Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Yamate, Yokohama (2.resz)

2018. június 06. - Vadrozsa

Egy szamomra erdekes temat dolgoztam fel Yokohama tortenelmebol: a kikoto megnyitasa utani eveket, amikor kulfoldiek ozonlottek el a varost es alakitottak ki benne sajat kis "varosukat", kozossegeiket, eletuket. Ennek helyszine a Yamate, ami egyebkent dombot jelent. Ez a bejegyzes 2.resze.

Az anglikan Krisztus templomot (Christ Church) eloszor Yamashita-choban alapitottak 1863-ban, roviddel a Yokohama-i kikoto hivatalos megnyitasa utan. Az evek soran tobbszor felujitottak a tuzesetek, foldrengesek es a masodik vilaghaborus bombazasok miatt. 1901-ben koltoztettek Yamate teruletere.

christ_church.jpg

Bluff Nr.234
A negy lakasos apartmanhaz 1927-ben epult Kichizo Asaka tervei alapjan. A nagy kantoi foldrenges utan, ez tortenelmi jelentosegu rekonstrukcios projekt volt, ami segitette a kulfoldiek visszatereset, akik elhagytak Yokohamat.
A masodik vilaghaboru utan az amerikai hadsereg hasznalta, 1975-ig lakaskent funkcionaltak.
1997-ben a varos felujittatta es 1999-ben megnyitotta a nyilvanossag szamara.

Bluff Nr. 89-6
A spanyol stilusu art deco epuletrol nem sok informaciot talaltam. A foldrenges utan, 1926-ban epult nagy valoszinuseggel kulfoldiek szamara.
Az emeleten egyetlen szoba van korabeli butorokkal berendezve. A foldszinten cukraszda mukodik, itt is latni nehany eredeti butordarabot. A sutemenyeket „hazi”-nak hirdetik (home made), ami termeszetesen koszono viszonyban sincs azzal amit mi hazi sutemenynek nevezunk. Vedelmukre legyen mondva, tenyleg finom es friss volt, amit kostoltam.

Ehrismann Residence
Az ut tuloldalan levo rezidencia eredetileg a Yamate 127 szam alatt epult meg, szinten 1926-ban, a foldrenges utan. Fritz Ehrismann svajci selyem-kereskedo, Antonin Raymond cseh epiteszt kerte fel a munkara.
A ket emeletes fa szerkezetu hazat 1990-ben koltoztettek mostani helyere, a Motomachi parkba.

Tovabb haladva ugyanazon az oldalon nemsokara elerjuk a Berrick Hall-t, amely a Yamate legnagyobb kulfoldiek lakta epulete. A spanyol stilusu kuria a brit uzletember B.R. Berrick (1878-1972) tulajdonaban allt.
Lesser Berrick megalapitotta 1868-ban a Berrick Bros. Limited nevu ceget Londonban. Fiai, George, Joseph es Bertram kesobb atvettek a ceget, es a kereskedelmet kiterjesztettek Japan fele is. A fiatal Bertram, 1898-ban, alig 20 evesen jott Yokohamaba, hogy csatlakozzon a ceghez. Az 1920-as evek soran letrehoztak egy halozatot London, Parizs, Brusszel es Becs kozott, es irodaik voltak Kobe-ban, Oszaka-ban es Tokioban. Fokent papirt, kozmetikumot, illatszereket, irodaszereket importaltak, es japan papirt, selymet es lakkozott targyakat exportaltak Angliaba.
Az elso haz amiben laktak a kantoi foldrenges soran elpusztult, a mostanit 1930-ban epitette a mar emlitett J. H. Morgan, amerikai epitesz.
1938-ban, mivel nott a masodik vilaghaboru fenyegetettsege, Bertram ugy dontott, hogy csaladjaval Kanadaba koltozik. A haboru utan atadtak a hazat a Society of Mary, katolikus tarsasagnak. 1956-2000 kozott a szemben levo Szent Jozsef Nemzetkozi Iskola (St. Joseph International School) kollegiumakent szolgalt. 2002-tol visszakerult Yokohama varos tulajdonaba es felujitas utan megnyitottak a nagykozonseg elott.

Nem tudom mas hogy van vele, de szamomra nagyon erdekes egy 120 evvel ezelott Japanba erkezett ember tortenete, eletvitele, munkaja. A regi kepek, hivatalos papirok, hasznalati targyaik…mind-mind egy csalad eletet elevenitik fel. Bertram dolgozo szobajaban latjuk az iroasztalat, irogepet a befuzott ceges papirral. A falon fenykepek a Berrick csaladrol es a Szent Jozsef iskola tanuloirol.
Ezeket a hazakat ki lehet berelni eskuvokre, ilyenkor temerdek viraggal, cuki kiegeszitokkel diszitik a szobakat, legutobb pont egy ilyen alkalom volt, teljesen mas kep fogadott.

Ha a Yamate parkba szeretnenk eljutni, akkor a Szent Sziv Katedralisnal (Sacred Heart Cathedral vagy Yamate Catholic Church) le kell fordulni balra a foutrol.
A Katedralis 1862-ben epult, 1906-ban koltozott erre a helyre, 1923-ban, a foldrenges soran teljesen elpusztult. A mai katolikus templomot Jan Josef Švagr cseh epitesz tervezte a neogotikus stilusban es 1933-ban fejezodott be az epitese.

Yamate park
Yokohama kikotojenek megnyitasa utan tobb mint 2000 uzletember arasztotta el a kornyeket Europabol es Amerikabol. Hivatalos engedelyt kaptak a japan kormanytol, hogy munkat vallaljanak, letelepedjenek es kialakitsak eletuket.
Ez a rengeteg bevandorlo magaval hozta otthoni szokasait, igenyeit is. A munka es csalad mellett, szukseguk volt szorakozasra, sportra, kulturara, szinhazakra, vetelkedokre. Szinjatszo tarsulatok, fuvos zenekarok, dalkorok alakultak, loversenyeket szerveztek (1862-ban volt az elso), kriketteztek, tollaslabdaztak, teniszeztek.
Szerettek volna egy parkot maguknak, igy 1866-ban a japan allam es kulfoldiek diplomaciai kepviselete megallapodott ez ugyben es 1870-ben, 202.000 m2-nyi teruletet kaptak berbe 400 dollarert evente. Minden kulfoldi csalad 6000 yent adomanyozott es segitettek a park megepiteseben.
1871-ben megnyilt a Yamate park es megtartottak az elso baseball merkozest. 1876-ban megnyilt a Tenisz Klub, 2 ev mulva megalakult a Noi Tenisz es Krikett Klub. A meccsekrol a japan ujsagok is beszamoltak, es a helyiek is kezdtek tanulni, atvenni a kulfoldi sportokat.

A parknak van meg egy kulonlegessege, az orokzold Himalajai cedrus. 1879-ben Henry Brooke Calcuttabol importalt magokat es elvetettek a setanyon. Azota sokfele megjelent az orszagban, meg a csaszari palota kertjeben is. A kulfoldiek temetojebe Henry Brook sirja melle is ultettek egyet.

A Bluff Nr. 68, egyszintes, nyitott verandas haz a foldrenges utan epult a kulfoldiek szamara es ’68-ban koltoztettek mostani helyere, az arnyekos Yamate parkba. Jelenleg teniszklubkent es parkigazgatasi irodakent mukodik. A kornyeken 12 teniszpalya talalhato.

A haztol par lepesnyire van a Tenisz Muzeum (The Yamate Museum of Tennis), mely a Yamate park tortenetenek es a japan tenisz szulohelyenek allit emleket. A tenisz kellekei (ladbak, utok, ruhak..stb.), rengeteg korabeli ujsagcikk, fotok, tudositasok az 1870-es evektol.
1981-ben meg a csaszari par is meglatogatta a muzeumot es teniszeztek egyik palyan.

Ahhoz, hogy eljussunk az olasz kertbe, vissza kell mennunk a foutra es tovabb haladni, a tablak jelzik, onnan mar nincs messze, csupan 440 meter.

dsc_0293_1.jpg

Yamate Italian Garden ( Yamate Italiayama Garden) az olasz konzulatusrol kapta nevet, mely 1880-tol 1886-ig ezen a helyen tevekenykedett.
Geometriailag szepen elrendezett park, formazott viragagyasokkal, szezonalis viragokkal, szokokuttal, a teraszrol kilatassal a Yokohama-obol-hidra es a Minato Mirai 21-re.
Kozepen diszeleg a Diplomata otthona (Home of a Diplomat) nevet viselo haz, mely J.M. Gardiner munkajat dicseri. Az amerikai-viktorianus stilusban epult hazat Sadatsuchi Uchida (1865-1942), a Meiji es a Taisho korszak kiemelkedo diplomatajanak epitettek. A haz eredetileg 1910-ben, Tokio Shibuya keruleteben, Nanpeidai-ban epult fel. 1995-ben koltozott jelenlegi helyere, miutan Uchida unokaja, Hisako Miyairi, Yokohama varosanak adomanyozta.
Eskuvoi elokeszuletek kozepette latogattam meg, ezert a sok virag.

A kert masik feleben all a Bluff Nr. 18 nevu haz, amelyet 1991-ig a Yamate-katolikus egyhaz plebaniatemplomakent hasznalt, aztan athelyeztek ide es felujitottak.
Az udvaron 7 kulfoldi haz makettje lathato.

Akinek ennyi latnivalo nem eleg a Yamaten, annak meg tudok ajanlani :)

A Yamate-cho 76-1 szam alatt van a Macska Muzeum, de csak hetvegeken es unnepnapon van nyitva 12-18 kozott.
The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints nevu mormon gyulekezohaz a Yamatecho, 58-1 szam alatt. A bejaratnal alapitoinak ( Heber J. Grant, Louis A. Kelsch, Horace S. Ensign, Alma O. Taylor) bronz emlektablaja.

A domb labanal a "Pavillon Baltard", parizs kozponti piacanak (1860-1973) vaskerete lathato kicsinyitett formaban.
A park fo kapuja melletti falon, ahol regen a francia konzulatus kozponti epulete allt, most a Francia Koztarsasag kezdobetuinek dombormuve all.

A Yamate dombjai alatt talalhato a Motomachi bevasarlo utca, amely parhuzamosan fut a Nakamura folyoval. Az utca boltjai Yokohama elso kulfoldi lakoinak igenyeit szolgaltak ki es szamos termeket importaltak Japanba. Napjainkban, nem kulonbozik nagyon mas bevasarlo utcaktol, de meg mindig van egy bizonyos europai feelingje. 500 meter hosszan divatuzletek, ajandekboltok, ettermek, kavezok sorakoznak. Hetvegeken es nemzeti unnepeken lezarjak az autos forgalmat es setaloutcakent vagy fesztivalok helyszinekent vonzza latogatoit.
Az utca elejen es vegen egy boltiv kepezi a bejaratot, tetejen egy fonix madar szeru alkotassal.
Az utcaban szamos hazai es kulfoldi markabolt kepviselteti magat, tovabba antikvitas, butorok, evoeszkozok, ekszerek. Minden evben, februar es szeptember vegen egy nagyszabasu learazast es vasart tartanak egy hetig.
Kovacsoltvas padok es tarka viragok fokozzak a hely szepseget es pihenesre osztonzo hangulatat.

Yokohama dimbes-dombos keruleteben, a Yamaten, szinte kezzelfoghato a tortenelem es csodas idoutazast tehetunk par ora alatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5414026834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása