Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Osaka

2018. május 24. - Vadrozsa

Az idei ”Aranyhet” unnepnapjai ujabb kirandulasi lehetoseget kinaltak. Azt, hogy mit is unnepel a japan nep ilyenkor megirtam tavaly:

http://yokohamabanelni.blog.hu/2016/05/11/aranyhet_562#c35181270

Osaka, Himeji, Kobe, Kyoto es Hakone volt az utiterv, utobbit a nagy tomeg miatt halasztottuk.

Osakaba leggyorsabban a Tokaido Shinkanzen vonataival lehet eljutni melyek a Tokyo - Shin-Osaka vonalon mozognak. Az 1964-ben atadott, 15 allomassal rendelkezo, 515 km hosszu vonalon 3 fele gyorsvonat uzemel: a Nozomi a leggyorsabb ( 300km/h), nem all meg minden allomason es 2 ora 22 perc alatt repit Osakaba, a Hikari kicsit lassubb, tobbszor megall, kb.3 ora alatt er oda, a Kodama mind a 15 allomason megall, kb. 285 km/h –val halad es 4 ora alatt er Osakaba. Termeszetesen vonattol fuggoen a jegyarak is valtoznak, mi most a Nozomit valasztottuk ahol egy felnott jegy egyiranyba, Shin- Yokohama es Shin-Osaka kozott 14.120 yenbe kerult. (kb.109 Euro).
Nehany kep a shinkanzenrol kivulrol-belulrol, az allomasrol es a hosipkas Fujirol ahogy elsuhantunk mellette.

Osaka ipari, kereskedelmi es kozlekedesi kozpontja a Kansai regionak, es az Osaka prefektura szekhelye. Az Osaka obolben fekszik a Yodo es Yamato folyok torkolatanal.
Azt hogy a varos ma is egy fontos kereskedelmi kozpont, mi sem bizonyitja jobban, mint nepessegenek szama, ami ejjel 2.7 millio, nappal pedig ennek a 141 %-ara novekszik.
A tenger mellett kiepulo varos mar a 6. szazadtol fontos allomasa volt a Koreaval es Kinaval valo kereskedesnek, ugyanakkor kapuja az uj technologiak es eszmek bearamlasanak.

Robbanasszeru fejlodesnek a 16. szazad vegen indult, amikor Toyotomi Hideyoshi hadvezer otthonaul valasztotta a varost, megepittette a kastelyt a kereskedok pedig koreje telepedtek.

Az Edo korszakban (1603-1868) az orszag legnagyobb rizs eloszto kozpontja volt (a rizs erteke akkor egyenlo volt a penzzel), emiatt a Japan konyhaja ( 天下の台所 tenka no daidokoro) becenev ragadt ra.
Sajnos, a II. vilaghaboru bombazasai alatt elpusztult a varos egyharmada, valamennyi tortenelmi emlekmu es tobb mint 10 ezer lakos.
Ha Tokyot a szamurajok, Kyotot a nemesek varosanak tartjak, akkor Osakat a kereskedo osztaly otthonanak nevezhetjuk, ahol a uzletek gyorsan es jokedvvel kottetnek, az emberek kicsit hangosabbak, hivalkodobbak mint az orszag mas reszein.

Gyakran az “orszag gasztronomiai fovarosa” nevvel is illetik, mivel az osakaiak kicsit megszallottak az etkezest illetoen es hajlamosak tobbet is kolteni ra.
Egy nepszeru japan mondas szerint a tokioi emberek tulkoltekeznek a minosegi labbelik teren, a kiotoi emberek a ruhanemu vasarlasakor, az oszakaiak pedig a finom etelek beszerzesekor.
Letezik egy kifejezes, amelyet Osaka nepenek kulonleges tulajdonsaganak, az elelmiszer iranti szenvedelyenek leirasara hasznalnak: kuidaore. Valami olyasmit jelent, hogy, csodbe enni magad. Ez ugyan, kicsit viccesen hangzik, de valoszinuleg azert alakult ki, mert a varosba mindig boseges es finom nyersanyag erkezett a szarazfoldrol es tengerrol egyarant es hat ki tudott ellenallni az ilyen kisertesnek? De ez nem azt jelenti, hogy mindig draga etelt vasaroltak, egyszeruen elveztek a tenger gyumolcseit es a szarazfold szezonalis finomsagait.

Osaka ket reszre oszlik, Kita (eszaki) es Minami (deli).
Kita a varos uzleti kozpontja mely otthont ad az Umeda keruletnek, a hatalmas vonat- es buszpalyaudvarnak (Osaka Station City) es annak kozvetlen kornyeken levo uzleteknek, szamtalan kiskereskedelmi egysegnek, ugy a felszinen, mint a fold alatti arkadsoron.
Umeda egyik fo latnivaloja a 173 meter magas Umeda Sky Building, amely ket kulon toronyblokkbol all, a kozottuk osszekotokent elhelyezkedo Floating Garden Observatory (Sky Garden) az egyik legjobb kilatast nyujtja a varos ezen reszere.
A kozeli Nakanoshima egy 3 km hosszu es 50 hektarnyi keskeny sziget, mely kettevalasztja a Yodo folyot, Tosabori (Tosabori-gawa) es Dojima (Dojima-gawa) folyokra. Itt magasodik a varos felhokarcoloinak egy resze, a varoshaza, szamos kormanyzati es kereskedelmi iroda, muzeumok es egyeb kulturalis letesitmenyek otthona a sziget.
Nevezetessege a Michizane Sugawara tudos emlekere emelt Tenmangu szentely (Osaka Tenmangu Shrine).
Ugyanitt huzodik 2.6 km hosszan Japan leghosszabb bevasarlo utcaja, az arkados Tenjinbashi-suji.

A deli Minami resz jol ismert keruletei koze tartozik Namba es Shinsaibashi bevasarlo teruletek, a Dotonbori csatorna szorakoztato-es gasztronomiai resze, a Nipponbashi Denden Town (elektronikai cikkek, animek, szamitogepes jatekok, maiden kavezok, hasznaltcikk boltok lelohelye), valamint a muveszetek es divat-orientalt Amerikamura es Horie.

Erdekes utca a Sennichimae Doguyasuji Shopping Street, ahol az 1970-ben epult arkadok alatt, legalabb 150 meter hosszan mindenfele haztartasi eszkozoket arulnak: tanyerok, porcelan-edenyek, kanalak, palcikak… minden, ami konyhai felszereles!

A varost szamos csatorna es hid keresztezi, legtobbjuk az adott kornyekrol elnevezve. Arra, hogy Osaka a vizek varosa, a regi neve, “Naniwa” is utal, ami szo szerint gyors hullamokat jelent. Mar 645-ben igy neveztek, azota fennmaradt, ma egyik kerulete viseli a nevet.
A “Naniwa 808 hidja” kifejezes pedig a varos szamtalan hidjara utalt.
Az Edo korban legalabb 200 hidat emlitenek, kesobb, 1925-ben 1629-et.
Amint a csatornak tobbseget fokozatosan feltoltottek, a szam 872-re esett, ebbol 760-at jelenleg Osaka varosrendezesi osztalya kezel.
A megmaradt csatornakat kihasznaljak, a belvarosban csonakoztatjak a turistakat, ezert aztan Japan ,,Velenceje"-kent is emlitik a varost.
A Namba allomas mogott a Minato-machi nevu folyomenti setanyon kulturalis eloadasok, utacazeneszek es hangulatos ettermek varjak a latogatokat.

A Denden town-tol delre haladva, a Tennoji keruletben talaljuk az allatkertet es Japan egyik legregebbi buddhista templomat (Shitennoji Temple). Belso udvaran a to partjan tobb szaz teknoc napozott.
A Shinsekai negyedben magasodik a parizsi Eiffel toronyrol mintazott, 108 meteres  Tsūtenkaku Tower.
A varosresz tele van olcso etkezdekkel es ruhaboltokkal, shogi es mahjong klubbokkal, pachinko szalonokkal, mozikkal. Sok fugu etterem is van, tudjatok, ahol azt a bizonyos mergezo gombhalat elkeszitik.
Osaka amugy az okonomiyakirol (vaslapon grillezett kaposzta, tojas, serteshus vagy tenger gyumolcsei, fuszerek stb.) es a takoyakirol (gomb alakura sutott teszta, kozepebe egy polip darabka) is hires.

Shinsekai-tol keletre fekszik a varos legnagyobb melegvizes furdoje es csuszdaparkja, a Spa World. Az europai reszlegen okori romai stilusu jacuzzi, gorog gyogyfuves medence, valamint finn medence es szauna, az azsiai reszen japan, perzsa, balinez…stb. kenyeztetes.
Az Abeno kerulet leghiresebb epitmenye az Abenobashi Terminal Building, a 300 meter magas Abeno Harukas felhokarcoloval egyutt, melynek tetejerol gyonyoru panorama nyilik a varosra.

A Honmachi es Yodoyabashi uzleti negyedben (Senba), szamos nagyvallalat es bank helyezkedik el. Az elegans Midosuji korut vegigfut Senban es osszekoti Kitat es Minamit. Szobrok, viragok es arnyas fak diszitik mindket oldalat.

A varos nyugati oldalat az obol hatarolja, amely egyreszt kikotokent szolgal, masreszt turisztikai desztinacio olyan latvanyossagokkal, mint peldaul a Kyocera Dome, az Universal Studios Japan es a Tempozan Harbor Village.

A varos keleti reszen helyezkedik el a koreai varosresz (Tsuruhashi Korea Town), valamint a varos legfobb latvanyossaga, az oszakai varkastely (Osaka Castle).

Amikor a matsumotoi kastelyrol irtam, megemlitettem, hogy az orszagban levo tobb mint 100 letezo vagy reszben meglevo kastelybol csupan 12 eredeti. Nagy reszuk leegett, megsemmisult, nehanyuk felujitason esett at vagy teljes egeszeben ujraepult.
Mig a matsumotoi kastely megmaradt az eredetiek listajan, az osakai sajnos nem felelt meg a kovetelmenyeknek, csupan nehany fala maradt meg az 1600-as evekbol.

toyotomi_hideyoshi.jpg

A kastelyt Toyotomi Hideyoshi (1537-1598), kiemelkedo vezeto (daimyo), harcos, szamuraj es politikus kezdte el epittetni 1583-ban, vedelmi feladatok ellatasara. (bal oldali kep)
2 ev alatt elkeszult a belso resz, ekkor ugy dontott kibovitteti. 1598 -ra teljesen elkeszult a komplexum, Hideyoshi viszont meghalt. A varat a fia orokolte, Toyotomi Hideyori, aki akkor meg csak 5 eves volt. Apja elorelatoan, 3 evvel korabban letrehozott egy 5 fobol allo tanacsot (Council of Five Elders vagy Five Tairō) hogy vezessek az orszagot, amig fia eleri a megfelelo kort. Az ot legerosebb vezetot valasztotta ki a celra: Ukita Hideie, Maeda Toshiie, Uesugi Kagekatsu, Mori Terumoto, Kobayakawa Takakage es a hires Tokugwa Iejaszu (1543-1616) alkotta a venek tanacsat.
Kobayakawa Takakage meghalt Hideyoshi elott es Tokugawa Iejaszu megprobalta megszerezni maganak a hatalmat.
1600-ban a sekigaharai csataban legyozte ellenfeleit igy lenyegeben atvette az iranyitast.  1603-ban eltorolte a Tanacsot es megalapitotta a Tokugawa sogunatust, egyben o lett Japan elso sogunja. Szekhelyet a fovarosban Edoban rendezte be es arra torekedett, hogy egy eros es stabil rendszert alakitson ki. Egyeduralmanak es celjanak csak egyetlen klan allt ellen, ezert 1614-ben megtamadta Toyotomit az osakai kastelyban. Mivel az elso rajtautes nem volt sikeres, elkezdtek feltolteni a kulso arkot, hogy konnyebben bejussanak.
Kovetkezo ev nyaran Hideyori megprobalta kiasatni az arkokat, de Tokugawa ujbol elkuldte seregeit, es Hideyori katonaival egyutt elesett. A varkastely a Tokugawa csalade lett.

1620-ban a var akkori birtokosa, Tokugawa Hidetada sogun parancsot adott az ujjaepitesre, kibovitesre, felfegyverzesre. Az uj fotorony kivul ot, belul nyolc szintes volt. A belso reszt megmagasittatta es uj falakat huzatott fel, amelyek a mai napig allnak.
1665-ben villam csapott a foepuletbe es leegett.
1843-ban az akkori sogun adomanyokat gyujtott, hogy az egetoen szukseges felujitasokat elvegeztethesse a varkastely tornyain.
1928-ban Osaka vezetosege felujitast eszkozolt a foepuleten, viszont 1945-ben a bombazasok soran ujra jelentos kar keletkezett. 1995-ben a varosi vezetes ujabb felujitas mellett dontott, mely ket evig tartott.

A kastely mintegy 60.000 negyzetmeteres teruleten fekszik, ahol osszesen 13 epulet talalhato, tobbek kozott a Toyokuni szentely is.
Az otemeletes erodben szamos, a Toyotomi klanhoz es a korabeli Osakahoz kotheto tortenelmi kincs, mutargy es dokumentum talalhato.
Naponta 9-17 ora kozott latogathato, felnotteknek 600 yen a belepo.

Osakara masfel nap jutott, keves volt. Reggeltol estig jartuk az utcakat, hogy mindent megnezzunk, amit szerettunk volna. Pihenesre, ejtozesre nem maradt ido.
A kastelynal sokaig alltunk sorban es a nagy tomeg miatt sok idot veszitettunk. Talan az kimaradhatott volna, nem volt nagy elmeny. Plane ha osszehasonlitjuk a Himeji varral.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr513904230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása