerepe van.
Az indiai-oceani allomanyt kiveve, a hosszuszarnyu balna nomad eletmodot folytat, altalaban maganyosan vagy kis csoportokban jar.

Az 1600-as evek elejetol elkezdodott balnavadaszat ezt a fajt is megtizedelte. Az 1946-ban megalakult Nemzetkozi Balnavadaszati Bizottsag, 1966-ban betiltotta a hosszuszarnyu balnak vadaszatat, de ekkor mar csak 5000 peldany elt vilagszerte.
Becslesek szerint mostanra feltornaztak magukat 80.000 peldany fole.
Az elso szervezett balnafigyeles 1950-ben San Diego-ban volt, azota bebizonyosodott, hogy a balnaturizmus jovedelmezo tevekenyseg.
Akrobatikus viselkedesuknek koszonhetoen, vonzova valtak a turistak szamara.

Uj Zelandon kihagytuk ezt a lehetoseget, de itt eltunk vele. Amint elindult a hajo felrohantunk a fedelzetre es mereven bamultuk a vizet. Azt kellett figyelni, hol latunk parafelhot.
Azt hittem, hogy egy ekkora hajo szonarral figyeli merre vannak, de nem. A szemelyzet is velunk egyutt figyelte a vizet es ha lattak/lattunk valamit, szoltak a kapitanynak es arra kanyarodtunk.
A partszakasz is gyonyoru volt, maguk mogott hagytuk Honolulu felhokarcoloit es bal kez felol mar latszott a Diamond Head.

Nem kellett sokat varni az elso balnara, amint megpillantottuk, a kapitany ovatosan arra fordult, de nem kozelitette meg tulsagosan, hogy ne okozzon stresszhelyzetet az allat szamara. Az tetszett, hogy egesz Hawaiion ovjak, vedik az elovilagot.
Az allat pupos hata fel-fel bukkant a vizbol, aztan megint alamerult. Kesobb a farkat mutatta nekunk, de ugy hogy sokaig kint tartotta. Az idegenvezeto szerint uzent egy masik himnek, amely a kozelben tartozkodik. Allitasat igazolni latszott, hogy par perc mulva az uszonyat mutogatta, lengette a viz felszinen. Nagyon jopofa volt, mintha nekunk integetett volna, kozben valoszinu a masiknak demonstralta, hogy na ezzel kapsz majd jooonagy pofonokat! :)

Kesobb a hajo orra elott lattunk egy masikat, a ferjem odaszaladt, el akarta kapni a nagyobbik objektivvel. Persze mindenki odatomorult, tapostak egymast az emberek, kattogtak a gepek. En, a hajo belso falanak dolve elveztem a latvanyt, neztem ahogy a nagy sotet test felbukkan majd megint alamerul a kek hullamokban.
Egyszercsak a hajo oldalanal kiugrott egy szepseg, elallt a lelegzetem amint megpillantottam. Nem volt nalam a gep, nem tudtam lekapni, mar akkor az villant at az agyamon, ezt senki nem fogja elhinni nekem/nekunk. Szerintem senki nem tudta lefenykepezni, olyan hirtelen tortent, mindenki elore nezett, mit produkal a jatekos kedvu balnank, amikor a semmibol felbukkant es kiugrott egy masik. Oriasi csobbanassal csapodott a hullamok koze, a turistak zome ekkor figyelt fel es valoszinu mar csak az alamerulo farkat lathattak. En lattam teljes valojaban, kerestem kepet a neten, hogy toredekeben at tudjam adni nektek a latvanyt.
A hangosbeszelon megszolalt az idegen vezeto is:
- Wow, how lucky you are….!, vagyis Milyen szerencsesek vagytok! 
Hat...mar aki, volt aki nem latta egyaltalan, a ferjem is csak az eltuno farkat…:(
Megviccelt bennunket a kis edes. Ettol fuggetlenul oriasi elmeny, mindenkinek ajanlom!

Miutan leszalltunk a hajorol, kicsit setaltunk a belvarosban, a csillogo felhokarcolok arnyekaban.
A tortenelmi jelentosegu Pearl Harbour -rol meg nem irtam. Itt tamadta meg Japan az Egyesult Allamokat, 1941 december 7-en sulyos csapast mertek, az obolben allomasozo haditengereszeti tamaszpontra. Ezzel arra kesztettek Amerikat hogy belepjen a masodik vilaghaboruba.
Mar itthon eldontottuk, hogy kihagyjuk a tortenelmi muzeumokat es egyeb veres latnivalot. Igy elsetaltunk a muzeum elott, lefenykepeztuk es ennyi. Inkabb Trump szallodajaba kivancsiskodtam be :)
Egyeb latnivalok az obolben, amit mi kihagytunk, de hatha valakit erdekel:

  • USS Arizona Nemzeti Emlékhely – a USS Arizona csatahajó roncsai fölé állított emlékhely annak az 1777 tengerésznek állít emléket, akik 1941. december 7-én itt vesztették életüket. A hajóval egyetlen, 800 kilogrammos bomba végzett. A hatalmas hajót kilenc perc alatt nyelték el a hullámok.
  • USS Bowfin Tengeralattjáró Múzeum – a USS Bowfin tengeralattjáró az Államok keleti partján élő édesvízi halról kapta nevét. 1942. július 23-án bocsátották vízre Maine államban. A második világháborúban Indonézia és Japán között járőrözött, és elsüllyesztett 15 kereskedelmi hajót valamint egy fregattot. Ez torpedózta meg a Tsushima Maru hajót, amely a háború vége felé civil menekülteket szállított Okinawából Kagoshimába. 1986 óta állami emlékhely.
  • Missouri csatahajó – az Iowa-osztályú USS Missouri az Amerikai Haditengerészet legendás csatahajója. 1944. január 6-án New Yorkban bocsátották vízre. A második világháború során számos csatában vett részt. 1945. szeptember 2-án ennek a hajónak a fedélzetén írták alá Japán kapitulációját. Részt vett a koreai háborúban valamint 1991-ben az Öbölháborúban is. 1995-ben nyugállományba helyezték, majd 1998-tól múzeumként működik.

Egyebkent mar az obol is teljesen maskent nez ki, a kepek koze tettem a netrol vadaszott legi felvetelt, de a Diamond Headrol is jol lehet latni.

A North Shore-rol azt olvastam, hogy a hatalmas hullamok miatt, a szorfosok mekkaja. A teli idoszakban, november es februar kozott a hullamok neha akar 9 m magasra is megduzzadnak. Ez a gyakorlatlan szorfosok szamara igazi veszelyt is jelenthet.
Ebben az idoszakban tartjak a kulonbozo nemzetkozi szorfversenyeket: HIC PRO, HAWAIIAN PRO, VANS WORD CUP OF SURFING, BILLABONG PIPE MASTERS, VANS TRIPLE CROWN OF SURFING.
http://www.vanstriplecrownofsurfing.com/
Szerencsenkre pont azon a hetvegen volt a “Vans Triple Crown” nevu megmerettetes dontoje.

Az 52-es es 55-os buszok mennek arra, vagy a 88A North Shore Express.
Mi aznapra kocsit bereltunk, $70 -ert kaptunk egy tuzpiros cabrio Volkswagen Bogarkat. Nagyon dogos volt a kicsike, azzal teptunk ki a versenyre.

A parton mar forro volt a hangulat, a kozonseg a homokban ult, a versenyzok testorok gyurujeben szaladtak a viz fele. Kint volt tobb teve csatorna, riporterek, a versenyzok felett dron keringett a jobb felvetelek elkeszitese miatt.
A kommentator ki volt hangositva, a parton mindannyian hallottuk, de azon gondolkodtam, hogyan halljak ot a versenyzok a hullamok zajaban. Pedig kellett hallaniuk, mert olyan dolgokat mondott, amik fontosak voltak, pl. hany pontszamot ert el, hany perce maradt meg hatra, hany pontra van szuksege ahhoz hogy feljebb lepjen a rangsorban...stb. Aztan amikor egyik versenyzo keszult bemenni a vizbe eszrevettem, hogy egy mikrofont helyez a poloja ala. Szoval ez a trukk.
Eloszor tavolabb ultunk le, aztan annyira magaval ragadott a laz, hogy elore mentem a legelso sorba. Nem ismertem a versenyzoket, sem nevrol, sem arcrol. Ezert amikor valamelyikuket  megrohantak a fotosok, a mellettem ulo csajtol kerdeztem, ki o. Igy ismertem meg a 2015-os bajnokot, Gabriel Medina brazil szorfost, aki hosszu ideig terden imadkozott mielott deszkajara pattant.
Eszveszto mutatvanyokra kepesek ezek a fiuk, nemcsakhogy meglovagoljak a felelmetes hullamokat, hanem meg ugralnak is a tetejen. Ez termeszetesen kulon pontot er, de a legfontosabb az, hogy labon kijojjon a hullamalagutbol.

Nem maradtunk estig mert mas terveink is voltak, amikor eljottunk az allas a helyi John John Florence-nak kedvezett. Es masnap volt a donto.

Giovanni-nal ettunk isteni finom fokhagymas rakot, kepek a fenti galeriaban, cim: http://www.giovannisshrimptruck.com/

Masnap reggel, mielott leadtunk volna az autot, felkocsikaztunk a Pali kilatohoz ( Nuuanu Pali Lookout).
Csupan 5 merfoldnyire van a belvarostol, a Pali autopalya (Pali Highway) pont odavezet. A kilatohoz kacskaringos erdei uton lehet feljutni, es erezni, ahogy egyre hidegebb lesz, mert kozben tobb mint 1000 lab magasra kapaszkodtunk. A parkoloban autonkent 3 dollart kell fizetni.
Fantasztikus panorama tarul elenk, bal oldalt a Koolau hegyseg kopar sziklai, kozepen, a zold kulonbozo arnyalataiban pompazo volgy, tavolabb az ocean fel-fel csillano hullamai.
Lathato a Kane´ohe nevu kis falu, a He´eia halasto, a Mokoli´i sziget, a Kokusz sziget, a Mokapu felsziget, a Kane´ohe obol, az Ulupa´u krater, a  Ho´omaluhia Botanikus kert, a Hawaii Egyetem tenger- biologiai kutatokozpontja, kiterjedt golfpalyak...stb.

A "Pali" hawaii nyelven "sziklaszirt"-et jelent es a kilatonak tortenelmi jelentosege is van. Itt zajlott ugyanis a Nuuanu csata 1795-ben, amikor I.Kamehameha kiraly megnyerte a harcot es Oahu is egyesult a tobbi szigettel az uralma alatt. Az adaz harc tobb szaz katona eletet kovetelte, sokukat egyszeruen a melybe loktek a sziklakrol.

Mint irtam Mike-tol bereltuk az autot es vettuk a repulojegyeket, amikor visszavittuk a kocsit erdeklodtem, hogy ki nyerte meg a dontot, rogton mondta, hogy John John Florence, helyi versenyzo es mutatott egy videot rola, amint kijon a hullamalagutbol es megpordul a deszkajaval a levegoben. O nyerte a Pro Hawaiian dijat is. A Billabong Pipe Master dijat a tahiti Michel Bourez, a Vans Word Cup Champion pedig a del-afrikai Jordy Smith lett 2016-ban.
Tenyleg csodalom ezeket a sracokat, ahogy a deszkajukkal ugralnak a hullamok tetejen.

Az en kepeim nem adjak vissza ugyesseguket, de ime egy osszefoglalo az utolso naprol:

A bevezeto reszben irtam, hogy mar nem volt szallas Mauin, es Kauai-ra nem szerveznek helikopteres turakat Oahurol, mert messze van. Oda kell repulni es ott berelni helikoptert. Ez adta a vegso lokest, nem Mauira repultunk, hanem Kauaira. Sikerult szallast foglalnom Airbnb-n keresztul egy tengerparti hostelben. A repjegyek altalaban 100 $ korul vannak, de most a karacsonyi szezon miatt, a kora reggeli jaratra is csak 130-ert volt az ISLAND AIR tarsasagnal.

Utolso nap Oahun furodtunk, napoztunk, kamerankkal halakra vadasztunk a viz alatt. Delutan elsetaltunk a vilagito toronyig, a partmenten szebbnel-szebb banyan fakat lattunk.
A fugefak nemzetsegehez tartozo banyanfak levele nagy, borszeru, fenyes zold es ellipszis alaku. A legszebbek a korona agaibol lenyulo leggyokerek, amelyek aztan ha elerik a talajt megkapaszkodnak es gyokeret eresztenek. Az idosebb faknal megfigyelheto, hogy ezek a leggyokerek mar vastag fas torzzse fejlodtek, szinte mar alig lehet megkulonboztetni az eredeti torzstol. Ezekkel a tamasztogyokerekkel terjeszkednek oldaliranyban, es neha egyfajta erdove alakulva eleg nagy teruletet kepesek elfoglalni.
Este romantikaztunk a naplementeben, majd vacsiztunk a Yard House-ban. Az etteremnek 35 fele csapolt sore volt, nagyon egyedi csapokkal, megorokitettem nehanyat. Nekem a helyi Big Wave nagyon izlett.

Kepek az alabbi galeriban, legutolso egy Oahu terkep, bejeloltem rajta sargaval merre idoztunk legtobbet. Autoval konnyeden be lehet jarni a sziget latnivaloit, a part menten megannyi strand es fenykepezesi lehetoseg. A Lanikai beach az egyik legszebb strand Oahun, ott napfelkeltet lehet fenykepezni, a sziget masik oldalan pedig a Sunset Beachen, naplementet.

ALOHA! Talalkozunk a kovetkezo szigeten!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2512156471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása