Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Antelope Canyon

2017. július 03. - Vadrozsa

Az Antilop-kanyon a vilag egyik legszebb termeszeti latvanyossaga. Mar itthon kepeket neztem es olvastam rola, alig vartam, hogy eloben megpillanthassam.

A Grand Canyon utan keleti iranyba kanyarodtunk es nemsokara elertuk a Navaho indianok (spanyol irasmoddal Navajo indianok) foldjet.
A 75 000 km² -nyi terulet Arizona eszakkeleti, Utah delkeleti, valamint Uj-Mexiko eszaknyugati reszein fekszik. Ez a legnagyobb foldterulet, amelyet amerikai torzs tart fenn, 2010-es adat szerint 173.667 lakoval.
A terulet magasfoldnek szamit, mivel tengerszint feletti magassaga mindenhol legalabb 1500 m, amelyet fuggoleges falu kanyonok szabdalnak fel. Itt a tel hideg, a nyar forro es szaraz, keves csapadekkal.

A "Navaho" szo termofoldet jelent, beszelt nyelvuk az Athabaskan nyelvcsoporthoz tartozik, melyet manapsag alig 150.000 -en beszelnek.
Regen felnomad, vandorlo eletmodot folytattak es rendszeresen lecsaptak a pueblo indianokra majd kesobb a spanyolokra. Azonban eppen a pueblok voltak azok, akiktol eltanultak a foldmuveles modjat, es elkezdtek kukoricat, babot es tokot termeszteni. Szarvasmarhat es juhot tenyesztettek, a juhok gyapjat is felhasznaltak. Asszonyaik kezei alatt gyonyoru szottesek, festett kelmek szulettek. Ekszereiket ezustbol, turkizbol es kagylokbol keszitettek.
Kunyhoikat hogan-nak neveztek, fabol keszultek, tetejuket folddel boritottak. A hogan eredetileg kor alaku volt, kesobb hat-, vagy nyolcszogletuve valt. Bejarata minden esetben kelet fele nez. Szetszorva, onalloan alltak, nem alltak ossze rendezett telepulesse.

A mai indian rezervatumokat ne ugy kepzeljuk el, hogy szogesdrottal korbe vannak keritve, hanem csak tablak jelzik a terulet hatarat. Ma mar modern konnyuszerkezetes- vagy fahazakban laknak, de ugyanugy elszortan a vegtelen voros fennsikon, vagy magasztos, szines sziklatombok toveben. A hazaik mellett tobb mellekepulet latszik, nehany udvaron felfedeztem a kor alaku kunyhot is, amit ma mar csak ritualis tevekenysegre hasznalnak. A hazak korul autok es autoroncsok parkoltak, valamint elszortan nehany lo meg szarvasmarha legeleszett. Gazdalkodas jeleit nem lattam, hazaik mellett nem voltak kertek, bar lehet, hogy ebben a szaraz, felsivatagi kornyezetben nem is teremne meg semmi.
Utkozben erintettuk a Glen Canyon-gatat is. A Colorado erejet es vadsagat igyekeznek tobb helyen is kihasznalni es az emberiseg hasznara forditani.
Aki szeretne felfedezni a Glen Canyon parkot, valamint a Powell-to es kornyeket, az a "Glen Canyon National Recreation Area" weboldalan szamos informaciot talal erre vonatkozoan: lehet kempingezni, hajokazni, vadvizi evezesen reszt venni, horgaszni, furdeni, turazni, kerekparozni.

Az Antilop-kanyon a Navaho indianok teruleten fekszik es ezt maximalisan kihasznaljak. 1997-ben letrehoztak a Navaho Torzsi Parkot (Navajo Tribal Park) es azota szervezett formaban viszik a turistakat csodat latni.

Fontos tudni! Ide nem ervenyes az eves nemzeti parki belepo, masikat kell venni, ami nem olcso: 48 dollar fejenkent ( 40 a tura, 8 pedig a Navajo Tribal Fee). A neten lattam kiirva 58 dollart is a delelotti turakra. Amikor mi ott voltunk, 2017. majus 7-en, ezek az arak voltak kiirva, a galeriaba feltoltottem egy kepet az arakrol.

Par perc varakozas utan csoportokra osztanak es minden csapat kap egy helyi idegenvezetot, aki elmond minden tudnivalot a kanyonokrol, mire figyeljunk, hogy kozlekedjunk a kanyon belsejeben, sot meg a fenykepezogep beallitasanal is segit, ugyanis a falakrol visszaverodo feny nagyon eles. A falakrol folyamatosan porgo, finom szemu homok, komoly veszelyforrast jelent a fenykepezogepnek, valamint az emberi szemnek. Legjobb letakarni valamivel a gepet, mi meg lehetoleg ne nezzunk fol, amikor hullik a homok. Celszeru a fejre is kendot vagy sapkat tenni, mi nem tudtuk es kb. fel kilo homokot cipeltunk magunkkal, este a furdoszoba kadjaban homokvarat epithettunk volna. A finom homok belepi az arcunkat, kezunket, probaljuk elkerulni a szemdorzsolest, es minel elobb lemosakodni vagy nedves torlokendovel megtorulkozni.
Nem lehet bevinni fenykepezogep allvanyt (csak a fotosturakra), sefie botot, hatizsakot mert szuk a hely. A homok miatt nem ajanlatos objektivet cserelni bent, ok nem felelnek semmilyen karert, neked kell vedeni magad.

A kanyonnak ket szakasza valt hiresse: a Felso Antilop-kanyon vagy Hasadek (Upper Canyon) es az Also Antilop-kanyon vagy Dugohuzo ( Lower Canyon).
A felso kanyon navaho neve "Tse bighanilini" : a hely ahol a viz sziklakon keresztul fut. Tulajdonkeppen nem egy fantaziadus elnevezes, mert ennek a termeszetes erozionak koszonheto a kanyonok varazslatos szepsege. Esos idoszak idejen a kanyon feletti medenceben gyulik ossze a viz, mely a homokot magaval sodorva zudul a volgy fele, majd le  a hasadekba, smirglikent formalva a jaratokat. A viz, a szel es a homok egyuttes erovel evmilliokig alakitotta es alakitja mai napig a puha homokkovet, elkepeszto formakat letrehozva.

Futoarvizek, gyorsaradasok (flash flood) veszelye folymatosan fennall. Eleg ha a kanyontol par merfoldnyi tavolsagra kiados eso esik, es a kanyont hirtelen vadul rohano ar ontheti el. 1997. augusztus 12-en egy ilyen gyorsaradas 11 turistat olt meg az Also Antilop-kanyonban, pedig aznap a helyszinen alig esett eso.
2006 oktober 30-an, 36 oran keresztul ozonlott at a viz a hasadekon, utana a biztonsagi okok miatt a kanyont 5 honapra lezartak.

A Felso-kanyon a latogatottabb , egyreszt mert bejarata es teljes jarata konnyen megkozelitheto, nem kell hozza maszni, masreszt a kanyonok kulonleges jelensege, a fenyoszlop-kepzodes sokkal gyakoribb itt, mint az Also-kanyonban.

usa_antelope-canyon.jpg
A fenyoszlopok tulajdonkeppen a hasadekba besuto napsugarak eles fenye, amely akkor figyelheto meg, amikor a nap magasan all, vagyis a deli orak kornyeken. Aki latni szeretne, erdemes ugy idoziteni a turat. A reggeli es a naplemente-turak gazdag voros, bordo es lilas szinarnyalatokkal ajandekoznak meg.

Nyitott platos teherautoval vittek-hoztak, osszesen kb. masfel oras a tura. A bejaratnal megkapjuk az instrukciokat: a barlangon atsetalunk teljesen, majd visszajovunk ugyanazon az utvonalon. Csak odafele menet fenykepezzunk, visszafele huzodjunk felre, hogy a szembejovok tudjanak fenykepezni. Vigyazzunk a szemunkre, a kamerakra, es ne maradjunk le a csoporttol.

Alig tesz az ember par lepest a kanyonban, maris megbabonazza a szepsege. Olyan termeszetfeletti szin es formagazdagsaggal talalkozunk itt, hogy minduntalan emlekeztetnunk kell magunkat: igen, meg a Foldon jarunk...

A rozsaszin, malyva es kremszin arnyalataiban jatszo spiralis sziklaivek, mint a viragok szirmai egymas utan tarultak fel, ahogy haladtunk befele. Minden lepesnel mas es mas szinek, kombinaciok es hullamzo szikla-alakzatok jelentek meg. A hasadek tetejen neha elobukkant a kek eg, neha pergett a homok a nyakunkba, maskor meg a nap attetszo-sarga fenycsovaja kukkantott be. Egyszeruen nem lehet leirni azt a szepseget, amit ott lattunk, es sajnos a fotok sem adjak vissza teljesen.

Ennyire hullik a homok:

Vannak kulon fotos-turak, amikor megprobaljak a legoptimalisabb felteteleket megteremteni a jelentkezoknek, de amint lattam, nem kulonitettek el oket, ok is a turista- csoportok kereszttuzeben kerestek megfelelo szoget, lehetoseget a nyero kep megalkotasara.

Peter Lik termeszetfotos itt keszitette a "Phantom" cimu fotojat, amely a vilag legdragabb fotoja lett miutan 6.5 millio dollarert adta el.

peter-lik-phantom.jpg

Mi csak a 200 m hosszu Felso-kanyont neztuk meg. Nehany kilometerre tole talalhato az Also-kanyon, amit a navahok  "Hasdeztwazi" (Spiralis sziklaiveknek) neveznek. A kanyonba vaslepcsok vezetnek, korabban csak kotellel es letrakon lehetett bejutni. Hossza 407 m, egyes helyeken joval keskenyebb. Falai alacsonyabbak, igy a kora reggeli, illetve keso delutani orakban is jok a fenyviszonyok.

Nem hiaba az Antilop-kanyon a vilag legtobbet fotozott kanyonja. Gyonyoru es kulonleges, ami megerdemli, hogy minel tobben lassak es megorokitsek.
Nem beszelve arrol, hogy a turizmus fontos beveteli forras a navaho nemzet szamara.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5512634241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása