Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Karacsony Japanban

2017. december 26. - Vadrozsa

A japan emberek soha nem hagyjak ki a lehetoseget, hogy sajat  szorakoztatasuk celjabol egyedulallo es furcsa szokasokat alakitsanak ki arra a kis idore, amig kilepnek a megszokott, munkas hetkoznapok mokuskerekebol.
Szivesen vesznek at kulfoldi mintakat, otleteket es termekeket, hogy aztan a hazai izlesnek megfeleloen atszabjak kicsit es japanosan talaljak.
Igy tettek a Karacsonnyal is, ami legtobbjuk szamara mai napig egy romantikus unnep maradt.

Japan lakossaganak kevesebb mint 1% -a vallja magat keresztenynek, a tobbiek az osi sinto vallas, valamint a Kinabol importalt buddhizmus hivoi.
Igy ertheto, hogy a csaladok nagytobbsegenel nincs jelen a keresztenyi szellem, a szeretet unnepenek lenyege, az egyuttlet meghittsege es orome.
Naluk ez januar elejere tolodik, az ujev napjan gyulik ossze a csalad unnepi ebedre es ilyenkor mennek rokonlatogatasra is.

A karacsony unnepleserol a legkorabbi feljegyzes 1552-bol valo, amikor egy jezsuita misszionarius miset tartott Yamaguchi prefekturaban. Ugy velik azonban hogy kisebb unnepsegeket mar 1549-tol kezdodoen tartottak, amikor Xaveri Szent Ferenc, minden idok egyik legnagyobb kereszteny misszionariusa megerkezett Japanba es Nagaszaki kornyeken kezdett teriteni. A hagyomany 1635-ig tartott, amikor a Tokugawa Shogunatus megtiltotta a Kereszteny Hitvallas gyakorlasat.
Kb. 230 even keresztul a keresztenyek titokban tevekenykedtek, ok voltak a “kakure kirishitan” (rejtett keresztenyek) akik bujkalva hodoltak oseik felvett vallasanak.
1868-ban a Meiji-restauracionak nevezett folyamat eredmenyekent, a kereszteny vallas a hozzatartozo szokasokkal es unnepekkel ujjaeledt es a keresztenyek szama lassan novekedni kezdett. A legtobb kereszteny Nyugat-Japanban el, ahol a misszionariusi tevekenyseg a legerosebb volt.

A karacsonyi unnep egyik szimboluma a fenyofa is kezdett elterjedni, az elso modern karacsonyfa 1910 korul Ginzaban jelent meg. Kezdetben egyedi disztargyakat akasztottak ra: kis legyezoket, papir lampakat, origami madarakat, allatokat, Mikulast....vagy akar a fa is keszulhetett hajtogatott papirbol:

Egy ido utan atvettek a nyugati stilusu karacsonyi dekoraciokat, sot az 1920-as evekben el is kezdtek gyartani ezeket. Hamarosan Japan lett a karacsonyi diszek, aluminium, majd kesobb muanyag karacsonyfak es karacsonyi jatekok fo gyartoja. Termekeit negyreszt Europaban es az Egyesult Allamokban ertekesitettek.
Kesobb a karacsonyi unnepeken a Mikulas is megjelent (Santa-san, vagy a Santa Kurōsu).

A fogyasztoipar es a globalis szorakoztatoipar hatalmanak koszonhetoen egyre jobban elterjedtek a fenyfuzerek, a dekoraciok es karacsonyfak. Legtobb helyen novembertol Valentin napig lehet bennuk gyonyorkodni az esti orakban. Elsosorban a foutcakat szegelyezo fakat diszitik ki, de a parkokat, kilatokat,  tetoteraszokat is tobb ezer szines led teszi varazslatossa.
Dekoralasnal mindenre figyelnek: a motivumokra, a szinekre, a fenyek jatekara, a zenere, az osszhatasra.

Az unnepi megvilagitas olyannyira nepszeru lett, hogy Tokioban evente rangsoroljak oket es felallitjak a legszebben feldiszitett kornyekek listajat. Az idei helyezettek, az alabbi cikk szerint:

https://savvytokyo.com/tokyos-best-winter-illuminations-2017/

  1. Tokyo Midtown Christmas 2017
  2. Caretta Shiodome: A True Love Story
  3. Yebisu Garden Place Baccarat Eternal Lights
  4. Shinjuku Terrace City Illumination
  5. Omohara Xmas 2017
  6. Roppongi Hills Artelligent Christmas
  7. Omotesando Christmas 2017
  8. Odaiba Illuminations
  9. Tokyo Tower Winter Fantasy Orange Illumination
  10. Nakameguro Jewel Dome 2017
  11. Tokyo Dome City Winter Lights Garden
  12. Blue Cave Shibuya 2017
  13. Marunouchi Illuminations 2017
  14. Showa Kinen Park Winter Vista Illumination 2017

Elso helyen a Tokyo Midtown all, ahol a Starlight Garden -ben az apro egoket szonyegszeruen teritettek szet a foldon, ezek zenere villannak fel es valtakoznak kek, feher, sarga es piros szinekben kulonleges formakat kirajzolva a domboldalra:

Nehanyat mi is meglatogattunk, ime a kepek es videok. Helyszin megjelolese a kepek jobb oldalan.

December 23-kan van a jelenleg uralkodo Akihito csaszar szuletesnapja, az nemzeti unnep. De a kovetkezo napok mar nem, mindenki megy dolgozni.
Tulajdonkeppen csak egyetlen napot, a szent estet, vagyis 24-et tartjak es akkor talalkoznak munka utan a baratok, szerelmesek. Ezen a napon senki nem maradhat maganyos, mert akkor egesz evben az lesz. Mindenki igyekszik randit szervezni, vacsorazni, moziba vagy klubba menni, es jol erezni magat a tarsasagban.
El is neveztek “randi napnak” japan nyelven: deeto (az angol date szobol).
A szerelmesek meglepik egymast aprobb ajandekokkal, a gyerekek is kapnak edesseget es egyeb aprosagot. Ilyen teren mondhatjuk, hogy ez is egy kereskedelmi unnep, ami nagyreszt a boltok bevetelenek kedvez.
De azt hiszem annyira megsem durvult el a helyzet, mint otthon, ahol egymast tullicitalva vasarolnak ajandekokat a csaladtagok es rokonok, sokan meg hitelt is igenybe vesznek.

Nem fogjatok kitalalni mi a hagyomanyos vacsora szenteste!
- Sult csirke a KFC-bol!
Teljesen ledobbentem amikor megtudtam, sok cikket elolvastam a temaban, es mind egyontetuen allitja: a japan karacsonyi menu egyik legfontosabb resze a gyorsettermi sult csirke.

Mindez egy rendkivul jo kampanyfogasnak az eredmenye.
A KFC altal 1974-ben elinditott, "Kurisumasu ni wa kentakkii" (Karacsonyra Kentuckyt!) hihetetlenul sikeres marketing kampanyanak koszonhetoen, az egyszeru sult csirke es a hagyomanyos karacsonyi vacsora egymas szinonimajava valtak a japan emberek fejeben.

A tortenet szerint, kulfoldiek egy csoportja karacsony tajekan nem talalt pulykat a boltokban igy helyette a sult csirket valasztottak. (Tudni kell, hogy Japanban nincs pulyka. Harom fele hust kulonboztetnek meg a marhat, a disznot es a szarnyast, utobbi csirket jelent.)
A szemfules ceg azonnal felfigyelt az igenyekre es jo erzekkel megtalalta azt a piaci rest, amit azota is sikerrel betolt.
Az elso karacsonyi menuje kicsit dragara sikeredett a hetvenes evek kozepen: csirke es bor 2920 yen.
1985-ben inditotta el a karacsonyi “Paati Bareru” (Party barrel, vagyis Parti hordo, ok nem vodornek, hanem hordonak nevezik) nevu ajanlatat, ami csirket, salatat, sutemenyt es fagylaltot tartalmaz 3980 yenert.
Ma egy alap ket szemelyes karacsonyi menu ara 2400 yentol (kb.18 euro) indul, csaladi vagy barati tarsasag menuje 4000-5000 yen (kb. 30-38 euro).

Mondanom sem kell, ilyenkor kigyoznak a sorok a gyorsetterem elott, neha 2-3 orat is sorba allnak. Sokan mar ket honappal korabban megrendelik a vodroket.
Itt szamtalan (vodor) hordo csirke elfogy szenteste, mire otthon Europaban  megteritjuk az unnepi asztalt.
Eszembe jut a napokig tarto ritualis keszulodes karacsony elott, a rengeteg sutemeny, a gondosan elkeszitett es feltekert bejgli hegyek, toltott kaposzta, es husleves ami orakig fott es illata belengte az egesz hazat, a halaszle, vagy rantott hal elkeszitese…mind-mind idot igenylo elfoglaltsag.
Keszitoik szivuk minden szeretetevel izesitik, energiajuk, turelmuk es az adventi ahitat felejthetetlen izeket-erzeseket kolcsonoznek minden falatnak.
Itt egyszeruen bemennek egy gyorsetterembe es esznek egy vodor rantott csirket, amit ugyanugy megtehetnek az ev barmelyik napjan.

Az elso KFC 1970-ben nyilt meg Nagoyaban, es hamar nepszeruve valt. Az osaka-i Vilagkiallitason mar mas amerikai gyorsetterem lancok is nagyszeru piackutatasi eredmenyeket ertek es azota sikerrel bevezettek a japanokat a nyugatias gyorsettermi szokasokba.
Abbol, hogy mikent hatott az emberekre az 1974-es reklam, akar egy tanulmanyt is lehetne irni, a 43 even keresztul szajkozott uzenet akarva-akaratlanul beleivodott milliok agyaba es talan ott is marad.

Szenteste a tokioi Showa Kinen parkba mentunk megnezni a karacsonyi diszkivilagitast, a KFC-k elott mindenhol sorok kigyoztak. A nagy keresletre valo tekintettel elelmiszer uzletek es kisebb bufek is arulnak rantott csirket, itt nalunk az AEON-ban is fenykepeztem dec.25-en karacsonyi rantott csirket:

Az unnephez tartozik meg a karacsonyi torta (kurisumasu keeki) elfogyasztasa melyet mar novembertol meg lehet rendelni kulonbozo cukraszdakbol, de a boltoknak es internetes aruhazaknak is boven van kinalata. Atlagara 2000 yen korul van.
Ez a hagyomany regebbi a KFC-s csirkenel, 1910-ben keszitette eloszor a Fujiya nevu hires edesseggyar, es 1922-ben nyerte el napjainkban is ismert formajat.
Az 1950-es evekben, amikor a hutoszekrenyek szeles korben elterjedtek az egesz orszagban, a karacsonyi torta nepszeru desszert lett az unnepi esten.
Az igazi, japan kurisumasu keeki vanilias piskota tejszinhabbal, eperrel, csokoladeval karacsonyi stilusban diszitve. Ujabban megjelentek a karacsonyi jegkremtortak is, az biztosan izlik mindenkinek.

A karacsonyfak es a boltok dekoracioi december 25-en mar eltunnek, akkor vege a karacsonyi hangulatnak es keszulnek az uj evre.
Tehat vallastol es spiritualitastol messze all a karacsony unneplese Japanban. A lakossag nagy reszenek inkabb egy romantikus talalka vagy vacsora, ezert neha a "3. Valentin-nap"-nak is nevezik.
Mielott megkerdeznetek, az elso ugye februar 14-en van, a kovetkezo a Feher Nap (White Day) marcius 14-en, amikor a ferfiak viszonozzak a noknek a Valentin-napon kapott ajandekot. De errol majd maskor!

Minden kedves olvasómnak kívánok békességben és szeretetben eltöltött karácsonyt, valamint egészségben, sikerekben, beteljesülő álmokban gazdag új évet! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr8113522781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása