Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Horseshoe Bend

2017. július 05. - Vadrozsa

Az amerikai delnyugat az a hely, ahol a szel, a viz es a mulo ido kolcsonhatasa es erozios munkaja az osregi homokkovekbol, olyan kulonleges formaciokat hoz letre, amit szavakkal nehez leirni. A terseg egy geologiai csoda ahol megannyi latnivalo vonzza a turistakat.

Az elozo bejegyzesben bemutatott Antilop kanyonoktol nem messze, Utah es Arizona allamok hataran terul el a Monument Valley, melyet a western filmekbol jol ismert voros, 150-300 meter magas tablahegyek es sziklatuk diszitenek.
A Colorado-fennsik valaha egy tenger altal boritott hatalmas medence reszet kepezte. Egy sok millio evvel ezelotti keregmozgas hatasara az addigra mar kiszaradt tengerfenek a magasba emelkedett, es tengeri uledekbol kepzodott palaval boritott hatalmas homokko-fennsikot hozott letre. A fold alatti nyomoerok folyamatosan valtozo intenzitasa miatt a terulet sik felszinet kituremkedesek es repedesek tettek egyenetlenne. A repedeseket, a magasabban fekvo reszekrol alacsorgo viz folyamatosan szelesitette es melyitette, az igy kialakult kanyonok felett tornyosodo hegyeket pedig az eso es a szel egyuttes erovel formalta tovabb. Evmilliok soran az oriasfennsikot a mely kanyonok tobb kisebb fennsikra szabdaltak szet, a hegyeket pedig a termeszeti erok egyre tobb retegtol fosztottak meg, mig vegul elotuntek a sivatag kozepen valoszerutlenul tornyosulo tanuhegyek es sziklatuk.
Oldalukon jol lathatoak az eredeti kozetretegek, amelyek a fennsik nagy reszen lekoptak. A legfelso reteg palas szerkezetu agyag, a kozepso homokko, a legalso pedig megint pala. Az aljzat aleurolit. A terseg voroses szinet a mallott aleurolitban feldusulo vas-oxid adja, a volgyekben mangan-oxidos kekesszurke elszinezodes is lathato. Az also retegek aleuritja jelentos urant is tartalmaz, ezt 1967-ig banyasztak.

A volgy legismertebb sziklaformacioi a ket szembeforditott egyujjas kesztyuhoz hasonlo kiemelkedes, a West Mitten, az East Mitten valamint a Merrick Butte harmasa, a Harom Nover sziklatuharmas, a Totemoszlop sziklatu, a Sun's Eye es az Ear of the Wind sziklaivek.

Masik csodalatos kepzodmeny a kornyeken a Colorado folyo altal kialakitott Horseshoe Bend, vagyis a Patko-kanyar. A smaragdzold szinu folyo, itt gondolt egyet es nem folytatta tovabb egyenesen az utjat, hanem eles kanyarulatot veve egy csodalatos patko alaku ivet vajt a homokkobe.
Page varosatol kb. 4 km-re talalhato a 89-es uton. A parkolobol csupan 2,4 km-t kell gyalogolni oda-vissza, hogy megpillanthassuk ezt a gyonyoruseget.
Ma is megmaradt termeszetes allapotaban, a meredek sziklafal szelen nincsenek vedokorlatok, igy akadalytalanul setalhatunk ki a szakadek szelere, es nezhetjuk a 300 meter melyen tekergo folyot.
A kozet szines falai itt is hematitot, platinat es granatot tartalmaznak.

Naplemente elott nehany perccel ertunk oda, szinte futolepesben tettuk meg az 1 kilometeres utat, hogy minel elobb odaerjunk. A szikla peremerol lenezve lelegzetelallito latvany tarult elenk, csodaszep feher sziklak alkotta kanyarulat, melynek melyen a nehol kek, mashol zold arnyalatu Colorado sima vizfeszine tukrozodott.
Termeszetesen a Patko-kanyart nemcsak feulrol, hanem csonakazva is fel lehet fedezni. A folyoparton apro satrakat lehet latni, valoszinu, hogy a turan resztvevok ott ejszakaznak.

Nem teltunk be a latvannyal aznap, masnap reggel visszamentunk, reggeli fenyekben is megnezni. Temerdek kep keszult mindket napszakban, ime nehany:

 Belepo nincs, kozel van a fouthoz, szerintem aki arra jar ne hagyja ki!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2712639119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása