Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Kobe

2018. június 04. - Vadrozsa

Himejibol visszafele jovet leszalltunk Kobeban. A masfel millio lakosu varos, Hyogo prefektura fovarosa es zamatos marhahusarol, valamint eros, tiszta szakejarol hires.

Ez a telepules egyike volt azon varosoknak, amelyeknek elsokent nyitottak meg kapuikat a nyugat fele, ennek eredmenyekent az 1850-es evektol kezdve hatalmas kikotovarossa notte ki magat, es mara Japan negyedik legnagyobb tengeri forgalmi kozpontja lett.

Ha kifele figyelunk a vonat ablakan amint Kobehoz kozeledunk, lathatunk egy ujabb mernoki csodat, az Akashi Kaikyo-fuggohidat ami Awaji szigetet koti ossze a szarazfolddel. Az 1998-ban atadott hid megepiteset majdnem 30 eves elokeszito munka elozte meg. Maga a hid 3911 meter hosszu, tartopillerjei egyenkent 282.8 meter magasak, 1991 meteres fesztavolsagat tekintve egyedulallo a vilagon.
(Aki tobbet szeretne megtudni az epites technologiajarol, kimerito video, kep es makett anyag all rendelkezesre a Bridge Exhibition Center-ben, a Maiko vonatmegallotol 5 percnyire).

Sannomiya allomason szalltunk le, mivel ez a terminal van legkozelebb az uzleti, -vasarlasi,- es szorakoztato negyedhez, valamint a kiszemelt latnivalokhoz.

Mivel mar 3 ora elmult eloszor a felvonohoz igyekeztunk amellyel a kilatohoz juthatunk. Ez a Shin-Kobe allomasrol, vagyis Kobe shinkansen allomasarol indul. (Shin Kobe Shinkansen allomasa nem ugyanaz, mint a helyi JR vonal allomasa, bar kozel vannak egymashoz.)

A Shin-Kobe Ropeway drotkotelpalya a Rokko hegylanc deli lejtoin uzemel es a 931 meter magasan levo vegallomasrol csodas ralatas nyilik a varosra. Azert mondom, hogy vegallomas, mert a kozepso megallonal is le lehet szallni, de akkor csak a vizeses felett repulunk el es nem latjuk a gyogynovenykertet: Nunobiki Herb Garden.

A drotkotelpalya 9:30 es 17:00 ora kozott uzemel, hetvegenkent es unnepnapokon 20:30-ig.
Jegyarak: 1400 yen a menetterti, belepovel a kertbe, 900 yen egyiranyba+ kert, 17:00 ora utan 800 yen. Kertbelepot mindenkepp venni kell, ha a vegallomasig megyunk, mert rogton ott kezdodik, nem lehet elkerulni. Kavezok, ettermek, sot egy gyogynovenyes, melegvizes labfurdo is varja megfaradt latogatoit a hegy tetejen.

Egy hatalmas uveghazban tobbfele egzotikus novenyt lehet latni, guava, banan, papaya,  aztan lefele indulva Japan egyik legnagyobb gyogynoveny kertjeben, sorra szemugyre vehetjuk a tobb szaz gyogynoveny fajtat es szezonalis viragokat. Mosolyogtam amikor felismertem a petrezselymet, kamillat, koromviragot, csalant, papsajtmalyvat, nyulsalatat…

Ha vegig gyalog megyunk visszafele, akkor utba ejthetjuk a 43 meter magas Nunobiki vizesest.

Kitano-cho egy negyed a Rokko-hegy labanal, ahol a kikoto megnyitasa utan, a 19. szazad masodik feleben szamos kulfoldi kereskedo es diplomata telepedett meg. Tobb mint egy tucatnyi egykori kuria (Ijinkan) maradt meg amelyek ma muzeumkent latogathatoak.
A hazak tobbsege 550- 750 yen kozotti belepesi dijat ker, kombinalt jeggyel tobb hazat lehet megtekinteni. A Sannomiya vagy Shin-Kobe allomasoktol mintegy 10-15 perces setara van.

A Kobe Motomachi Shopping Street (szo szerinti forditasban: " Kobe az eredeti varos ") 1874-ben alakult, es ma is egyik legfontosabb bevasarlokozpontja.
A Motomachi es Kobe megallok kozott huzodo 1.2 km hosszu utcan korulbelul 300 uzlet es etterem talalhato, melyek kozott akad tobb mint 100 eves is.
Ettol nem messze van a Nankinmachi (Kobe Kinai varosa), es a kikoto melletti Meriken Park es Harborland.

A kikoto nagyon szep es hangulatos. A part menten elegans szallodak es ettermek emelkednek, a vizen hofeher vitorlasok es szines setahajok ringatoznak.

Az 1887-ben alapitott Meriken Park legmodernebb epuletei a Tengereszeti Muzeum (Kobe Maritime Museum) es a varos szimboluma, a Kobe Port Tower. A 108 meter magas torony csoszerkezete egy hosszukas japan dobhoz hasonlit, 1963-ban a Japan Epiteszeti Intezet dijat kapta meg.

A “Kobe izei -2018” (Taste of Kobe) nevu rendezvenyt tartottak a kikotoben, mindenfele eteles-italos pavilonok sorakoztak.
- Na mondom, itt az ideje, hogy megkostoljam a Kobe marhat. 800 yenert vesztegettek egy palcikas hust, gondoltam egye fene, annyit csak meger. Mikor odaerek kerdezem a pasit, hogy ez Kobe marhabol van?
Nevetve valaszol: - ha az lenne akkor meg kellene egy nulla az ar vegere….
Aranyaron merik a minosegi kobe marhat, egy 250 grammos steak 75.000 yenbe (kb.575 Euro) kerul.

Vettunk egy-egy sort es kiultunk hallgatni a zenet, egy dzsessz zenekar jatszott es nem is rosszul.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr7513997126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása