Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Tokyo Skytree

2018. január 30. - Vadrozsa

Vasarnap gyonyoru napos idore virradtunk, ugy lattam elerkezett az ideje, hogy Japan legmagasabb kilatojabol nezzunk korul.

Tudni kell, hogy nyaron itt eleg paras a levego, tehat, ha szep napos idonk van, meg nem azt jelenti, hogy messzire el lehet latni. Telen szarazabb a levego ezert sokkal tisztabban lehet latni a Fujit is peldaul.

A Tokyo Skytree, a Sumida varosreszben, a Sumida folyo szomszedsagaban epult. 634 meterevel ez a legmagasabb mesterseges alkotas Japanban, egyben a vilag legmagasabb szabadon allo tornya es masodik legmagasabb epulete a Burj Khalifa utan.
Az epitkezes 2008 - 2011 kozott folyt, es osszesen 65 milliard yent (600 millio USA dollar) emesztett fel.

A neo- futurista stilusban epult torony festesere, hagyomanyos japan szint valasztottak. A kekesfeher szin japan neve aijiro.
Hogy beillesszek az asakusai kornyezetbe, egy kicsit pagodahoz is hasonlit, alapja egy egyenlo oldalu haromszog, ami fokozatosan kerekedik, mignem teljesen kor alakuva valik 320 m magassagban.

Elnevezesere javaslatokat gyujtottek a polgaroktol. 2008. marcius 19-en egy bizottsag 6 vegleges nevet valasztott a beerkezettek kozul es ezeket szavazas ala bocsatottak. A Tokyo Skytree (Tōkyō Sukaitsurī) elnevezes nyert.

Korabban a 333 meter magas Tokyo Tower szolgalt a radio- es televizio adasok sugarozasara, de mar nem eleg magas amiota szamos uj felhokarcolot epitettek a varos kozpontjaba.
Szerepet most atvette a Tokyo Skytree, legalabb 9 tevecsatorna es 6 radioado hullamait sugarozza a Kantoi regioban.

Estenkent, 18:00 - 12:00 kozott, kulonbfele megvilagitasban pompazik: Nobori, Iki, Miyabi.
A “Nobori” voroses- narancssargas arnyalatu, amely a joszerencse szine Japanban. Harom reszre oszlik, igy hangsulyozva az epulet fuggoleges dimenziojat. A harom fenyoszlop mindegyike egymas utan gyullad fel, alulrol felfele, olyan hatast keltve, mintha egy zaszlot emelnenek a magasba.
A szellemvilag abrazolasa az “Iki” kek fenyeivel valosul meg, es stilusosan azonosul a Sumida folyo szinevel.
Az elegans "Miyabi" megvilagitas az esztetika es szepseg kifejezese. A lila arnyalat az Edo korszakot idezi, kozben az epulet kecses acelszerkezetet is megmutatja.
Felvaltva koveti egymast a harom fele diszkivilagitas, unnepnapokon pedig egy negyedik, specialis fenykombinacio emeli a hangulatot. Internetes oldalakon meg lehet nezni elore melyik nap, milyen szinu kivilagitas varhato.

A torony szeizmikus szigetelessel rendelkezik, beleertve a vasbetonbol keszult kozponti tengelyt is. A fo belso oszlop az also 125 meteren a kulso  toronyszerkezethez van erositve. Onnan 375 meterig az oszlop olajcsillapitokkal csatlakozik a toronyhazhoz, amelyek parnakkent hatnak a foldrenges soran. A tovabbi rugalmassagot egy hangolt tomeggatloval erik el, vagyis egy olyan csillapito rendszerrel, amely foldrenges eseten egyutt mozog az epulet szerkezetevel es segit a torony talapzatanak kozepehez minel kozelebb tartani a sulypontot. A tervezok szerint ezek a csillapitok elnyelik egy foldrenges energiajanak az 50 szazalekat.

A Skytree epitese hivatalosan 2012. februar 29-en fejezodott be, es 2012. majus 22-en nyitottak meg a nyilvanossag elott.
Az elso heten 1.6 millio ember latogatta meg. Nepszerusege azota is toretlen, tomott sorokban varakoznak az emberek, hogy a magasbol csodalhassak Tokiot es kornyeket.
Az elso kilato 350 meteren van, kapacitasa legfeljebb 2000 ember, a masodik 450 meteren es kb. 900 ferohelyes.
A jegyeket a 4. emeleten lehet megvenni, ahonnan egy gyors lift (600 m/min) repit fel az elso kilatohoz. A felnottjegy 2060 yen, ha tovabb szeretnenk menni a masodik kilatohoz, akkor az elso kilatonal tudunk 1030 yenert kiegeszito jegyet vasarolni.

Regebben akar egy orat vagy tobbet is sorban kellett allni, hogy jegyhez jussanak a latogatok, de egy uj belepovel akar 5 perc mulva liftbe szallhatnak. A Fast Skytree Ticket 3000 yenbe kerul es egy kulon erre a celra fenntartott standnal vasarolhato meg, ugyanott a negyedik emeleten.
Most nem voltak sokan, kb.15 perc alatt sorra kerultunk igy nem eltunk a gyors jegy lehetosegevel.

Tembo Deck-nek nevezik a 350 meteren levo kilatot. Harom szinttel rendelkezik: a legfelson magas, szeles ablakokkal amelyek 360 fokos panorama kilatast biztositanak a varosra, a kozepso emeleten van egy ajandekbolt es a Musashi Sky etterem, mig az also szinten kavezo es nehany uvegpanel, ahonnan latni a torony aljat.

A 450 meteren levo Tembo Galeriaba ugy lehet eljutni, hogy a 445. meteren szallunk ki a liftbol, onnan egy spiralisan emelkedo folyoson haladunk 450, pontosabban 451.2 meter magasra, ahol az acel- es az uvegcsovek keretezte ablakok, mint megannyi egyedi tajkep mutatjak be ujra a varost ebbol a szedito magassagabol.

Hetvege leven eleg sokan voltak, de ezzel nem is volt problema, mert elobb-utobb mindenki a korlathoz fert, es bameszkodni, fotozni tudott. Eleg jol lehetett latni a Fujit is, alattunk pedig a varos kulonbozo reszeit, amelyeket mar jellegzetes felhokarcoloirol felismerunk: Shinjuku, Roppongi, Ikebukoro, Odaiba sziget,.....meg a yokohamai Landmark Tower is latszott. A Haneda repter korul nagy volt a forgalom, folyamatosan erkeztek es tavoztak a kis ezustszinu repulok. A varost tobb folyo es oceanbol bevezetett csatorna szeli at, kozvetlenul alattunk a Sumida folyo kanyargott, jellegzetes hidja az X alaku Sakura hid.

Velemenyem szerint az a gond, hogy tul sok a fenykepesz, ugy ertem cegek, akik kitelepednek es jo penzert megorokitik az embert. Legalabb harmat lattam, akik egyenkent 4-5 meter hosszan foglaljak el az ablakok elotti reszt, el is van keritve, tehat onnan nem lehet kinezni.

A kilatas tenyleg lenyugozo, de valahogy megis olyan erzesem volt, hogy a varoshaza 45. emeleten levo kilato nagyobb elmenyt okozott annak idejen.
Hivatalos neven a “The Tokyo Metropolitan Government Building” Shinjuku varosreszben talalhato es kilatoi ingyenesek. A 243 meter magas epuletnek ket tornya van, melyekben 202 meter magasan panorama kilatok lettek kialakitva.

Aki elmegy a Skytree-be ne hagyja ki a kornyek nevezetessegeit sem. A toronytol nem messze a folyo parton lathato az Asahi sormarka kozponti irodaegysege, az Asahi Beer Hall. A fekete epulet egy poharat akar jelkepezni, a rajta levo aranyszinu lang, az Asahi Flame pedig az Asahi sor ego szivet es habos fejet. A 360 tonnas arany langot a hajoepitok keszitettek tengeralattjaro epitesi technikakat hasznalva, belul teljesen ures.
A tokioi lakosok nem voltak tole elragadtatva, es egyszeruen “arany kaki”-nak nevezik.
A hid masik oldalarol fenykepezve belefer az osszes epulet, az Asahi Beer Hall, a Sumida City Hall es meg a Skytree is.

Alig 10 percnyi seta utan masik latnivalohoz erkezunk, a 7. szazadban epult Senso-ji templomhoz, amely Tokio leghiresebb buddhista temploma. A templom fele vezeto, 250 meter hosszu Nakamise bevasarlo utcaban szuvenirek, helyi edessegek es ragcsalnivalok hihetetlen valasztekaval talalkozunk.
Kovetkezo bejegyzesemben errol osztok meg informaciokat es kepeket!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2613591275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása