Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Yokohama viragnyaklanca - Garden Necklace Yokohama 2018

2018. június 09. - Vadrozsa

Mar tavaly szerettem volna tudositani errol a nagyszeru kezdemenyezesrol, de valahogy elmaradt. Iden folytatodik a program, igy most mar nem hagyom ki. A viragimadok, orulni fognak ennek a bejegyzesnek.

A tervezesi folyamat mar 2014-ben elkezdodott kulonbozo miniszteriumok bevonasaval: foldugyek es infrastruktura, varosrendezes- es fejlesztes, kozlekedes es idegenforgalom, minden reszleg hozzajarult a megvalositashoz. A kivitelezes 2016 marciusaban kezdodott el, szamos ember reszvetelevel, segitsegevel: kozigazgatasi dolgozok, kert tervezok es tanacsadok, kerteszeti cegek, es tobb szaz onkentes.

A cel, a varos zoldebbe es viragosabba varazsolasa!
- Mar eddig is csodalatos, rendezett parkjai voltak, hova lehet ezt meg fokozni? - kerdeztem magamtol, amikor a plakatot meglattam.

golden_necklace_yokohama.jpg

A valasztol es a latvanytol mar elso alkalommal leesett az allunk. A kertek, a parkok, setaloutcak, meg az uzletek bejaratai is a tobb mint egymillio virag es cserje tarka aradatatol pompaztak.

A fo helyszinek a Satoyama Garden es az obol kornyeki parkok, melyekrol a Yamate bejegyzesben is irtam: Yamashita Park, Yokohama Park, Harbor View Park, Minato-no-Mieru Oka Park….tobb mint 10.000 negyzetmeternyi viragtenger.

Az elnevezes kifejezi a szervezok azon kivansagat, hogy a program nyaklanckent kapcsolja ossze a varos keruleteit, az embereket akik szeretik a termeszetet es orulnek az egyutt eltoltott idonek. Kulonbozo vasarok, koncertek es egyeb kikapcsolodasi lehetosegek is tarkitjak a rendezvenyt.

A termeszet szepsegenek unneplese mar marciusban elkezdodott a cseresznye viragzassal, aprilisban jottek a tulipanok, majusban a sok tarka szezonalis virag, juniustol a rozsak es liliomok.
2007 tavaszan a Yokohama Stadion udvaran tobbszaz gyonyoru tulipan nyilt:

Tavaly a Harbour View Park-ban ki volt allitva a 7 kulfoldi haz makettje is, amirol az elozo bejegyzesben irtam.

Az Elephant Nose Park-ban otletes kompoziciok nyugoztek le a latogatokat:

A Yamashita park setanyat vegig tarka viragok- es zoldnovenyek diszitettek:

Mint mindennek itt Japanban, ennek a rendezvenynek is van kabalaja. A viragos feju medve (Garden Bear) udvozli a latogatokat a parkokban.

dsc_0024_3.jpg

Informacios kozpontok vannak felallitva, terkepekkel es brosurakkal (angol nyelvuekkel is) ellatva.
A japanok imadnak pecsetet nyomni a belepo jegyeikre vagy a kulon erre a celra magukkal hordott fuzetkebe. Szinte minden turista latvanyossagnal, muzeumban vannak pecsetnyomok vagy az adott hely kepevel vagy egyeb allat, noveny…stb. figurakkal.
Itt is volt egy ketoldalas brosura, mely tartalmazta az osszes helyszint. Ha az ember az osszeset vegiglatogatta es pecsettel igazolta, ajandekot kapott.

A japan emberek szeretik a szepet, a viragokat, a termeszetet, az allatokat. Buszkek arra amijuk van, amit kozosen hoztak letre es nagyon vigyaznak ra. Tiszteleteben tartjak ugy az egyen, mint a kozosseg tulajdonat, soha nem fordulna elo, hogy ellopjak, leszedjek, vagy megrongaljak a kiallitott viragokat, vagy egyeb kozteri diszeket.

Bucsuzoul meg egy csokornyi virag a csodas parkokbol:

Satoyama Garden:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9914033796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása