Naplo Japanrol

A Fuji arnyekaban

A Fuji arnyekaban

Akihabara

2018. augusztus 20. - Vadrozsa

Maradunk meg egy kicsit a fantaziavilagban, es Akihabara varosreszbe latogatunk, az elektronikai cikkek es a manga/anime kultura fellegvaraba.

Manga- es anime boltokat varosszerte lehet talalni, de ami Akihabaraban fogad, az minden kepzeletet felulmul. Ha azt hitted mar mindent lattal-kiprobaltal-vettel ami erdekel a temaban, tevedtel, biztos vagyok benne, hogy talalsz olyat, amirol nem is hallottal eddig. Felsorolni is nehez lenne mi mindent lehet itt vasarolni, csinalni, kiprobalni…videojatekok, karos automata-es gachapon kapszula-jatek automatak dompingje (SEGA,TAITO), szerencsejatekok (Pachinko), manga-boltok (pl. a Comic Toranoana), animek es cosplay jelmezek szeles valaszteka (Akiba Culture Zone, az 1953-ban alapitott Kotobukiya, a 8 emeletes Volks es Mandarake), ajandekboltok jellegzetes japan szuvenirekkel, (pl. a Don Quijote), tobb emeletes szexboltok (M’s Pop Life), elektronikai boltok (Labi, LAOX, Onoden, Ishimaru, Yodobashi Camera), es nem utolso sorban a tematikus kavezok sora (Maid Cafe, Gundam Cafe, Good Smile Cafe, AKB48 CAFE & SHOP) melyek kozul legismertebb talan a Maid Cafe, melynek ket nagy lanca uralja a kornyeket, a Maidreamin es @home Cafe.

Nem volt ez mindig igy, az1600-as evekig Tokio (akkori neven Edo) egy kis, mocsaras halaszfalu volt, es a mostani Akihabara teruleten kezmuves- es kereskedo emberek, valamint az alacsonyabb osztalyba tartozo szamurajok laktak. Egyfajta kapuja volt ez, Japan eszaknyugat fele vezeto kereskedo utvonalanak. A gyakori tuzek egyike 1869-ben elpusztitotta a teruletet, ezt kovetoen felepitettek a Chinkasha nevu szentelyt (mai neven Akiba Shrine), hogy megovja oket a tovabbi tuzveszektol.
Edo fejlodesevel es felviragzasaval fokozatosan forgalmas kereskedelmi kozpontta valik, az Akihabara allomas 1890-es megnyitasa utan, arueloszto centrumkent, valamint gyumolcs-, zoldsegpiackent uzemel. Az igazi fellendulest a II. vilaghaboru utani idoszaknak koszonheti, amikor a feketepiacnak adott helyet, majd a 80-as evekben az olcso mosogepek, hutoszekrenyek, tevek es hifik mellett, szamitogepekkel egesziti ki kinalatat. Talan akkor indult el ez az orulet, aminek ma mar semmi nem szab hatart.

Tobbszor jartam Akihabaran, ferjemmel, baratokkal, vendegekkel. Nem nagyon szeretek boltokba jarni, ezert csak nehanyba mentem be korulnezni. Olyan aru domping van, hogy az felelmetes es faraszto is egyben. A 6 emeletes, 1949 ota letezo AISAN bolt foldszintje tele van uvegvitrinekbe zsuffolt anime figurakkal, a felsobb szinteken mindenfele anime es manga emlektargyak.

Az M’s Pop Life, Tokyo legnagyobb szexboltja. A 6 emeletbol volt egy ami lanyoknak, egy masik meg ami a fiuknak tiltott volt. Ezeket kulon latogattuk, de nem ertettem miert az elkulonites. Sajnos nem volt szabad fenykepezni, nehanyat lottem a lepcsohazban, de mindenhol kamerak figyeltek. Nezegettuk, csodalkoztunk a sokfele kelleken, csovaltuk a fejunket, hogy na ez vajon mire valo es miert jo? A manga konyboltokhoz hasonloan, minel feljebb mentunk annal durvabb dolgokat lattunk.
A Don Quijote szinten egy tobb emeletes ajandekbolt, turistak zome altalaban itt vasarol. Nem emlkeszem mar melyik szinten lattam, egy elkulonitett 18 even felulieknek szant reszen is lehet vasarolni.
Vannak ugynevezett TAX FREE ajandekboltok, ahol bizonyos osszegen feluli vasarlas eseten, utlevel bemutatasaval, kapunk egy szamlat es a repteren visszaigenyelhetjuk az aruk adojat. Ezekben a boltokban hagyomanyos japan edessegeket lehet venni (ragcsalnivalok, sutik, zold teas keszitmenyek, matcha tea), tipikus japan kezmuves termekeket (lakkozott fadobozkak, fa kokeshi babak, kimonos babak, magnesek, szakes poharak, polok, kimonok..stb.), es nem utolso sorban Toto wc. ulokeket, amiket Europaban is lehet hasznalni ( mint tudjuk, itt 110 V van a konnektorokban, otthon meg 220.)

Ax UDX Building rogton a metrokijarattol jobbra talalhato, itt anime-temaju kiallitasok vannak, de az Anime Center nemreg mashova koltozott. Az uj cimet megtalaljatok a kepek kozott. Itt az arkad alatt van az informacios kozpont, ahol terkepet lehet kerni, igy egyszerubb a varosresz felfedezese.
Innen mar lathato, egyebkent a vonatallomas masik oldalan talalhato a kilenc szintes, tobb mint 23 ezer negyzetmeteres, hatalmas elektronikai aruhaz, a a Yodobashi Akiba. Itt minden megtalalhato, ami arammal mukodik, es persze ezek kiegeszitoi is.
Masik ok amiert erdemes idelatogatni, az Itasha autok. Nekem meg 2 ev multan is uj volt a kifejezes, ezert utananeztem: olyan autok amelyeket a tulajdonosuk kedvenc anime, manga vagy videojatek karaktereivel diszitett. Mivel Akihabara a kedvenc talalkozo-, es szorakozohelyuk, ezert ki lehet szurni amint az utcakban parkolnak. En eddig meg nem lattam ilyet, lehet nem voltam eleg figyelmes, vagy rossz idopontban voltam ott. Nappali es esti kepeim a varosreszrol, a vegen nehany Itasha autoval, amiket a netrol kerestem:

A 90-es evek vegetol szamtalan cosplay kavezo es egyeb vendeglato helyiseg nyilt, az anime es a cosplay szerelmesei szamara. Az ilyen kavezok az adott anime hangulatat, vilagat jelenitik meg a berendezesben, sot a felszolgalok is be vannak oltozve a szereplok ruhaiba.
Ezeket a kavezokat, a kivancsi turistak mellett, zomeben otakuk latogatjak. Hogy kik ok? Nehez lenne par mondatban elmagyarazni.
Ezzel a kifejezessel azokat az embereket illetik Japanban, akik tulzott mertekben, maniakusan rajonganak bizonyos dolgokert.
Az animatorok mar korabban igy szolitottak egymast, de a kifejezest csak a 80-as evekben terjesztette el Nakamori Akio humorista-iro, es o mar a kellemetlenkedo rajongokat nevezte igy.
A modern japan szlengben az otaku gyakorlatilag barkire mondhato, aki elfoglaltsaga vagy hobbija irant nagyfoku megszallottsagot mutat. Termeszetesen e szubkulturanak is vannak altipusai es szelsoseges esetei (pl. a hikikomorik tabora, akik teljes egeszeben bezarkozva, a tarsadalomtol elszigetelten elnek), de tobbsegeben ezek mind olyan szemelyek, akik reszben vagy egeszben elszakadtak a valosagtol, es csak hobbijuknak elnek, mint peldaul a manga es az anime irant fanatikusan rajongo egyenek.
A negativ jelentestartalom ellenere az otaku-let hatalmas uzlet Japanban. Akihabara a mekkajuk, itt kielhetik szinte minden beteges hajlamukat. Kapora jonnek nekik az anime kavezok is, hiszen itt elofordulhat, hogy kedvenc karakteruk hozza ki a kavet. Az ilyen egyeneknel, foleg fiuknal ertheto miert jarnak ide, antiszocialis letuk nem teszi lehetove, hogy lanyokkal ismerkedjenek, itt pedig erzekszerveiket melengetik az edes „maiden“ lanyok.

Az elso ilyen kavezo a Cure Maid Cafe, 2001 marciusaban nyitott, azota tucatjaval alakultak, azonos tematikaval, esetleg kicsit mas ruhakkal, etelekkel, szolgaltatasokkal. A pincerlanyok, a francia cseledek viseletere emlekezteto fodros ruhaban, kotenykeben dolgoznak. Ezt kiegeszitik feher terdharisnyaval, fityulaval, neha nyuszi, vagy cica fulet viselnek, ami aranyosabba, vonzobba teszik oket. Nagyon fiatalok, az atlageletkor 20 ev, a lenyeg, hogy minel erintetlenebb, szuzies kinezetuk legyen, aranyosak es edesek.
A legtobb ide latogato vendeg ugyanis anime, manga vagy videojatekok szerelmese, fetisuk pedig a maid karakterekre is kiterjed. Az erzest amikor a kedvesseg es a szeretet egy fantazia szemely fele iranyul, „moe“ nak nevezik, amikor ezt az erzest megosszak egymas kozott a hasonszoruek, az „moe beszelgetes“. A „moe“ gyokerei az 1970-es es 1980-as evekben szuletett meg, amikor a muveszek olyan karaktereket hoztak letre, amelyek kifejezetten osztonoztek az emberek ilyen jellegu erzeseit.

A lanyok nem termeszetes hangon, hanem egy magas cerna hangon csivitelnek, cincognak, kuncognak, tapsikolnak. Ez is resze a cukisagnak es erre is van egy kifejezesuk: “kawaii“.  Az olyan tulajdonsagok, mint szeretetre melto, aranyos, imadnivalo, bajos, sebezheto, felenk, gyerekes……mind-mind belefernek „kawaii“ zsakjaba, akar elo szemelyrol beszelunk, akar egy aranyos kezirasrol, manga-karakterrol vagy epp Hello Kittyrol.
Amikor vendeg erkezik, altalaban egyszerre koszontik:
- Okaerinasaimase, goshujinsama!, azaz, Isten hozott itthon, Mester! – nok eseteben, Urno.
Elmondjak a menusort, ami egyszeru etelekbol, desszertekbol, innivalobol all es nem is tul draga. A lenyeg a kiszolgalason es extra szorakoztatason, musoron van, ezek felarasok. A kiszolgalason azt ertem, hogy o teszi a cukrot a kaveba, megkavarja, a koktelt az asztalnal keveri aranyos enekles es tanc kozepette, amibe a vendeget is belevonja, kihozza az etelt amit elotte aranyos figurakkal, szivecskekkel kidiszitett, ha igenyled megetet, beszelget veled es vegig Mesternek szolit, vagy aminek akarod. Az extra szolgaltatasok pedig egy kis tanc es karaoke a szinpadon, esetleg kar, lab es hatmasszazs, fultisztitas, kozos foto, amit megkapsz emlekbe…szoval ilyesmi. Nincs erintes, puszi, oleles, semmi szexualis jellegu egyuttlet. Sokan ezt hiszik, de a szabalyok is tiltjak az erintest, a maganbeszelgetest, vagy telefonszam elkereset. Ez egy munka, amit a kis cseledlanyok tisztesseggel vegeznek es azon igyekeznek, hogy mindenki kedvelje oket es egy napon megkapjak a „Premium Maid“ rangot. Akkor mar felszolgalhatnak a kulon teremben, a ruhajuk kulonbozni fog a tobbitol, interjut kerhetnek a teve tarsasagok es ujsagok, igy ismertek es elismertek lesznek.
Akiket hallottam beszelni egyik youtube-os filmen, a @home Cafe-ban dolgoztak, rendkivul szerettek a munkajukat, buszken vallaljak, hogy megmutatjak a kulfoldieknek is ezt az egyedulallo fantazia vilagot. Tobb mint 300-an dolgoznak a 7 emeletes kavezoban, 3 kategoriaba sorolva oket (kezdok, probaidosek, kepzettek) es mindenkinek megvan a sajat emelete ahol tevekenykedik.
A helyi vendegeik kozul sok a visszajaro, oket kulonbozo kedvessegekkel jutalmazzak, aki mar 5000 alkalommal volt naluk, megkapja a legmagasabb, „Super Black“ elismerest es bizonyitvanyt.
A videokat elnezve, nem igazan vagytam ilyen helyre menni, igy nem tudok sajat fotokat feltenni, csupan arrol ahogy az utcan a szorolapokat osztogatjak es csalogatjak a vendegeket. De akkor is gyorsan kell kattintani, mert elfordulnak.
Akihabara Maiden kavezoit sok helyen rangsoroljak, de mivel en nem ismerem oket, nem akarlak befolyasolni masok velemenye altal. Csupan mutatok nehany internetrol letoltott kepet roluk es a kajakrol. Ugy gondolom sok ujat egyik sem tud nyujtani bizonyos keretek kozott, ugyhogy a legjobb helyet megtalalni a szolgaltatasok, a kiszolgalas, a lanyok es a hangulat reven lehet.
Egyebkent rengeteg video van roluk a youtubon, lehet szemezgetni, akit erdekel. Aki pedig szemelyesen szeretne megtapasztalni milyen, amikor szexi cseledruhaba oltozott japan lanyok szolgaljak ki es lesik minden ohajat, annak feltetlenul ide kell jonnie.
Az en videoimat a 2.reszben talaljatok! Az utcan lehet oket latni szorolapozas kozben es a kavezo erkelyen.

A Maid kavezoknak az idok soran lettek kulonbozo variacioi: Samurai Maid Cafes, Cosplay Maid Cafes, Pirate Maid Cafes, Little Sister Maid Cafes, Ninja Maids, Gyaru Maids (jelentese:iskolaslany), Mario Maids, …gondolom a nevek alapjan, nem nehez kitalalni a stilust. De ami eleg meghokkento volt szamomra az a Cross-dressing Maid Cafe, ahol a felszolgalo fiuk „maid lanyoknak“-nak oltozve szolgaljak ki a vendegeket.
A noknek sem kell elkeseredniuk, hiszen mar leteznek kimondottan nekik kitalalt kavezok. A Butlers Cafe-ban a ferfiak komornyik ruhaba vagy szmokingba oltozve szolgalnak ki es lesik minden ohajukat.
Sajnos ennek a stilusnak is van egy elhajlott aga, olyan butler kavezok, ahol a felszolgalok tinedzser iskolasfiu ruhaba oltoznek, imponalva ezzel a yaoi, avagy shounen-ai mufaj kedveloinek. (Ezekrol irtam az elozo bejegyzesben, aki olvasta, tudja mit takar.)
Kenytelen vagyok megemliteni meg egy beteges probalkozast Akihabaran, 2010 februarjaban ugyanis megnyilt az elso Kigurumi Cafe Aokazetai, ahol a szemelyzet tetotol talpig anime karakternek oltozott be. Olyannyira, hogy a fejuket, arcukat is eltakarta az oltozek, beszelni sem tudtak, csak mutogatni. Viszont jo nagy fejuk es hatalmas, csillogo szemeik voltak. Az elso probanap utan bezartak, aztan februar 6-an ujra kinyitottak egy napra, es annyi. Nem tudni mi volt a gond, lehet, hogy ezt mar a hatosagok is tulzasnak talaltak. Szerencsere, van aki meg jozanul gondolkodik Akihabara keruletben. Alabb a kepek, videok a kovetkezo bejegyzesben.

A bejegyzés trackback címe:

https://yokohamabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1714190615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása