Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Matsumoto

2018. január 23. - Vadrozsa

Bazisunk az Ace Inn Matsumoto szalloda volt, nem messze a vonat-, es buszallomastol.

Tobb uticelt irtam ossze, melyeket az idojarastol es kozlekedesi lehetosegektol fuggoen terveztem megvalositani:
A termeszeti szepsegekben bovelkedo Kamikochi egy keskeny medenceben fekszik 1500 m tengerszint feletti magassagban, melyet magas hegyek vesznek korol, a Nishihotakadake (2909 m), Okuhotakadake (3190 m), Maehotakadake (3090 m) es az aktiv vulkan Yakedake (2455 m). Erdekes modon, csak aprilis kozepetol november kozepeig tart nyitva, telen minden uzlet, szalloda es egyeb letesitmeny zarva tart.
A varost egy 1310 meter hosszu alaguton keresztul lehet megkozeliteni, amit szinten lezarnak telen. Marad a gyalogos kozlekedes, amire ilyen hidegben es hoban nem szivesen vallalkoztam.
Masik lehetoseg Shirakawa-go falu nadtetos hazai, melyek 1995 ota az UNESCO Vilagorokseg reszet kepezik. Miutan a helyi buszallomason erdeklodtunk, elvetettem az otletet mert legalabb 4 ora lett volna odabuszozni, tobbszori atszallassal. A faluban mas latnivalo nincs, tehat sajnaltam egy teljes napot erre szanni. Ha Takayamaba szallunk meg, onnan egyszerubb es kozelebb lett volna. Kozlekedes szempontjabol, Matsumoto nem bizonyult a legjobb kiindulopontnak.

Vegul maradt a 70 km-re levo Shin-Hotaka Ropeway, melyet masfel ora alatt ertunk el, ugy hogy Hirayu Onsen megallonal buszt valtottunk.

Shin-Hotaka Ropeway az orszag egyik legegyedibb kotelpalyaja, mivel tobb mint 1000 metert emelkedik a Hotake hegyvonulat oldalan, amelynek csucsa az Oku-Hotakedake, Japan harmadik legmagasabb pontja. Masik kulonlegessege a ketszintes gondola, amelyrol kivalo kilatas nyilik az Okuhida regiora.

A kotelpalya ket reszbol all, az elso a Shin-Hotaka Onsen buszallomastol 4 perc alatt repit 188 m magasra, a Nabedaira kogen megalloig. Ezen a szakaszon egyszintes gondola mukodik 45 ferohellyel. A megallonal lehet kavezni, turazni, sot egy ingyenes melegvizes labfurdo is segit kilazitani a minuszoktol elgemberedett labainkat.

A kovetkezo, meredekebb szakaszon uzemel a ketszintes gondola, es 120 embert szallit, majd 2600 meteres tavon, fol a hegyoldalon, egeszen a 2156 meteren levo Nishihotakaguchi megalloig. Itt etterem, melegedo, ajandekbolt es egy 360 fokos panorama kilato varja a latogatokat, ahonnan csodalatos ralatas nyilik a kornyezo hegyekre es volgyekre.
Hat nekunk ezzel sem volt szerencsenk, olyan suru kod es hoeses fogadott, nemhogy a hegyeket, 10 meterre alig lattunk.
Csinaltunk par fotot aztan setalgattunk a kornyeken a kis osvenyeken, amerre a havat eltakaritottak. Volt egy 4 oras turautvonal kialakitva, de megfelelo felszereles nelkul nem mertunk nekivagni. Egyszerre volt felelmetes es meses a taj, a fenyofak szinte meggornyedtek az agaikat vastagon borito ho es jeg alatt, az erdo athatolhatatlannak es komornak tunt a suru hoesesben. Ha veletlenul az osveny melle leptunk, terdig suppedtunk a lagy hoba. Nem szivesen lennek most nyuszi, fogalmam nincs hogy boldogulnak a kis labaikkal.

Ha nincs ho (altalaban junius vegetol szeptemberig), akkor tobb turautvonal indul innen.
A teljes kotelpalya dija oda-vissza egy szemelyre 2600 yen (kb. 19 euro), es ilyenkor bosszus az ember, hogy szinte semmit nem kap erte cserebe.
A galeriaban az utolso 4 kepet internetrol vadasztam, ezt kellett volna latnunk, ha az idojaras engedi.

Tovabbi infok itt:

http://shinhotaka-ropeway.jp.e.uk.hp.transer.com/

Matsumotoban sem lehet unatkozni, egyik legfontosabb latvanyossaga a Matsumoto Castle, ezenkivul tobb muzeum, setaloutcak, hires hazak es kutak varjak felfedezoiket.

A 16 szazad vegere elkeszult epulet egyike az orszag korai kastelyepiteszeti peldajanak. Az eredeti, fabol keszult belso terek es kulso kofaragas miatt, ma Japan nemzeti kincsekent tartjak szamon. Az orszagban jelenleg csupan 12 eredeti kastely van, a tobbi 17 leegett, megsemmisult, majd ujraepult a hosszu es kegyetlen tortenelmuk soran.

A Matsumoto kastely egyik erdekessege, hogy nem dombtetore vagy folyo vedelmebe epult, hanem a siksagon es csak falai es a vizesarok vedtek. A komor, sotet szin az ellenfelek megfelemliteset szolgalta, fekete falai miatt “Varjuvarkent” is ismert.

Eredete a Sengoku-idoszakra nyulik vissza, amikor 1504-ben Shimadachi Sadanaga, az Ogasawara klan vezetoje epitett egy erodot a helyszinen, melyet Fukashi kastelynak hivtak. 1550-ben a Takeda csalad elfoglalta az erodot es 1582-ig tartottak birtokukba, majd az Ogasawara klan ujra megszerezte.
Norimasa es fia Yasunaga jelentos epitkezesbe fogott: 1590-re elkeszult az uj oregtorony, a kis eszaki torony es a ketto kozotti folyoso. A 6 emeletes var tobbi reszet 1593-94-ben fejeztek be.

Az Edo korszakban a Matsumoto-birtok kozpontjanak szamitott, amely a sogun akaratatol fuggoen meglehetosen gyakran valtott gazdat. A Matsudaira klan kibovitette az erodot es ket ujabb tornyot epitettek.
1590 es 1869 kozott a varkastelynak osszesen 23 ura volt, akik hat kulonbozo csaladhoz tartoztak.

A Meiji korszakban a feudalis rendszer felszamolasakor a kormany elkobozta a magankezben levo birtokokat es allami prefekturakka alakitotta at azokat.
A kastely is allami tulajdonba kerult, 1872-ben a kulso falakat es kapukat leromboltak, a belso varat az oregtoronnyal egyutt pedig elarvereztek es lebontasra iteltek. Nehany befolyasos helyi polgar mentette meg a varat, elobb kibereltek, majd ot ev alatt osszegyujtottek annyi penzt, hogy megvasarolhassak.

1903-1913 kozott helyreallitottak az osszedolessel fenyegeto oregtornyot.
1944- 48 kozott harom foldrenges annyira megrongalta a varat, hogy 1950-ben atfogo restauralasi munkakba kezdtek. 1960-ban a Kuromon Ichinomon-kaput, 1990-ben a Kuromon-kapu, 1999-ben pedig a Taiko-kapu esett at teljes helyreallitason.

A varkastely ma Nemzeti Tortenelmi Helyszinkent van nyilvantartva, 5  epitmenye pedig, az oregtorony, az Inui, Watari, Tatsumi es Tsukimi tornyok a Nemzeti Kincsek koze tartoznak.
Az oregtorony belso szerkezete nagyreszt eredeti allapotban maradt fent.
A 2011-es foldrenges alatt 10 nagyobb repedes keletkezett a fotorony belso falain, ez meg javitasra var.

Masodik emeleten kozepkori fegyver- es pancelkiallitas tekintheto meg.
A jegyar 610 yen, nyitva minden nap 8:30 es 4:30 kozott, december 29 es januar 3 kozott zarva tart.
Minden ev januar 3-an tartjak az Ujevnyito unnepseget (New Year Gate Opening Ceremony) a Kuro-mon kapunal. A reszvetel ingyenes, de a kastelyba es a muzeumba aznap is jegyet kell venni.

A varos leghiresebb utcaja a Nakamachi-dori, mely regen viragzo kereskedo korzet volt, ahol egymast ertek a szakefozdek es kulonbozo boltok. A XVIII. es XIX. szazadi tuzveszek azonban a legtobb epuletet porig egettek, kesobb a kereskedohazakat agyagbol epitettek ujja. Meg ma is latni az ugynevezett “kura” stilusban epult, fekete-feher hazikokat, de mar nagyreszt modern uzletek, ajandekboltok, ettermek, kavezok varjak vendegeiket. Itt is megkostolhatjuk az egesz orszagban hires hajdinatesztat, a sobat.

Egy Baumkuchen sutodet is felfedeztunk, a kirakatban vonzo latvanyelemkent ott forogtak a rud alaku piskotak. Bementunk bameszkodni es elni a kostolasi lehetoseggel.
A Baumkuchen egy jellegzetes nemet adventi sutemeny, es egyben a Nemet  Cukraszda Szovetseg szimboluma is. Karl Juchheim volt az elso nemet cukrasz, aki ezt a kulonleges sutemenyt Japanban megsutotte es bemutatta az 1920-as evek elejen. Azota toretlen a sikere, a japan izekkel gazdagitott torta, ajandekkent is igen nepszeru.
Magyar neve evgyurutorta, vagy grillezett vajaspiskota.

Az 1876-ban epult Kaichi Iskola volt az egyik elso az orszag altalanos iskolai kozott. A Meiji-korig az oktatas buddhista templomokhoz kotodott, a gyerekek szerzetesektol sajatitottak el az iras, olvasas es szamolas alapjait. A nyugati kultura bearamlasaval oktatasi reformok indultak megnyiltak az elso, nyugati stilusu iskolak is. Az iskola neve: Kaichi „az intelligencia megnyitasat” jelenti.
A gyonyoru iskolaepuletet 1961-ben fontos kulturalis oroksegge nyilvanitottak, majd uj helyre koltozott. Az eredeti epuletet 1965-ben muzeumma alakitottak at, amelyben bepillantast nyerhetunk a Meiji-kori oktatasi rendszerbe is.

A kornyezo hegyekbol friss viz folyik be a varosba, melyet a helyiek eloszeretettel fogyasztanak. A Genchi kut allitolag mar a kastely megepulese elott is oltotta az arra jarok szomjat.
A kastely korul, egtajak szerint, eszaki, deli, keleti es nyugati felfedezo osvenyek vannak, ahol szentelyeket, regi szamuraj hazakat, valamint hires emberek hazait lathatjuk.

Matsumotoban el lehet tolteni 1-2 napot, szinte minden latvanyossaga visszarepiti a latogatot a regi Japanba.
Aki viszont az Alpokban szeretne turazni vagy kirandulgatni, erdemesebb Takayamaban megszallnia.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3913576831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása