Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Senjo-ji templom

2018. február 05. - Vadrozsa

Tokio legregebbi es legjelentosebb buddhista templomat sokszor meglatogattuk. Ha jottek hozzank vendegek mindenkit elvittunk oda, igy mar legalabb 5-6 szor bejartuk a kornyeket.

A varos eszakkeleti keruleteben, Asakusaban all a templom, ez az a negyed ahol meg felfedezheto valami a regi Tokiobol.
Itt volt 1958-as bezarasaig a tortenelmi Josivara bordelynegyed is.

Az elso templomot 645-ben alapitottak, a Tokugawa sogunatus korai eveiben, a klan vedelmezo templomakent es Guanyin-nak, a kegyelem buddhista istennojenek ajanlottak. A legenda szerint ket halasz egy istennot abrazolo aranyozott szobrot talalt a Sumida folyon 628-ban, a falu vezetoje elismerte a szobor szentseget, es a sajat hazaban szentelyt allitott, hogy mindenki imadhassa Kannon istennot.

Regen a templom a buddhizmus Tendai agahoz tartozott, viszont a masodik vilaghaboru utan fuggetlenne valt. A haboru alatt a templomot lebombaztak, kesobb ujjaepitettek, az ujjaszuletes es beke szimbolumava valva.
Kozeleben egy 5 emeletes pagoda, a Nishinomiya Inari Shinto szentely, az Asakusa kegyhely, valamint a Nakamise-dōri is a latnivalok sorat boviti.
A templom, a pagoda es a bevasarloutca felulnezetbol:

sensoji.JPG

A templomhoz a Kaminarimon kapun (Mennydorges kapu) at lehet eljutni, melynek kozepen egy 3.5 meteres elenkvoros es feketere festett papirlampa diszeleg, feladata a viharok eluzese.

Mogotte kezdodik a 250 m hosszu Nakamise dori, melyrol azt mondjak, hogy az egyik legregebbi bevasarloutca Japanban. Amikor Tokugawa sogun megalapitotta az Edo Sogunatust, a varos lakossaga, valamint a templom latogatoi megszaporodtak.
1688 es 1735 kozott azok, akik a Sensoji templom latogatoit kiszolgaltak, engedelyt kaptak, hogy uzleteiket megnyissak. Ezt volt a Nakamise elodje.

Ma kozel 100 kis bolt varja helyi es kulfoldi vasarloit, kulonfele ajandektargyakkal, edessegekkel, helyi specialitasokkal (kepeslapok az Edo kori Tokiobol, hutomagnesek, kulcstartok, kimonok, polok, legyezok, fabol keszult babak, evopalcikak, nepmuveszeti termekek,...) felsorolni is nehez mi minden kaphato.
Az utca diszitese mindig a megfelelo evszakhoz vagy unnephez igazodik, tavasszal viragzo cseresznye agak, osszel a voroses momiji levelek, decemberben karacsonyi diszek…stb.
Mindig hatalmas tomeg hompolyog a kis utcan, mely a Hōzōmon vagy a "Kincses haz kapujan" keresztul a templom belso udvarara visz.

Az oriasi fustolot a hivok es nem hivok egyarant korulalljak, szellemuk megtisztitasat kerve/remelve. Van valami szakralis abban ahogy az illatos fust belengi az udvart, es az embereket.

A fenti videon is lathato Chōzuya, vagyis a medence ahol tisztalkodni szoktak imadkozas elott. Az udvar jobb oldalan talaljuk. Egy idegenvezeto pont magyarazza es mutatja a turistaknak a tisztalkodas menetet: belemeritjuk a kanalat a vizbe, eloszor lemossuk a bal kezunket, utana a jobbat, szajat oblitunk, utana ujra bal-, majd jobb kez.

A templomba nem lehet bemenni, a hivek az istentiszteleti csarnokban (Haiden) imadkoznak, gyertyat gyujtanak.
A templom boltjaiban josjegyek (O-mikuji), EMA-k, talizmanok (Omamori) vasarolhatok. Angolul is ki van irva hogy kell kivalasztani a sajat josjegyedet. Amit en aznap huztam, nem joszerencset igert :(
Kepek a galeriaban:

A Senjo-ji a vilag egyik leglatogatottabb szellemi helyszine, evente tobb mint 30 millio latogatoval.

A pontos cim: 2-3-1 Asakusa Taito-ku, Shitamachi. Nyitva: naponta 06:00-17:00 kozott.

A kornyek nagyon hangulatos, erdemes setalgatni a kis utcakban, vagy a hagyomanyos japan riksat kiprobalva vegiggurulni. A regi epuletek mellett modern lakohazak is megjelentek es rengeteg etterem, kavezo, utcai arus varja a helyi finomsagokra is kivancsi latogatokat.

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3713596399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása