Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Lolita

2018. augusztus 02. - Vadrozsa

Ujabb noi tema kovetkezik, meghozza az excentrikus japan divatvilagba teszunk kirandulast.

Annak idejen a sanghaji blogomban irtam a kinai divatrol, ami a kulonbozo tarsadalmi retegek kozott mutatott elterest, igenyesseg/szeperzek/sznobizmus, es nem utolso sorban anyagi vonatkozasban.
https://shanghaibanelni.blog.hu/2018/07/28/kinai_divat

Japanban sokkal elegansabbak, kifinomultabbak az oltozkodesi szokasok, egy-ket kirivo esettol eltekintve nem lattam nagyon izlestelen megjelenest.
Munkaba kiskosztum/oltony, nyakkendo a megszokott, a szabadidos ruhazatuk is altalaban elegans, visszafogott. Itt nem latunk ciciket kirakatban, se nagyon szuk felsoket es hasvillantos polokat a lanyokon. A testuk felso reszet nem illik ennyire mutogatni, a labakat viszont lehet, miniszoknyat felvesznek. Most nem a hetkoznapi oltozkodesrol szeretnek irni hanem egy olyan szubkulturarol amivel itt talalkoztam es oszinten szolva elotte nem is hallottam rola.
Gyokerei az 1970-es evekbe nyulnak vissza, amikor Harajuku lett Tokio legnepszerubb divatvarosa. Ekkor vasarnaponkent elzartak az autoforgalom elol az Omotesando es Takeshita utcakat, a fiatalok itt es a kozeli Yoyogi parkban gyulekeztek, rockeloadasokat es kulonfele alternativ zeneket hallgattak, vasaroltak, ismerkedtek. Fiatalos lazadozasuk elutasitotta a konzervativ kulsosegeket, az ujat, a tengerentulit vagyta es elkezdtek kulonleges, szokatlan ruhakba bujni.
Ebben nagy szerepe volt a "Milk" nevu japan cegnek es divatmarkanak akik megalkottak a Lolita divatiranyzat alapjait, melyet a 19. szazadi Europa, azon belul is elsosorban Nagy-Britannia viktorianus oltozetei inspiraltak.
Maga a szo spanyol eredetu, jelentese elbuvolo, bajos kislany, a stilus is ezeket igyekszik otvozni.

A viktorianus es a rokoko gyermekdivat jellemzoje a kislanyos, esetenkent porcelanbabaszeru kinezet. Terdig ero, harang alaku szoknyat hordanak alsoszoknyaval, vagy ujjatlan ruha, ami ala buggyos ujju, fodros bluzt viselnek, csipkevel diszitett kerek gallerral. Hajukba hatalmas masnit vagy masnis tesznek viselnek, de nepszeruek a kerek, csipkes fejdiszek, a pici hajba tuzheto masnik, viragok es az elegans kalapok is. Szinten gyakori az all alatt megkotott csipkes fejdisz vagy oldalra csusztatott kis kalap.
Labukra mintas harisnyat vagy csipkes terdzoknit huznak es kerek orru, keresztpantos, ugynevezett Mary Jane-fazonu cipot hordanak, telen pedig kerek orru, lehetoleg aranyos kis csizmat. Vivienne Westwood divattervezo nepszerusegenek koszonhetoen a “rockinghorse shoes” (RHS) is elterjedt. Ez a cipofajta magas fatalppal rendelkezik, a sarkabol viszont hianyzik egy darabka, igy gyakran szalagokkal rogzitik a bokahoz. Idojarastol fuggoen fodros, csipkes napernyot is hordhatnak magukkal, valamint kulonbozo targy (sziv, sutemeny) vagy allat formaju taskat.

Bevallom nagyon nehez utcan lefenykepezni oket, mert altalaban elfordulnak, elsietnek a kamera elol. Egyetlen lany volt Enoshiman, aki szivesen pozolt, sot egyutt is csinaltunk kepet, erdeklodesemre o meselt eloszor a Lolita divatrol es a ruhajarol. A tobbi kep Tokioban keszult, nehany a Takeshita utcaban es kornyeken, amikor idoben eszrevettem oket es gyorsan kattintottam.

A kozossegben az idok soran kialakultak iratlan szabalyok a megjelenest illetoen. Legfontosabb alapelvuk az artatlan kinezetre valo torekves es a minosegre valo odafigyeles, melyek a kultikus markak fennmaradasat, es a stilus jo hirnevet hivatottak szolgalni.
A nyugati tarsadalomban gyakran elmosodik a hatar a lolita divat es az anime kultura kozott. Egyre tobb olyan anime- es japan kultura-rajongo van, akik csak bizonyos rendezvenyekre oltoznek be es ezek az alkalmi lolitak (cosplayer lolitak) rossz minosegu, a stilust nem megfeleloen bemutato osszeallitasokat viselnek, amivel rontjak annak megiteleset es jelmezszeruve teszik. Ilyen hibak peldaul a jelmezszeru ruhadarabok es kiegeszitok (macskafules hajpant, felcsatolhato szarnyak, fekete-feher, cseledruhara emlekezteto darabok), a stilushoz nem illo anyagok (tortbarsony, szaten, farmer, muszalas anyagok) es ruhadarabok (levagott ujju csipkekesztyu vagy barmilyen ujjatlan kesztyu, az abroncsos alsoszoknya, neccharisnya, nejlonharisnya, tusarku vagy nyitott orru cipo). Sok esetben a megjelenes mas elemei (smink, hajszin vagy frizura, tetovalas) is nemtetszest valthatnak ki azokbol a lolikbol, akik a konzervativabb iranyt kepviselik, es ragaszkodnak a porcelanbabaszeru megjeleneshez. A verbeli (es talan picit sznob) Lolitak vezerelve szerint: „Az olcso csipke es fodor nem egyenlo a Lolitaval”.

Az igenyes, az oltozkodesi es viselkedesi alapelvekre odafigyelo lolitak gyakran megvetik azokat, akik nem tartjak magukat szigoruan a stilus iratlan szabalyaihoz, igy azt rossz fenyben tuntetve fel. A kozossegen belul sok utalat erheti az igenytelennek belyegzett lanyokat, es „Ita-csan“-nak nevezik oket, ezzel utalva a fajdalomra, ami azzal jar, ha valaki rajuk nez.

A lolita divat, -sok kovetojenek tudataban- nemcsak az oltozkodesre es a megjelenesre korlatozodik, hanem az evek soran kialakult a hozza passzolo eletstilus fogalma is, mely olyan ideakat kovet, mint az artatlansag, elegancia, gotikus romantika, aranyos szemelyiseg kifejlesztese. Igy az idealis lolita vonasai: a kedvesseg, illedelmesseg, muveltseg, muveszetek tisztelete es az esztetikai erzek. Elutasitja a tragar beszedet, a dohanyzast, es olyan hobbiknak hodol, mint a teazas, pluss allatok gyujtese, varras, himzes vagy mas viktorianus korra jellemzo foglalatossag.
A lolita stilus Japanon kivuli elterjedeset az anime kultura nepszerusege segitette elo, az olyan karakterek ismertte valasaval, mint Amane Misa, Miwako Sakurada vagy a Rozen Maidenbol ismert babak. Tobb orszagban, foleg az Egyesult Allamokban es Nyugat-Europaban talalhatok a divatot koveto lolitak es a nevesebb markak mar nyitottak ott boltokat.

A Lolita az evek soran mas japan utcadivatokkal keveredve egyedi iranyzatokat hozott letre a stiluson belul, kulonbozo szinvilaggal es tematikaval. A ruhak szine es mintazata iranyzatonkent valtozo, viszont a fodrok, a csipke es a masnik mindegyik esetben jellemzo motivumok.
1979-ben megalakult az Angelic Pretty, 1988-ban a Baby, the Stars Shine Bright marka es 1993-ban a Metamorphose Temps de fille, majd oket kovettek az Innocent World, a Mary Magdalane, Atelier PierrotAlice and the Pirates (2004), a Moi-meme-Moitie (1999), es Putamayo (1990 ) markak.
Nehany kep a markaboltok kinalatabol:

Sweet lolita, mas neven ama-loli, az egyik legismertebb iranyzat, olyannyira, hogy sokszor az egesz szubkulturat ezzel azonositjak. Az iranyzat celja, hogy viselojenek gyermeki kulsot kolcsonozzon. Nagyon sok masni, fodor, csipke es diszito elem kerul egy Sweetlolita ruhajara. A leggyakoribb motivumok a cukorkak, a fagylalt, sutemenyek, tortak, gyumolcsok, aranyos allatok, tundermesek szereploi, jatekok, korhintak, szivecskek…stb. Leggyakrabban hasznalt szinek a babarozsaszín, a halvanykek, a fekete es a feher, de a levendula, a kanarisarga es a mentaszin is kezd egyre kedveltebbe valni. A hajviseletben gyakoriak a vilagos vagy pasztell szinu parokak, tulmeretezett masnik, copfok es frufru. A smink altalaban termeszetes, vilagos, fiatalos megjelenest eredmenyez. Markak, amik a stilust kepviselik: Angelic Pretty, Baby the Stars Shine Bright, Metamorphose temps de fille, Little Chili.
Alfaja a Country, amit neha nehez elkuloniteni a Sweetlolitatol, de altalaban egy Country lolita felismerheto a pepita-es gyumolcsmintakrol, a szalmakalaprol es kis kosarkarol vagy fonott szalmataskarol. Egyfajta videki eletre emlekezteto stilust kepvisel, gyakoriak a gyumolcs es virag motivumok, valamint a sarga szin.

Gothic lolita, roviden goth-loli, amint neve is mutatja, a goth stilus es a lolita divat talalkozasabol alakult ki 1990-es evek vegen. Fontos elemei a sotetebb szinvilag (fekete, kiralykek, voros, lila), az oltozkodesben es a sminkben egyarant (eroteljesebb sminket keszitenek maguknak, fustos szemekkel es sotetvoros ajkakkal). Gyakoriak a gotikus motivumok (epuletek, keresztek, rozsak, pokhalo minta, deneverek) a ruhak mintazataban es a kiegeszitokon. Markak, amik a stilust kepviselik: Moi-même-Moitié, Atelier Pierrot, Alice and the Pirates, Antique Beast, Atelier Boz, Maxicimam, Miho Matsuda, Little Chili.
A gothic egyik alfaja a Vampire: altalaban a vampiros animekert rajongo lanyok oltoznek igy, felismerheto a piros-fekete osszeallitasokrol, a szaj szelenel  kifolyo muverrel keszitett csikrol.
Masik alfaja a Moi-meme-Moitie ruhakra vonatkozik: EGA/EGL, vagyis Elegant Gothic Aristocrat es Elegant Gothic Lolita a japan zenesz es divattervezo, Mana altal kitalalt fogalmak, amivel korulirja a sajat markaja stilusat.

Classic lolita egy erettebb megjelenest kolcsonzo iranyzat, amely leginkabb a stilus viktorianus gyokereihez probal visszanyulni. Megjelennek az A-vonalu, illetve empire-fazonu ruhak is, a terdig ero zoknikat sokszor felvaltjak a teljes labat fedo harisnyak. A copfok helyett gyakoribb a kiengedett vagy fonott haj, frufruval, és termeszetes hatasu smink.
A szinek altalaban semlegesek, kozepesen sotetek, gyakoriak a klasszikus, szolid foldszinek (barna, zold, kremszin). Jellemzoek a kidolgozottabb, finomabb mintak (fokent viktorianus korban divatos viragmintak), es egyszerubb, visszafogottabb diszek es kiegeszitok (kisebb masnik, csipke diszites, kalapok). A smink itt is altalaban termeszetes hatasu, visszafogott.
Markak, amik a stilust kepviselik: Innocent World, Juliette et Justine, Mary Magdalene, Victorian Maiden.

Az Old-school lolita egy barmelyik iranyzatra kiterjesztheto stilus a lolitan belul, ami az adott iranyzat eredeti formajahoz probal visszanyulni. A ruhak anyagan megjeleno mintak csak a 2000-es evek masodik feleben kezdtek elterjedni, igy az ezt az iranyzatot keveto lolik a mintak helyett a csipke es fodordisziteseket reszesitik elonyben, valamint a klasszikusnak szamito szineket. A kiegeszitok is letisztultabbak, egyszeru masnik, fodros terdzoknik es vaskosabb cipok jellemzik.

A Shiro lolita a teljesen feherbe, illetve elefantcsontszinbe es tort feherbe oltozott lolita.
A Kuro Lolita, a csak feketebe oltozott Lolita.
Gyakran elofordul, hogy a shirololitak egy veluk megegyezoen feloltozott kurololitaval mutatkoznak egyutt a kontraszt kedveert.

Hime lolita vagy hercegno lolita az europai rokoko es a klasszikus "hercegno oltozet" elemeit (rozsak, masnik, gyongyok) vegyiti a stílusba. Konnyeden felismerheto a miniatur koronarol vagy diademrol es a rizsporos parokara emlekezteto tupirozott frizurarol. Szinvilaga altalaban rozsaszin es arany.
Punk lolita az 1970-es evek kozepen kialakult punk divat keveredese a lolitaval. Gyakoriak a szakadt anyagok, bor vagy mubor, skot-kocka minta kulonbozo elenk vagy sotet szinekben (sotetkek, sotetzold, bordo, voros, fekete), disziteskent pedig szegecsek, lancok es biztositotuk szolgalnak. A smink a Gothic-hoz hasonloan itt is lehet eroteljesebb es esetenkent edes kis cipo helyett bakancsot hordanak.
Markak: A+Lidel, Black Peace Now, h.Naoto, Maxicimam, Na+H, Union Jack, Putumayo.

Guro lolita (jelentese: hatborzongato, groteszk) egy altalaban teljesen feher ruhaba oltozott lolitat jelol. A hangsuly a kiegeszitokent hasznalt muver foltokon, koteseken es sebtapaszokon van. Gyakori motivum a bekotozott vagy szetszaggatott pluss medve is, ami a ruha mintajan vagy a kiegeszitokon jelenik meg.
Az Ero lolita a viktorianus ruhak erotikusabb valtozatait bemutato iranyzat. Altalaban voros-fekete szinvilag jellemzi, a szoknyak rovidebbek a klasszikus fazonnal, sokszor a vallak sem fedettek. Gyakran a szoknyat elhagyva, csak alsoszoknyat es valamilyen fuzoszeru felsoreszt visel az illeto. A diszitesben es kiegeszitokben jellemzo a sok fodor es csipke, a neccharisnya, tollak, gyongysorok, kicsit emlekeztetnek a 19. szazadi kankan tancosnok viseletere. Marka: Antique Beast. 

A Sailor lolita a hagyomanyos matrozegyenruha altal inspiralt stilus: sotetkek-feher szinosszeallitas, matrozgalleros bluz, altalaban harang alaku vagy A-vonalu rakott szoknya es keresztben csikos zokni.

A Pirate lolitat a kalozos kinezetrol, fekete-feher- sotetkek es voros szinkombinaciokrol, kincseslada-formaju taskarol, kalozsapkarol es a temahoz illo mintakrol lehet felismerni. Marka: Alice and the Pirates.

Az Aristocrat vagy madame, a lolita stilus erettebb valtozata, ami a gyermekruhak helyett a viktorianus kor kifinomultabb noi ruhait igyekszik imitalni. A harang format felvaltjak a hosszu szoknyak vagy akar nadragok, amihez fuzot es fodros, csipkes bluz viselnek. A smink altalaban felnottesebb, sotetebb tonusu, szinekben fokent a barna dominal. A hangsuly az elegancian van, gyakoriak a kontyok, feltuzott frizurak. Kiegeszitokent megjelennek a cilinderek, noknel a rovidebb fatyol, gyongy ekszerek, kameak es magassarku cipok es csizmak.
Markak: Alice Auaa, Antique Beast, Atelier Boz, Excentrique, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié.

Wa es Qi lolita a hagyomanyos japan es kinai viselet (kimono, jukata es quipao) es a harang alaku lolita szoknyak talalkozasabol szuletett. A sziluetten kivul mindenben a hagyomanyos anyagokat, szineket es mintakat koveti. A wa lolita eseteben a ruhak ujja altalaban hosszu, szelesedo, es tobb retegnyi anyagbol all ossze, amit obi tart a mellresz alatt. Gyakran hordanak hozza hagyomanyos fapapucsot (geta) es hajdiszeket, amit a kontyba tuznek. A qi lolita szoknyaja altalaban oldalt fel van sliccelve, a magas nyakresz pedig a vall menten hurkokkal van osszeerositve.

Ouji/Kodona/Dandy/Boystyle a lolita divat ferfi valtozata, bar altalaban ezt is nok viselik. Legtobbszor egyszeru, visszafogott szinek jellemzik (fekete, barna, zold, feher), az oltozet pedig szuk, terdig ero nadragbol, terdzoknibol, fodros ingbol es mellenybol all. A kiegeszitok kozt szerepelnek a cilinderek, csokornyakkendok, zakok vagy kisebb kopenyek es vaskosabb, elegans ferfias fazonu cipok. A nok rovidebb, ferfiasabb hajviseletet valasztanak, vagy hosszu hajukat kontyba fogva a cilinder ala rejtik.
A felsorolt iranyzatokrol a netrol vadasztam kepeket, amit be tudtam azonositani oda irtam a divat iranyzat nevet is. Ha tevedtem nezzetek el nekem, nem vagyok szakerto.

Sajnos megint kifogytam a helybol, a kovetkezo bejegyzesben folytatom, kovessetek, mert igazi lolita-ruha vasaron voltam es videot is mutatok!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr8714156907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása